to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Αγία Έμυ»: Υποψήφια στα βραβεία ανεξάρτητου κινηματογράφου

Η ταινία περιγράφει τη ζωή ενός κοριτσιού που έχει ανεξήγητες μεταφυσικές ιδιότητες και την ιδιαίτερη σχέση της με την αδελφή της


Στη λίστα των φετινών Independent Spirit Awards συναντάμε σε δύο κατηγορίες την ταινία «Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον σκηνοθετικό ντεμπούτο που προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες από την Weirdwave και δυστυχώς δεν συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό.

Η ταινία περιγράφει τη ζωή ενός κοριτσιού που έχει ανεξήγητες μεταφυσικές ιδιότητες και την ιδιαίτερη σχέση της με την αδελφή της. Χάρη στη μινιμαλιστική και διακριτική αφήγησή της, η σκηνοθέτιδα κατάφερε με αυτό το ειλικρινές και τρυφερό φιλμ να μας φέρει κοντά στην κλειστή φιλιππινέζικη κοινότητα που ζει στις φτωχές γειτονιές του Πειραιά.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2021, όπου και απέσπασε Ειδική Μνεία, ενώ βραβεύτηκε τόσο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όσο και στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας. Η «Αγία Έμυ» τελικά κατάφερε να βρει μια αξιοζήλευτη θέση στη λίστα των ταινιών που η Ακαδημία μάς λέει ότι «οφείλουμε να προσέξουμε».

Στις υπόλοιπες κατηγορίες των 38ων Independent Spirit Awards επικρατεί η φρενήρης κωμωδία δράσης «Everything Everywhere All At Once» των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, η οποία προηγείται με οκτώ υποψηφιότητες. Ακολουθεί το στιβαρό δράμα «Tar» του Τοντ Φιλντ με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ, το οποίο απέσπασε εφτά υποψηφιότητες, και το καλόκαρδο «Aftersun» της Σάρλοτ Γουέλς, που διεκδικεί πέντε βραβεία.

Δίπλα στην Αρασέλη Λαιμού το βραβείο διεκδικούν η Νιγηριανοαμερικανή Αντάμα Έμπο για τη θρησκευτική σάτιρα «Honk for Jesus. Save your soul» και η Νικουάτου Τζούσου για το κοινωνικό θρίλερ «Nanny». Στις υποψηφιότητες για το βραβείο «Τζον Κασαβέτης» για ταινία που στοίχισε λιγότερο από μισό εκατομμύριο δολάρια η «Αγία Έμυ» ανταγωνίζεται τις ταινίες «The African desperate», «A love song», «The Cathedral» και «Something in the dirt». Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου του 2023.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)