to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 02.12.2022

Διεθνή

Ισπανία: Αιματοβαμμένο δέμα στην ουκρανική πρεσβεία

Χθες εντοπίστηκαν έξι «παγιδευμένες» επιστολές σε διακεκριμένους στόχους στην Ισπανία


(φωτ. αρχείου: EPA/FERNANDO VILLAR)

Νέο «αιματοβαμμένο δέμα» εστάλη στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο προσθέτει ότι το εν λόγω πακέτο ήταν παρόμοιο με αυτά που εστάλησαν σε άλλες πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει το Reuters το σημερινό περιστατικό έρχεται μετά τον χθεσινό εντοπισμό έξι «παγιδευμένων» επιστολών προς διακεκριμένους στόχους στην Ισπανία οι οποίοι εμπλέκονται στην στήριξη της Ουκρανίας αναφορικά με τη ρωσική εισβολή.

Υπενθυμίζεται ότι παγιδευμένα δέματα εστάλησαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, στο ισπανικό υπουργείο Άμυνας, σε βιομηχανία όπλων, σε αεροπορική βάση και στο δορυφορικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη σημειώθηκε έκρηξη από «παγιδευμένο» φάκελο στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος που έχε στα χέρια του την επιστολή να τραυματιστεί ελαφρά και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Παρόμοια πακέτα και σε άλλες ουκρανικές πρεσβείες χωρών της ΕΕ

Παρόμοια πακέτα, τα οποία είχαν περιχυθεί με ένα υγρό με ιδιαίτερο χρώμα και μυρωδιά, εστάλησαν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Κροατία και την Ιταλία, την Αυστρία, όπως επίσης και στα γενικά προξενεία της χώρας στην Νάπολη (Ιταλία), την Κρακοβία (Πολωνία) και στο προξενείο στο Μπρνο (Τσεχία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

«Μελετούμε τη σημασία αυτού του μηνύματος», ανέφερε σε μια δήλωση στο Facebook ο Νικολένκο, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έδωσε εντολή όλες οι εμπλεκόμενες πρεσβείες και τα προξενεία να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία τρόμου και εκφοβισμού των ουκρανικών πρεσβειών και προξενείων βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι προσπάθειες αυτές (εκφοβισμού) είναι ανώφελες», υπογράμμισε, δείχνοντας τη Ρωσία που υπέστη αρκετές ταπεινωτικές ήττες επί του στρατιωτικού πεδίου τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία.

Ο Νικολένκο δήλωσε ότι η είσοδος στο διαμέρισμα του πρεσβευτή στο Βατικανό είχε υποστεί βανδαλισμό. Πηγή της πρεσβείας στη Ρώμη δήλωσε ότι μπροστά στην πόρτα είχαν τοποθετηθεί ανθρώπινα περιττώματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρεσβεία στο Καζακστάν είχε λάβει απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε.

Η πρεσβεία στις ΗΠΑ έλαβε επιστολή που περιείχε επικριτικό άρθρο για την Ουκρανία, ανέφερε ο ίδιος. Η επιστολή, όπως και οι περισσότερες από τις άλλες, προερχόταν από μία ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη Μαδρίτη, το προσωπικό ασφαλείας στην πρεσβεία εντόπισε το πακέτο, που έφερε γραμματόσημο μιας ξένης χώρας, περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Μια μονάδα ειδικών που εστάλη στο σημείο επιβεβαίωσε πως δεν περιείχε εκρηκτική ύλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)