to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 03.12.2022

Πολιτική

Νέα «σφαλιάρα» στη κυβέρνηση από το ΣτΕ - Αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις νομοθετικές διατάξεις Θεοδωρικάκου που αφορούν τη δημοτική περίοδο η οποία διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 - Τι σχολιάζουν με δηλώσεις τους Κ.Ζαχαριάδης-Μ. Χατζηγιαννάκης και Π. Σκουρλέτης


Με την υπ΄ αριθμ. 2377/2022 απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε μεν ότι είναι συνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, ωστόσο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις κατά το σκέλος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των δημοτικών εκλογών περίοδο (έτους 2019).

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων, καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (ΔΕΥΑ κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου είναι:

1) Κατά το μέρος που δεν καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, δεν είναι αντίθετες σε κάποια συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη ή αρχή, και

2) Κατά το μέρος όμως που καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο η οποία διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη λειτουργία των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ανάδειξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (ΔΕΥΑ κ.λπ.).

Κ. Ζαχαριάδης - Μ. Χατζηγιαννάκης: Διάταξη-διάταξη η ολομέλεια του ΣτΕ “ξηλώνει” τον νόμο Θεοδωρικάκου για την Αυτοδιοίκηση

 Τρίτη και φαρμακερή για την ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση  | ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Από την αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούμε ένα κρεσέντο νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον χώρο των ΟΤΑ, με τρόπο και σε βαθμό που παραβιάζει όλο το καταστατικό και κανονιστικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η απόφαση 2377/2022 της ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα ως αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου τόσο για τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ, όσο και για τη μεταβίβαση σε αυτές αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, αποτελεί ένα ακόμα ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ομνύει κατά τα άλλα στην αριστεία και τη νομιμότητα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο σκεπτικό της απόφασης καταρρίπτονται οι κυβερνητικές δικαιολογίες περί “κυβερνησιμότητας”, αφού το ΣτΕ έκρινε πως δεν υπάρχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος που δικαιολογούσαν τις νομοθετικές αλλαγές.

Η σημερινή απόφαση της ολομέλειας της ανώτατης δικαστικής αρχής έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων αποφάσεων που εκδόθηκαν πρόσφατα και έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που εδώ και χρόνια επισημαίνουμε: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με βασική προτεραιότητα την απαξίωση και την κατάργηση στην πράξη των κορυφαίων οργάνων της Αυτοδιοίκησης, καθώς και την ιδιωτικοποίηση των πάντων, δεν δίστασε να νομοθετήσει παραβιάζοντας το Σύνταγμα και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και η ελληνική κοινωνία συνολικά αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο από τις σκοτεινές και αντισυνταγματικές μεθόδους διακυβέρνησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται ότι, από την πρώτη κιόλας ημέρα της προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά από τις εκλογές, θα καταργήσει το σύνολο των αντισυνταγματικών νομοθετημάτων της ΝΔ, θα αποκαταστήσει τα δημοκρατικά θεσμικά κεκτημένα και θα διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών δραστηριοτήτων.

Π. Σκουρλέτης: Με τη βούλα της Ολομέλειας του ΣτΕ ο «νόμος Θεοδωρικάκου» νόθευσε τη λαϊκή βούληση στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Σχετική δήλωση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στην οποία υπογραμμίζει το γεγονός ότι «η αντιμεταρρυθμιστική πολιτική λογική και πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πλέον και τελεσίδικα αντισυνταγματική,  με την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων».

Όπως επισημαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης με τον «νόμο Θεοδωρικάκου» ψαλιδίστηκαν οι αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων και διαστρεβλώθηκε πλήρως η έννοια του δημοκρατικού διαλόγου εντός των οργάνων. Με δυο λόγια, επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, νοθεύτηκε η λαϊκή βούληση. Τονίζει επίσης ότι πρόκειται για την πλήρη δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είχε εξαρχής και με επιμονή καταγγείλει τον «νόμο Θεοδωρικάκου», όπως και κάθε άλλο νομοθετικό πόνημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που είχε ως σκοπό να ανατρέψει τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» και τις ριζοσπαστικές τομές του. 

Αναλυτικά η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη:

«Η αντιμεταρρυθμιστική πολιτική λογική και πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πλέον και τελεσίδικα αντισυνταγματική,  με την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων. Αλλαγές που ψαλίδισαν τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων,  διαστρέβλωσαν πλήρως την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου εντός των οργάνων και νόθευσαν την λαϊκή βούληση, καθώς δεν  επέτρεψαν τη συγκρότηση των οργάνων στη βάση του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών του 2019.

Πρόκειται για την πλήρη δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είχε εξαρχής και με επιμονή καταγγείλει τον «νόμο Θεοδωρικάκου», όπως και κάθε άλλο νομοθετικό πόνημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που είχε ως σκοπό να ανατρέψει τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» και τις ριζοσπαστικές τομές του, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν η θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μια σειρά από διατάξεις με στόχο την ομαλή λειτουργία όλων των στοιχείων των αυτοδιοικητικών οργάνων και με απόλυτο σεβασμό στις επιλογές των πολιτών.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνει ότι οι επίμαχες διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές «μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ», ενώ σε σχέση με την περίφημη «κυβερνησιμότητα» ανατρέπονται όλοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, καθώς τονίζεται ότι κατά τον χρόνο ψήφισης των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ (ν. 4555/2018), ώστε να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη βούληση των εκλογέων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει και αποκαλύπτει την αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού έργου της ΝΔ στην ΤΑ. Αρκεί να θυμηθούμε τις διατάξεις για την εκλογή αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες, που επίσης κρίθηκαν αντισυνταγματικές ή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία, η όποια «υποστήριξη» των Αναπτυξιακών Οργανισμών προς τους Δήμους, δεν μπορεί να εμπεριέχει την έννοια της υποκατάστασης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού που οφείλουν να έχουν, αλλά και την υποκατάσταση αρμοδιοτήτων τους.

Αυτές οι αντισυνταγματικές διατάξεις, που νομοθετηθήκαν με ιδιαίτερη σπουδή από την κυβέρνηση, μοιάζουν τώρα ως μια «προθέρμανση» για την εκτεταμένη δοκιμασία αλλά και υπέρβαση των δημοκρατικών ορίων, μέσω της αυταρχικής διοίκησης, των απευθείας αναθέσεων δισεκατομμυρίων, του ξυλοδαρμού της νεολαίας στις πλατείες και στα πανεπιστήμια, του αποκλεισμού χιλιάδων υποψηφίων από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, του συγκεντρωτισμού του «επιτελικού κράτους» και της υπαγωγής κρίσιμων αρμοδιοτήτων απευθείας στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δυστυχώς, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει ακόμη πολλές παρεμβάσεις αυτής της κυβέρνησης.

Οι έννοιες της αντιπροσωπευτικότητας, της δημοκρατικής έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών, αποκτούν μια ιδιαίτερη αμεσότητα στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και ρόλο, την υποχρέωση να βρίσκεται δίπλα στον δημότη. Χτυπώντας στην ρίζα του τον χαρακτήρα αυτό, η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί με κάθε τρόπο το «επιχειρηματικό» όραμά της για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστή στις παρωχημένες και αντικοινωνικές αντιλήψεις της, που προσφέρουν στους ιδιώτες Γη και Ύδωρ. Είναι αυτό που επιχειρεί και στην Υγεία και στην Παιδεία και σε άλλους τομείς. Μια «σύμπραξη» του δημόσιου με το ιδιωτικό, σε βάρος των πολιτών, με «όραμα» την κοινωνία της ζούγκλας, φτιαγμένης για όσους έχουν αρκετά χρήματα. Η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει μόνο να χάσει από αυτή την πολιτική. Η ανάγκη για μια άλλη, αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επιτακτική».

ΚΚΕ: Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική του ΚΚΕ

«Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητα ζωής, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική του ΚΚΕ στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει: «Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση των νόμων (4623/2019 και 4625/2019) που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της "κυβερνησιμότητας" των δήμων, το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που τελικά στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών κόντρα στις λαϊκές ανάγκες.

      Οι αποφάσεις από τις πλασματικές πλειοψηφίες των επιτροπών ενισχύουν περαιτέρω την αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και λειτουργούν στο πλαίσιο των πολιτικών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας και των προτεραιοτήτων των τεχνικών προγραμμάτων με τη λογική της επιλεξιμότητας, η οποία αποκλείει τα αναγκαία έργα (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά, αντιπυρικά κλπ) και τις υποδομές προς όφελος του λαού.

      Οι ρυθμίσεις αυτές προστέθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που προσέδωσαν στους δήμους τον χαρακτήρα του "τοπικού κράτους", συνέχεια του κεντρικού, που εξειδικεύει και υλοποιεί τις αντιλαϊκές πολιτικές για την υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών. Με αυτές τις ρυθμίσεις μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος. Προέβλεψε ταυτόχρονα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία».

«Αυτές είναι οι πολιτικές που ασκούν σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, που συγκροτούνται από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους και τις Περιφέρειες αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση του λαού, τη συμμετοχή του στους αγώνες, για την διεκδίκηση των δικών του αναγκών. Πρωτοστατούν ενάντια σε κάθε λαϊκό πρόβλημα και αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη αντιπολίτευση στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, αποκαλύπτοντας τις συνέπειες τέτοιων αποφάσεων και διεκδικώντας λύσεις υπέρ του λαού.

Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν πικρή πείρα από την πολιτική των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Τώρα χρειάζεται να συμπορευτούν με το ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, σε κάθε φορέα λαϊκής πάλης, όπως και στις εκλογές για την Βουλή, τις Περιφέρειες και τους δήμους, για να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, για να δυναμώσει ο αγώνας για όλα όσα μας βασανίζουν, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)