to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 02.12.2022

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Εκτεθειμένο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ τα ερωτήματα πληθαίνουν

Σειρά ερωτημάτων προς τον Χρ. Σταϊκούρα έθεσε ο Τρ. Αλεξιάδης, βουλευτής και αν. τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευση στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών για το νέο συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία και λοιπές διατάξεις


Ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε μεταξύ άλλων:

Περί φορολόγησης των πλοιοκτητών εταιρειών

Για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 αύξησε τη φορολογία στον Τομέα της Ναυτιλίας, σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε και παρακαλώ να δοθούν τα συνολικά φορολογικά έσοδα από το Υπουργείο Οικονομικών. Καταθέστε στην Ολομέλεια πίνακα, που να φαίνεται από τη συνολική φορολογική επιβάρυνση 2010-2022 πόση ήταν η συνολική φορολογική επιβάρυνση στον τομέα της Ναυτιλίας, για να φανεί «αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε ή αύξησε τη φορολογική επιβάρυνση σε αυτόν τον τομέα». Όταν εμείς δίναμε τη μάχη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όταν δεχόμασταν πιέσεις να αυξήσουμε υπέρμετρα τον τομέα της φορολογίας, τότε που κάποιοι φώναζαν «Γερά Γερούν », τότε που κάποιοι έπαιρναν σαφέστατη πολιτική θέση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, εμείς υπερασπιστήκαμε τον τομέα της Ναυτιλίας στο να μην έχουμε - όπως ζητούσαν από τους θεσμούς - υπερφορολόγηση ελληνικών επιχειρήσεων, αφελληνισμό της ναυτιλίας ή συρρίκνωση της ναυτιλίας.

Μια σειρά ερωτημάτων

Ερώτηση προς τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, επειδή …δεν πρόλαβα να μελετήσω τόσο αναλυτικά όσο ο ίδιος, τις 300 περίπου σελίδες του νομοσχεδίου, πού ακριβώς είναι η διάταξη για την κατάργηση των 29 «άδικων» φόρων του ΣΥΡΙΖΑ; για τους οποίους είχαν βγάλει Δελτίο τύπου, οι τότε Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος; Δεν θα καταργηθούν τελικά αυτοί οι 29 «άδικοι» φόροι; Θα τους διατηρήσετε; Θα κρατήσετε αυτούς τους «άδικους» φόρους του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές; Δεν θα τους καταργήσετε;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών. Σχετικά με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» για τα στεγαστικά δάνεια, στις 25.11. «Στο τραπέζι το ισπανικό μοντέλο για τη στήριξη των δανειοληπτών», στις 26.11. «Τι είναι το ισπανικό μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση» και σήμερα στο capital.gr, ότι κάτι πάτε να κάνετε με το θέμα των τραπεζών και των στεγαστικών δανείων, ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα ή όχι; Ενημερώστε μας παρακαλώ γιατί εσείς έχετε την αρμοδιότητα των τραπεζών, στις τράπεζες, τι ποσοστό καταναλωτικών δανείων έχει μείνει; Τι ποσοστό στεγαστικών δανείων; Τι ποσοστό επιχειρηματικών δανείων; Τι ποσοστά έχουν μείνει γιατί, αν αληθεύει ότι περίπου το 90% και πάνω των στεγαστικών δανείων έχει φύγει από τις τράπεζες, τι συζητάτε με τις τράπεζες; Το 4% - 5% των στεγαστικών δανείων; Διότι, εδώ, ή κάποιος λέει ψέματα ή υπάρχει ένα πρόβλημα στοιχείων. Δώστε μας, λοιπόν, τα στοιχεία.

Μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων

Είστε βαρύτατα εκτεθειμένος, κύριε Σταϊκούρα. Έχουν καταθέσει 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τις 20 Οκτωβρίου, ερώτηση σε εσάς και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και ζητούν να πληροφορηθούν σε συγκεκριμένους Δήμους της Β΄ Πειραιά, στην εκλογική περιφέρεια την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, πόσες από τις κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, είναι πρώτη κατοικία. Ήδη, έχουμε καταγγελία, ότι τράπεζα πάει να βγάλει γυναίκα με το ανήλικο παιδί της από σπίτι 60 τετραγωνικών στη Νίκαια, να τους πετάξει στο δρόμο. Έχουμε κάνει ερώτηση και να σας θυμίσω ότι, όταν κι εσείς κι ο κ. Βεσυρόπουλος, ως βουλευτές, καταθέτατε επίκαιρες ερωτήσεις, δεν υπήρξε, ούτε μία περίπτωση που να μην έχω απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση ή σε γραπτή ερώτησή σας. Αν υπάρχει, παρακαλώ να το φέρετε για να με εκθέσετε πολιτικά.

Επίσης κύριε Υπουργέ, αποφεύγετε να απαντήσετε στο ερώτημα που σας έθεσα ξανά στην Επιτροπή, ποιες είναι οι επιχειρήσεις που ήρθαν και σας ζήτησαν να νομοθετήσετε για το θέμα των κόκκινων δανείων; Είστε πολιτικά εκτεθειμένος όταν συγκαλύπτετε συμφέροντα και δεν αποκαλύπτετε ποιες επιχειρήσεις σας ζήτησαν τη νομοθέτηση.

Είστε πολιτικά εκτεθειμένος, ως έχων την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, και για το θέμα της απόκρυψης κοστολόγησης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και μετά από δύο μήνες φέρατε την τροπολογία και δεν τα είχατε κοστολογήσει. Αλλά και για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που μας φέρνετε σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και δεν έχετε κοστολογήσει για άλλη μια φορά μια σειρά από μέτρα.

Τέλος, ενημερώστε μας όταν ανέλαβε ο Σύριζα τον Ιανουάριο του 2015, υπήρχε προστασία ή όχι της πρώτης κατοικίας; είχε λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας; Και απαντήστε και σε αυτό που σας ζήτησα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τους ελέγχους που πρέπει να κάνει το δημόσιο στις εταιρείες αυτές που πήραν τα δάνεια και ενημερώστε μας για το αν θα ξεκινήσετε τους ελέγχους.

Δείτε το βίντεο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)