to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 01.12.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης: Το Υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει περαιτέρω το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Με προκρούστεια λογική πρόχειρων συγχωνεύσεων το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί χάος και στην ουσία απαξιώνει τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης - Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους στην αρμόδια υπουργό οι βουλευτές/τριες Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν σήμερα οι  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης με θέμα: «Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», όπου αναδεικνύεται η  προκρούστεια λογική πρόχειρων συγχωνεύσεων στα δημόσια σχολεία της χώρας με παράδειγμα αυτό της Γ' Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές: «Από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς, μετράμε πληθώρα συγχωνεύσεων και αναστολών λειτουργίας, ακόμα και νηπιαγωγείων, με μόνο κριτήριο το στόχο του Υπουργείου να μειώσει τις θέσεις των εκπαιδευτικών που έμεναν ακάλυπτες στα σχολεία. Οι συγχωνεύσεις συνεχίζονται ακόμη και μετά την έναρξη των μαθημάτων, με οποιαδήποτε αφορμή (πχ. μετεγγραφές), αδιαφορώντας πλήρως για την παιδαγωγική διάσταση του θέματος. Η πρακτική αυτή φέρνει σε αδιέξοδο εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και κυρίως τη λειτουργία των σχολείων, εφόσον το Υπουργείο Παιδείας έχει ως στρατηγική τους την υποβάθμιση της δημόσιας  παιδείας και όχι τις ανάγκες των μαθητών και της παιδείας.

Στη περίπτωση του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με την αποχώρηση ενός μαθητή και χωρίς να λάβει καθόλου υπόψη τις συνθήκες διδασκαλίας των μουσικών μαθημάτων, η διευθύντρια Β'θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ζήτησε τη συγχώνευση των τριών τμημάτων  σε δύο και ενώ βρισκόμαστε στον τέταρτο μήνα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ουσιαστικά υποχρεώνει σε ανατροπή του προγράμματος όλου του σχολείου, καθιστώντας ιδιαίτερα προβληματικό τον επανασχεδιασμό του, είναι άδικο για όλους τους μαθητές και κυρίως αυτούς της Γ' Λυκείου διαταράσσοντας την προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ενώ δυσχεραίνει τη παιδαγωγική διαδικασία. Εκθέτει επιπρόσθετα σε κίνδυνο τους μαθητές σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού αλλά και την υγεία τους, εφόσον υποχρεώνει σε συνωστισμό σε αίθουσες μικρότερου εμβαδού σε σχέση με εκείνες άλλων σχολείων.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν την αναστολή του μέτρου της συγχώνευσης των τμημάτων, τη ορθή λειτουργία των σχολείων, την προστασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη διακοπή των αυταρχικών μειώσεων τμημάτων σε όλα τα σχολεία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Aθήνα, 01 Δεκεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  την  κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


Θέμα: «Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας»


Οι συγχωνεύσεις τμημάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η αναστολή λειτουργίας ακόμα και νηπιαγωγείων αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Παιδείας έχουν ως στρατηγική τους την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και όχι τις ανάγκες των μαθητών και της παιδείας.

Πριν ακόμα αρχίσει η φετινή σχολική χρονιά αλλά και κατά τη διάρκειά της, με προκρούστεια λογική και αριθμητικά μόνο κριτήρια, χωρίς προετοιμασία αλλά με περισσή προχειρότητα, προχώρησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων, υποβαθμίζοντας το εκπαιδευτικό έργο και αναστατώνοντας χιλιάδες οικογένειες.

Προσπαθώντας να μειώσει τις θέσεις και να μειώσει τα κενά των εκπαιδευτικών που έμεναν ακάλυπτα στα σχολεία, προχώρησε, ακόμη και μετά την έναρξη των μαθημάτων,  σε συγχωνεύσεις τμημάτων, μόλις δινόταν οποιαδήποτε αφορμή (μετεγγραφές, διαρροή μαθητών κλπ), αδιαφορώντας πλήρως για την παιδαγωγική διάσταση του θέματος, φέρνοντας σε αδιέξοδο εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα του Μουσικού σχολείου Θεσσαλονίκης, όπου στις 17/10/2022, μία (1) μετεγγραφή μαθητή Λυκείου έγινε αιτία να ζητηθεί από την διευθύντρια Β'θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης η συγχώνευση των 48 μαθητών του Λυκείου, από τρία σε δύο, των 24 ατόμων, βάσει του ισχύοντος νόμου και ενώ βρισκόμασταν στη μέση του πρώτου τετραμήνου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Σχολείου λόγω των μουσικών μαθημάτων και των μικρών διαστάσεων των τάξεων που έχουν μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας 20 μαθητών αλλά και του γεγονότος πως η παρέμβαση αυτή αφορούσε τη Γ' Λυκείου, η απόφαση αυτή δημιούργησε τα παρακάτω προβλήματα, σύμφωνα με έγγραφο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου:

  • Δυσχερέστερη παιδαγωγική διαδικασία εντός της τάξης, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών της τάξης από 15 σε 24, σε ένα ειδικό σχολείο με εκτεταμένο και επιβαρυμένο πρόγραμμα,  αλλά και σε μια κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, λόγω της προετοιμασίας τους για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
  • Ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος όλου του σχολείου, δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, καθιστώντας ιδιαίτερα προβληματικό τον επανασχεδιασμό του, λόγω έλλειψης αιθουσών και προσωπικού (το σχολείο λειτουργεί υπεράριθμο τα τελευταία χρόνια), αλλά και της δυσκολίας συντονισμού των παράλληλων μουσικών μαθημάτων.
  • Έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των μαθητών όλου του σχολείου, σε μία περίοδο έξαρσης της πανδημίας και ποσοστού θετικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο 18,42%, περίπου 2,3% υψηλότερο σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης επικράτειας. Ο συνωστισμός σε αίθουσες μικρότερου εμβαδού σε σχέση με εκείνες άλλων σχολείων καθιστά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου μεγαλύτερο, και η χρήση των ίδιων αιθουσών από μαθητές διαφορετικών τάξεων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά σε αυτό το γεγονός.
  • Έκθεση σε κίνδυνο των μαθητών σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού (πχ σεισμού ή πυρκαγιάς) καθώς οι συνωστισμένοι μαθητές θα είναι δυσκολότερο να εγκαταλείψουν τις αίθουσες. Όπως μάλιστα ορίζει η σχετική νομοθεσία, για κάθε μαθητή θα πρέπει να αντιστοιχούν 2 m2 καθαρού εμβαδού δαπέδου της αίθουσας (άρθρο 7 Π.Δ. 71/1988), συνθήκη που δεν μπορεί να τηρηθεί στις αίθουσες που διαθέτει το Σχολείο. Η δε χρήση ακατάλληλων χώρων για διδασκαλία, όπως το εστιατόριο και η βιβλιοθήκη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα ή εναλλακτική πρόταση που να στηρίζει νόμιμα την απόφαση αυτή.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στην προσπάθειά του να ανατρέψει την άδικη, επικίνδυνη και παράλογη αυτή απόφαση της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης συμμετείχε, σε συνεργασία με την Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (συνδικαλιστικό όργανο εκπαιδευτικών), και με τη συμμετοχή μαθητών του Σχολείου αλλά και άλλων σχολείων, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο της ΔΔΕ Αν. Θεσ/νίκης, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, όπου έγινε προσπάθεια έκθεσης των επιχειρημάτων κατά της συνένωσης στην Διευθύντρια της ΔΔΕ, η οποία όμως επέδειξε εχθρική διάθεση,  επιτέθηκε φραστικά με ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις, και δεν δέχτηκε καμία ουσιαστική επικοινωνία ούτε με το Σύλλογο, ούτε με τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ.

Στη συνέχεια, το ΔΣ του Συλλόγου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και την συμπεριφορά της διευθύντριας της ΔΔΕ Αν. Θεσ/νίκης, ο οποίος όμως δήλωσε αναρμόδιος και δεν δέχθηκε να κάνει καμία παρέμβαση για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Συμπερασματικά, κανείς δεν έχει δεσμευτεί για την αναστολή του μέτρου, με συνέπεια να επικρατεί αναταραχή στο Σχολείο και οι μαθητές να έχουν ήδη προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου.

Επειδή όπως έχουμε επισημάνει και με προηγούμενες ερωτήσεις μας στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα Μουσικά σχολεία είναι κοιτίδες πολιτισμού, δημιουργικής έκφρασης και παιδείας.

Επειδή η εξασφάλιση σταθερού κλίματος και οργάνωσης είναι απαραίτητη για την ακαδημαϊκή αλλά και παιδαγωγική προαγωγή των μαθητών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Επειδή ρόλος του Υπουργείου είναι η διευκόλυνση πρόσβασης και λειτουργίας των μαθητών και η προαγωγή του δημοσίου σχολείου.

Επειδή, όπως και στη περίπτωση της αναστολής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου του Λουδία, ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται με επιλεκτική αυστηρότητα σε κάποιες περιπτώσεις που συμφέρουν τη Διοίκηση, ενώ να είναι ευέλικτος στις περιοχές εκλογικού ενδιαφέροντος στελέχους του.

Επειδή δεν μπορεί ανάλογα με τη μετακίνηση κάποιου μαθητή που για λόγους σοβαρούς θα αποφασίσει η οικογένειά του κατά τη διάρκεια της χρονιάς να διαταράσσεται η λειτουργία ενός ολόκληρου σχολείου.

Επειδή η επιτυχία της εκπαιδευτικής διαδικασίας στηρίζεται στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και δημιουργίας λειτουργικού πλαισίου μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών που συντελείται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  1. Σκοπεύει να μεριμνήσει η Υπουργός ώστε να ανασταλεί το μέτρο της συγχώνευσης των τριών τμημάτων της Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ώστε να διαφυλαχθεί η συνέχιση της ομαλής και ασφαλούς εκπαιδευτικής διαδικασίας;
     
  2. Είναι ο Σύλλογος Γονέων ένα θεσμικά αναγνωρισμένο όργανο του σχολικού περιβάλλοντος και οφείλει η διοίκηση  να συνομιλεί μαζί τους θεσμικά και με την αρμόζουσα δεοντολογία;
     
  3. Δεσμεύεται η κ. Υπουργός να μην υπάρξουν κι άλλες τέτοιες αυταρχικές μειώσεις τμημάτων σε κανένα σχολείο από εδώ και πέρα, αφού βρισκόμαστε στην εξέλιξη της σχολικής χρονιάς και οι συνεχείς μετακινήσεις δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία; Τι θα γίνει αν σε λίγες μέρες προστεθεί στη τάξη ένας μαθητής στο συγκεκριμένο ή σε άλλο σχολείο με υπερπλήρεις αίθουσες;


Οι ερωτώντες Βουλευτές


Αμανατίδης Γιάννης

Φάμελλος Σωκράτης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)