to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 02.12.2022

Διεθνή

Ουκρανία: 282 μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας ο Πούτιν θέτει όρους για να μπει σε διαπραγματεύσεις

Ο Πούτιν θέτει ως όρο την αναγνώριση απο τη Δύση των εδαφών της Ουκρανίας που έχουν προσαρτηθεί από τη Μόσχα, ενώ δήλωσε στον Σολτς ότι είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας - Τσαβούσογλου: «Μέχρι την άνοιξη θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία»


Μετά από περισσότερους από εννέα μήνες μαχών και με τον χειμώνα να δείχνει τα δόντια του, δυτικές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς η χώρα σφυροκοπείται από τις επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drones που έχουν στόχο κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό.

Οι μάχες μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στις νότιες επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια παραμένουν σε θέσεις άμυνας.

Οι όροι του Πούτιν για να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι μόνος με όρο την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, όπως επιθυμούν Κίεβο και Δύση, αλλά με τους δικούς του όρους, ο βασικότερος εκ των οποίων είναι η αναγνώριση από τη Δύση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας που έχουν προσαρτηθεί από τη Μόσχα.

«Ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από τη Ρωσία» δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο, η εύρεση αμοιβαίας βάσης για συνομιλίες είναι δύσκολη καθώς οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα «νέα εδάφη» στην Ουκρανία τα οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι δικά της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Πούτιν, αλλά ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι δήλωσαν Μπάιντεν και Μακρόν από τη Νέα Υόρκη

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ». «Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον 10ο μήνα της και κυρίως σε μια σκληρή χειμερινή περίοδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς» σε σχέση με τη ρωσική επίθεση, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση "διαρκούς ειρήνης».

Ο Μακρόν ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο, κατά τη γνώμη του, την «παγκόσμια σταθερότητα».

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Σολτς

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης προς την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί τη θέση του», κατά τη διάρκεια της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου», ενώ, σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, διάρκειας μιας ώρας, επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Από γερμανικής πλευράς μεταφέρεται ότι στο τηλεφώνημα ο καγκελάριος κάλεσε τον Πούτιν να λύσει τις διαφορές του με την Ουκρανία μέσω της διπλωματίας και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα.

«Ο καγκελάριος καταδίκασε συγκεκριμένα τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον υποδομών στην Ουκρανία και τόνισε την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να στηρίξει την Ουκρανία για να εξασφαλίσει την αμυντική της ικανότητας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Τσαβούσογλου: «Μέχρι την άνοιξη θα έχουμε "ξεκάθαρη εικόνα" για τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να υπάρξει μέχρι την άνοιξη μια «ξεκάθαρη εικόνα» στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που βομβαρδισμοί και συγκρούσεις μαίνονται και το Κρεμλίνο δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις.

«Τώρα η Ουκρανία προχωρά στο πεδίο, ανακαταλαμβάνοντας ορισμένα από τα κατεχόμενα εδάφη της. Αλλά η Ρωσία ανταποδίδει στοχεύοντας σκόπιμα μη στρατιωτικές υποδομές. Έτσι η ζωή γίνεται δύσκολη ιδιαίτερα για τους Ουκρανούς, και για όλους εμάς», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Ρώμη.

«Νομίζω ότι πριν από την άνοιξη θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την κατάπαυση του πυρός ή την εκεχειρία ή το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά δεν θα τα παρατήσουμε. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έγινε πιο περίπλοκος με τις μάχες στο έδαφος να γίνονται πιο έντονες, είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι ορισμένες δυτικές χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)