to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 02.12.2022

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εφιάλτης οι αυξημένες έως 30% δόσεις των δανείων - Απρόθυμη να δώσει λύσεις η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά καλύπτει με κάθε τρόπο τα funds και επιτρέπει σε κάθε λογής Πάτσηδες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και ρευστοποίηση της περιουσίας των ευάλωτων συμπολιτών μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Όπως τονίζει συγκεκριμένα το Τμ. Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής:

Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι τόσο σοβαρό που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών τόσο ‘’ελαφρά’’. Ουσιαστικά χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την αντιμετώπιση  του, αφήνοντας την πρωτοβουλία στην ‘’γενναιοδωρία’’ των τραπεζιτών με την κατάθεση προτάσεων για το μέλλον, που θα αφορούν μόνο:

-          Σε πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών

-          Στην αύξηση των ρυθμίσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού για ενήμερους δανειολήπτες τους

-          Στην αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων

Ακόμα όμως και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που συζητήθηκαν καλύπτουν μια μικρή περίμετρο δανειοληπτών που μετά βίας φθάνει τις 30.000, αφήνοντας εκτός των όποιων λύσεων το μεγαλύτερο όγκο των δανειοληπτών που σήμερα, επιπλέον των όσων βιώνουν από την ακρίβεια και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, βρίσκονται απροστάτευτοι και από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων ,μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων των δανείων τους. διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες για την δημιουργία νεών κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αφού δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για αυτό, ταυτόχρονα όμως χαρίζει πάνω από 2 δισ. ευρώ στο καρτέλ ενέργειας.

Η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά καλύπτει με κάθε τρόπο τα Funds και επιτρέπει σε κάθε λογής Πάτσηδες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και ρευστοποίηση της περιουσίας των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα που το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται και αποτελεί βραχνά τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Σταικούρας για μια ακόμη φορά προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονονική πραγματικότητα όταν αναφέρεται με ικανοποίηση στις ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού που όμως αποτελούν ένα μόνο μικρό ποσοστό ρυθμίσεων του ιδιωτικού χρέους, αφού μόνο 4 στα 100 δάνεια έχουν ρυθμιστεί.

Καμία πρόταση συνολικής ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια δεν κάνει, πόσο μάλλον δε νομοθετεί, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και που τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στα Funds. Καμία πρόταση ρύθμισης για το χρέη προς στο Δημόσιο που αγγίζει τα 150 δισ. ευρώ η ρύθμιση του οποίου θα απαλύνει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λύση για αυτά θα δώσει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)