to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 02.12.2022

Πολιτική

Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ θα μείνει στα χαρτιά: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ακονίζουν τα ξίφη τους» οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προστασία του ΕΣΥ - Οι τοποθετήσεις στη διήμερη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας


«Στο ψαχνό» οι βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου - «ταφόπλακα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που φέρνει το Υπουργείο Υγείας και συζητείται από χθες, Πέμπτη, στη Βουλή

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, η οποία σε συνέχεια των προηγούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων έδωσε τον «τόνο» της αντίθεσης σύσσωμης της υγειονομικής κοινότητας, της αντιπολίτευσης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συντάχθηκε με τους εργαζόμενους στην Υγεία και ένωσε τη φωνή του με εκείνες που ζητάνε καλύτερο, ποιοτικό και κυρίως δημόσιο ΕΣΥ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση για δογματισμό και ιδεοληψία

«πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας. Αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα», τόνισε

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ, απαίτησαν ονομαστική ψηφοφορία για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ανδρέας Ξανθός: «Τελική λύση» για το ΕΣΥ

Εισηγητής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Ανδρέας Ξανθός, που στην ομιλία έθεσε το ερώτημα: «Τι θα γινόταν στην πανδημία αν είχε εφαρμοστεί από πριν αυτή η ανατροπή στη δημόσια περίθαλψη;». Δείτε ολόκληρη την παρέμβασή του:

(ολόκληρη η τοποθέτηση του Ανδρέα Ξανθού εδώ)

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει το ΕΣΥ»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμέσως μετά τις εκλογές, υλοποιεί μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την υπονόμευση του κοινωνικού κράτους. Το είδαμε αμέσως μετά τις εκλογές, με τα νομοσχέδια της κας Κεραμέως, για τα ιδιωτικά συμφέροντα της παιδείας και τα κολλέγια, με το νόμο του κ. Χατζηδάκη, που παρέδωσε την επικουρική ασφάλιση στους επενδυτές των ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος», τόνισε μεταξύ άλλων η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υγείας.

Και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε:

«Το ΕΣΥ ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πήρε αναβολή  γιατί προέκυψε η πανδημία. Πίσω από τα υποκριτικά χειροκροτήματα για το ηρωικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, που την περίοδο της πανδημίας έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, στην πραγματικότητα, αυτά τα τρία χρόνια η κυβέρνηση εγκατέλειψε το ΕΣΥ: Εγκατέλειψε τα περιφερειακά νοσοκομεία, που καταρρέουν. Χαρακτηριστική ήταν η έκθεση Τσιόρδα – Λύτρα που περιγράφει ακριβώς τί συμβαίνει στα περιφερειακά νοσοκομεία και στη λειτουργία των ΜΕΘ.
Δεν έκανε μόνιμες προσλήψεις γιατρών. Σήμερα, οι μόνιμοι γιατροί στο ΕΣΥ είναι λιγότεροι από το 2019.​

- Το ΕΣΥ, με την αποδοχή του ελληνικού λαού, είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Είναι το μεγάλο στήριγμα κάθε ελληνικής οικογένειας.

- Τώρα με αυτό το ν/σχέδιο έρχεστε να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στο ΕΣΥ.

Καταργώντας την αποκλειστική απασχόληση των ιατρών στο ΕΣΥ, δίνετε τη δυνατότητα να ενισχυθούν – εξάλλου αυτός είναι ο στόχος σας – τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας, να προσελκύσετε, όπως εσείς λέτε, τους “πελάτες” αντί για ασθενείς, στον ιδιωτικό χώρο της υγείας. Στην πραγματικότητα, απαξιώνετε το ΕΣΥ και την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να ενισχύονται συνεχώς τα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας. Ιδιωτικά συμφέροντα, που με δική σας επιλογή, στην περίοδο της πανδημίας δεν έβαλαν πλάτη. Κατ’ ελάχιστον συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις μεγάλες ανάγκες στις οποίες κλήθηκε το ΕΣΥ, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ανταπεξέλθει.

- Η πολιτική σας έχει απέναντι όλο το κόσμο της υγείας. Ακόμα και τους ιδιώτες ιατρούς. Είναι μια πολιτική που δεν υπερασπίζονται ακόμα και οι βουλευτές της πλειοψηφίας. Μόνο 18 βουλευτές της ΝΔ γράφτηκαν ομιλητές για να υπερασπιστούν αυτό το ν/σχεδιο στην Ολομέλεια.

- Σήμερα, αναδεικνύετε ως πρόσχημα τις αδυναμίες του ΕΣΥ και τα υπαρκτά προβλήματά του, για τα οποία όχι μόνο δεν κάνατε κάτι, αλλά αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης.

- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είχε προβλέψει και κατοχυρώσει με τον κανόνα 1:1, 10.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, τις οποίες παγώσατε.

- Η θέση μας είναι σαφής. Αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο τόπος είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ένα ισχυρό ΕΣΥ. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεσμευόμαστε. Έχουμε αποδείξει τη στήριξή μας στο ΕΣΥ ακόμα και σε δύσκολη μνημονιακή περίοδο, όταν 2.000.000 ανασφάλιστοι μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ. Τώρα λέμε με σαφήνεια: Χρειάζεται χρηματοδότηση του ΕΣΥ και όχι η διάλυση που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Δέσμευσή μας η χρηματοδότηση της Υγείας στο  7% του ΑΕΠ, ο οποίος αποτελεί και ευρωπαϊκό στόχο. Να υπάρξει γενναία μισθολογική αύξηση, που να λειτουργήσει ως κίνητρο στους νέους γιατρούς, 2.000€ εισαγωγικός μισθός. Να στηριχθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία σε προσωπικό και υποδομές και να δοθούν κίνητρα για την στελέχωσή τους, και όχι αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από την μερική απασχόληση και την υπονόμευση του ΕΣΥ.

- Η στήριξη του ΕΣΥ είναι βασικό κοινωνικό αίτημα, και αυτό φάνηκε από τη χθεσινή κινητοποίηση των υγειονομικών, την αντίδραση όλου του υγειονομικού κόσμου στο νομοσχέδιο, αλλά και από τη μεγάλη ευαισθησία που έχει ο ελληνικός λαός συνολικά για το ΕΣΥ. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι τη δύσκολη ώρα, όταν έχουμε ένα δικό μας πρόβλημα υγείας ή κάποιων αγαπημένων μας ανθρώπων, στο ΕΣΥ βρήκαμε και θα βρούμε στήριγμα και αποκούμπι.

- Σήμερα, με αυτό το σ/ν γράφεται μια μελανή σελίδα για το ΕΣΥ και τον κοινοβουλευτισμό. Να είστε όμως σίγουροι ότι δεν θα εφαρμοστεί.

- Θα ακυρωθεί από μία ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία στις εκλογές που θα φέρει μια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία θα καταργήσει αυτόν το νόμο και όλους τους αντεργατικούς, αντικοινωνικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα στηρίξει, θα αναβαθμίσει και θα αναγεννήσει ένα πραγματικά ισχυρό, σύγχρονο και κοινωνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Θεανώ Φωτίου: Κύκνειο άσμα της κυβέρνησης ΝΔ θα είναι η επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΣΥ

«Η κοινωνία θα τιμωρήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τιμώρησε πριν 30 χρόνια τον πατέρα του που επιχείρησε το ίδιο», σημείωσε μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπ. Υγεί​ας που καταργεί το ΕΣΥ η Θεανώ Φωτίου, Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως τόνισε:

«Το νομοσχέδιο καταργεί το ΕΣΥ, το μεγάλο κεκτημένο της μεταπολίτευσης που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ το 1983, επαναφέροντας τα χρόνια που για να νοσηλευτείς έπρεπε να έχεις ή χρήματα, ή μέσο. Τρία χρόνια τώρα συκοφαντήσατε τη δημόσια περίθαλψη, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της, τις υποδομές και τα επιτεύγματά της για να κάνετε την υγεία προϊόν κερδοφορίας ιδιωτών. Δεν σας έφθανε το 40% δαπανών υγείας από ιδιωτικούς πόρους, το υψηλότερο στην ΕΕ με Μ.Ο. 20%, θέλατε το 100% σε ιδιώτες. Τη δευτεροβάθμια υγεία σε κλινικές-πολυτελή ξενοδοχεία και την πρωτοβάθμια σε τεράστιους διαγνωστικούς ομίλους.

Καταργείτε το ΕΣΥ αλλάζοντας την εργασιακή σχέση των γιατρών του. Από δημόσιους λειτουργούς, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αφοσιωμένους στην περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, όπου το παράνομο φακελάκι ήταν η θλιβερή εξαίρεση, τους μετατρέπετε σε θηρευτές πελατών για να συμπληρώνουν τον πενιχρό μισθό τους. Επαγγέλλεσθε τη δήθεν ευελιξία και ελευθερία επιλογής σε μια περίοδο ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, όταν τους έχετε εξοντώσει οικονομικά και εξαπατάτε τους πολίτες ισχυριζόμενοι ότι θα υπάρχει δωρεάν ΕΣΥ.

Αντίθετα, ο πολίτης θα  πληρώνει στα απογευματινά ιατρεία, ή θα βρίσκει ραντεβού μόνο στο ιδιωτικό ιατρείο του συγκεκριμένου γιατρού, δεν θα παίρνει σειρά για τα πρωινά χειρουργεία και θα χειρουργείται στις ιδιωτικές κλινικές από τον γιατρό του ΕΣΥ. Ασθενείς πολλών ταχυτήτων και γιατροί εξοντωμένοι σε πρωινή, απογευματινή και βραδινή απασχόληση, εφημερίες και ιδιωτικό ιατρείο. Οι νέοι γιατροί θα φεύγουν στο εξωτερικό, όχι κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και εξέλιξης, αφού έχετε ξαναφέρει το καθεστώς του ρουσφετιού για κάθε εκλογή γιατρού σε δημόσιο ή πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Σκέφτεστε αν οι γιατροί-ήρωες των δημόσιων νοσοκομείων θα ήταν έτσι αφιερωμένοι να σώζουν ζωές στην πανδημία, αν έπρεπε παράλληλα να φροντίζουν την ιδιωτική τους πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές που έμειναν εκτός στράτευσης, κερδοσκοπώντας με όλα τα υπόλοιπα νοσήματα;

Δεν νομιμοποιείστε να καταργήσετε το ΕΣΥ, ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά ούτε ηθικά. Γι’ αυτό μόλις 18 βουλευτές σας το υποστηρίζουν με ομιλίες τους στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για τη δημιουργία ενός ισχυρού νέου ΕΣΥ την επόμενη τετραετία με επενδύσεις 2 δις για:

1. άμεση πρόσληψη 5.500 υγειονομικών και επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

2. Μονιμοποίηση όλων όσων έδωσαν τη μάχη της πανδημίας

3. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

4.Αναμόρφωση μισθολογίου, με 2.000 ευρώ στον πρωτοδιοριζόμενο και ανάλογες αυξήσεις.

5. 380 Τοπικές Μονάδες Υγείας με οικογενειακούς ιατρούς και εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών φροντίδας υγείας πρόνοιας και

6. πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήλεψε τα έργα του πατέρα του που πριν 30 χρόνια επιχείρησε τις ίδιες αλλαγές, αλλά οι γιατροί του ΕΣΥ δεν τις επέλεξαν και μετά έχασε τις εκλογές. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Και το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί, και ο ίδιος θα χάσει τις εκλογές. Για να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή και να πάρει ανάσα η χώρα».

Πάνος Σκουρλέτης: Πάνδημο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός στον χώρο της υγείας

«Όταν «πατάτε σε δυο βάρκες», τότε η ακροδεξιά «σηκώνει κεφάλι», ξεκινάει λέγοντας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τρίβει τα χέρια της» με την νέα κατάσταση που περιέρχεται «αποδυναμωμένο, αποδιοργανωμένο το σύστημα υγείας».

Αναλυτικά η ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές που παρακολουθείτε τη συνεδρίαση. Πριν από λίγο παρακολουθήσατε μία παρέμβαση που συμπυκνώνει την μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό στη χώρα σήμερα.

Κύριοι της κυβέρνησης, όταν «πατάτε σε δυο βάρκες», τότε η ακροδεξιά «σηκώνει κεφάλι». Έχετε ευθύνη, διότι με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, που δεσμεύει τη χώρα, θα έπρεπε ήδη να είχατε φέρει για επικύρωση τις συμβάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία. Υπονομεύετε την μεγαλύτερη εθνική πράξη υπέρ των συμφερόντων της χώρας με αυτή σας την δισυπόστατη στάση. Ορίστε ποια είναι τα αποτελέσματα! Σε μια στιγμή που ο αναθεωρητισμός «σηκώνει κεφάλι», σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον μετά τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, εσείς δεν εννοείτε να υπηρετείτε μια πολιτική συνεργασίας των λαών στα Βαλκάνια, που αναδεικνύει εν τις πράγμασι τον ηγεμονικό ρόλο της χώρας, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Η Θεσσαλονίκη, με αυτή τη συμφωνία, γίνεται από τα πράγματα, από την ίδια τη ζωή, πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Και ακούμε εδώ την ακροδεξιά ρητορική κι εσείς χαμογελάτε αμήχανα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Το λέει και αλλιώς ο λαός: «Όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι»! Εσείς, λοιπόν, παίξατε με το ακροδεξιό ακροατήριο, «χαϊδέψατε» αυτές τις φωνές. Υποστείτε τώρα την κριτική. Δεν μπορεί, όμως, να την υποστεί η χώρα, που πρέπει να πάει μπροστά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει υποστεί μεγάλες απώλειες την περίοδο των μνημονίων, μεγάλες ζημιές. Τις υπέστη σε όλα τα επίπεδα. Στο επίπεδο των πόρων, έκλεισαν δημόσιες δομές. Στην έλλειψη προσωπικού. Στην εγκατάλειψη των νοσοκομείων. Ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα των ακραίων πολιτικών λιτότητας. Ήταν τα αποτελέσματα των δικών σας επιλογών. Των πολιτικών σας, που οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Αυτή την καθοδική πορεία ήρθε να ανακόψει -και μέσα σε δύσκολες συνθήκες τα κατάφερε-  ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε, μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, στις τότε δεδομένες συνθήκες, να νοικοκυρέψει τα πράγματα, να βρει όποια χαραμάδα μπορούσε και του επιτρεπόταν μέσα από τα μνημόνια -και με απαγόρευση των προσλήψεων- για να σταθεί το σύστημα στα πόδια του. Το κατάφερε ως έναν μεγάλο βαθμό, βάζοντας μπροστά και μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας. Δημιούργησε και μια ψυχική ενότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους του συστήματος υγείας, οι οποίοι με αυταπάρνηση έδωσαν την μάχη για να το στηρίξουν, με ηρωικές στιγμές. Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε τις, πράγματι ηρωικές, πράξεις γιατρών, νοσοκόμων, διοικητών τότε, για να μπορέσουν να κάνουν οικονομία και για να προσφέρουν το καλύτερο από τον εαυτό τους προς τους ασθενείς. Το κατάλαβαν οι ανασφάλιστοι, που είχαν δικαίωμα πρόσβασης, το κατάλαβαν οι πολίτες.

Γεννήθηκε αισιοδοξία ότι αυτές οι δυσκολίες θα έπρεπε να είναι παρελθόν, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτή η αισιοδοξία, όμως, διαλύεται με το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου. Η πανδημία έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση μας είπε ότι «αν δεν έχετε ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, τότε δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την πρόσβαση όλων σ’ αυτό». Είναι μια προτεραιότητα, λοιπόν, που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την πολιτική σας. Εσείς, όμως, κινείστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Δεν τα πήγατε καλά στην πανδημία. Τα νούμερα είναι γνωστά, τα έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Πρώτοι σε απώλειες ζωών ανά εκατομμύριο. Ακόμα και τώρα, που είμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση, που υπάρχει και δεν υπάρχει, που υπάρχουν αγωνίες ως προς την έκβαση αυτής της υπόθεσης, στα κρούσματα είμαστε πάλι πρώτοι. Οι μελέτες των δικών σας ανθρώπων σάς το είπαν κατάμουτρα. Δεν κάνατε αυτά που έπρεπε. Υπερασπιστήκατε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης εδώ μέσα, πράγματα πρωτάκουστα, λέγοντας ότι πολύ μικρή σημασία έχει αν κάποιος είναι διασωληνωμένος εντός ή εκτός των ΜΕΘ. Ερχόσαστε τώρα, μετά από τα «μπαλώματα» που κάνατε όλο το προηγούμενο διάστημα, αντί να βάλετε τις στέρεες βάσεις μιας ολιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, να δώσετε τη χαριστική βολή.

Αποδυναμωμένο, αποδιοργανωμένο το σύστημα υγείας. Περίπου τρίβετε τα χέρια σας με αυτή την κατάσταση. Είναι η γνωστή τακτική που χρησιμοποιείτε σε διάφορους τομείς, εκεί που υπάρχει μια στοιχειώδης έως ισχυρή παρέμβαση του Δημοσίου. Το αφήνουμε να απαξιωθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσω αυτής της τακτικής να κάνουμε αποδεκτό στη συνείδηση του κόσμου το μη χείρον βέλτιστον. «Αφού ρε παιδάκι μου δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, ε, ας πάμε σε μια άλλη κατάσταση». Ποια είναι, όμως, η άλλη κατάσταση που προωθείτε αυτή τη στιγμή μέσα από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου; Αντί να προτάξετε το θέμα της διασφάλισης της καθολικής και ισότιμης φροντίδας σε όλες και όλους, εσείς ερχόσαστε να διαλύσετε, ουσιαστικά, τον καταστατικό πυρήνα πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε το ΕΣΥ στη χώρα μας. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την αποκλειστική και πλήρη απασχόληση. Μέσα από τη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, μέσα από τη «σαλαμοποίηση» των νοσοκομειακών γιατρών. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες; Ποιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας; Προφανώς αυτός που αντέχει το πορτοφόλι του. Διότι εκεί οδηγεί, τελικά, η αντίληψη περί ελεύθερης επιλογής. Μας λέτε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει και απογευματινά ιατρεία, να έχει το δικό του ιατρείο. Μα, αν τα κάνει όλα αυτά το θέμα είναι πως θα αντέξει. Καταλυτικό ήταν το παράδειγμα του εισηγητή μας, τους Ανδρέα Ξανθού, όπου μείνατε εμβρόντητοι, αλλά το κατάλαβαν όλοι! Την περίοδο της πανδημίας τι θα έκαναν οι γιατροί; Θα τρέχανε στο απογευματινό ιατρείο και θα έκαναν επιλογή ποιους θα κοιτάξουν στην πρωινή βάρδια ή θα έπρεπε, όπως το έκαναν και όπως όλη η κοινωνία τους χειροκρότησε -κάποιοι από εσάς υποκριτικά- να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας;

Η απάντηση δεν είναι να καθηλωθούν οι πόροι για το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είναι να δημιουργήσουμε πολλές ταχύτητες εντός του ιατρικού κόσμου, όπου θα κερδίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, αλλά και κάποιοι συγκεκριμένοι μεγαλογιατροί μέσα στο σύστημα, ενώ την «λάντζα» θα την κάνουν οι νεοεισερχόμενοι.  Διότι εκεί θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση.

Ελεύθερη επιλογή. Πόσο «ελεύθερη» είναι μια επιλογή που χαρακτηρίζεται και διαμορφώνεται από καταναγκασμούς; Καταναγκασμούς που πρώτα απ’ όλα έχουν να κάνουν με τα εισοδήματα, με τους μισθούς των γιατρών, που είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Καταναγκασμούς για τους πολίτες, με το μειωμένο εισόδημά τους, με την απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης! Είναι οι πολίτες οι οποίοι κρυώνουν φέτος το χειμώνα. Είναι οι πολίτες που βλέπουν να αυξάνεται το ιδιωτικό τους χρέος. Είναι οι πολίτες που βλέπουν προκλητικά δίπλα τους -την ίδια ώρα που αναγκάζονται να μειώσουν εξόδους, διασκέδαση, σπουδές, τρόφιμα, αυτά λένε οι μελέτες το τελευταίο 24ωρο- να παίρνονται αποφάσεις που μειώνουν τον φόρο των εφοπλιστών από το 10% στο 5%, για τα μερίσματα που εισάγουν στην χώρα. Είναι οι πολίτες που βλέπουν να έχετε δώσει πάνω από 8 δισεκατομμύρια για να συντηρήσετε την αισχροκέρδεια στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι οι πολίτες που βλέπουν να είναι στο απυρόβλητο οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, που κερδοσκοπούν. Είναι οι πολίτες που πληρώνουν την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη. Είναι οι πολίτες οι οποίοι βλέπουν την Εθνική Τράπεζα, την οποία έχουν ανακεφαλαιοποιήσει ουκ ολίγες φορές με τα χρήματά τους, να θέλετε να τη δώσετε στους Σαουδάραβες, απορρυθμίζοντας έτι περαιτέρω την τραπεζική αγορά. Μια τραπεζική αγορά που ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη της και δεν εξυπηρετεί τον βασικό της ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων!

Έτσι, απλά και προκλητικά, κινείστε. Αυτή είναι η ελεύθερη επιλογή. Είστε ελεύθεροι να διαλέξετε τον γιατρό σας, αν έχετε να πληρώσετε. Είστε ελεύθεροι να κάνετε και απογευματινό ιατρείο, αλλά να ξέρετε ότι αν δεν το κάνετε, ο μισθός σας ίσα ίσα που θα παρακολουθήσει τον πληθωρισμό, ενώ με βάση όλη την πραγματικότητα της οικονομίας έχετε υποστεί 30, 40% απώλεια της αγοραστικής σας δύναμης. Αυτό λέτε στους γιατρούς. Ελευθερία υπάρχει και στη ζούγκλα, μόνο που ο βασιλιάς της ζούγκλας είναι το λιοντάρι. Αυτή είναι η ελευθερία, λοιπόν; Αυτό είναι το όραμά σας; Αυτό θέλετε να κάνετε, τηρουμένων των αναλογιών, στον χώρο της υγείας ή υπερασπίζεστε κι εδώ τη λογική της αυτορρύθμισης; Μια λογική η οποία φάνηκε ότι μπροστά στη δομική κρίση και την πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, έχει αποτύχει κατηγορηματικά και διευρύνει τις ανισότητες σε όλα τα επίπεδα.

Σε μια χώρα που είναι από τις πρώτες, σε σχέση με τις ιδιωτικές ιατρικές δαπάνες, επιλέγετε να τις αυξήσετε ακόμη περισσότερο. Όταν όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί μιλούν για το αντίθετο. Για εσάς, η υγεία είναι άλλο ένα εμπόρευμα. Ξέρετε πως σκέφτεστε; Σαν την DG COMP. Λέτε, τι θα πάμε να προωθήσουμε αυτή τη στιγμή, κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες; Η DG COMP ξέρετε, λέει ότι ο ανταγωνισμός νοθεύεται όταν υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις. Έτσι θα αντιμετωπίσετε τα νοσοκομεία, εκεί οδηγείστε! Γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθεί αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο της αντιμεταρρύθμισης κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πρέπει να μη περάσει, με αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Σας το λένε οι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα απ’ έξω.  Σας το λένε όλες οι ιατρικές Ενώσεις, οι Σύλλογοι.

Ο πρωθυπουργός, την προηγούμενη Κυριακή από την Καλλιθέα, είπε ότι μύρισαν εκλογές. Είναι ηθικοπολιτικά νόμιμο, όταν ο πρωθυπουργός ανάβει το πράσινο φως για τις εκλογές, όταν ουσιαστικά μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, να φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, το οποίο δεν εξασφαλίζει την κοινωνική συναίνεση; Ποιους πάτε να ευνοήσετε πάλι; Ποια μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της υγείας; Είναι καταστροφικό, είναι εμμονικό, είναι δογματικό και γι’ αυτό, επειδή, πράγματι είστε συνεπείς -δεν σας κατηγορώ για ασυνέπεια, είστε συνεπείς, αποκαλύπτεται η συνέπειά σας, η αντικοινωνική της διάσταση- σύντομα θα πάρετε την απάντηση που σας αναλογεί.    

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, είναι πολύ μεγάλο το ζήτημα της υγείας. Δεν χωρούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Να υπάρχουν αυτές, θεμιτές είναι γιατί πλουτίζουν τον προβληματισμό μας, αλλά υπάρχει ανάγκη για κοινό βηματισμό, ώστε να μη περάσει αυτή η αντιμεταρρύθμιση. Εδώ το μέτωπο πρέπει να είναι κοινωνικό, πολιτικό, λαϊκό, πάνδημο. Να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός στον χώρο της υγείας».

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση του ΕΣΥ και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας»

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λευτέρης Αβραμάκης, συνολικά για την αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα στη διαχείριση της δημόσιας υγείας αλλά και για το νομοσχέδιο κατάργησης στη πράξη της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών στο ΕΣΥ.

«Η κυβέρνηση που υποστήριξε χωρίς ντροπή ότι η λειτουργία περισσότερων και κατάλληλα στελεχωμένων ΜΕΘ θα ήταν πεταμένα λεφτά, έρχεται σήμερα και αντί να θεσπίσει κίνητρα προσέλκυσης των ιατρών στο ΕΣΥ θεσπίζει στην πραγματικότητα αντικίνητρα. Καλεί τους πολίτες να πληρώσουν για την λήψη υπηρεσιών υγείας και όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνωστίζονται σε μακρόχρονες λίστες αναμονής, να αναζητούν δανεικά ή πολιτικό μέσο όπως συνέβαινε στη δεκαετία του ’50 για να λάβουν την αναγκαία φροντίδα υγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα όσα περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο διαφωνούν και αντιδρούν καθολικά τόσο οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ιδιώτες γιατροί όσο και οι εκπρόσωποι των ασθενών. Ποιους εξυπηρετεί λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο; Εξυπηρετεί τις ιδιωτικές κλινικές, που πλέον θα χρησιμοποιούν τον όρο νοσοκομείο, οι οποίες θα μπορούν να απασχολούν γιατρούς με μικρότερες αμοιβές λόγω της υπερπροσφοράς αλλά και θα δουν να αυξάνονται οι ασθενείς που θα απευθύνονται σε αυτές αφού ούτως ή άλλως θα χρειάζεται να πληρώνουν. Επίσης για πολλοστή φορά αυτή η κυβέρνηση ευνοεί προκλητικά τις ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες θα δουν πολλαπλασιασμό των συμβολαίων ιδιωτικής κάλυψης υγείας.

Τι γίνεται όμως με όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το τεράστιο κόστος που μπορεί να συνεπάγεται ένα χειρουργείο; Η κυβέρνηση μάλλον πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν λεφτά στο στρώμα που θα ανασύρουν σε μια τέτοια ανάγκη.

Σε μια περίοδο ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού που οι Έλληνες περικόπτουν ακόμα από τη διατροφή τους για να τα βγάλουν πέρα η κυβέρνηση καταργεί μια από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, τη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι απλώς δεν θεσπίζει κίνητρα για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις των περιφερειακών νοσοκομείων αλλά αντίθετα θεσπίζει αντικίνητρα και πρακτικά καλεί τους ιατρούς να συγκεντρωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου οι δυνατότητες ιδιωτικής απασχόλησης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το μόνο που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία στο Νομό Σερρών είναι διαρκής υποβάθμιση, περισσότερα κενά και υπολειτουργία του ΕΚΑΒ, των κέντρων υγείας του Νοσοκομείου όπου Σε σύνολο 166 οργανικών θέσεων ιατρών υπηρετούν μόλις 88 μόνιμοι και 6 επικουρικοί. Πόσες θέσεις μερικής απασχόλησης πρέπει να προκηρυχθούν και ποια θα είναι η συνεισφορά τους στην απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου; Ή θα λυθούν τα τεράστια προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης που επισκεφθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Α. Ξανθό και συναντήσαμε ανθρώπους σε απόγνωση που αναγκάζονται να μεταφέρουν με φορτηγάκια και αγροτικά ανθρώπους μέχρι το Νοσοκομειο, με αποτέλεσμα δυστυχώς να χάνονται ζωές κατά την μεταφορά;

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ πολλαπλασιάζει την υγειονομική φτώχεια, πολλαπλασιάζει τον αριθμό των πολιτών που δεν θα λάβουν ή θα καθυστερήσουν υπερβολικά να λάβουν τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες. Στην εξέλιξη αυτής της πολιτικής τα νοσοκομεία θα καταλήξουν να είναι τμήματα επειγόντων περιστατικών και οι πολίτες θα αναγκάζονται να μεταβούν στην πλησιέστερη ιδιωτική δομή και αφού πληρώσουν να λάβουν την αναγκαία φροντίδα. Οι Έλληνες πολίτες που είναι ήδη πρωταθλητές στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας θα διαχωρίζονται ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Στο τέλος το μόνο που θα μείνει στα νοσοκομεία θα είναι οι γαλάζιες διοικήσεις και οι εργολάβοι.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη διότι οι εκλογές είναι κοντά και οι πολίτες πλέον γνωρίζουν. Βιώνουν την υποβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας που φέρνει η ΝΔ και θυμούνται τις πολιτικές συστηματικής ενίσχυσης που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας προσλήψεις, δίνοντας πρόσβαση στα Νοσοκομεία στους ανασφάλιστους, καταργώντας το πεντάευρω.

Στις εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν εάν θέλουν αξιόπιστη και δωρεάν δημόσια υγεία ή αν θέλουν υγεία μόνο για όσους θέλουν και μπορούν να πληρώσουν. Στις εκλογές οι πολίτες θα αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση για να αυξηθούν οι μισθοί, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία, να διαμορφωθεί η αξιόπιστη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να θεσπιστούν κίνητρα για την πρόσληψη ιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία, να βελτιωθεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού το δημόσιο ΕΣΥ».

Σία Αναγνωστοπούλου: Κάνετε το δημόσιο αγαθό της υγείας προνόμιο και μέσο πλουτισμού στα χέρια των λίγων

Η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, τόνισε εισαγωγικά:  «Απόψε εδώ στη Βουλή, στην Ολομέλεια συζητάμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει τεράστια σημασία. Τεράστια σημασία για την κοινωνία, για το μέλλον της, για το πώς βλέπουμε ως κοινωνία τον εαυτό μας τα επόμενα χρόνια. Εγώ έχω μια ρητορική ερώτηση, κυρία Γκάγκα. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα το νομοσχέδιο. Με ποιους διαβουλευτήκατε για να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο; Διαβουλευτήκατε με την κοινωνία; Με τα λαϊκά στρώματα, με τα στρώματα μεσαίας ή μικρής οικονομικής δυνατότητας; Μιλήσατε με τους εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υπόλοιπο προσωπικό στα νοσοκομεία; Φαίνεται μέσα από το νομοσχέδιο -δεν ξέρω αλλά φαίνεται μέσα από το νομοσχέδιο- με ποιους μιλήσατε ώστε το δικαίωμα, το δημόσιο αγαθό της υγείας να γίνει προνόμιο και μέσο πλουτισμού στα χέρια των λίγων. Με αυτό το ρητορικό ερώτημα είσαστε αντιμέτωπη και θα είσαστε αντιμέτωπη γιατί είστε γιατρός η ίδια».

Και η Σία Αναγνωστοπούλου πρόσθεσε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή τη χώρα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια μιας κοινωνίας παίχτηκε σε τρία πράγματα: στη δημόσια παιδεία, στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο κράτος πρόνοιας. Αυτά, και τα τρία, τα αποδομήσατε, τα εκθεμελιώσατε εντελώς. Το τελευταίο είναι αυτό. Τώρα έρχονται και οι υποκλοπές. Είναι θέμα δημοκρατίας.

Είναι δυνατόν να φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Μετά από τόσα χρόνια, μετά από μία πανδημία, μετά από τη συνειδητοποίηση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού, του πληθυσμού του κόσμου παγκοσμίως ότι, η δημόσια υγεία είναι όχι μόνο το μεγάλο διακύβευμα για τα επόμενα χρόνια αλλά είναι τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο; Γιατί αν δεν έχει υγεία ο πληθυσμός, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει. Στοιχειώδη πράγματα. Και έρχεστε εδώ και πλήττετε πραγματικά με φαρμακερό βέλος τον αξιακό πυρήνα του ΕΣΥ. Ο αξιακός του πυρήνας ποιος είναι; Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Δηλαδή, αυτό που φτιάχνει την κοινότητα. Και μέσα σε αυτή την κοινότητα φτιάχνεται αλληλεγγύη. Αυτό είναι το δημόσιο σύστημα, είτε είναι υγεία, είτε είναι παιδεία, είτε είναι οτιδήποτε τέτοιο.

Αυτό το δημόσιο σύστημα βεβαίως είχε διαβρωθεί. Βεβαίως οι στρεβλώσεις είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν. Όταν έρχεται, λοιπόν, μία πανδημία και βλέπει κανείς τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον - το ζήσαμε και το ζούμε- αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διορθώσει τις στρεβλώσεις και να ισχυροποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να ισχυροποιήσει τον αξιακό του πυρήνα. Γιατί ο αξιακός πυρήνας του ΕΣΥ όπως ο αξιακός πυρήνας της δημόσιας παιδείας είναι ο πυρήνας της αξιοπρέπειας των πολιτών: να είναι όλοι ίσοι, να ξεκινάνε τη ζωή τους με ισότητα και απέναντι στη μεγάλη ανάγκη, που είναι η ασθένεια, να είναι με ισότητα. Βεβαίως αυτός που έχει λεφτά θα βρει πάντα τον τρόπο να πάει και στην ιδιωτική κλινική, να πάει στο εξωτερικό. Εμάς μας ενδιαφέρει ο πυρήνας της αξιοπρέπειας των πολιτών. Και σε αυτή τη Βουλή, αυτό θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όταν ψηφίζουμε, κυρίως τους Βουλευτές της Πλειοψηφίας.

            Και τώρα τι κάνετε; Κυρία Γκάγκα, συνοδεύσατε τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία στην Αχαΐα. Δεν θα την σχολιάσω, ούτε θα πω –άλλωστε το είπε και ο ίδιος- «σε όποιον δεν αρέσει το καλάθι του νοικοκυριού του κ. Γεωργιάδη, να πάρει το κουβαδάκι του και ας παίξει σε άλλη παραλία». Περί αυτού πρόκειται σε αυτό το νομοσχέδιο. Όποιος δεν έχει λεφτά, να πάει να παίξει σε άλλη παραλία. Μόνο που εδώ, όταν αφορά αρρώστια του πληθυσμού, το κουβαδάκι σε άλλη παραλία έχει κάτι το οποίο είναι μαύρο από κάτω και απέξω.

Πήγατε στο Καραμανδάνειο εν κρυπτώ και παραβύστω. Ο Πρωθυπουργός δεν πήγε ούτε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου ούτε στον Άγιο Ανδρέα ούτε σε καμία δομή. Εσείς που πήγατε στο Καραμανδάνειο, τι είδατε; Η απάντησή σας είναι αυτό το νομοσχέδιο; Βεβαίως η απάντησή σας είναι «ας κλείσει, τι το χρειαζόμαστε;». Είναι ένα νοσοκομείο που έχει τεράστια ιστορία για τα παιδιά όλης της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Είναι χωρίς αναισθησιολόγους, χωρίς τίποτα.

Σε εμάς και ο Τσίπρας και ο Αντρέας Ξανθός άπειρες φορές ήρθαν αυτά τα χρόνια της πανδημίας για να δουν -τουλάχιστον μιλάω για την περιοχή μου- τι συμβαίνει, να έχουν εικόνα, να μιλήσουν με τον κόσμο εκεί.

Έχουμε να πούμε, θα έπρεπε να πούμε πάρα πολλά γι’ αυτό το θέμα. Θα πω όμως κάτι. Θέτει ο Πρωθυπουργός το δίλημμα συνέχεια: «Το διακύβευμα, λέει, των εκλογών είναι, θα γυρίσουμε πίσω ή θα συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;». Η απάντηση είναι μία, ότι δεν πρόκειται να μείνουμε σε αυτό το έργο το οποίο ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία: εφ’ όλης της ύλης καταστροφή των πάντων. Και δεν θα πάμε κυρίως πίσω από τη Μεταπολίτευση.

Κύρια Γκάγκα, είστε γιατρός. Θα έχετε διαβάσει προφανώς ή θα έχετε ακούσει ιστορίες πριν τη Μεταπολίτευση, πώς ήταν τα ελάχιστα νοσοκομεία και ποια ήταν η περίθαλψη του κόσμου και πόσο μεγάλη χειραφέτηση ήταν για αυτή την κοινωνία το ΕΣΥ. Τεράστια χειραφέτηση. Ήταν ελευθερία το γεγονός ότι πληρώνοντας τα ασφαλιστικά του ταμεία, ο πολίτης αυτής της χώρας έχει αξιοπρέπεια. Αυτή την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και Ελληνίδων εσείς πραγματικά την καταρρακώνετε. Ποτέ δεν έχει μείνει ένα κόμμα που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των πολλών.

Β. Αποστόλου: Μία ακόμα βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ

Στην ομιλία του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργός,  τόνισε πως το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη «αποτελεί την χειροπιαστή απόδειξη της άποψης της κυβέρνησης ότι "κάθε κρίση είναι ευκαιρία" για όσους βλέπουν την Υγεία ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας».

Και πρόσθεσε:

«Μόνο που ο χώρος της δημόσιας δευτεροβάθμιας περίθαλψης με αυτές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι ο μεγάλος χαμένος. Σε μια περίοδο, μετά την πανδημία, όπου το ολέθριο συμπέρασμα είναι ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί χιλιάδες θάνατοι, αν είχαμε ένα ΕΣΥ στοιχειωδώς ενισχυμένο, μιας και ήταν αυτό που ανέλαβε όλο το φορτίο της αντιμετώπισης της COVID 19, το Υπουργείο επιλέγει, με το παρόν νομοσχέδιο, να επιστρέψει την Δημόσια Περίθαλψη στην προ ΕΣΥ εποχή.

Επί της ουσίας καταργείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιας και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών είναι ο θεμέλιος λίθος του, σε βάρος των ασθενών και των περισσότερων νοσοκομειακών γιατρών. Το νομοσχέδιο πλήττει επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς. Δίνοντας το δικαίωμα στους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ για ιδιωτικό ιατρείο ή παροχής υπηρεσιών σε ιδιωτικές κλινικές και πολυϊατρεία, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελεύθερο επαγγελματία γιατρό, ευνοώντας μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυιατρεία.

Επιπρόσθετα πλήττει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών στους οποίους μεταφέρει ευθύνες των ειδικευμένων. Η συμμετοχή τους στην περίθαλψη θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες του συστήματος και όχι με βάση το πρόγραμμα της εκπαίδευσής τους, μετατρέποντάς τους σε αναλώσιμο ιατρικό δυναμικό και μετακινώντας τους σε νοσοκομεία ακόμη και εκτός της υγειονομικής τους περιφέρειας.

Μισθολογικά επιχειρείται η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών από την τσέπη των ασθενών, μετατρέποντας τους γιατρούς σε εμπόρους της ιατρικής επιστήμης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η υγεία να εξαρτάται από το βαλάντιο του κάθε πολίτη, δημιουργώντας γιατρούς αλλά και ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ.

Αντί για την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων των ιατρών, την αύξηση των μισθών, την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που αποτελούν σήμερα το 30% των εργαζομένων η Κυβέρνηση προχωράει στο ξήλωμα του ΕΣΥ. Αντί για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προκειμένου να επιστρέψουν επιστήμονες στην Ελλάδα, μετατρέπει του γιατρούς σε «κυνηγούς» ασθενών.

Η αντίθεση των υγειονομικών, τόσο του ΕΣΥ όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε αυτό το νομοσχέδιο είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων και ενώσεων και όπως εκφράστηκε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τους φορείς που προσήλθαν. Θέλω, κλείνοντας, επειδή στην τοποθέτησή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Μπουκώρος δεν κατάλαβε –λέει- τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους φορείς, ενώ ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ακούστηκαν σοβαρές προτάσεις από πολλούς, το ερώτημα μου είναι -ιδιαίτερα προς τον εισηγητή- τι ήταν αυτό που σας εμπόδισε να μην υιοθετήσετε, να μην εκφράσετε τις απόψεις σας σχετικά με τις συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες είπατε ότι ήταν αξιόλογες.

Εμείς, λοιπόν, από τη δική μας πλευρά επειδή θεωρούμε ότι όλο το οικοδόμημα του νομοσχεδίου σας στερείται σοβαρότητας πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, απλώς θα επαναλάβω κι εγώ ότι στην ώρα μας θα τα καταργήσουμε, θα επαναφέρουμε το ΕΣΥ κι από κει και πέρα οπωσδήποτε θα υλοποιήσουμε τη δική μας πρόταση.»

Δώρα Αυγέρη: «Το μοντέλο της "Μητσοτάκης Α.Ε" δεν καταστρέφει απλώς το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το μοντέλο σκοτώνει ανθρώπους»

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας απευθύνθηκε η βουλεύτρια Β' Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας Δώρα Αυγέρη κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, αναφέροντας: «Μάλλον κύριε συνάδελφε, δεν καταλάβατε πόσο απονομιμοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και πόσο μόνοι είστε. Δείτε λίγο την εικόνα του Κοινοβουλίου.  Η κυβερνητική παράταξη αριθμεί 156 βουλευτές, μόλις 18 έχετε εγγραφεί για να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Και δεν είναι μόνο ότι είστε μόνοι σε αυτή την αίθουσα, είστε μόνοι και έξω από αυτή την αίθουσα».

Και συνέχισε: «Επειδή κυρίως απευθυνόσασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, να σας πούμε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιτίθεται σε αυτό που πάτε να κάνετε, σε αυτό το έγκλημα. Αλλά και οι επιστημονικοί φορείς, οι ενώσεις των γιατρών, των νοσοκομειακών γιατρών, όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαβούλευση και βέβαια στην ακρόαση των φορέων που προηγήθηκε στην συζήτηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Και μάλιστα στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τον δικό μας- όπως λέτε- χώρο, αλλά από τον δικό σας ιδεολογικό χώρο. Ήμουν παρούσα στην συνάντηση που έγινε με την ΟΕΝΓΕ και την κ. Παγώνη. Ο κ. Πατούλης, μεγάλο στέλεχος, δικό σας. Δεν είναι φαντάζομαι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του Κ.Κ.Ε.
Και επειδή φέρατε και παράδειγμα πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα κίνητρα σε περιοχές που υπάρχουν δυσκολίες, αναφερθήκατε στο νομό σας, στην Μαγνησία. Κακό παράδειγμα αναφέρατε σε σχέση με το πώς μπορεί να είναι ελκυστικός ο ιδιωτικός τομέας σε αυτές τις περιπτώσεις. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Αν αναφέρεστε στον τρόπο με τον οποίο πήγε να αξιοποιήσει την ευκαιρία ο συνάδελφός σας από το νομό Μαγνησίας για να καλύψει κενά στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας, τότε καταλαβαίνουμε πάρα, μα πάρα πολύ καλά, τι πρόκειται να ακολουθήσει!
Επομένως, κάθε νόμος και κάθε διάταξη που συντάσσει αυτό το Υπουργείο Υγείας με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού κι έρχεται εδώ για την τυπική επικύρωση από τους πρόθυμους ή τους φοβισμένους ή τους κρυμμένους συναδέλφους της πλειοψηφίας, αποτελεί κι ένα βήμα -κάθε φορά πιο αύθαδες,  ακόμη πιο αυταρχικό- προς την ιδιωτικοποίηση κάθε δομής και λειτουργίας του ΕΣΥ, με τους όρους φαντάζομαι που πήγε να το κάνει ο συνάδελφος της ΝΔ από τον δικό σας νομό (Μαγνησίας).
"Μητσοτάκης Α.Ε." και στην υγεία και απροσχημάτιστα.
Η κυβέρνηση αυτή δεν υπάρχει για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά για να ντιλάρει με ιδιώτες και ημετέρους, για να νομιμοποιεί παρανομίες, για να κατασπαταλά δημόσιο χρήμα, ώστε εκτός των άλλων να καρπωθεί και το απαραίτητο πολιτικό όφελος στο τέλος. Την υποστήριξη δηλαδή των ευνοημένων, των πελατών της «Μητσοτάκης Α.Ε.» και των θυγατρικών της σε κάθε υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
Χαμένοι απ’ αυτή τη συνθήκη; Η ελληνική κοινωνία, τα δημόσια ταμεία, το κοινωνικό κράτος, το μέλλον του λαού μας και των παιδιών μας.
Πώς να το κάνουμε άλλωστε! Δεν γίνεται να είναι ικανοποιημένος και αυτός που κερδοσκοπεί με ένα φάρμακο ή με μία θεραπεία κι αυτός που προσδοκά να θεραπευτεί από το φάρμακο. Ο ένας νοιάζεται για το κέρδος, ο άλλος νοιάζεται για τη ζωή του.
Με αυτό το νομοσχέδιο έρχεται η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη και διακηρύσσει πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα προτεραιότητα έχει αυτός που νοιάζεται για το κέρδος του και δευτερευόντως αυτός που παλεύει για τη ζωή του.
Ο θάνατός σου, η ζωή μου. Αυτός είναι στην ουσία ο τίτλος σε κάθε νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης, αυτής της πολιτικής κουλτούρας της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, της πλήρους και αποκλειστικής απουσίας ενσυναίσθησης κι έγνοιας για τα δράματα και τις αγωνίες της κοινωνίας.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Ήταν ξεκάθαρο ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη ότι θα έπεφταν, ότι θα πέφτατε, με τα μούτρα πάνω στο σώμα της δημόσιας υγείας, πιάνοντας το νήμα ξανά από εκεί που το αφήσατε το 2015 και εκτρέποντας βίαια την πορεία ανάκαμψης του ΕΣΥ που είχε ξεκινήσει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε βάλει προτεραιότητα τη βελτίωση των όρων εργασίας των υγειονομικών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους απαξίωσε, τους έδειρε, τους εκδίωξε.
Εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αυξήσει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη μείωσε.
Εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επαναφέρει τη δωρεάν περίθαλψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξαναβάζει πληρωμένες υπηρεσίες.
Εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξορθολογήσει τις δαπάνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει ένα πρωτοφανές πλιάτσικο.
Και σήμερα στην ουσία νομιμοποιεί το φακελάκι.
Το καθεστώς Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία ως αγαθό και δικαίωμα, παρά μόνο ως εμπόρευμα.
Από τους μεγάλους κλινικάρχες μέχρι τα κερδοσκοπικά fund, από τους εργολάβους υπηρεσιών στα νοσοκομεία μέχρι τις μεγάλες φαρμακευτικές και τους αετονύχηδες, ο Πρωθυπουργός και το επιτελικό του παρακράτος δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο από αυτούς.
Έρχονται, λοιπόν, σήμερα και μας φέρνουν το σενάριο για την τελική πράξη του δράματος.
Σήμερα, συζητάμε -αν μπορεί να θεωρηθεί συζήτηση- και την τυπική κατάργηση του ΕΣΥ.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ΕΣΥ ίσον δύο πολύ βασικά πράγματα:
1. Δωρεάν, καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις δομές και τις υπηρεσίες ενός κρατικού, δημόσιου, αποκεντρωμένου συστήματος υγείας.
2. Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του ιατρονοσηλευτικού, υγειονομικού προσωπικού σ’ αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σήμερα βρισκόμαστε στο δεύτερο, δηλαδή έρχεται η κυβέρνηση και νομοθετεί την κατάργηση αυτής της κρίσιμης ιδιότητας, του γιατρού του ΕΣΥ ως δημόσιου λειτουργού. Γιατροί πολλών ταχυτήτων, όπως και ασθενείς πολλών ταχυτήτων.
Πιο πίσω, δηλαδή, δεν γίνεται να  πάει η δημόσια υγεία .
Ο υπουργός κ. Πλεύρης είχε πει ότι εμείς η αντιπολίτευση θέλουμε να γυρίζουμε την χώρα στο 1983. Ακούγεται λίγο οργουελικό, ούτως ή άλλως εκεί μας γυρίζετε. Όπως επιστρέψαμε σε εποχές ΚΥΠ, έτσι τώρα θέλετε κυρία υπουργέ που παίζετε με το κινητό σας- δεν ξέρω μήπως φοβάστε  μην σας παρακολουθούν- επιστρέφουμε σε εποχές Γκόρτσων στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50, όπου για να νοσηλευτείς, το είπε και ο εισηγητής μας, ο Τομεάρχης  Υγείας, ο κ. Ξανθός,  έπρεπε να πουλήσεις χωράφι ή να έχεις μπάρμπα.
Σύντομα, ο ασθενής θα έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα: δωρεάν επέμβαση στο νοσοκομείο με  απογευματινό φακελάκι και σε πέντε μήνες; Ή με μερικά χιλιάρικα εντός βδομάδας στην ιδιωτική κλινική;
Μεσοπρόθεσμα, η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων θα επιτείνεται, ανατροφοδοτώντας αυτό το μοντέλο προώθησης πελατείας και αύξησης της αγοραστικής πίτας για τους κλινικάρχες, τους μεγαλοϊδιώτες, το ιατρικό κατεστημένο, τους συνεννοημένους και τους συνδαιτημόνες των κερδοσκόπων.
Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε, κυρία υπουργέ, αλλά αυτό το μοντέλο δεν καταστρέφει απλώς το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το μοντέλο σκοτώνει ανθρώπους.
Γιατί, δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέπει έναν μεγαλογιατρό να δίνει μάχη για τη ζωή του ασθενούς μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, όταν θα μπορεί ο ίδιος να κερδίζει πολλαπλώς εκτός αυτού, ανεξαρτήτως έκβασης της μάχης.
Ας μην κοροϊδευόμαστε, κι ας μη μας κοροϊδεύουν οι συνάδελφοι, όσοι είναι εξ αυτών εδώ στα δεξιά έδρανα.
Ποτέ δεν ήθελε η δεξιά τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση της δεκαετίας του ’80. Γιατί, αυτή η μεταρρύθμιση ήταν μια κρίσιμη τομή εκδημοκρατισμού και προόδου.
Ξέρετε, την Ελλάδα στην Ευρώπη ουσιαστικά την έβαλε το ΕΣΥ.
Την Ελλάδα στον δυτικό κανόνα την έβαλε το ΕΣΥ.
Δεν την έβαλαν ούτε οι απολογητές του φασισμού, ούτε οι νεοφιλελεύθερες δοξασίες, ούτε οι αγορές. Αυτές είναι, κιόλας, που σε κάθε ευκαιρία πάνε να τη βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη.
Οι δημοκρατικές δυνάμεις όμως θα διώξουν τον Εφιάλτη και πολύ σύντομα αυτός ο νόμος, όχι μόνο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, αλλά θα μείνει στα χαρτιά ως μια κακή ανάμνηση, όπως έμεινε αυτός του πατρός Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η ταφόπλακα που θέλετε να βάλετε στη δημόσια περίθαλψη κ. Μητσοτάκη, θα είναι η οριστική ταφόπλακα του πολιτικού σας βίου»

Για το απόλυτο σχέδιο νεοφιλελευθερισμού, που θα προκαλέσει τεράστια ανατροπή και θα αλλάξει τη φιλοσοφία του συστήματος υγείας, την ισότιμη πρόσβαση και φροντίδα, δημιουργώντας γιατρούς και ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Όπως επισήμανε, «η ΝΔ, αδιαφορώντας πλήρως για υγειονομικό προσωπικό και εργαζόμενους, που έβαλαν πλάτη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διαχείριση αλλά και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, βάλθηκε να αποτελειώσει το ήδη πληγωμένο Ε.Σ.Υ., που απέδειξε, κυρίως μέσα στην πανδημία, πόσο σημαντικό είναι για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι με την αποδόμηση του ιδρυτικού νόμου 1397/83, θα γυρίσουμε σε εποχές που η έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ήταν προνόμιο των υψηλότερων οικονομικά στρωμάτων και θα δημιουργηθούν ανισότητες μεταξύ ασθενών, οι οποίοι, εν τέλει, θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, αφού θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα, ανισότητες θα δημιουργηθούν και μεταξύ των ιατρών, με την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων ιατρών στο Ε.Σ.Υ., υπό την μορφή της ημιαπασχόλησης, τη στιγμή που σε νέους ιατρούς δεν δίνονται ικανά κίνητρα πλήρους ένταξής τους σε αυτό.

Πολλαπλασιάζονται τα μόρια της προφορικής συνέντευξης, περιορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια και ουσιαστικά, δίνεται δικαιοδοσία στο δεύτερο όργανο επιλογής, που είναι σε επίπεδο νοσοκομείου, να επιλέγει τους γιατρούς της αρεσκείας των διευθυντών, της διοίκησης του νοσοκομείου. Κατά συνέπεια, ενισχύεται το πελατειακό κράτος, η ευνοιοκρατία στο σύστημα και κατάφωρα καταστρατηγείται η διαφάνεια, η ισοτιμία και η αξιοκρατία.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στη συνεχή αποψίλωση, εδώ και τρία έτη, του προσωπικού, των τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., κλείσιμο κάποιων από αυτά, στην υπερεξάντληση ανθρώπινων πόρων και θησαυρισμού των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία έγιναν υποδοχείς, το ίδιο διάστημα, ασθενών με άλλες ασθένειες πλην covid, αλλά και στη δημιουργία ατελείωτων λιστών αναμονής ασθενών είτε για ραντεβού σε πρωινό εξωτερικό ιατρείο, είτε για να χειρουργηθούν.

Ηλίου φαεινότερο ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί, όλο αυτό το διάστημα, εκείνες τις συνθήκες για την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία, χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση της ισότιμης, έγκαιρης και ανεμπόδιστης  πρόσβασης όλων των ασθενών στις δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας του Ε.Σ.Υ..

Οι πολιτικές της ΝΔ έχουν πλήξει με καίριο τρόπο το Ε.Σ.Υ. και ιδιαίτερα την πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων, καταργώντας την ιδρυτική αρχή του, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του, κατευθύνοντας τους ασθενείς στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων και εντέχνως,  στα μεγάλα  ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους κλινικές στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου και κάποιες κινδυνεύουν με κλείσιμο. Πολύ καιρό τώρα, ασθενείς στην Κρήτη με σοβαρά νοσήματα αναζητούν παροχές υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αφού εντέχνως και καθόλου τυχαία ήταν πολύ δύσκολο να έχουν έγκαιρη παροχή των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας που δικαιούνταν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρδάκης στις πολυάριθμες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει καταθέσει προς το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια, σχετικά με την υπολειτουργία και την αναστολή κλινικών, τα χιλιάδες εκκρεμεί χειρουργεία και την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί κάποια λύση.

«Το κύκνειο άσμα του Ε.Σ.Υ., με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί έντονες αντιδράσεις, γι’ αυτό και θα μας βρει όλους απέναντί του.

Υγειονομικούς και σύσσωμη την κοινωνία, παλεύοντας να μην καταργηθεί το δικαίωμα όλων μας για ισότιμη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Είστε αποφασισμένοι να υποβαθμίσετε την πρωινή λειτουργία του Ε.Σ.Υ.! Είστε αποφασισμένοι να καταργήσετε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του! Είστε αποφασισμένοι να διαλύσετε το κοινωνικό κράτος! Είμαστε αποφασισμένοι να σας σταματήσουμε!», σημείωσε ο κ. Βαρδάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Κ. Βέττα: Με το νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία, διαλύεται το ΕΣΥ και δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του ΕΣΥ. Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι στην υγεία, λόγω της πανδημίας, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, σε αντίθεση με την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, την Παιδεία και την Δημοκρατία όπου η κυβέρνηση, λόγω και του εγκλεισμού, ξεδίπλωσε με μεγαλύτερη άνεση τους αντιδραστικούς της σχεδιασμούς.

Όπως ανέφερε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ναρκοθετεί την δημόσια, δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη καθώς, πλέον, με την νομοθέτηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, θεσπίζονται πολίτες δύο κατηγοριών που  «μέσα στην ίδια μέρα, στο ίδιο νοσοκομείο, θα έχουν διαφορετικά δικαιώματα, ακριβώς γιατί κάποιοι μπορούν να πληρώσουν ώστε να νοσηλευτούν με προνομιακούς όρους, ταχύτερα, ασφαλέστερα, ενδεχομένως και καλύτερα απ΄όσους δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.»

Επιπρόσθετα, στηλίτευσε την κατάργηση του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που ήταν ο πυλώνας του ΕΣΥ, καθώς με τους επιστήμονες διαφόρων εργασιακών σχέσεων, εγκαθιδρύεται ο κατακερματισμός, η προσοδοθηρία και η στρεβλή λειτουργία του συστήματος.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην φυγή επιστημόνων που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης δεν αποτελούν δέλεαρ για κανένα γιατρό, ενώ τόνισε ότι θα ατονήσει η εκπαίδευση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που θα έχουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Έπειτα, η κ. Βέττα, έκανε ειδική μνεία στην κατάσταση στην Π.Ε. Κοζάνης τονίζοντας ότι σημειώθηκε το πιο μακρόχρονο και σκληρό lockdown στην Ευρώπη, ως συνέπεια των αλλοπρόσαλλων και αντιφατικών μέτρων, αλλά και λόγω της συνειδητής έλλειψης προετοιμασίας και θωράκισης των υγειονομικών δομών.

Έκτοτε, όπως τόνισε: «Οι ελάχιστες προκηρύξεις για προσλήψεις ιατρών είναι ελλιπείς και άγονες, οι οργανικές θέσεις παραμένουν κενές (στην Κοζάνη είναι καλυμμένες μόνο 42 από τις 88 ενώ στην Πτολεμαΐδα 45 από τις 62), υπάρχουν μετακινήσεις από όμορα κέντρα και μετακλήσεις ιδιωτών, ακόμα και συνταξιούχων, για να βγουν οι εφημερίες. Χαρακτηριστικά, την ώρα που έχουμε ουσιαστικά έναν μόνιμο παιδίατρο στο ΓΝ Κοζάνης και δεν γίνονται οι αναγκαίες εφημερίες, η αρμόδια Υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου για το θέμα, επεσήμανε ότι είναι νοσοκομείο - υπόδειγμα διεθνώς (!) ως προς την αναλογία γιατρών και ασθενών»

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι τα υπαρκτά προβλήματα του ΕΣΥ μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια γενναία χρηματοδότηση που θα ενισχύει τους ανθρώπους και τις υποδομές, ώστε να προασπιστούν οι αξίες της δημόσιας και δωρεάν Υγείας.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά τις εκλογές, τονίζοντας: «Η υγεία των πολιτών, δεν είναι εμπόρευμα, ούτε έχει ανταλλακτική αξία. Είναι αυταξία και αγαθό, και ως τέτοια θα αντιμετωπιστούν ξανά από την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση».

Χρ. Γιαννούλης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος του ΕΣΥ

«Το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των νομοθετημάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θέτουν στο στόχαστρο κάθε δημόσια λειτουργία του κράτους», τόνισε ο Χρ. Γιαννούλης μιλώντας στην ολομέλεια.

 Και επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν διδάχτηκε τίποτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, από τα ηχηρά μηνύματα που έστειλε η κοινωνία, αλλά αντίθετα συνεχίζει να νομοθετεί με γνώμονα τα μικροκομματικά της συμφέροντα και τη στήριξη λίγων, πολιτικών φίλων και χορηγών.

Για άλλη μία φορά ο κύριος ένοχος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν απών. Μόνη του έννοια είναι πως θα θρέφεται το υπέρμετρο ΕΓΩ του.

Η κακοδιαχείριση στην περίοδο της πανδημίας, η άρνηση της κυβέρνησης να εντάξει στο ΕΣΥ ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, προκάλεσε μεγάλες οδύνες στον ελληνικό λαό» ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ».

Ν. Γκαρά: Διαλύουν το ΕΣΥ – Οι πολίτες να κάνουν παρελθόν τη λαίλαπα Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το παρόν νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν κάνει μια απλή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, όπως διατείνεται, αλλά διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καταργώντας την ιδρυτική του πράξη. Από την ισότιμη φροντίδα περνάμε σε γιατρούς και ασθενείς πολλών ταχυτήτων», επισήμανε η Ν. Γκαρά.

Η βουλευτής Έβρου επισήμανε ακόμα ότι το νομοσχέδιο της ΝΔ που κατεδαφίζει το ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία:

-Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ΕΣΥ, επιβάλλοντας το δόγμα «έχεις λεφτά, έχεις πρόσβαση στην Υγεία» - Θίγονται οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί που υπερασπίζονται τον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

-Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη ψηφίζετε την υγεία μόνο για πλούσιους και την επί πληρωμή περίθαλψη και των ασφαλισμένων. Και έρχονται χειρότερα.

-Νομιμοποιείτε το φακελάκι, αποκλείονται χιλιάδες ασθενείς, αποδυναμώνονται τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια - Υπάρχουν καταγγελίες πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3. Έτσι νοιάζεται η κυβέρνηση για τον Έβρο και τη Θράκη;

-Δεν είναι νέα για σας η πολιτική αυτή: συγχωνεύσατε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με της Αλεξανδρούπολης και ωθήσατε στην υποβάθμισή του, βάζατε 5 ευρώ εισιτήριο για να μπούμε στο νοσοκομείο, μειώνετε συνεχώς τις δαπάνες, κλείνετε ακόμη και σήμερα περιφερειακά ιατρεία στην Περιφέρεια και σε ακριτικές περιοχές.

-Αντί αυτή η κυβέρνηση να πάρει το «μάθημα» από την πανδημία και να κάνει πράξη την αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, διαλέγει να διαλύσει το ΕΣΥ, να το ιδιωτικοποιήσει πλήρως.

- Σφίγγετε το ζωνάρι σε γιατρούς και πολίτες. Υποκριτικά χειροκροτούσατε τους υγειονομικούς στα μπαλκόνια. Μετά δεν τους ανανεώνατε τις συμβάσεις, τους βγάζατε σε αναστολή. Μετατρέπετε τους ασθενείς σε πελάτες. Τους καταδικάζετε, μετά την ενεργειακή φτώχεια, στην υγειονομική φτώχεια και την ανασφάλεια. Οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες αγγίζουν το 30%, κλινικές και τμήματα κλείνουν.

-Ακόμη και στο σύστημα των κρίσεων για την επιλογή των μόνιμων γιατρών, η κυβέρνηση επαναφέρει την αδιαφάνεια, καθώς πριμοδοτεί την προφορική συνέντευξη, υποβαθμίζοντας την προϋπηρεσία, το κλινικό έργο, τη μετεκπαίδευση. Μαγειρέματα, αναξιοκρατία, βολέματα γαλάζιων παιδιών, κλασική συνταγή της ΝΔ.

-Ιδιωτικοποιούν ακόμη και τις δευτερογενείς διακομιδές, αφού τις παραχωρούν σε ιδιώτες, αντί να ενισχύσουν το ΕΚΑΒ. Τις επιπτώσεις αυτές οι ασθενείς τις βιώνουν ήδη στον Έβρο, μιας και πληρώνουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά τους.

-Αντί να συζητάμε σήμερα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των γιατρών και πως θα κρατήσουμε τους νέους γιατρούς στη χώρα, ανακόπτοντας το brain drain, ή πως θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που επιτείνει τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση αυτού του νόμου. Για καθολική και ισότιμη πρόσβαση. Για ένα νέο ΕΣΥ, με την άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Για αύξηση της χρηματοδότησης. Για τη μονιμοποίηση του συνόλου των υγειονομικών που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

-Δεσμεύεται για την κατάργηση της αναστολής εργασίας, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την αναμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ.

-Δεσμεύεται για την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών για χρόνιες ασθένειες, την αύξηση των ΤΟΜΥ, την εδραίωση του οικογενειακού γιατρού και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας ανά δήμο.

Ν. Ηγουμενίδης: Η Κυβέρνηση στέλνει σήμα εγκατάλειψης του ΕΣΥ

«Το σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και βλάπτει σοβαρά την υγεία του λαού μας», τόνισε από την αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης ασκώντας δριμεία κριτική από το βήμα της Βουλής κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας. Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε για το νομοσχέδιο: «Είναι απολύτως εναρμονισμένο με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που η ΝΔ προωθεί στην υγεία. Στηρίζει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που με τόσο ταξική συνέπεια υπηρετεί η ΝΔ», όπως ανέφερε.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των συλλογικοτήτων των υγειονομικών τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου: «Από τους φοιτητικούς συλλόγους μέχρι τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ακόμη και με διαφορετικές αφετηρίες, τελικά η πλειοψηφία των συλλογικοτήτων των υγειονομικών καταλήγουν να είναι κατά του νομοσχεδίου», σημείωσε.

Ο βουλευτής και ιατρός καρδιολόγος ο ίδιος, ανέδειξε με έμφαση το γεγονός ότι η Κυβέρνηση στέλνει σήμα εγκατάλειψης του ΕΣΥ τόσο προς τους υγειονομικούς όσο και ως προς τους πολίτες: «Η Κυβέρνηση στέλνει ένα σήμα προς τους υγειονομικούς: Δε σας υποχρεώνουμε, αλλά όποιος θέλει μπορεί να εγκαταλείψει το καράβι πριν βουλιάξει τελείως. Απευθύνεται και στο λαό μας. Δεν σας υποχρεώνουμε, αλλά όποιος θέλει να αποφύγει την ταλαιπωρία και τη χρονοτριβή, ναι, μπορεί να απευθυνθεί και έξω όπου μπορεί να πληρώσει», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο βουλευτής.

«Στεκόμαστε μεροληπτικά υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας. Προσέξτε, όχι στο σημερινό όπως το έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση με την πολιτική της σήμερα. Πιστεύουμε σε ένα ΕΣΥ ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών», ανέφερε ο βουλευτής.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης μετέφερε και τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Οι υγειονομικές ανισότητες απαιτούν σήμερα ένα ευρύ συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο υγείας, ένα μέτωπο ενταγμένο σε ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων που θα εξασφαλίσει μια προοδευτική κυβέρνηση που από τις πρώτες της υποχρεώσεις θα είναι  - χρησιμοποιήστε όποια λέξη προτιμάτε  - η απόσυρση, η κατάργηση, το ξεψήφισμα αυτού του νομοσχεδίου»

Διονύσης Καλαματιανός: «Οι ασθενείς θα πληρώσουν την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ»

Ο βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Διονύσης Καλαματιανός, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως στο Νοσοκομείο Πύργου έγινε εφημερία δίχως παθολόγο, για δέκα ώρες. «Δυστυχώς, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες υγειονομικής ερήμωσης, καθώς στο νομό υπάρχει μόνο ένας παθολόγος και έρχονται με «εντέλλεσθε» ιατροί από την Αχαΐα και την Αρκαδία, για να κάνουν μια ημέρα εφημερία και να φύγουν. Είναι θλιβερή πραγματικότητα πως από τα νοσοκομεία της Ηλείας έχουν αποχωρήσει πάνω από είκοσι ιατροί τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς να έχει έρθει κανένας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Ηλείος Βουλευτής επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει απαξιώσει ολοκληρωτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιδιώκοντας να παραδώσει τη δημόσια δωρεάν υγεία στα χέρια των ιδιωτών με σκοπό το κέρδος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, εστίασε στο γεγονός πως η κυβέρνηση καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα  να έχουν εργασία σε δικό τους ιατρείο ή σε ιδιωτικές μονάδες υγείας. Θα μπορούν, δηλαδή, να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και να τους στέλνουν ως πελάτες στο ιατρείο τους ή στις ιδιωτικές κλινικές που εργάζονται παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας θα έχουν όσοι μπορούν να πληρώσουν. Αλλιώς, θα περιμένουν σε ατελείωτες λίστες για να εξεταστούν ή να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Με το νομοσχέδιο που φέρνετε κάνετε τους ασθενείς πελάτες.»

Αντίθετα, όπως τόνισε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, επετεύχθη η πρόσβαση όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στη δημόσια υγεία, με την κατάργηση του πεντάευρου και του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από υπηρεσίες και εξετάσεις.

«Εσείς, με πρωτοφανή δημοσιονομικό χώρο λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, προχωράτε ακόμα περισσότερο στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ουσιαστικά, νομιμοποιείτε το φακελάκι»

Ο κ. Καλαματιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να δώσει κίνητρα επαγγελματικής και επιστημονικής ανέλιξης στους ιατρούς να υπηρετήσουν στο δημόσιο με αξιοπρεπείς αμοιβές, τελικά, τους δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουν και ως ιδιώτες.

Με αφορμή αυτό, υπενθύμισε πως κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση και πρόταση νόμου για να ενταχθεί η Ηλεία στις άγονες και προβληματικές περιοχές Ά ζώνης, προσθέτοντας πως θα ήταν μια έκτακτη λύση στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο νομός. Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί αυτή την πρόταση μέχρι σήμερα.

«Τί μας είχατε πει; Ότι ο Πύργος, η Ηλεία ευημερεί και ότι θα φέρετε συνολική λύση για τη δημόσια υγεία. Αλήθεια, αυτή είναι η δήθεν σπουδαία λύση που μας λέγατε να περιμένουμε; Η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς ιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.»

Περαιτέρω, επισήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας λειτουργικό και αποτελεσματικό, με αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους τους ασθενείς. Χρειάζεται αύξηση των δαπανών για τη δημόσια  υγεία, στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με ιατρούς που θα έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και θα επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε πως ο ιατρικός κόσμος και η ολόκληρη η κοινωνία θα καταδικάσουν την αναχρονιστική, αποτυχημένη και καταστροφική κυβερνητική πολιτική. Οι πολίτες της Ηλείας και ολόκληρης της Ελλάδας αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση υπονομεύει το δικαίωμα στην υγεία και στις εκλογές που έρχονται, θα της καταλογίσουν τις συντριπτικές της ευθύνες.

Χ. Καφαντάρη: Ασθενείς δύο ταχυτήτων, γιατροί δύο ταχυτήτων, ταφόπλακα στο ΕΣΥ

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με έναν όχι «έξυπνο» αλλά «πονηρό»  τρόπο  διευκολύνει, ως μια βαθιά νεοφιλελεύθερη  κυβέρνηση, τη διείσδυση του Ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο», σημείωσε η Χαρά Καφαντάρη, αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η Χαρά Καφαντάρη πρόσθεσε:

  • Με το εν λόγω νομοσχέδιο, η κυβέρνηση  προωθεί την εξυπηρέτηση των «φίλιων» λίγων συμφερόντων αντί των πολλών πολιτών, σε ένα κατακτημένο, θεσμοθετημένο και επιτυχημένο στις εξετάσεις της πανδημίας σύστημα, το ΕΣΥ.
  • Χειροκροτούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά χειροκροτούσε τζάμπα μιας και ούτε ένα ευρώ δε τους έδωσε παραπάνω. Αντίθετα επιβράβευσε τους ιδιώτες που μόνο να επωφεληθούν οικονομικά κοίταξαν στην περίοδο της πανδημίας.
  • Αντί για προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση  προσλαμβάνει αστυνόμους να «φυλάνε» τάχα τα παιδιά μας στα πανεπιστήμια. Αντί για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αναγκαία ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΠΙ) η κυβέρνηση προχωράει στην  ισοπέδωση  του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας.
  • Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φέρνει ένα νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που σαρώνει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία.
  • Δε φτάνει η ακρίβεια της καθημερινότητας, που είναι ευθύνη της κυβέρνησης  και όχι του κάθε πολέμου, δεν φτάνει η αγωνία για το καλάθι του κάθε νοικοκυριού που δε γεμίζει με διαφημίσεις και υπουργικές επισκέψεις στα super markets, τώρα θα έχουμε και την αγωνία να μην αρρωστήσουμε …
  • Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Α. Τσίπρα έχουμε καταθέσει στη ΔΕΘ συγκεκριμένες προτάσεις για το ιατρικό μισθολόγιο (2000 ευρώ καθαρά ο εισαγωγικός μισθός του Επιμελητή Β’) και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων (αύξηση αποδοχών, ένταξη στα ΒΑΕ ), για τις 15.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Ως η νέα προοδευτική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταργήσει  όποια νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί και διαλύουν στη πράξη το ΕΣΥ, αναβαθμίζοντας το, στηρίζοντας το ως δοκιμασμένο σύστημα-αναγκαίο και  δημόσιο δικαίωμα μας…

«Έπρεπε να χτίσουμε ένα νομοσχέδιο που να αναδείξει την ανάγκη να νοσηλεύεται η αξιοπρέπειά του ανθρώπου και όχι η τσέπη του»

Ομιλία του Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην Ολομέλεια της Βουλής στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που ήδη  αντιμετωπίζει  η ελληνική κοινωνία η οποία ζει την περιθωριοποίηση λόγω της ενεργειακής κρίσης, αφού η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανήμπορη, ανίκανη και χωρίς βούληση να συγκρουστεί με τα μεγάλα καρτέλ στο χώρο της ενέργειας, των καυσίμων αλλά και της διατροφής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο υπερκέρδη και αισχροκέρδεια στους τομείς αυτούς.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως η κυβέρνηση  με το νομοσχέδιο αυτό, κατεδαφίζει ένα σύστημα που θεμελιώθηκε το 1983 και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανέφερε: «Είχα την τιμή τότε να είμαι Σύμβουλος του Παρασκευά Αυγερινού και του Γιώργου Γεννηματά. Ήταν απόφασή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος να κάνει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που είχε γίνει μέχρι τότε, ήταν μια επανάσταση σε εκείνο το άναρχο τοπίο της  ανασφάλειας του πολίτη. Όσοι διαβάσετε το τι ειπώθηκε τότε από την αξιωματική αντιπολίτευση θα δακρύσετε, έπεσαν έξω γιατί η ίδια η ζωή, καμιά φορά, αποδεικνύει αν κάποιες πολιτικές επιλογές αντέχουν στο χρόνο ή όχι. Το σύστημα αυτό, με λάθη και αδυναμίες άντεξε.  Επιχείρησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να το κατεδαφίσει, όπως διέλυσε και τις δημόσιες συγκοινωνίες και όχι μόνο και τότε, ήρθε πάλι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 -  μπορεί να είναι και σημειολογικό το σημερινό νομοσχέδιο -  με ηγεσία στο Υπουργείο τους αείμνηστους Δημήτρη Κρεμαστινό, Μανώλη Σκουλάκη,  Νίκο Φαρμάκη  και τον ομιλούντα και πήρε πίσω εκείνη την προσπάθεια κατεδάφισης του ΕΣΥ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε : «Υπήρξαν στη διαδρομή δυσκολίες, ήρθαν τα μνημόνια αλλά κανένας δεν διανοήθηκε, ούτε από τις κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου, να επιχειρήσει να βάλει χέρι σε αυτό το σύστημα» και τόνισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «παραλάβαμε το ΕΣΥ με 750 εκ. ευρώ χρέη των νοσοκομείων, με 200 εκ. ευρώ λιγότερο τον προϋπολογισμό του 2015 από το 2014 και με 1,5 δις ευρώ του ΕΟΠΥΥ. Προκαλώ να μας φέρουν εδώ τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, πώς παραλάβανε  τα νοσοκομεία, τι εκκρεμότητες είχαν τα νοσοκομεία το 2019 και ποια ήταν η στελέχωση του συστήματος το 2015 και το 2019, παρά τους περιορισμούς. Μην συγκρίνουμε, γιατί  τώρα είμαστε σε μια περίοδο που η χώρα - και αυτό είναι καλό - έχει βγει  από τα μνημόνια με την προσπάθειά του ΣΥΡΙΖΑ που πλήρωσε εκείνο το νοικοκύρεμα της οικονομίας. Παραλάβαμε 1,5 δις ευρώ  αποθεματικό και παραδώσαμε 37 δις ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά των υποτιθέμενων νοικοκυραίων  με τους κατσαπλιάδες..»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, εστίασε στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ και στις χαμηλές αμοιβές των γιατρών λέγοντας: «Αν διαβάσει κανείς, όχι τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, αλλά την «Καθημερινή» θα δει ότι μιλάει για χιλιάδες αναμονές, λίστες με 8.000 στο ΚΑΤ, 3.000 στο Αγία Σοφία, 2000 αλλού, το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη.  Πιστεύει κανείς ειλικρινά, και απευθύνομαι στους συναδέλφους της ΝΔ καλοπροαίρετα, πιστεύετε ότι με αυτές τις περίφημες τροποποιήσεις που κατεδαφίζουν τη φιλοσοφία ενός συστήματος που άντεξε τόσα χρόνια, πιστεύει κανείς ότι σήμερα, με το να δώσετε τη δυνατότητα να πηγαίνουν οι γιατροί στα ιδιωτικά νοσοκομεία θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Το είχατε επιχειρήσει με το μπλοκάκι και δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση, κανείς δεν πάει στο σύστημα με αυτούς τους μισθούς που έχουν αυτοί οι άνθρωποι σήμερα».

Κλείνοντας, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, αποδεικνύεται ότι μας κυβερνάει μία ελίτ ακόρεστη για εξουσία, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο να κυβερνούν την Ελλάδα. Μας κυβερνάει μια οικογένεια, η «Αγία Οικογένεια» που αποδεικνύεται, εν τοις πράγμασι, με αυτό το νομοσχέδιο, ότι στις πολιτικές της φλέβες κυλάει παγωμένο πολιτικό αίμα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας «Είναι ντροπή για όλον αυτόν τον κόσμο που βυθίζεται στην ακρίβεια, στον περιορισμό της αγοραστικής του δύναμης και των εισοδημάτων του, να ζήσει τώρα και το μέγα φαινόμενο της ανασφάλειας της υγείας του. Έπρεπε να χτίσουμε ένα νομοσχέδιο που να αναδείξει την ανάγκη να νοσηλεύεται η αξιοπρέπειά του ανθρώπου και όχι η τσέπη του»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Έπρεπε να χτίσουμε ένα νομοσχέδιο που να αναδείξει την ανάγκη να νοσηλεύεται η αξιοπρέπειά του ανθρώπου και όχι η τσέπη του»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που ήδη  αντιμετωπίζει  η ελληνική κοινωνία η οποία ζει την περιθωριοποίηση λόγω της ενεργειακής κρίσης, αφού η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανήμπορη, ανίκανη και χωρίς βούληση να συγκρουστεί με τα μεγάλα καρτέλ στο χώρο της ενέργειας, των καυσίμων αλλά και της διατροφής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο υπερκέρδη και αισχροκέρδεια στους τομείς αυτούς. Τόνισε πως «σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, αποδεικνύεται ότι μας κυβερνάει μία ελίτ ακόρεστη για εξουσία» και οτι η κυβέρνηση  με το νομοσχέδιο αυτό, κατεδαφίζει ένα σύστημα που θεμελιώθηκε το 1983.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανέφερε: «Είχα την τιμή τότε να είμαι Σύμβουλος του Παρασκευά Αυγερινού και του Γιώργου Γεννηματά. Ήταν απόφασή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος να κάνει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που είχε γίνει μέχρι τότε, ήταν μια επανάσταση σε εκείνο το άναρχο τοπίο της  ανασφάλειας του πολίτη. Όσοι διαβάσετε το τι ειπώθηκε τότε από την αξιωματική αντιπολίτευση θα δακρύσετε, έπεσαν έξω γιατί η ίδια η ζωή, καμιά φορά, αποδεικνύει αν κάποιες πολιτικές επιλογές αντέχουν στο χρόνο ή όχι. Το σύστημα αυτό, με λάθη και αδυναμίες άντεξε.  Επιχείρησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να το κατεδαφίσει, όπως διέλυσε και τις δημόσιες συγκοινωνίες και όχι μόνο και τότε, ήρθε πάλι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 -  μπορεί να είναι και σημειολογικό το σημερινό νομοσχέδιο -  με ηγεσία στο Υπουργείο τους αείμνηστους Δημήτρη Κρεμαστινό, Μανώλη Σκουλάκη,  Νίκο Φαρμάκη  και τον ομιλούντα και πήρε πίσω εκείνη την προσπάθεια κατεδάφισης του ΕΣΥ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε : «Υπήρξαν στη διαδρομή δυσκολίες, ήρθαν τα μνημόνια αλλά κανένας δεν διανοήθηκε, ούτε από τις κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου, να επιχειρήσει να βάλει χέρι σε αυτό το σύστημα» και τόνισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «παραλάβαμε το ΕΣΥ με 750 εκ. ευρώ χρέη των νοσοκομείων, με 200 εκ. ευρώ λιγότερο τον προϋπολογισμό του 2015 από το 2014 και με 1,5 δις ευρώ του ΕΟΠΥΥ. Προκαλώ να μας φέρουν εδώ τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, πώς παραλάβανε  τα νοσοκομεία, τι εκκρεμότητες είχαν τα νοσοκομεία το 2019 και ποια ήταν η στελέχωση του συστήματος το 2015 και το 2019, παρά τους περιορισμούς. Μην συγκρίνουμε, γιατί  τώρα είμαστε σε μια περίοδο που η χώρα - και αυτό είναι καλό - έχει βγει  από τα μνημόνια με την προσπάθειά του ΣΥΡΙΖΑ που πλήρωσε εκείνο το νοικοκύρεμα της οικονομίας. Παραλάβαμε 1,5 δις ευρώ  αποθεματικό και παραδώσαμε 37 δις ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά των υποτιθέμενων νοικοκυραίων  με τους κατσαπλιάδες..»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, εστίασε στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ και στις χαμηλές αμοιβές των γιατρών λέγοντας: «Αν διαβάσει κανείς, όχι τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, αλλά την "Καθημερινή" θα δει ότι μιλάει για χιλιάδες αναμονές, λίστες με 8.000 στο ΚΑΤ, 3.000 στο Αγία Σοφία, 2000 αλλού, το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη.  Πιστεύει κανείς ειλικρινά, και απευθύνομαι στους συναδέλφους της ΝΔ καλοπροαίρετα, πιστεύετε ότι με αυτές τις περίφημες τροποποιήσεις που κατεδαφίζουν τη φιλοσοφία ενός συστήματος που άντεξε τόσα χρόνια, πιστεύει κανείς ότι σήμερα, με το να δώσετε τη δυνατότητα να πηγαίνουν οι γιατροί στα ιδιωτικά νοσοκομεία θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Το είχατε επιχειρήσει με το μπλοκάκι και δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση, κανείς δεν πάει στο σύστημα με αυτούς τους μισθούς που έχουν αυτοί οι άνθρωποι σήμερα».

Κλείνοντας, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, αποδεικνύεται ότι μας κυβερνάει μία ελίτ ακόρεστη για εξουσία, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο να κυβερνούν την Ελλάδα. Μας κυβερνάει μια οικογένεια, η "Αγία Οικογένεια" που αποδεικνύεται, εν τοις πράγμασι, με αυτό το νομοσχέδιο, ότι στις πολιτικές της φλέβες κυλάει παγωμένο πολιτικό αίμα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας «Είναι ντροπή για όλον αυτόν τον κόσμο που βυθίζεται στην ακρίβεια, στον περιορισμό της αγοραστικής του δύναμης και των εισοδημάτων του, να ζήσει τώρα και το μέγα φαινόμενο της ανασφάλειας της υγείας του. Έπρεπε να χτίσουμε ένα νομοσχέδιο που να αναδείξει την ανάγκη να νοσηλεύεται η αξιοπρέπειά του ανθρώπου και όχι η τσέπη του».

Κ. Μάλαμα: Διαχρονικά, επί των κυβερνήσεων ΝΔ χιλιάδες υγειονομικοί έχουν χαθεί από το Σύστημα Υγείας

Η Κυριακή Μάλαμα τόνισε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την αγωνία του ασθενούς για πρόσβαση στο σύστημα υγείας, την αγωνία των τοπικών κοινωνιών για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, την ανάγκη των ανθρώπων της περιφέρειας για επαρκή στελέχωση των δομών υγείας, με ένα και μοναδικό στόχο. Την παράδοση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι τα κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πάρα πολλά και πολύ σοβαρά, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκρίνει για την κάλυψη τους μέσα από την καταφυγή, για ακόμα μία φορά, στην ιδιωτική υγεία».

Όπως πρόσθεσε η Κυριακή Μάλαμα:

«Λέτε ότι με την είσοδο ιδιωτών ιατρών στις δημόσιες δομές υγείας, στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία θα λύσετε το πρόβλημα της υποστελέχωσής τους. Εμείς, αυτά τα τρεισήμισι χρόνια έχουμε οργώσει, κυριολεκτικά, δομές υγείας απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της επαρχίας. Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα την έλλειψη πολιτικής βούλησης για πραγματική ενίσχυση των δομών υγείας και των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων δομών.

Μάλιστα, στις σχετικές συνεδριάσεις της επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής σας έχουμε καταθέσει, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλα τα κόμματα προτάσεις γύρω από τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να μπορέσουν οι δομές αυτές να στελεχωθούν. Είχαμε μιλήσει και για μισθολογικά και για μη μισθολογικά κίνητρα, τα οποία εκτείνονται από τις δυνατότητες πιο γρήγορης εξέλιξης για τους υγειονομικούς, μέχρι κίνητρα που σχετίζονται με την ασφάλεια στην εργασία, κίνητρα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών στέγασης και μετακίνησης τους. Στις συνεδριάσεις αυτές σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κουνούσε καταφατικά το κεφάλι. Υπάρχει κάτι από όλα αυτά στο νομοσχέδιο; Δυστυχώς όχι. Τι υπάρχει;

Υπάρχει μόνο η δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να εντάσσονται στο σύστημα με καθεστώς μερικής απασχόλησης και το ανάποδο, δηλαδή η δυνατότητα των ήδη υπηρετούντων ιατρών στο σύστημα υγείας να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Παρατήρηση πρώτη. Το νομοσχέδιο αγνοεί τους υπόλοιπους υγειονομικούς πλην ιατρών, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα μέρα, σε δύσκολες συνθήκες. Νοσηλευτές, επιστήμονες σε άλλες υγειονομικές ειδικότητες, βοηθητικό προσωπικό, όλοι, εκτός οποιασδήποτε μέριμνας.

Παρατήρηση δεύτερη. Η λύση της εισόδου ιδιωτών στο σύστημα υγείας είναι κάτι καινούριο; Όχι βέβαια. Έχει δοκιμαστεί πρόσφατα; Η απάντηση είναι ναι. Πότε; Όταν νομοθετήσατε την κατ’ εξαίρεση είσοδο ιδιωτών ιατρών στο σύστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πέτυχε αυτό το μέτρο; Όχι βέβαια. Πόσοι ιδιώτες ιατροί από την Χαλκιδική, για παράδειγμα, μπήκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής; Ελάχιστοι, αν όχι κανένας. Για ποιο λόγο; Μα διότι είναι εντελώς διαφορετική η άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος στην μία περίπτωση από την άλλη.

Παρατήρηση τρίτη. Η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να έρθουν ιατροί στο σύστημα υγείας; Η άποψη μας είναι ότι όχι εκτός κι αν κάποιος αντιληφθεί αυτή τη ρύθμιση ως ευκαιρία για εξασφάλιση πελατείας. Για ποιο λόγο; Διότι είναι αδύνατον ένας ιατρός, με τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχει στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις εφημερίες, με τις διαρκείς ανάγκες κάλυψης κενών, να έχει την ανθρώπινη αντοχή να εργάζεται και τα λίγα απογεύματα που του απομένουν ελεύθερα ως ιδιώτης ή ως συνεργάτης σε κάποια ιδιωτική κλινική. Άρα ή θα έχουμε ιατρούς εξουθενωμένους ή θα ωθήσουμε την κατάσταση σε καταχρηστικές πρακτικές.

Από την άλλη θριαμβολογείτε για τις ονομαστικές αυξήσεις που εισάγει το νομοσχέδιο κι ισχυρίζεστε ότι αυτές ανέρχονται στο 10% των μισθών των γιατρών. Ακούσαμε τους εκπροσώπους των ιατρών να τις υπολογίζουν, μέσα από τον μαθηματικό τύπο της διάταξης του άρθρου 54 στο 5%. Εμείς αναρωτιόμαστε γιατί στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάρχει σαφής αποτύπωση της δαπάνης. Δηλαδή, συγκεκριμένα, πόσα χρήματα θα αφορά η αύξηση. Ακόμα, όμως και να πιστέψουμε τους ισχυρισμούς σας, οι αυξήσεις αυτές είναι και πάλι χαμηλότερες του πληθωρισμού και άρα σε πραγματικούς όρους οι μισθοί των ιατρών θα συνεχίσουν να μειώνονται. Και βέβαια ξεχνάτε και πάλι όλους τους υπόλοιπους υγειονομικούς λειτουργούς, εκτός των ιατρών, οι οποίοι δεν θα δουν καμία απολύτως αύξηση.

Εμείς, σας λέμε ότι, διαχρονικά, επί των διακυβερνήσεων σας χιλιάδες υγειονομικοί έχουν χαθεί από το σύστημα υγείας. Κάποτε ο κύριος Γεωργιάδη θριαμβολογούσε επειδή έδιωξε 2500 ιατρούς από τα ιατρεία του ΙΚΑ. Τώρα ο κύριος Κικίλιας και ο κύριος Πλεύρης θριαμβολογούν που έδιωξαν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από το σύστημα με αποτέλεσμα να προκύψουν τεράστια κενά, που δεν αναπληρώθηκαν.

Θα πρέπει, λοιπόν, αντί να απεργάζεστε σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ να προχωρήσετε άμεσα στην επανατοποθέτηση των υγειονομικών που διώξατε κατά την διάρκεια της πανδημίας, να συμμορφωθείτε με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να μονιμοποιήσετε όλους τους επικουρικούς υγειονομικούς που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε δημόσιο σύστημα υγείας. Κι αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ προχωρήστε με ανοικτές προκηρύξεις παντού και με πραγματικά κίνητρα μισθολογικά και μη μισθολογικά».

Κώστας Μάρκου: Το νομοσχέδιο Πλεύρη- Γκάγκα προσπαθεί να θέσει ταφόπλακα στο ΕΣΥ

Ο Κ. Μάρκου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ταφόπλακα του ΕΣΥ, τονίζοντας πως η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, που θεσμοθετήθηκε το 1983 και η είσοδος των ιδιωτών στα Δημόσια Νοσοκομεία θα προκαλέσει βαριά πλήγματα στην παροχή υγείας και περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Και επισήμανε μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να απαξιώσει το ΕΣΥ με την υποστελέχωση του και τη στέρηση του από πόρους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί να ανοίξει τις πόρτες του στα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν και καταβάλουν τα υγειονομικά στελέχη του ΕΣΥ κατά την πανδημία, δεν ήσαν αρκετές για να αναστείλουν τις νεοφιλελεύθερες πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι εκπληρώνει τα τελευταία συμβόλαια της άθλιας διακυβέρνησης του.

Αλ. Μεϊκόπουλος στη Βουλή: «Σπάτε τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ & δημιουργείτε ανισότητες σε ασθενείς & γιατρούς»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και διαμορφώνει συνθήκες άνισης μεταχείρισης τόσο μεταξύ ασθενών όσο και μεταξύ του ιατρικού προσωπικού.

Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο ανατρέπεται ο πυρήνας της εργασιακής σχέσης του γιατρού με το ΕΣΥ, καταργούνται τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις παροχές υπηρεσιών υγείας και εισάγεται το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός του Δημόσιου Συστήματος. Καταφέρεται έτσι διπλό χτύπημα. Διαρρηγνύεται η ισότητα και η ίση μεταχείριση τόσο μεταξύ του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων, όσο και μεταξύ των ασθενών.

Όπως ανέφερε, οι ασθενείς μετατρέπονται σε πελάτες και ο γιατρός του δημοσίου μετατρέπεται αυτόματα σε ανταγωνιστή για τον διπλανό του συνάδελφο γιατρό, που θέλει κι αυτός ενδεχομένως να εξυπηρετήσει τον ίδιο πελάτη. Με τον τρόπο αυτό, οι γιατροί στέλνονται σε ένα «σαφάρι» πελατών-ασθενών και το κέντρο βάρους των δημόσιων δομών υγείας μεταφέρεται από τον ασθενή στο κέρδος. Ταυτόχρονα, το κόστος περίθαλψης μετακυλίεται από το δημόσιο στον ασθενή, καθώς όσοι ασθενείς έχουν τα χρήματα, θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τον έμπειρο γιατρό του δημοσίου που γνωρίζουν, γρήγορα σε ιδιωτικές δομές. Οι υπόλοιποι μοιραία θα προσπεράσουν ή θα αναγκαστούν να «ματώσουν» οικονομικά για να λάβουν μέριμνα για την υγεία τους.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι ταυτόχρονα εγκαταλείπεται οριστικά η ελπίδα να ενισχυθεί το ΕΣΥ σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η όποια αύξηση των αποδοχών των γιατρών επαφίεται πλέον στη δυνατότητα να ιδιωτεύουν, ενώ τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν πολλές νοσοκομειακές δομές και σήμερα δεν λειτουργούν εξαιτίας  της έλλειψης προσωπικού, θα καταδικαστούν σε αχρησία ή θα εκχωρηθούν προς χρήση τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, το νομοσχέδιο αγνοεί τη σύγχρονη νοσοκομειακή πραγματικότητα, καθώς φαντάζει αδύνατο πως ένα γιατρός θα προλαβαίνει τις εφημερίες του μήνα, τα δύο υποχρεωτικά απογευματινά ιατρεία, την κανονική πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση ασθενών ιδιωτικά. «Μοιραία η απόδοση του γιατρού στο νοσοκομείο θα μειωθεί ή τελικά τη δυνατότητα που δίνετε θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν πραγματικά λίγοι επαγγελματίες που θα έχουν τα μέσα, τις υποδομές και τις διασυνδέσεις να συντηρήσουν αυτή τη διπλή δραστηριότητα», τόνισε, ενώ ανάφερε ότι λίγοι και γνωστοί είναι και αυτοί που θα επωφεληθούν από την νέα διαδικασία των κρίσεων, καθώς ο πολλαπλασιασμός των μορίων της προσωπικής συνέντευξης διαμορφώνει πεδίο δόξης λαμπρό για φαινόμενα ευνοιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων.

«Η πανδημία, που έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι δημόσιες δομές υγείας είναι το μόνο ασφαλές υγειονομικό καταφύγιο των πολιτών, δεν δίδαξε τίποτα στη κυβέρνηση που επιλέγει να ανατρέψει στην πράξη το κοινωνικό και επιστημονικό κεκτημένο του ΕΣΥ», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Γιάννης Μπαλάφας: «Πρόκειται για μια παρέμβαση, ακραίας υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας   που θα ενισχύσει τις κοινωνικές ανισότητες»

«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχει απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, αλλά και των εργαζομένων στην υγεία. Σήμερα έχουμε 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ, 4ωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ, στάση εργασίας  από την ΑΔΕΔΥ, έχουμε και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό όσων υπερασπίζονται τη δημόσια υγεία αλλά και το δικαίωμα όλων να τυγχάνουν αξιοπρεπούς δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας που δεν δέχονται να πισωγυρίσουμε σε καταστάσεις που θυμίζουν την περίοδο προ του ΕΣΥ» δήλωσε στην ομιλία του ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και ο κ. Μπαλάφας συνέχισε: «Πριν από δυο χρόνια κάποιοι χειροκροτούσαν υποκριτικά τους υγειονομικούς οι οποίοι έδιναν μάχη κατά της πανδημίας. Λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση έστελνε τα ΜΑΤ και έριχνε χημικά σε αυτούς που χειροκροτούσε.

Εγώ χαιρετίζω και σήμερα αυτούς που έχουν ταχθεί στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και μάλιστα με έναν τρόπο που να εξασφαλίζει ίση πρόσβαση σε  όλους στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Αντιθέτως η κυβέρνηση, δέσμια ιδεοληψιών, προωθεί  νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το ΕΣΥ, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία.

Το ν/σ για την δευτεροβάθμια περίθαλψη έχει απορριφθεί από τους γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Η ΟΕΝΓΕ η ΕΙΝΑΠ  και η ΠΟΕΔΗΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στις ρυθμίσεις και μιλούν για ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ. Ακόμα και οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου και των οδοντιάτρων,  από την δική τους πλευρά, αντιδρούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης οι εκπρόσωποι των ασθενών, όπως η ΕΣΑμεΑ, τονίζουν τον κίνδυνο υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Εμείς προβληματιζόμαστε:

  • Πόσο ισχυρά είναι τα συμφέροντα που εκπροσωπεί η κυβέρνηση και δεν διστάζει ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο να αντιπαρατεθεί με το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και με ολόκληρη την κοινωνία;
  • Τι επιταγές εξοφλείτε σήμερα κύριοι της κυβέρνησης;
  • Γιατί βιαζόσαστε τόσο;

Εγώ το καταλαβαίνω: Γνωρίζετε ήδη το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και γι’αυτό βιαζόσαστε να ξεπληρώσετε προεκλογικά γραμμάτια.

Και για να έρθουμε στην ουσία του νομοσχεδίου:

Η χώρα μας έχει ήδη τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη. Με την προωθούμενη κατάργηση των εργασιακών ορίων ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, θα συρρικνωθεί η πρωινή δωρεάν λειτουργία και παροχή υπηρεσιών και θα ενισχυθεί σαφέστατα η επ‘ αμοιβή παροχή υπηρεσιών. Πρόκειται για μια παρέμβαση, ακραίας υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας   που θα ενισχύσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Πάμε στο θέμα της διατήρησης των γιατρών στην χώρα μας  και της αντιστροφής του brain drain: Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είκοσι χιλιάδες Έλληνες γιατροί ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έφυγε μετά την επιβολή των μνημονίων. Σήμερα συζητάμε πώς θα κρατήσουμε τους νέους γιατρούς στη χώρα. Συζητάμε πως  θα έχουμε ειδικευόμενους, που το έλλειμμά τους είναι στρατηγικής σημασίας για το σύστημα υγείας. Συζητάμε πως θα δώσουμε προτεραιότητα στη βελτίωση της εκπαίδευσης τους.

Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης: Πιστεύετε ότι με γιατρούς του ΕΣΥ που θα μπουν σε καθεστώς πολυαπασχόλησης θα αντιμετωπιστεί αυτό; Λέμε στους νέους γιατρούς να εφημερεύουν, να κάνουν πρωινό ιατρείο, να κάνουν απογευματινή λειτουργία, να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, να δουλεύουν σε ιδιωτικές κλινικές και όλα αυτά με τους μισθούς που υπάρχουν στην χώρα μας…

Επίσης με πανεπιστημιακούς, θα υπάρχει χρόνος να ασχοληθούν  με την εκπαίδευση των φοιτητών και των νέων γιατρών; Οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν. Οι ειδικευόμενοι γιατροί θα αφεθούν στην μοίρα τους. Είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν να παραιτηθούν οι νέοι γιατροί και να μην κάνουν ειδικότητα στη χώρα μας. Αυτό θέλετε;

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει εναλλακτική στρατηγική! 

Χρειάζεται βέβαια μια γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στο ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά και ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης. 

Το πρώτο είναι  η αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Χρειάζεται βεβαίως γενναία μισθολογική αναβάθμιση, χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες, χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Διαφορετικά το brain drain θα συνεχίζεται και το ΕΣΥ θα αποδιοργανώνεται.

Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της στελέχωσης, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης. Πρέπει να διασφαλισθεί η μόνιμη  παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων.  Χρειάζεται σχεδιασμός προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ.  Επίσης χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Αυτά βέβαια σημαίνουν ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και αλλά και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ. Χρειάζεται να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη δημόσια δαπάνη υγείας που είναι 7% του ΑΕΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει συνολικά το νέο νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια περίθαλψη και ζητά την απόσυρση του. Δεσμευόμαστε ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα καταργήσει αυτές τις αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Κ. Νοτοπούλου: Η ΝΔ διαλύει το ΕΣΥ. Βάζει τέλος στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη

Με την ευχή αυτός ο μήνας να είναι ο τελευταίος της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκλεισε την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου όπου αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία. 

Ένα νομοσχέδιο που καταργεί το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, ακυρώνει την έννοια του γιατρού – δημόσιου λειτουργού, που είναι ο στυλοβάτης του δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας, καθιερώνει γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων και υποθάλπει όρους αθέμιτου ανταγωνισμού με μεγάλο «χαμένο» τον ασθενή.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ποτέ δεν αναγνώρισε και για την εμμονή της να μην το στηρίξει τις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη, που πλήρωσε βαρύ φόρο σε ανθρώπινες απώλειες. «Τη Θεσσαλονίκη των μαύρων Νοέμβρηδων και των μαύρων Δεκέμβρηδων, τη Θεσσαλονίκη των εκτός σειράς εμβολιασμών των γαλάζιων στελεχών, τη Θεσσαλονίκη που ανεστάλησαν χειρουργεία, που οι γιατροί διασωλήνωναν εκτός ΜΕΘ!».

Μίλησε για την αυτοθυσία των υγειονομικών που με αυταπάρνηση μπήκαν μπροστά στη μάχη για να σώσουν όσες ζωές μπορούσαν ενώ η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας όπως έγινε σχεδόν σε όλο τον κόσμο δημιουργούσε εικονικές ΜΕΘ προσπαθώντας να εξαπατήσει τους πολίτες με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

«ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά» ήταν το δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ που άφησε τη χώρα ανοχύρωτη όταν ξέσπασε η πανδημία και εξακολουθεί ακόμη μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό καταργεί κάθε έννοια διαφάνειας και αξιοκρατίας στην επιλογή γιατρών και στελεχών τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου και συμπλήρωσε πως με αυτές τις επιλογές, καταδαφίζεται το ΕΣΥ και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας μένει απροστάτευτη.

«Αυτό το νομοσχέδιο όμως θα ακυρωθεί στην πράξη» τόνισε, «από τον ελληνικό λαό».

«Η προοδευτική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα στήσει το νέο ΕΣΥ».

Γ. Παπαηλιού: Η ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας και η «υγειονομική φτώχεια» θα επανέλθουν  δριμύτερες

«Η επιλογή του «συστήματος Μητσοτάκη» της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι να ωθήσει,  το  ΕΣΥ-το Δημόσιο Σύστημα Υγείας προς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και εν τέλει να το ιδιωτικοποιήσει» τόνισε.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην  Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη  αποτυπώνεται με ενάργεια η επιλογή του «συστήματος Μητσοτάκη» της κυβέρνησης της ΝΔ, να ωθήσει,  το  ΕΣΥ-το Δημόσιο Σύστημα Υγείας προς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και εν τέλει να το ιδιωτικοποιήσει.

Μία επιλογή που στηρίζεται στη θεώρηση της υγείας ως εμπορικού προϊόντος, και ό χ ι  ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος και δημόσιου κοινωνικού αγαθού.

Στο επίκεντρο κάθε υγειονομικού συστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό που το στελεχώνει.

Η υποστελέχωση των δομών υγείας είναι μεγάλη, με τα κενά να είναι πολλά και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο ελλείπουν ενδεικτικά, ακτινολόγοι, με συνέπεια ο αντινοδιαγνωστικός εξοπλισμός να παραμένει εν πολλοίς αδρανής (υπέρηχοι, μαστογραφίες, τομογραφίες δεν γίνονται, διότι ελλείπουν ακτινολόγοι, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι-οι ασθενείς να προστρέχουν σε ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια.

Έχει κλείσει η παιδοχειρουργική κλινική, αφού δεν έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και τρία χρόνια.

Εκτός αυτών, το ιατρικό προσωπικό εν γένει  είναι γηρασμένο, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός για  την ομαλή αναπλήρωσή του και για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας συγκεκριμένων κλινικών.

Τα Κέντρα Υγείας, ιδίως όσα βρίσκονται σε απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές, έχουν εγκαταλειφθεί από πλευράς εξοπλισμού, στελέχωσης και ασθενοφόρων, και όπου αυτά υπάρχουν, οδηγών.

Εξάλλου, η σχέση των στελεχών του συστήματος υγείας με αυτό είναι καθοριστική, διότι προσδιορίζει τον χαρακτήρα του (του ΕΣΥ).

Με το υπό κρίση νομοσχέδιο καταργείται-ανατρέπεται η θεμελιώδης εργασιακή συνθήκη, όπως θεσμοθετήθηκε από τον  ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ,  δηλαδή η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Με αυτό τον τρόπο δίδεται η χαριστική βολή, στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το «σύστημα Μητσοτάκη» της ΝΔ απαξιώνει και υποβαθμίζει το ΕΣΥ, αποδιοργανώνοντάς το, με την προώθηση των ΣΔΙΤ και με την αύξηση του κόστους για τις παροχές υγείας που οι ασφαλισμένοι καταβάλουν επιπλέον.

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη»,  αντί να πραγματοποιήσει γενναίες προσλήψεις και να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών,  ώστε να στηριχθεί το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων, ωθεί τους γιατρούς του ΕΣΥ να αναζητήσουν συμπληρωματικό εισόδημα από την «τσέπη» των ασθενών, των πελατών (για την κυβέρνηση της ΝΔ), ασκώντας και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου.

Επιπλέον δεν λαμβάνει μέριμνα, με την παροχή ουσιαστικών κινήτρων,  ώστε να ανασχεθεί η φυγή των γιατρών στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα.

Από την καθολική, ισότιμη και δωρεάν φροντίδα, την οποία διασφάλιζε ο γιατρός-δημόσιος λειτουργός που ήταν αποκλειστικά απασχολούμενος στις δημόσιες δομές υγείας και αφοσιωμένος στη περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, το νομοσχέδιο οδηγεί  σε γιατρούς αλλά και σε ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ, με το δημόσιο σύστημα υγείας να αλλάζει ριζικά.

Δυστυχώς, η επιστροφή της εποχής, κατά την οποία μόνον όσοι διέθεταν χρήματα ή «μέσον» μπορούσαν να είναι μέτοχοι  των  υπηρεσιών υγείας, ως προνόμιο,  αφού, με το νομοσχέδιο, οι δωρεάν υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους θα συρρικνωθούν και οι επί πληρωμή θα κυριαρχήσουν.

Το αποτέλεσμα θα είναι «να» την «πληρώνουν», κυριολεκτικά και μεταφορικά οι ασθενείς των δημοσίων νοσοκομείων, αφού θα αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, μετατρεπόμενοι έτσι σε πελάτες.

Η ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας και η «υγειονομική φτώχεια» θα επανέλθουν  δριμύτερες, σε αντίθεση ακόμη και με το πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «να μη μείνει κανείς πίσω» μέσω της ενδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Παράλληλα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύεται αντί να καταπολεμάται το πελατειακό σύστημα στο ΕΣΥ.

Υποβαθμίζεται η βαρύνουσα σημασία  των αντικειμενικών κριτηρίων (προϋπηρεσία, κλινικό έργο, μετεκπαίδευση κλπ.) και προβλέπεται καθοριστικός ρόλος στην προφορική συνέντευξη του υποψηφίου που επί διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετηθεί  ως δομημένη, αλλά με περιορισμένο  ρόλο στην τελική αξιολόγηση

Έτσι (με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου) ενισχύεται το πελατειακό κράτος και η ευνοιοκρατία, ενώ κατάφωρα καταστρατηγείται η διαφάνεια, η ισοτιμία και η αξιοκρατία. 

Στον αντίποδα προς τη  στρατηγική της κυβέρνησης για λιγότερο κράτος-Δημόσιο και περισσότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα  στο πεδίο της Υγείας, προτείνεται η στρατηγική της δημόσιας επένδυσης στο ΕΣΥ και ειδικά στο ανθρώπινο δυναμικό του, με ταυτόχρονη ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης.

Αυτό, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτει και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ, στο πλαίσιο  της στρατηγικής επιλογής για σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7 % του ΑΕΠ) στη δημόσια δαπάνη υγείας.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για το ιατρικό μισθολόγιο (2.000 ευρώ καθαρά ο εισαγωγικός μισθός του Επιμελητή Β') και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων (αύξηση αποδοχών,  ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα), για  μόνιμες προσλήψεις, τη μονιμοποίηση των επικουρικών κλπ.

Ένα ευρύτατο μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων θα διατρανώσει το «κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ» και θα διεκδικήσει τη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Κατερίνα Παπανάτσιου: «Το μόνο που καταφέρνετε είναι να καθοδηγείτε τους πολίτες προς τα ιδιωτικά ιατρεία»

Σκληρή κριτική στις βασικές«μεταρρυθμίσεις» του νομοσχεδίου σχετικά με τις αλλαγές στην Δευτεροβάθμια Υγεία άσκησε η βουλεύτρια Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κ. Παπανάτσιου. Η πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο λέγοντας πως αποτελούν ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επισήμανε πως «με τα άρθρα 7 & 10 έχουμε τη κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, ενώ επιτρέπεται σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας».

Συνεχίζοντας η πρώην Υπουργός σχολίασε και την πιλοτική λειτουργία απογευματινών χειρουργίων. «Ξεκινάτε πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή από τους πολίτες. Το παραπάνω σχέδιο μεταφράζεται σε αμοιβή περίπου 600€ για γιατρό και αναισθησιολόγο, όπως έχετε αναφερθεί από το Υπ. Υγείας. Θεωρούμε ότι είναι απαραδέκτο μια πρόσθετη παροχή όπως το απογευματινό χειρουργείο που θα έπρεπε να παρέχεται από το κράτος δωρεάν να μεταβιβάζεται στους πολίτες και πολύ φοβόμαστε ότι το μόνο που θα καταφέρετε στο τέλος είναι η ελαχιστοποίηση των «δωρεάν» πρωινών χειρουργείων. Και δεν τα λέει μόνο η αντιπολίτευση αυτά, αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος.»

Κλείνοντας η κα Παπανάτσιου σημείωσε πως το μόνο που καταφέρνετε με τις μεταρρυθμίσεις σας είναι να καθοδηγείτε τους πολίτες προς τα ιδιωτικά ιατρεία. Δεν αποτελεί οικονομική ενίσχυση στους ιατρούς η δυνατότητα ετεροαπασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εάν ήθελε η κυβέρνηση την ενίσχυση των εισοδημάτων θα υιοθετούσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για αρχικό μισθό των ιατρών στα 2.000€, κίνητρο ισχυρό για να στελεχώσουμε όπως πρέπει τα νοσοκομεία μας, αλλά και τα άγονα ιατρεία στα οποία υπάρχει σημαντικό πρόβλημα που ίσως χρειάζεται και περεταίρω συζήτηση.

Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση χτυπάει κατευθείαν τον πυρήνα του ΕΣΎ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες»

«Με  fast track διαβούλευση το νομοσχέδιο για την υγεία προφανώς. Όλοι οι φορείς, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Ιατρικός Σύλλογος, κ.τ.λ., απέναντι προφανώς,  αφού με το νομοσχέδιο καταλύεται η εμβληματικότερη κατάκτηση της μεταπολίτευσης, με τεράστιο αξιακό φορτίο, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας!»,  τόνισε εισαγωγικά η Π. Πέρκα κατά την ομιλία της στη Βουλή.

Και πρόσθεσε:

«Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να το περιμένουμε. Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείτε, έχει τρεις τυπικές απαιτήσεις : ιδιωτικοποιήσεις, απορρύθμιση του κράτους και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Τα έχετε πετύχει όλα, αν δούμε και τον προϋπολογισμό που καταθέσατε.

Παρ’ όλα αυτά μετά από τόσα χειροκροτήματα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή τα χρόνια της πανδημίας και που χωρίς στήριξη από την πολιτεία, κράτησαν όρθιο το σύστημα υγείας, θα περιμέναμε να μην τολμήσετε τόσο ξεδιάντροπα τη διάλυσή του. Κακώς το περιμέναμε, γιατί εάν ανατρέξουμε στις χώρες που εφαρμόστηκαν οι άθλιες και ακραίες αυτές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αν και απέτυχαν και στην οικονομία και στην πολιτική, εξακολουθούν να υφίστανται, θα βρούμε ένα ακόμα χαρακτηριστικό:  Ενορχηστρωμένες επιδρομές ενάντια στη δημόσια σφαίρα, ύστερα από τραγικά συμβάντα, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των καταστροφών ως επιχειρηματικών ευκαιριών.

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ο θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού ο Φρίντμαν και οι οπαδοί του, τελειοποιούσαν αυτήν ακριβώς τη στρατηγική: την αναμονή κάποιας μεγάλης κρίσης προκειμένου να εκποιήσουν τμήματα της δημόσιας σφαίρας σε ιδιώτες, ενόσω οι πολίτες ήταν ακόμα ζαλισμένοι από το σοκ. Πάμε όμως στο νομοσχέδιο. Χτυπάει κατευθείαν στον πυρήνα του ΕΣΥ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες! Το εισηγείστε χωρίς ντροπή, χωρίς δισταγμό. Στερείτε από τον ελληνικό λαό την προσφορά της δημόσιας υπηρεσίας του ΕΣΥ, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.

Προτρέπετε τους γιατρούς του ΕΣΥ να αναζητήσουν συμπληρωματικά εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών, ασκώντας και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου και συγχρόνως λέτε και στους ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ με το αζημίωτο φυσικά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι δωρεάν υπηρεσίες θα συρρικνώνονται και οι επί πληρωμή θα επικρατήσουν. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι ασθενείς που θα αναγκαστούν να προστρέξουν σε ιδιωτικές δομές, όσοι φυσικά μπορούν να πληρώσουν.

Στη χώρα μας που οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία είναι ήδη από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., εσείς στέλνετε «πελατεία» του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας. Γυρνάμε πίσω στη δεκαετία του 50 που το “προνόμιο” στην περίθαλψη είχαν μόνο όσοι διέθεταν χρήματα ή “μέσον”. Και αυτό το λέτε ευελιξία! Μπορεί σε ένα αποδιαρθρωμένο σύστημα που διαλύεται πλήρως με τις διατάξεις σας, ο ασθενής να επιλέξει; Αντί να ενισχυθεί και να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα του ΕΣΥ του δίνετε τη χαριστική βολή.

Ως Βουλευτής Φλώρινας θέλω να σας πω, ότι τα προβλήματα που έχουν τα περιφερειακά νοσοκομεία στη χώρα μας, οφείλατε να τα ξέρατε. Σας μεταφέρω τα σχόλια νοσοκομειακού γιατρού από το ΓΝ Φλώρινας: «Στα χνάρια του Τραμπ…οι αθεόφοβοι δε νοιάζονται για τους πολίτες της χώρας. Ο γιατρός του "ΕΣΥ" θα έχει και ιδιωτικό ιατρείο... όταν προλαβαίνει(;!),Ο ιδιώτης γιατρός θα "εργάζεται" και στο νοσοκομείο αν προλαβαίνει(;!) Ίσως στην Αθήνα κ Θεσσαλονίκη να προλαβαίνουν...! Στην... "επαρχία της Ρώμης" όμως δεν νομίζω... Οι πολίτες (ποιος νοιάζεται γι' αυτούς)... μπαλάκι ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα... και το "δημόσιο ΕΣΥ"...! Business as usual!

Πόσο δίκιο έχει: οι γιατροί του ΕΣΥ θα εφημερεύουν, θα κάνουν πρωινό ιατρείο, θα κάνουν απογευματινό, θα έχουν ιδιωτικό ιατρείο, θα δουλεύουν σε ιδιωτικές κλινικές….. Δεν μπορεί όλα αυτά να μην τα λαμβάνετε υπόψη. Και εμείς ζητάμε κίνητρα για να στελεχωθούν από ιατρικό προσωπικό τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Γιατί πράγματι υπάρχει απροθυμία κάλυψης των κενών θέσεων ειδικά στην περιφέρεια και ακόμα περισσότερο στις απομακρυσμένες, όπως είναι και η Φλώρινα. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου σίγουρα όχι μόνο δεν είναι η λύση για όλα αυτά, αλλά επιτείνουν έτι περαιτέρω το brain drain, που συνεχώς ομνύετε, όπως και τις επενδύσεις. Είναι γνωστό ότι πολλοί νέοι γιατροί επιλέγουν να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό και στη συνέχεια παραμένουν ως εργαζόμενοι. Έχετε καμία αμφιβολία ότι το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί;

Ποιος πανεπιστημιακός γιατρός που σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα είναι και σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ, θα προλαβαίνει ή θα τον συμφέρει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των φοιτητών και των νέων γιατρών;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το μόνο που μπορώ να υποθέσω προσπαθώντας να ερμηνεύσω τον κυνισμό σας, είναι ότι στην μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων που μετριέται, στη χώρα μας από το 2019 και μετά σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σκεφτήκατε σύμφωνα πάντα με τις ιδεοληψίες σας ότι θα έπρεπε να συνεισφέρει και ο τομέας της υγείας. Πράγματι η ανισότητα και η «υγειονομική φτώχεια» θα πάρουν ακραίες διαστάσεις. Γι’ αυτό δεν ενισχύσατε το σύστημα την περίοδο της πανδημίας και αρκεστήκατε σε χειροκροτήματα… Γι’ αυτό και για έναν ακόμα λόγο: το άθλιο και αποτυχημένο μοντέλο που υπερασπίζεστε, προστάζει, προκειμένου να επισυμβεί η ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, πρώτα να απαξιωθούν.

Μήπως το ίδιο δεν κάνατε στον τομέα της ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ,  ΔΕΠΑ Υποδομών, ή στον τομέα της παιδείας με τα κολέγια, ή στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής  ασφάλισης, ή με την κατάλυση των μηχανισμών ελέγχου, ή με την ανάθεση αρμοδιοτήτων του κράτους σε ποικιλώνυμους συμβούλους, ή με την περιβαλλοντική προστασία: Λίγος  χρόνος σας έμεινε… και όμως ξέρουμε ότι απεργάζεστε σχέδια για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών  ύδρευσης και της διαχείρισης αποβλήτων και για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Επιμένω όμως, μα και την υγεία; Το υπέρτατο δημόσιο αγαθό; Δεν έχετε έλεος… τραγικοί και κυνικοί μας λέτε κατάμουτρα ότι όποιος έχει λεφτά θα τύχει αξιοπρεπούς περίθαλψης, οι υπόλοιποι θα πεθάνουν …κατά το όποιος δεν προσαρμοστεί, θα πεθάνει.

Και έτσι φτάσαμε, από την υγειονομική κάλυψη 2,5 εκ, ανασφάλιστων πολιτών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη μη κάλυψη χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ούτε των ασφαλισμένων πολιτών, με την κυβέρνηση της ΝΔ. Να ξέρετε όμως ότι η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς έχει πέσει σε ανυποληψία έπειτα από δεκαετίες συνεχόμενης αύξησης των ανισοτήτων και της διαφθοράς, και είναι θέμα χρόνου να χάσει και την πολιτική και οικονομική της ισχύ. Πολύ σύντομα θα κριθείτε και εσείς από τον ελληνικό λαό που είναι σίγουρο ότι θα επιλέξει κυριολεκτικά την επιβίωσή του!»

Π. Πολάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ΝΔ εκπροσωπούν δυο διαφορετικούς κόσμους

Ο Π. Πολάκης, ξεκινώντας την ομιλία του επί του ν/σ για την υγεία, τόνισε χαρακτηριστικά πως σήμερα τρίζουν τα κόκαλα τριών ανθρώπων: του Γεννηματά, του Αυγερινού και του Πέτρου Κόκκαλη, του Υπουργού Υγείας της «Κυβέρνησης του Βουνού», καθώς ο νόμος του ΕΣΥ της πρώτης περιόδου του ΠΑΣΟΚ περιείχε αυτούσια κομμάτια όσων είχε γράψει τότε ως πρόγραμμα.

Για τον Π. Πολάκη, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΔ εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους καθώς:

Εμείς την περίοδο των μνημονίων νομοθετήσαμε την πλήρη υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων. Με εσάς,  θα πληρώνουν πλέον και οι ασφαλισμένοι.

Για εμάς η περίθαλψη αποτελεί βασικό ανθρώπινο κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο πρέπει να παρέχεται από την οργανωμένη κοινωνία, από την κρατική οργάνωση, με δωρεάν υψηλής ποιότητας έγκυρο αποτελεσματικό τρόπο, σε κάθε άνθρωπο που κατοικεί σε αυτή τη χώρα. Για εσάς, η περίθαλψη είναι εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς, που αγοράζεται και πουλιέται, που δημιουργεί κέρδος σε αυτούς που παράγουν και εμπορεύονται ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή έχουν υποδομές περίθαλψης ή ασκούν ιδιωτική ιατρική.

Για εμάς η άσκηση της ιατρικής στα νοσοκομεία σημαίνει ισχυρά δημόσια νοσοκομεία, με ισχυρές υποδομές, με πολύ υψηλά αμειβόμενο προσωπικό, το οποίο από αυτή θα παίρνει το εισόδημά του για να κάνει αυτό το έργο, εκδηλώνοντας την αγάπη τους στους ανθρώπους. Για εσάς τα νοσοκομεία είναι υποβαθμισμένα, με νησίδες πολυτελείας για να νοσηλεύονται οι εκλεκτοί, γιατί ξέρετε ότι όταν ζορίζει η κατάσταση εκεί πρέπει να πάνε. Είχαμε πολλά τέτοια παραδείγματα στην πανδημία, με τέτοιες νησίδες πολυτελείας για τους έχοντες είτε λεφτά είτε πολιτικό μέσο.

Για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης ο Π. Πολάκης σημείωσε:

Έχετε ευθύνη, κυρία Γκάγκα, εσείς και ο κ. Πλεύρης. Την ημέρα που αναλάβατε, 1η Οκτωβρίου 2021, είχαμε δεκατρείς χιλιάδες επτακόσιους σαράντα τρεις νεκρούς. Σήμερα, έναν χρόνο και δύο μήνες από τότε, έχουμε τριάντα τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους τέσσερις. Δηλαδή είκοσι μία χιλιάδες νεκροί, το 63% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα που είστε Υπουργοί. Αυτό είναι επιτυχία;

Έτσι νικήσατε την πανδημία; Όταν όλες οι άλλες χώρες, τον τελευταίο χρόνο μείωναν ή εκμηδένιζαν τους θανάτους, εμείς ξεπεράσαμε -στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού- όλες τις χώρες που και εσείς και οι προκάτοχοί σας, μας λέγατε να μην τους μοιάσουμε. Το βαρύ αυτό τίμημα, το πληρώσαμε γιατί δεν φτιάξατε πραγματικές ΜΕΘ. Στήσατε κάτι αναπνευστήρες σε κάποιους θαλάμους με κρεβάτια και δεν φέρατε νωρίς, όπως έφεραν οι άλλες χώρες, τις θεραπείες που ήταν διαθέσιμες από το Δεκέμβρη του ’20 και το Γενάρη του ’21.


Καταλήγοντας ο Π. Πολάκης τόνισε ότι:

Το νομοσχέδιο αυτό, μαζί με το νομοσχέδιο της επικουρικής ασφάλισης, τα νομοσχέδια της κυρίας Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το επιτελικό κράτος των υποκλοπών, του παρακράτους και των παρακολουθήσεων και μαζί και με τον Νόμο του Χατζιδάκη για την κατάργηση του οκτάωρου, θα είναι αυτά που θα καταργηθούν το πρώτο δεκαήμερο μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση γυρνά τη δημόσια υγεία 40 χρόνια πίσω»

«Την ώρα που η πανδημία είναι ακόμη εδώ και οι προειδοποιήσεις του επιστημονικού κόσμου για έγκαιρη προετοιμασία απέναντι στο ενδεχόμενο νέων κρίσεων αυξάνονται, η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί τη μεγαλύτερη δημοκρατική και προοδευτική τομή της χώρας, δηλαδή όσα προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Ν. 1397/1983» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Γ. Σαρακιώτης επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Με την ψήφισή του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, μπαίνει οριστικά τέλος στο δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εγκαθιδρύοντας και επισήμως την ιδιωτική – πελατειακή σχέση ανάμεσα σε παρόχους υπηρεσιών υγείας και ασθενείς. Αγνοώντας την εμπειρία της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης και τις προτροπές του επιστημονικού κόσμου για ενίσχυση των δημοσίων δομών και της βελ​τίωσης της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Αγνοώντας τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας σημειώνει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης, καταγράφει το τρίτο υψηλότερο επίπεδο άμεσων ιδιωτικών πληρωμών ως ποσοστό των δαπανών για την υγεία στην Ε.Ε. (35 %), το οποίο είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου στο σύνολο της Ε.Ε. (15,4 %), ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα “καταστροφικών” δαπανών για την υγεία (8,9%) την ώρα που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6,5%!

Επεκτείνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τη μερική απασχόληση και τα δελτία παροχής υπηρεσιών τα οποία έχουν επιστρατευτεί εδώ και καιρό, να εμπεδώνονται ως πρακτική, αντί της γενναίας επένδυσης στην ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, αποδεικνύοντας τη βαθιά υποκριτική στάση της, κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημικής κρίσης»

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα σημειώνει:

«Η Κυβέρνηση έρχεται ξανά, με επιχειρήματα της δεκαετίας του 80’, να αποδείξει ότι είναι εκτός υγειονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Οι υγειονομικοί, οι ασθενείς, οι τοπικές κοινωνίες και οι προοδευτικές δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα εγγυηθούν ότι αυτός ο νόμος δε θα εφαρμοστεί στην πράξη και μέσα από την εμπιστοσύνη στις συντασσόμενες με τη δύσκολη κοινωνικό-οικονομική συγκυρία και την κοινή λογική προγραμματικές θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, με την:

·         Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, σε τομείς αιχμής, όπως π.χ. η ψυχική υγεία, η αποκατάσταση και η μετά-νοσοκομειακή φροντίδα, κ.α.

·         Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

·         Κατάργηση αναστολής εργασίας, στην οποία το ΣτΕ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει.

·         Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

·         Αναμόρφωση μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και τις αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

·         Αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραίωση θεσμού οικογενειακού γιατρού, δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ.

·         Διεύρυνση υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ, πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

και θα δρομολογήσουν μια μεγάλη παρέμβαση, ένα restart, ένα Νέο Ε.Σ.Υ., στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση που θα διασφαλίσει την προοπτική και τη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος υγείας και την ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα των πολιτών.»

Πάνος Σκουρολιάκος: «Έχετε δυσανεξία στη δωρεάν Υγεία, τη δωρεάν Παιδεία, τον δωρεάν Πολιτισμό»

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους ιδρυτές και διαμορφωτές του ΕΣΥ Γιώργο Γεννηματά και Παρασκευά Αυγερινό, που είχαν σαν σκοπό τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού. «Έχετε δυσανεξία στη δωρεάν Υγεία, τη δωρεάν Παιδεία, τον δωρεάν Πολιτισμό», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι (η κυβέρνηση) χρησιμοποιεί υποτιμητικά τον όρο "τσάμπα", λες και δεν πληρώνει φόρους ο πολίτης. «Χρησιμοποιούν μάλιστα όρους σαν αυτόν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει σε δημόσια πανεπιστήμια, σε δημόσιες Ιατρικές Σχολές και έχουν υπηρετήσει το Δημόσιο», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως το ΕΣΥ άντεξε τρία μνημόνια, την πτώχευση της χώρας, την περίοδο 2012-14, την περίοδο της πανδημίας.

Μίλησε για απαξίωση της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση η οποία δεν ταρακουνήθηκε ούτε από την απόφαση του ΣΤΕ για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Σύστημα Υγείας.

Χαρακτήρισε εκτρωματικό το Σ/Ν που καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας και γυρνά τον υγειονομικό χάρτη της χώρας στην εποχή που νοσοκομείο σήμαινε την ιδιωτική κλινική κάποιου και πρόσβαση είχε όποιος μπορούσε να πληρώσει ή να πουλήσει περιουσία, "σκοτώνοντας ένα σπίτι", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως όλες οι συλλογικές εκπροσωπήσεις των υγειονομικών είναι απέναντι στο Σ/Ν, επειδή στον πυρήνα του βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με θεσμοθέτηση παράλληλης άσκησης ιδιωτικού έργου απ' τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε "κανονικότητες". Κανονικότητα, είπε, θα είναι η άνιση εξυπηρέτηση όσων έχουν και όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Κανονικότητα, όμως, θα είναι και το πελατειακό σύστημα και η κομματοκρατία στο ΕΣΥ, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει το σύστημα κρίσεων για το ιατρικό προσωπικό ευνοιοκρατικό. Υποβαθμίζει τα αντικειμενικά κριτήρια όπως προϋπηρεσία, μετεκπαίδευση, κλινικό έργο και προσδίδει κυρίαρχο ρόλο στην προφορική συνέντευξη του υποψηφίου!

Αναρωτήθηκε τί θα πουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στους ψηφοφόρους τους. Ότι θα έχουν σύστημα υγείας που θα πληρώνουν για να βρουν την υγειά τους;

Αφού αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας, έκλεισε λέγοντας:

"Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι στην Ανατολική Αττική, κ. Υπουργέ, που μας στερήσατε το Νοσοκομείο, μια απαίτηση του λαού της Ανατ. Αττικής εδώ και 30 χρόνια. Φτάσαμε στο παρά πέντε να γίνει, όταν μετά την καταστροφή στο Μάτι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε απ' τον Αλέξη Τσίπρα να του προτείνει κάτι για την περιοχή. Ο Τσίπρας ζήτησε νοσοκομείο, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε και ήταν έτοιμο να γίνει. Έγιναν οι εκλογές, όμως, ήρθε η ΝΔ και το πάγωσε. Σε Ερώτησή μου, ο κ. Κοντοζαμάνης απ’ αυτό το βήμα απάντησε ότι δεν θα γίνει το νοσοκομείο γιατί κοστίζει πολλά λεφτά η λειτουργία του. Φέρατε νόμο που τα χρήματα της δωρεάς θα τα κάνει η κυβέρνησή σας κέντρα και πάρκα αναψυχής στο Μάτι και 70 κοινωνικές κατοικίες για το χρύσωμα του χαπιού".

"Το Σ/Ν ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψηφίζει και θα το ακυρώσει όταν μια προοδευτική κυβέρνηση αναλάβει τη διακυβέρνηση και τις τύχες του τόπου" συμπλήρωσε.

Μερόπη Τζούφη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο της ΝΔ που κατεδαφίζει το ΕΣΥ

«Στεκόμαστε αντιδιαμετρικά απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί τη δημόσια περίθαλψη, που καταργεί το ΕΣΥ και αρνούμαστε να γυρίσουμε στην εποχή πριν την ίδρυσή του», τόνισε η Μερόπη Τζούφη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πλεύρη/Γκάγκα».

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως «το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και αδιαφορεί για τα διδάγματα που προέκυψαν από την πανδημία και την ανάγκη ενδυνάμωσης των δημόσιων υποδομών. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιλέγει τη συμμαχία με τους ιδιώτες και τα συμφέροντα που ωφελούνται από τη διάλυση του ΕΣΥ».

Στη συνέχεια σημείωσε πως «η ΝΔ είχε ως διακηρυγμένο στόχο την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ πριν τις εκλογές του 2019 και πως η πανδημία καθυστέρησε τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πλέον, αφού τελειώσαμε -υποτίθεται- με την πανδημία και το ΕΣΥ είναι πλέον βαριά επιβαρυμένο, αποτελεί εύκολη λεία προς ιδιωτικοποίηση».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως με το νέο πλαίσιο «οι ασθενείς για να εξυπηρετηθούν, οδηγούνται είτε στα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό τομέα». Μάλιστα ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξασφαλίσει τη δωρεάν περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων εν μέσω μνημονίων και χρεωκοπίας, ενώ σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ περνά στην επί πληρωμή περίθαλψη των ασφαλισμένων, γυρίζοντας το σύστημα φροντίδας και περίθαλψης 40 χρόνια πίσω. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «τότε που για να καταφέρουν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση έπρεπε να έχουν χρήματα ή πολιτικό μέσον. Συχνά και τα δύο».

Υπογράμμισε πως όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας όλα αυτά τα χρόνια, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί γνωρίζουν πως η επόμενη μέρα θα είναι δυστοπική, γεμάτη με αχρείαστους ανταγωνισμούς και ναρκοθετημένη από τους κανόνες της αγοράς.

Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ακόμα και αν ψηφιστεί, θα μείνει στα χαρτιά μέχρι να καταργηθεί από την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει σύντομα στις εκλογές».

Κατάθεση τροπολογίας

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, η Μερόπη Τζούφη και ο Ανδρέας Ξανθός κατέθεσαν τροπολογία με θέμα: «Προσμέτρηση προϋπηρεσίας σε ΤΟΜΥ του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 για την βαθμολογική εξέλιξη ιατρών ΕΣΥ».

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν πως το υπουργείο Υγείας οφείλει να προσμετρήσει την προϋπηρεσία των ιατρών που εργάστηκαν σε τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) και πλέον υπηρετούν σε μόνιμες θέσεις του ΕΣΥ, με το χρόνο εργασίας να συνυπολογίζεται στη βαθμολογική τους εξέλιξη.

Όπως αναφέρουν «η προϋπηρεσία σε ΤΟΜΥ είναι εργασία εντός του ΕΣΥ και ουσιωδώς όμοια με την υπηρεσία σε θέση Επικουρικού Ιατρού του ΕΣΥ για μονάδες ΠΦΥ και κατά συνέπεια, η μη-προσμέτρηση της προϋπηρεσίας σε ΤΟΜΥ συνιστά άνιση μεταχείριση που πρέπει να διορθωθεί άμεσα».

Σωκράτης Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

«Η ιδεολογική και πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αποδεικνύεται από την απουσία των βουλευτών της που δεν ήρθαν στη Βουλή να το υποστηρίξουν. Πώς θα πουν στους πολίτες ότι στηρίζουν και ότι ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που εισάγει την πρόβλεψη πληρωμής για τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία; Για αυτό δεν είναι εδώ οι βουλευτές της κυβέρνησης. Ντρέπονται να μιλήσουν για ένα νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το ΕΣΥ που η κυβέρνηση αποδυναμώνει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας.

«Αυτά σε μία χρονική περίοδο μάλιστα μετά την πανδημία, που καταπόνησε το ΕΣΥ και τους υγειονομικούς μας» πρόσθεσε, «με την Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις στα θύματα της πανδημίας, με σαφή ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Θεσσαλονίκη δε ήταν το τραγικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής να μην ακούει την επιστήμη».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις για να δυναμώσει το ΕΣΥ διότι θέλει να εφαρμόσει και στην Υγεία τη συνταγή αποδυνάμωσης δημόσιων λειτουργιών και δομών για να τις παραδώσει στη συνέχεια σε ιδιώτες, «σε αυτούς που είναι κολλητοί σας. Το ίδιο κάνει η κυβέρνηση και στην παιδεία με τα Κολέγια και τους σχολάρχες, το ίδιο και στην ενέργεια και στη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων. Ξεπούλημα παντού και φόρτωμα των βαρών στους πολίτες, που φτωχοποιούνται ενώ κάνουν πάρτι τα μεγάλα συμφέρονται και οι κολλητοί. Για τους πολίτες από την κυβέρνηση περισσεύει μόνο η φτώχεια και η ταπείνωση. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί άλλωστε πεθαίνει, όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη».

Σχολίασε πως εδώ και τριάντα χρόνια η οικογένεια Μητσοτάκη έχει βάλει στο μάτι τη δημόσια υγεία. «Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να βάλει την ταφόπλακα έχοντας διορίσει ως υπουργό υγείας έναν πρώην πολιτευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ). Άλλο ένα στέλεχος της κυβέρνησης με ακροδεξιό πολιτικό παρελθόν και θέσεις που κάνει τη βρώμικη δουλειά. Υγεία μόνο για τους έχοντες αυτή είναι η στρατηγική σας».

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εισάγει νομοθετικά τα ρουσφέτια παντού. «Ρουσφέτια για να χειρουργηθείς, ρουσφέτι για να γίνεις διευθυντής. Να μάθουν οι πολίτες ότι είναι μόνοι για να περιμένουν τον "πατερούλη" να τους σώσει και να τους βολέψει. Καμία σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά με την ΕΡΕ του 1960. Την ίδια στιγμή απαξιώνονται οι υγειονομικοί που θέλουν να υπηρετήσουν κατά αποκλειστικότητα τη δημόσια υγεία και δομές, απαξιώνεται η εκπαίδευση, απαξιώνεται η ημερήσια λειτουργία του νοσοκομείου. Πρόκειται για τη βίαιη ανατροπή ενός κοινωνικού κεκτημένου τεσσάρων δεκαετιών».

«Απέναντι στο δόγμα μίας ζωής με Πάτσηδες, με Στάσσηδες στη ΔΕΗ και με Δημητριάδηδες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτάσσει μία ισχυρή πολιτεία και κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα που θα κυβερνάται με τιμιότητα, που θα λειτουργεί η δικαιοσύνη, με δημόσια παιδεία και υγεία και πρόσβαση των πολιτών στα βασικά κοινωνικά αγαθά. Αυτό θα είναι  και το επίδικο των εκλογών. Εσείς αντιπροσωπεύετε ένα αδύναμο, χρεωκοπημένο, φτωχό και σκοτεινό κράτος, ενώ εμείς αντιπροσωπεύουμε την ελπίδα και το δίκαιο την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος σημείωσε: «Η δική μας πρόταση για την υγεία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη δική σας πολιτική. Εμείς θέλουμε ένα ισχυρό ΕΣΥ, με στελέχωσή του, αλλά και με αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και των μισθών των υγειονομικών. Πρόσληψη συμβασιούχων που δώσανε τη μάχη και επιστροφή όσων θέσατε σε αναστολή, αυτό το απάνθρωπο «μέτρο». Το δίλημμα στις επικείμενες εκλογές είναι: Θέλουμε μία Ελλάδα καλύτερη; Μια Ελλάδα τίμια, μια Ελλάδα δυνατή ή μια Ελλάδα σμπαραλιασμένη και χρεωκοπημένη με Πάτσηδες, Στάσσηδες, Δημητριάδηδες και Πλεύρηδες; Όχι, δεν θέλουμε αυτήν την Ελλάδα».​

Δημ. Χαρίτου: «Ενεργοποιείτε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θα σκάσει με θύματα κυρίως τους οικονομικά αδύνατους»

«Αξιοποιείτε ως ευκαιρία τα υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας υγείας για να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ», σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ και την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Ο  Δημήτρης Χαρίτου μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η κατάργηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αποτελεί τον δούρειο ίππο για να αλώσετε από μέσα το δημόσιο σύστημα υγείας. Ενεργοποιείτε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θύματα της θα είναι κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα».
Απευθυνόμενος στην υπουργό τόνισε: «Ποια ευελιξία δίνετε στο σύστημα; Ευελιξία σε όσους διαθέτουν πορτοφόλι δίνετε. Για ποια ευκαιρία επιλογής στον ασθενή, μας λέτε υποκριτικά; Αν δεν διαθέτει χρήμα, ακόμη και αν είναι επείγουσα η ανάγκη του ή θα περιμένει στην αναμονή ή θα παρακαλάει τον κάθε κομματάρχη, τον διορισμένο διοικητή. Μας γυρίζετε πίσω σχεδόν μισό αιώνα, πριν καθιερωθεί το ΕΣΥ.
Εμάς δεν μας ακούτε ούτε τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Εσείς όμως δεν ακούτε ούτε τους φορείς των υγειονομικών που σηκώνουν όλο το βάρος. Με ποιους συνομιλείτε; Τόσα πολλά γραμμάτια έχετε υπογράψει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας και έχετε βουλωμένα τα αφτιά σας;»
Ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής λέγοντας: «Με τις ρυθμίσεις σας κύριοι τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως της Κομοτηνής θα βρεθούν σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση από αυτήν που ήδη βρίσκονται.
Με ελλείψεις πάνω από 40% των οργανικών θέσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό. Με αντίστοιχα ποσοστά ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες. Έχει κατεβάσει ρολά η ουρολογική κλινική, ενώ οριακά κρατιέται ανοιχτή η ορθοπεδική, χάρη στην προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού».
Απευθυνόμενος στην υπουργό της επισήμανε ότι: «3,5 χρόνια τώρα, τα δυο από αυτά μέσα στην πανδημία, μία όλο κι όλο προκήρυξη προχώρησε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού έγιναν μόνο όσες είχαν προκηρυχτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Ενώ για να υπάρξει κινητικότητα στο ιατρικό προσωπικό για τα επαρχιακά νοσοκομεία τόνισε: «Θα θεσμοθετήσετε ισχυρά κίνητρα, ειδικά για τα επαρχιακά νοσοκομεία για την προσέλκυση και την παραμονή γιατρών; Θα καθιερώσετε ως εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ; Θα προχωρήσετε στην αύξηση των αποδοχών στις άλλες κατηγορίες των εργαζομένων, καθώς και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων; Εσείς τίποτα από όλα αυτά δεν έχετε κάνει!»
Συνδέοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος ο βουλευτής κος Χαρίτου επεσήμανε: «Δείξατε το πραγματικό σας πρόσωπο με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος όταν μονομερώς, χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, φέρατε ρύθμιση για να μεταβάλλετε τον χαρακτήρα του από ΝΠΔΔ, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ίδρυμα, το μετατρέψατε σε ΝΠΙΔ.
Απορρίψατε την τροπολογία που σας καταθέσαμε τον Ιούνιο του 2020 στη Βουλή για να επανέλθει ο αρχικός χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτή είναι η δική μας πολιτική βούληση, αλλά και η δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους της υγείας και την τοπική κοινωνία».

Ραλλία Χρηστίδου: «Πώς να υπάρξουν χρήματα για τη δημόσια υγεία όταν πρέπει να ταϊστούν τόσα γαλάζια αχόρταγα στόματα;»

Η βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλ. Χρηστίδου μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την Υγεία, τόνισε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση αποτελούν ένα ακόμα γραμμάτιο που εξοφλεί η Ν.Δ. προς το μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο που κατέχει την πλειονότητα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών. Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε: «πρέπει να εξοφλήσετε το γραμμάτιο έγκαιρα, γιατί οι εκλογές έρχονται και η κάλπη θα καταγράψει όλη τη συγκεντρωμένη οργή ενάντια στην κυβέρνηση.»

 

Συνεχίζοντας την ομιλία της, η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τις συνέπειες των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου: «Δεν θέλετε τους άριστους αλλά τους μέτριους. Κρατώντας τους μισθούς τους χαμηλά και προτρέποντας τους γιατρούς του δημοσίου να συμπληρώνουν το εισόδημα τους με επιπλέον εργασία στον ιδιωτικό τομέα αυξάνετε την  πιθανότητα ιατρικών λαθών και υπονομεύεται η ασφάλεια των ασθενών, η ποιότητα της φροντίδας απέναντι τους. Στο τέλος αυτός που θα πληρώσει τις συνέπειες θα είναι ο ασθενής που δεν έχει χρήματα. Προωθείτε την ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας, συνειδητά, εν γνώσει σας, εν ψυχρώ, όπως εν ψυχρώ αποφασίσατε να μην αυξήσετε τις ΜΕΘ  στους μήνες της πανδημίας  με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει από αυτό το βήμα με απύθμενο κυνισμό ότι δεν έχει διαφορά η νοσηλεία εντός ή εκτός ΜΕΘ για τους ασθενείς covid. Το αποτέλεσμα; 35.000 νεκροί εξαιτίας της εγκληματικής σας πολιτικής».

Η Ραλ. Χρηστίδου αναφέρθηκε και στις κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας, ώστε να ανασχεθεί το ιατρικό brain drain: σταδιακή αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 15.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, κίνητρα  για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις ακριτικές  περιοχές και σε συγκεκριμένες ειδικότητες, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης. Η Βουλεύτρια θύμισε επίσης ότι σε αυτήν τη κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μια  ριζική  αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης, τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  και στην  ενίσχυση των δημόσιων δομών , των κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, σημαντικές προσπάθειες που η Ν.Δ. διέκοψε και άφησε μετέωρες. Αλλά, όπως διερωτήθηκε η Ραλ. Χρηστίδου: «Πως να υπάρξουν χρήματα για τη δημόσια υγεία όταν πρέπει να ταϊστούν τόσα γαλάζια αχόρταγα στόματα;»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Ραλ. Χρηστίδου θύμισε: «Το 1990  ο Κων/νος Μητσοτάκης θέσπισε την part time απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ, χωρίς επιτυχία, αφού τρία χρόνια μετά, ο νόμος του καταργήθηκε. Μετά από 32  χρόνια, με νεοφιλελεύθερη εμμονή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να επιβάλλει τα ίδια, επαναλαμβάνοντας την επίθεση στη δημόσια υγεία. Η δεξιά παράταξη δεν μπορεί να απαρνηθεί τις ρίζες της  και τις εξαρτήσεις της.  Μπορεί να μην  ξοφλάτε τις υποχρεώσεις σας στις τράπεζες που έχουν φτάσει τα 400 εκατομμύρια αλλά στις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο είσαστε απόλυτα συνεπείς, όσα χρόνια και αν περάσουν κάνετε ότι μπορείτε για να ανταποκριθείτε».

Αλ. Αυλωνίτης: Πρόκειται για ορισμό της καταστροφής της δημόσιας περίθαλψης

Για νομοσχέδιο έκτρωμα που διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ έχει ξεσηκώσει πλατύ κύμα κοινωνικής αντίδρασης πανελλαδικά μίλησε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει βάθος μέσα στην κοινωνία, έχει περάσει στο DNA της και δεν το έχετε κατανοήσει κι αυτό το αναγνωρίζει όλος ο πολιτικός κόσμος», είπε συγκεκριμένα, ενώ υπογράμμισε πως κανένας Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει εκφραστεί θετικά για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Εξήγησε πως πατώντας στα υπαρκτά προβλήματα της υποστελέχωσης που σκόπιμα δημιούργησε η ΝΔ, δρομολογεί την κατάργηση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ξεπουλώντας τα όλα και σημείωσε πως η κυβέρνηση εξοφλεί γραμμάτια, τηρώντας συμφωνίες με μεγαλοπαράγοντες της Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εξαθλιώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ασθενών που δεν αντέχουν οικονομικά να εξυπηρετηθούν σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Υπογράμμισε πως θίγονται οι γιατροί του ΕΣΥ, οι ελέυθεροι επαγγελματίες γιατροί και πως αυτός όμως που θα πληρώσει το μάρμαρο είναι ο λαός. «Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι η ταυτόχρονη απασχόληση γιατρών στο δημόσιο και ιδωτικό τομέα θα στέλνει καθημερινά πελατεία του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες της υγείας. Δεν νομιμοποιείστε να το κάνετε αυτό! Πρόκειται για ορισμό της καταστροφής της δημόσιας περίθαλψης», είπε συγκεκριμένα.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για βίαιη ανατροπή ενός κοινωνικού κεκτημένου των τελευταίων 40 ετών στην υγεία και επεσήμανε πως το ίδιο έκανε ο κ. Χατζηδάκης στην Εργασία και η κ. Κεραμέως στην Παιδεία, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση αφού άφησε το λαό να πεινάσει με την πληθωριστική κρίση και να παγώσει με την ενεργειακή κρίση, τώρα τον αφήνει και γυμνό υγειονομικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στην Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Γκάγκα με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κέρκυρα ανέφερε πως μέσα σε ελάχιστο χρόνο 15 γιατροί έφυγαν από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπως και δειυθυντικά στελέχη, πως η παθολογική κλινική έχει μαραζώσει, πως οσονούπω θα κλείσει το ακτινολογικό τμήμα και πως συνολικά υπολειτουργεί το νοσοκομείο, ενώ τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν γιατρούς.

*Το άρθρο ενημερώνεται

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)