to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 02.12.2022

Πολιτική

«Μέρα διεκδίκησης των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος»: Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ανακοίνωση του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, ας μην ξεχνάμε ότι οι ανάπηροι/ες και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες, που αποτελούν έναν τεράστιο πληθυσμό παγκοσμίως, πάνω από 1 δισεκατομμύριο, συνεχίζουν, στις περισσότερες χώρες, αναπτυγμένες και μη, να βιώνουν καταπίεση, κοινωνικό ρατσισμό και διακρίσεις. Στην Ευρώπη ζουν περισσότεροι/ες από 120.000.000 ανάπηροι/ες, ενώ στην Ελλάδα ο πληθυσμός ξεπερνά το 1.000.000.

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

Το Τμήμα  Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιλέγει να προτάξει την υποστήριξη των δικαιωμάτων όσων από αυτούς διαβιούν έγκλειστοι και απομονωμένοι στα ιδρύματα. Ένας εγκλεισμός που στις σημερινές συνθήκες της πολύμορφης κρίσης και  της συνεχιζόμενης πανδημίας, με ενίσχυση της απομόνωσης και χωρίς πρόσθετα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας, όπως ενίσχυση του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής, βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας και διενέργεια συνεχών ελέγχων, γίνεται ακόμη πιο βλαπτικός για τους φιλοξενούμενους των κλειστών δομών. Οι δύο πρόσφατοι θάνατοι σε δημόσια δομή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα καταγγελλόμενα περιστατικά παιδικής κακοποίησης, στην «Κιβωτό του Κόσμου», είναι ενδεικτικά της επιζήμιας κατάστασης για τους φιλοξενούμενους που επικρατεί στα περισσότερα ιδρύματα σήμερα. Τρισήμισυ χρόνια τώρα παρακολουθούμε από τη μεριά της Κυβέρνησης εκδηλώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα που σκοπεύουν να φιλοτεχνήσουν ένα «φιλοαναπηρικό» προφίλ της ΝΔ και ιδίως του κ. Μητσοτάκη, ενώ δεν επιτελούν έργο ουσιαστικό που να βελτιώνει τις ζωές των Αναπήρων και των χρονίως πασχόντων.

Σήμερα μάλιστα, σε συνθήκες περαιτέρω φτωχοποίησης της κοινωνίας λόγω της μεγάλης ακρίβειας, της έκρηξης στις τιμές της ενέργειας και των προβλημάτων της συνεχιζόμενης πανδημίας, η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη νομοθετεί ουσιαστικά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και των προνοιακών δομών και μειώνει σταθερά τις δαπάνες για το προνοιακό κράτος.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον κάθε ένα από μας που βιώνει τις δυσκολίες της σημερινής καθημερινότητας να αναλογιστεί πόσο δυσκολότερη είναι αυτή η καθημερινότητα για τους ανάπηρους, παιδιά και ενήλικες που απομονωμένοι από οικογένεια και οικείους, ζουν για μια ζωή τον ασφυκτικό αυτό αποκλεισμό στα ιδρύματα. Αυτή είναι η δική τους «κανονικότητα», μια κανονικότητα όμως αφύσικη για έναν ελεύθερο άνθρωπο, άδικη και απάνθρωπη, σκληρή και αποπνικτική. Είναι, ένας καθημερινός μαρασμός, ένας κοινωνικός και ψυχικός θάνατος. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Ζητάμε από τον/ την κάθε πολίτη, από τους εργαζόμενους στο χώρο των ιδρυμάτων, ειδικά από τους νέους να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την αδικία και απανθρωπιά και να διεκδικήσουν μαζί μας την παραμονή όλων των ανάπηρων συμπολιτών μας στην κοινωνία της οποίας είναι ισότιμα μέλη, να διεκδικήσουμε για λογαριασμό τους «μια ανθρώπινη ζωή».

Δεν λησμονούμε όμως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ανάπηρων συμπολιτών μας που διαβιούν στην κοινότητα. Αυτοί βιώνουν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση από όλους μας, τις πολύμορφες επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων και των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών της ΝΔ. Αυτές έρχονται να προστεθούν στις συχνά ανυπέρβλητες καθημερινές δυσκολίες των αβίωτων πόλεων με τα πολλά εμπόδια προσβασιμότητας και ανισότητας ευκαιριών σε βάρος των αναπήρων σε βασικές λειτουργικές και ζωτικές τους ανάγκες (αυτονομία διαβίωσης και κίνησης, εργασία, εκπαίδευση, πολιτισμός κ.λ.π.) μέσα στην κοινότητα.

Πρωτίστως πλήττονται οι ανάπηροι που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους, μισθό ή σύνταξη. Αυτοί βλέπουν στις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο την κοινωνική τους απομόνωση να μεγιστοποιείται, την έλλειψη ισοτιμίας και τις τεράστιες ανισότητες σε βάρος τους σε καθημερινή βάση να διευρύνονται, αλλά και την ίδια τους την επιβίωση να απειλείται με τις αυξανόμενες καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην απονομή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων τα οποία παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμία αύξηση από το 2010, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μειώνει σταθερά τις δαπάνες για το προνοιακό κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει την τακτική απονομή των αναπηρικών επιδομάτων σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων με το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν διασφάλισε τις συνθήκες της ομαλής επέκτασης του συστήματος σε όλη τη χώρα με πολλαπλασιασμό των ΚΕΠΑ και αύξηση των γιατρών των υγειονομικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προσκόμματα στην απονομή των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας σε παλιούς και νέους δικαιούχους, όταν για τους περισσότερους αποτελούν το μόνο εισόδημα. Αυτό δημιουργεί για τους ανάπηρους δικαιούχους των παροχών αυτών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία. Αλλά και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ανάπηροι, λόγω του πολλαπλάσιου κόστους ζωής σε σχέση με τους μη ανάπηρους έχουν πολλαπλάσιες δυσκολίες διαβίωσης. Ενώ η μη επέκταση του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου και σε αυτούς, όπως προβλεπόταν, τους καταδικάζει σε εξίσου επιβαρυντική ταλαιπωρία και αυξημένη παρουσία στα ΚΕΠΑ που, κάθε άλλο παρά «πλήρως ψηφιακά», όπως ισχυρίζεται ο κ. Πιερρακάκης, είναι!

Η Κυβέρνηση, επιδεικνύοντας επανειλημμένα την αναλγησία της, απέρριψε τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ψήφιση ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα ΑμεΑ και λοιδόρησε τις θέσεις μας που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος  Αλέξης Τσίπρας. Αυτές επαναφέρουμε σήμερα επιγραμματικά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία:

 

·      Αύξηση, μετά από πολλά χρόνια των αναπηρικών επιδομάτων κατά 20% για όλους τους δικαιούχους.

·      Επιτάχυνση του θεσμού  της αναδοχής και υιοθεσίας και του προγράμματος σταδιακής αποϊδρυματοποίησης, με ταυτόχρονους εντατικούς ελέγχους στις υφιστάμενες δομές για όσο χρόνο εξακολουθούν να λειτουργούν ως κλειστής φροντίδας

·      Ουσιαστική στήριξη  αναπήρων και των οικογενειών τους στην κοινότητα, με προγράμματα πρώιμης και έγκαιρης παρέμβασης, με τη δημιουργία Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης (ΣΥΔ)που θα στεγάζουν μικρό αριθμό ωφελούμενων, με τον θεσμό του προσωπικού βοηθού/φροντιστή για 70.000 ανάπηρα άτομα, με τη χορήγηση εργαλείων αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια, κτλ) σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση

·      Αύξηση των  προσλήψεων ειδικών εκπαιδευτικών,  και βοηθών υποστήριξης ανάπηρων παιδιών για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ταυτόχρονη προσαρμογή των σχολικών κτιρίων στην κατεύθυνση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Πιλοτική δημιουργία προσβάσιμων γειτονιών σε 20 πόλεις  και αναβάθμιση των  ΚΕΠΑ, με γενίκευση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου, πολλαπλασιασμό των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ με εκπαιδευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, εξοπλισμένων πλήρως ψηφιακά για να επιτελούν το έργο τους.

·      Θέσπιση κανόνων για την ισοπολιτεία των ανάπηρων. Μόνον έτσι υπάρχει  ελπίδα να πάρει τέλος η ταλαιπωρία τους εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που διέρχεται η χώρα και να βελτιωθεί η ζωή τους χωρίς περαιτέρω τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την ένταξή τους στην κοινωνία.

Μόνο με ουσιαστικές πράξεις μπορεί να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας και όχι με φιέστες, αόριστες υποσχέσεις και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που γρήγορα σβήνουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)