to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 02.12.2022

Πολιτική

49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και των Κέντρων Κοινότητας

Στη Βουλή έρχεται με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Ηγουμενίδη η ανάγκη ενίσχυσης τω κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και των Κέντρων Κοινότητας.


Την ερώτηση συνυπογράφουν συνολικά 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ αυτών και η αρμόδια τομεάρχης κοινωνικής πολιτικής Θεανώ Φωτίου.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι με το άρθρο 4 του Νόμου 4368/2016 θεσπίστηκαν τα Κέντρα Κοινότητας ως αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, που, είτε δεν υπήρχαν καν σε πολλούς δήμους, είτε ήταν υποστελεχωμένες και ως εκ τούτου δυσλειτουργικές και αναντίστοιχες με τις ανάγκες των πολιτών, και ότι από την πρώτη στιγμή εφαρμογής τους σε όλη τη χώρα αποδείχθηκε η εξαιρετική χρησιμότητα, η αποτελεσματικότητα και η ανταπόκριση των Κέντρων Κοινότητας στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, ιδίως για άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Όπως όμως τονίζεται στην ερώτηση, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων φυλλορροούν διότι το μόνιμο προσωπικό τους συνταξιοδοτείται, ενώ, παρά την έξοδο από τα μνημόνια και τη δυνατότητα νέων μόνιμων προσλήψεων, η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί.

«Τα Κέντρα Κοινότητας έχουν στην ουσία επωμισθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, μετατρεπόμενα πλέον από ψηφιακή καρδιά των δήμων, όπως αρχικά ήταν σχεδιασμένα να λειτουργούν, στην καρδιά όλου του κοινωνικού έργου του δήμου. Οι κοινωνικοί επιστήμονες των Κέντρων Κοινότητας ασχολούνται, πέραν όλων των άλλων, και με τις εισαγγελικές παραγγελίες για τη διαπίστωση καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης, σεξουαλικής ή μη, παιδιών και γυναικών και τη δρομολόγηση περαιτέρω ενεργειών για την ποινική δίωξη των θυτών και την αποκατάσταση των θυμάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

«Καλούνται συχνά, λόγω έλλειψης τέτοιων ειδικοτήτων στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, να καλύψουν εκείνοι τα κενά. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι, με βάση την επιστημονική τους ιδιότητα και πιστοποίηση. Υπάρχει έτσι το φαινόμενο υπάλληλοι που υπηρετούν με σύμβαση ΟΧ σε τέτοιες δομές σχεδόν επί 10 ή και 15 χρόνια, να κάνουν έργο μόνιμου υπαλλήλου, βιώνοντας συγχρόνως εργασιακή ανασφάλεια», σημειώνουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην αναγκαία αύξηση του προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών, κυρίως των επιστημονικών στελεχών τους, ούτε όμως και στην περαιτέρω ενίσχυση και επιπλέον στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας, με βάση και τα στοιχεία που μπορεί να αντλήσει από τον ψηφιακό Εθνικό Μηχανισμό.

«Ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης για δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και Κέντρα Κοινότητας είναι ότι δεν αύξησε τη χρηματοδότηση των δήμων για ενίσχυση της κοινωνικής τους πολιτικής και δεν διαπραγματεύτηκε στο νέο ΕΣΠΑ την αύξηση των λειτουργικών εξόδων των συγχρηματοδοτούμενων κοινωνικών δομών, σε σημείο που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες, ενώ οι μετακινούμενοι για οποιονδήποτε υπηρεσιακό λόγο εντός του δήμου καλούνται να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα των μετακινήσεων τους», σημειώνουν.  

Η ερώτηση απευθύνεται στους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών οι οποίοι ερωτώνται:

1.        Θα φροντίσουν για νέες μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στους δήμους για να στελεχωθούν οι κοινωνικές τους υπηρεσίες και να φέρουν σε πέρας το σημαντικότατο έργο που καλούνται να επιτελέσουν στις σύγχρονες συνθήκες;

2.        Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την επέκταση των Κέντρων Κοινότητας με ΚΕΣΟΙΠ και ΟΦΗΛΙ, ώστε να ενισχυθούν με νέο προσωπικό και να λειτουργήσουν ως μέρος των αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων;

3.        Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για την αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων προς ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών τους;

4.        Θα επαναδιαπραγματευθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αύξηση των λειτουργιών δαπανών των Κέντρων Κοινότητας;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)