to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:42 | 02.12.2022

Οικονομία

Έτσι βγάζουν υπερκέρδη: Οι τράπεζες διπλασίασαν το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μέσα σε 11 μήνες

Την πρακτική των τραπεζών να αυξάνουν μόνο τα επιτόκια των δανείων διατηρώντας αμετάβλητα εκείνα των καταθέσεων, πιστοποιούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Οκτώβριο - Σημαντική αύξηση καταγράφεται στο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου - «Μια κυβέρνηση που έχει πολιτική βούληση δεν κάνει παραινέσεις», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ


Σύμφωνα με αυτά οι τράπεζες διατηρήσαν τον μήνα αυτό σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο των νέων καταθέσεων (από 0,04% στην αρχή του έτους) αυξάνοντας όμως το σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων στο 4,86%, από 3,90% που ήταν στην αρχή του 2022. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το επιτοκιακό περιθώριο στο 4,23% από 3,86% που ήταν στην αρχή του έτους.

Πιο αναλυτικά στα νέα δάνεια το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,86%, από 3,82% στις αρχές του 2022.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,44%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 41 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,37%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,00%, από 2,36% που ήταν στην αρχή του χρόνου.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 42 μονάδες βάσης στο 4.79%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,83%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 4,17%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,42%.

Αλ. Τσίπρας: Να επιβληθεί τώρα έκτακτος φόρος στις τράπεζες

Με αφορμή και τα παραπάνω στοιχεία, ο Αλ. Τσίπρας, από το Κιλκίς όπου περιοδεύει σήμερα, τόνισε: «Βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε τράπεζα». Και δεν μπορεί να έχουν τέτοια κέρδη, πρόσθεσε, «και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό». Και επισήμανε: «Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Έκτακτο φόρο και μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αντί για ψευτοτσαμπουκάδες και παραινέσεις ο κ. Μητσοτάκης να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών

Σε επιθετικούς τόνους κινήθηκε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι «αφού νομοθέτησε πλήρη ασυδοσία στις τράπεζες και κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, τώρα παριστάνει τον ενοχλημένο από τις πρακτικές τους. Το θέατρο κυβέρνησης - τραπεζών δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν».

«Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ότι το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κυβέρνηση κάνει τον ενοχλημένο τροχονόμο», συνεχίζει η ανακοίνωση και σημειώνει με νόημα:

Μια κυβέρνηση που έχει πολιτική βούληση δεν κάνει παραινέσεις. Παίρνει αποφάσεις, βάζει κανόνες, νομοθετεί και επιβάλει έκτακτες εισφορές όταν συγκεντρώνονται άδικα κέρδη σε βάρος των πολιτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν μέσα σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας, τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού νομοθέτησε πλήρη ασυδοσία στις τράπεζες και κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, τώρα παριστάνει τον ενοχλημένο από τις πρακτικές τους. Το θέατρο κυβέρνησης - τραπεζών δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ότι το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κυβέρνηση κάνει τον ενοχλημένο τροχονόμο.

Μια κυβέρνηση που έχει πολιτική βούληση δεν κάνει παραινέσεις. Παίρνει αποφάσεις, βάζει κανόνες, νομοθετεί και επιβάλει έκτακτες εισφορές όταν συγκεντρώνονται άδικα κέρδη σε βάρος των πολιτών.

Μιχάλης Κριθαρίδης: Ο κ. Μητσοτάκης ξαφνικά ανακάλυψε την ασυδοσία των τραπεζών χωρίς όμως να σκοπεύει να τους βάλει και φραγμό

Εξίσου επιθετική ήταν και η αντίδραση του Μέρα25, το οποίο διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του, Μιχάλη Κριθαρίδη, θέλησε να σχολιάσει την ασυδοσία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, αλλά και την όψιμη αντίδραση του Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, η δήλωσή του Μιχάλη Κριθαρίδη:

«Ο κ. Μητσοτάκης ξαφνικά ανακάλυψε την ασυδοσία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να σκοπεύει να τους βάλει και κάποιον φραγμό. Όταν αυτές αισχροκερδούσαν άλλωστε και δεν μετέφεραν την ρευστότητα της ΕΚΤ προς τη χώρα μας για να την "τσεπώσουν", κατά το κοινώς λεγόμενο, υπεξαιρώντας δηλαδή τα spreads και επιστρέφοντας στην συνέχεια την δήθεν "πλεονάζουσα ρευστότητα" που λίμναζε ακόμα και την περίοδο της πανδημίας στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έβγαλε άχνα. Ενώ ακόμα και για το ζήτημα της φορολόγησης τους, ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω φορολόγηση των τραπεζικών κερδών σε αντίθεση με όσα είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα από τους επιτελάρχες της Κυβέρνησης του, αλλά και με όσα προχωρούν άλλες Κυβερνήσεις στην ΕΕ, όπως η ισπανική. Κι όλα αυτά την ώρα που είναι παράλληλα γνωστό, πως η Μητσοτάκης Α.Ε. δεν σκοπεύει να προβεί και σε καμία πραγματικά προστασία των δανειοληπτών. Το μόνο που ψέλλισε επί της ουσίας o κ. Μητσοτάκης στη κ. Σακεραλοπούλου, είναι πως η Κυβέρνηση θα ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς, την εκλογίκευση των τιμολογήσεων των υπηρεσιών των τραπεζών. Τόσο θαρραλέο το Επιτελικό Παρακράτος με τις συστημικές τράπεζες που αισχροκερδούν. Γι' αυτό το ΜέΡΑ25 μιλάει για "Μητσοτάκης Α.Ε." και μια Κυβέρνηση ολιγαρχικών συμφερόντων και μετόχων. Εκεί οδηγούν τα "ναι σε όλα" του μνημονιακού τόξου. Πρέπει να μπει, εδώ και τώρα, ένα τέλος σε αυτή την αισχροκέρδεια των τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ουκ ολίγες φορές από τους φορολογούμενους και τους οποίους μαζί με τα αρπακτικά ταμεία πετάνε έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Να φορολογηθούν και να λογοδοτήσουν οι τράπεζες για όλα αυτά τα αδιανόητα πράγματα (παρακράτηση της ρευστότητας της ΕΚΤ, άρνηση αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων την ώρα που αυξάνουν τους τόκους των δανείων κλπ.). Ενώ πρέπει τέλος, να σταματήσει το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών πάνω στις συναλλαγές των πολιτών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)