to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 01.12.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Ενδεχόμενο ολικού μπλακάουτ στο Κίεβο - Εκτός λειτουργίας το 40% του δικτύου ηλεκτροδότησης

Πολίτες μαζεύουν νερό, τρόφιμα και ζεστά ρούχα -Tην περασμένη Τετάρτη οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι την προηγούμενη ημέρα κατέγραψαν 9 θανάτους και 8 τραυματισμούς από πυρκαγιές σε σπίτια


(φωτ.: Ολικό μπλακάουτ στο Κίεβο / AP)

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε σήμερα Πέμπτη (1/12) τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να μαζέψουν αποθέματα νερού, τροφίμων και ζεστά ρούχα, για την περίπτωση ολικού μπλακάουτ, λόγω των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Τόνισε ακόμη πως όσοι από τους κατοίκους έχουν συγγενείς ή φίλους στα περίχωρα της πόλης, καλύτερα να μετακινηθούν προς τα εκεί.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια μπορεί να πέσει απότομα εάν σημειωθεί μπλακάουτ και καταστραφούν οι υποδομές και αν δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό, νερό, αποχέτευση και θέρμανση.

«Η θερμοκρασία στα διαμερίσματα μπορεί να μην διαφέρει πολύ από εκείνη στο ύπαιθρο», είπε ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας σε ένα φόρουμ για την ασφάλεια που οργανώθηκε στο Κίεβο. Σήμερα Πέμπτη (1/12) στην πρωτεύουσα το θερμόμετρο έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου. «Κάνω έκκληση στους ανθρώπους (…) να έχουν απόθεμα νερού, πόσιμου νερού, τροφίμων μακράς διάρκειας, ζεστών ρούχων».

Σημειώνεται ότι πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε όλη την Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους αυτή την εβδομάδα, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας.

Οι αρχές του Κιέβου έχουν οργανώσει 430 χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζεσταθούν και να φορτίσουν τα κινητά τηλέφωνά τους, όμως ο δήμαρχος εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για μια πόλη 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Ούτε 500 χώροι δεν θα έφταναν, ακόμη και 5.000 θα ήταν πολύ λίγοι», τόνισε.

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και οι μονάδες παροχής της Ουκρανίας χρειάζονται κατεπείγουσα συνδρομή από το εξωτερικό για να επισκευαστούν.

Οι υφιστάμενες καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες επισκευών καθώς υπάρχει έλλειψη ανταλλακτικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Υπάρχουν διαφορετικά μέρη εξοπλισμού που απαιτείται, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, εξαιτίας των διαφορετικών τεχνικών προδιαγραφών και των επιπέδων τάσης ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ουκρανία.», λέει ο Αρτούρο Λορκόφκσι, Διευθυντής της Επιτροπής Ενέργειας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία εισάγει ρεύμα αυτήν την στιγμή από την Ε.Ε. μέσω σταθμών διασύνδεσης. Παρά ταύτα η διαφορά τάσης απαιτεί μεγάλους μετασχηματιστές στα σύνορα, εκεί όπου όμως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθετνατι. Αυτοί οι μετασχηματιστές δεν μπορούν να βρίσκονται σε αποθήκες και πρέπει να κατασκευαστούν αλλά και να μεταφερθούν στην Ουκρανία, μία διαδικασία τουλάχιστον έξι μηνών.

Η Επιτροπή Ενέργειας της Ουκρανίας συνέστησε ειδικό ταμείο ώστε να μπορούν οι εν δυνάμει δωρητές να συνδράμουν οικονομικά για την προμήθεια των απαιτουμένων υλικών από την ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να κατασκευαστούν από τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 32 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που κατά τις ουκρανικές αρχές είναι σταγόνα στο ωκεανό για να μπορέσουν να ηλεκτροδοτηθούν τα εκατομμύρια των ουκρανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η επιχείρηση αφορά μια ευρωπαϊκή δύναμη κρούσης από 12 χώρες και μερικές ιδιωτικές εταιρίες κι επί του παρόντος έχουν δρομολογήσει 35 παραδόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Το 40% του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης παραμένει εκτός λειτουργίας

Σχεδόν το μισό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας παρέμενε σήμερα εκτός λειτουργίας, μια εβδομάδα μετά τους πιο πρόσφατους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης DTEK, υπογραμμίζοντας ότι τεχνικοί καταβάλλουν προσπάθειες "νυχθημερόν" για να το επισκευάσουν.

"Η Ρωσία κατέστρεψε το 40% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος με τρομοκρατικές επιθέσεις με πυραύλους. Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν", σημειώνει η DTEK σε ανακοίνωσή της, την οποία ανήρτησε στο Telegram.

Έπειτα από στρατιωτικές ήττες στο πεδίο, η Ρωσία άρχισε τον Οκτώβριο να στοχοθετεί ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες έχουν καθημερινά αντίκτυπο σε εκατομμύρια Ουκρανούς.

Στις 24 Νοεμβρίου, τα πιο πρόσφατα μαζικά πυραυλικά πλήγματα στις εγκαταστάσεις αυτές άφησαν στο σκοτάδι και το κρύο ολόκληρες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.

Νέα ρωσικά πλήγματα δημιουργούν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν σημαντικά την ενεργειακή κατάσταση και να προκαλέσουν νέα προσφυγική κρίση στην καρδιά του χειμώνα.

"Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό", σημείωσε η DTEK, προσθέτοντας ότι οι ομάδες τεχνικών που έχει εργάζονται "νυχθημερόν" για να επισκευάσουν γρήγορα τις βλάβες στις υποδομές.

Η ιδιωτική εταιρεία υπογράμμισε επίσης ότι "κάνει τα πάντα για να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε σπίτι του Κιέβου τουλάχιστον μία ή δύο φορές" ημερησίως.

Για να έχουν φως ή θέρμανση στη διάρκεια των πολλών ωρών ημερησίως που δεν έχουν ρεύμα, οι Ουκρανοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας κυρίως κεριά ή ακόμη γεννήτριες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μερικές φορές μοιραίων πυρκαγιών.

Χθες, Τετάρτη, οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι την προηγούμενη ημέρα κατέγραψαν 9 θανάτους και 8 τραυματισμούς από πυρκαγιές σε σπίτια.

Πηγές: gr.Euronews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)