to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 03.12.2022

Οικονομία

ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η απόφαση αποτελεί μέρος των αντιποίνων κατά της Μόσχας που συμφωνήθηκαν με την G7, δήλωσαν διπλωματικές πηγές - Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την συμφωνία ενώ η Ρωσία προειδοποιεί ότι η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια


Στο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης συμφώνησαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή (02/12), μετά το μεγάλο "ναι" και από την Πολωνία.

Το πλαφόν, μετά από πολλές ημέρες εντατικού διαλόγου, αποφασίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η Βαρσοβία είχε αντισταθεί στο προτεινόμενο επίπεδο καθώς εξέτασε έναν μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρήσει το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή αγοράς. Είχε πιέσει σε διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας το ανώτατο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο για να συμπιέσει τα έσοδα της Ρωσίας και να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Βαρσοβία στηρίζει τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό διατήρησης του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής υιοθέτησαν μια σκληρή στάση και πίεσαν για ένα όριο μέχρι τα 30 δολάρια το βαρέλι. 

Από την πλευρά τους, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα απαίτησαν ανώτατο όριο 70 δολάρια, είπαν στο Euronews διπλωμάτες που γνωρίζουν την κατάσταση.

Με τις διαπραγματεύσεις έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ των δύο πλευρών, με την πρώτη πρόταση για συμβιβασμό να είναι στα 65 δολάρια το βαρέλι και μια δεύτερο στα 62 δολάρια, ο οποίος εξακολουθούσε να θεωρείται υπερβολικά υψηλός από την ομάδα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Την Πέμπτη (01/12), η συναίνεση κατέληξε στα 60 δολάρια (57 ευρώ) το βαρέλι, δήλωσαν διπλωμάτες, μετά από μια νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του μπλοκ και της G7.

Η τελική συμφωνία επετεύχθη το απόγευμα της Παρασκευής

Η συμφωνία «έκλεισε» το απόγευμα της Παρασκευής, όταν η  Πολωνία έδωσε το πολυαναμενόμενο πράσινο φως, είπαν αρκετοί διπλωμάτες στο Euronews.

Η Ρωσία, ωστόσο, πουλά ήδη το πετρέλαιο Urals σε μειωμένη τιμή, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κυμάνθηκε μεταξύ 77 και 64 δολαρίων το βαρέλι – περίπου 20 δολάρια φθηνότερα από το σημείο αναφοράς του αργού Brent.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα χάσει τη διαφορά μεταξύ της εμπορικής τιμής και της ανώτατης τιμής. Το όριο θα αναθεωρείται τακτικά ανάλογα με την εξέλιξη του ενεργειακού τομέα.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, εφόσον η τιμή ανά βαρέλι υπερβαίνει το πλαφόν.

Μόλις εγκριθεί από την G7, το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που η ίδια απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο έχει προγραμματιστεί να τεθεί πλήρως σε ισχύ, μια κίνηση που θα αφαιρέσει εκατομμύρια βαρέλια από την αγορά.

Οι αντιδράσεις και το τι «μέλλει γενέσθαι»

Ένας εκπρόσωπος της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις των χωρών της ΕΕ, είπε ότι ξεκίνησε τη γραπτή διαδικασία ώστε οι 27 χώρες της ΕΕ να δώσουν επισήμως το πράσινο φως για τη συμφωνία, μετά την έγκριση της Πολωνίας.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας πρόκειται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας.

«Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς.

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύσει σε ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν αυτό πωλείται σε τιμές κάτω από το πλαφόν.

Επειδή οι πιο σημαντικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τα νέα ότι η ΕΕ «ενώνεται» για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου και είπε ότι αυτό αναμένεται να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε… ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα συμβάλει στον περιορισμό της ικανότητας του Πούτιν να βγάζει κέρδος από την αγορά πετρελαίου, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια πολεμική μηχανή που εξακολουθεί να σκοτώνει αθώους Ουκρανούς», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι τα 60 δολάρια ανά βαρέλι είναι το κατάλληλο επίπεδο για ανώτατο όριο τιμής και θα επιτρέψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Πιστεύουμε ότι είναι το σωστό επίπεδο και πιστεύουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα».

Ο Κίρμπι συμπλήρωσε ότι η πρόθεση επιβολής ανώτατου ορίου τιμής ήταν πάντα διπλή - να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να επωφεληθεί από τις πωλήσεις πετρελαίου, βοηθώντας παράλληλα στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.

«Μόλις πριν από έναν μήνα περίπου, οι ενδείξεις ήταν ότι ο Πούτιν χρέωνε 100 δολάρια το βαρέλι, επομένως αυτό θα είναι μια σημαντική πτώση», είπε ο Κίρμπι προσθέτοντας ότι οι εταίροι του συνασπισμού διατηρούν το δικαίωμα να προσαρμόσουν το ανώτατο όριο τιμής στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας αντέδρασε λέγοντας η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ίδια της την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης θα πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να πληγεί περισσότερο η οικονομία της Ρωσίας, εκτίμησε σήμερα ανώτερο στέλεχος της προεδρίας της Ουκρανίας.

«Αυτό πρότεινε η ομάδα McFaul-Yermak, αλλά θα ήταν απαραίτητο (σ.σ. το πλαφόν) να μειωθεί στα 30 δολάρια προκειμένου να καταστραφεί πιο γρήγορα η οικονομία του εχθρού», έγραψε ο Άντριι Γερμάκ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, στο Telegram αναφερόμενος στη διεθνή ομάδα εργασίας για τις κυρώσεις.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)