to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 02.12.2022

Πολιτική

Βαρύ πλήγμα στη δημόσια υγεία: Οι 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν τη διάλυση του ΕΣΥ

Οι 156 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ τους πολλοί γιατροί οι ίδιοι, ψήφισαν σήμερα και κατέστησαν νόμο του κράτους το εκτρωματικό νομοσχέδιο Πλεύρη - Γκάγκα που αν εφαρμοστεί θα επιφέρει τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας - Ελάχιστοι από τους 156 τόλμησαν να ανέβουν στο βήμα και να το υπερασπιστούν - 141 τα «όχι», καταψήφισε το ν/σ σύσσωμη η αντιπολίτευση - Σκληρή αντιπαράθεση και σήμερα, Παρασκευή, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ - Χρειαζόμαστε ένα «ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους - σύντομα θα το κάνουμε πράξη», τόνισε στην παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας


Το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να δώσει τη «χαριστική βολή» στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ συζητήθηκε για δεύτερη μέρα σήμερα, Παρασκευή, στην Ολομέλεια της Βουλής, για να «περάσει» τελικά το μεσημέρι μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.   

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης), επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι». Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως μόνο περίπου 20 βουλευτές της ΝΔ ανέβηκαν στο βήμα για να υπερασπιστούν το εκτρωματικό νομοσχέδιο.

Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα βρήκε μόνο να πει ότι «ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες».  Ισχυρίστηκε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι τα 2.000 ευρώ μισθό για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι. Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός», είπε η κ. Γκάγκα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει ξανά τη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι με το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν αιφνιδιαστικά ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα πριν από μια εβδομάδα επιχειρούν να καταργήσουν τον πυρήνα του ΕΣΎ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες.  Απέναντι στο νομοσχέδιο στάθηκαν γιατροί και νοσηλευτές με απεργίες και στάσεις εργασίας, που διαδήλωσαν την Πέμπτη το ξεκάθαρο «όχι» στο νομοσχέδιο με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Στιγμιότυπα της συζήτησης:

Αλ. Τσίπρας: «Με το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ δείχνετε πόσο υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας»

Δογματισμό και ιδεοληψία καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχέδιο Πλεύρη- Γκάγκα για τη δημόσια υγεία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δείχνει «πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για στήριξη του ΕΣΥ» και προσέθεσε ότι «εσείς ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτό».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Πέμπτης:

«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και η δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ οι ιδιώτες (με το αζημίωτο, από τις τσέπες των ασθενών φυσικά) καταλύει στην πράξη την εμβληματικότερη κατάκτηση του κινήματος της μεταπολίτευσης, το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας! Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.», τονίζει χαρακτηριστά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι βουλευτές του οποίου με τις παρεμβάσεις τους στην εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή επιχειρούν να αναδείξουν τις εγκληματικές πλευρές της πολιτικής Μητσοτάκη και στην Υγεία. 

-> Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο Πλεύρη - Γκάγκα

Τεράστια απροθυμία των βουλευτών της ΝΔ να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο

Ελάχιστοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν να πάρουν τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής για να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους. Συγκεκριμένα, μόλις 18 γαλάζιοι βουλευτές γράφτηκαν στον κατάλογο των ομιλητών.

Η εικόνα αυτή της ΚΟ της ΝΔ δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατά την ομιλία του στη Βουλή έκανε καυστικό σχόλιο: «Κρίσιμο το σημερινό νομοσχέδιο αν και δεν βλέπω πολύ δυναμική την παρουσία της πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Από τους 158 - ξέχασα, ο κύριος Πάτσης δεν είναι πια στην ΚΟ, συνεχίζει να κάνει την δουλειά του εκτός ΚΟ -  από τους 157 βουλευτές της ΝΔ, μόλις 18 δήλωσαν να μιλήσουν σήμερα για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο που εισαγάγει ο κύριος Πλεύρης και η κυρία Γκάγκα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και συμπλήρωσε: «Μεγάλη απροθυμία βλέπω να υποστηριχτεί το κυβερνητικό έργο από την κοινοβουλευτική ομάδα. “Αγγαρεία κάνουν, ποινή εκτίουν” που είχε ειπωθεί κάποτε».

Αντιαριστερό παραλήρημα και υπεκφυγές Πλεύρη

Ο υπουργός Υγείας αναρωτήθηκε ειρωνικά εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία ισχυριζόμενος ότι μιλώντας ο δεύτερος για τις δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης στην πραγματικότητα περιέγραψε το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο υλοποιείται.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι η νυν κυβέρνηση αυξάνει με το νομοσχέδιο τις απολαβές των γιατρών καταλογίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη δική του θητεία δεν τους έδωσε ούτε σεντ και αποδίδοντας τα σφοδρά πυρά σε ιδεοληψίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός υπεραμύνθηκε ευρύτερα του σχεδίου νόμου και επιχείρησε να κάνει το μαύρο-άσπρο, κάνοντας λόγο για ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που ωφελεί τον πολίτη και προστατεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ένα από τα επίμαχα άρθρα, το οποίο θεσπίζει θέσεις γιατρών μερικής απασχόλησης στα νοσοκομεία που θα τις καταλαμβάνουν ιδιώτες γιατροί που ταυτόχρονα θα έχουν συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, απάντησε με το υποτιθέμενο επιχείρημα ότι ήδη υπάρχουν άλλες μορφές εργασίας στο ΕΣΥ: η μορφή του επικουρικού και τα μπλοκάκια.

Σε αυτό το σημείο υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης να «τακτοποιήσει» τα κενά που από το 2012 καλύπτονται από ιδιώτες με μπλοκάκι.

Σχολιάζοντας το άρθρο 10, που προβλέπει γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές, υποστήριξε ότι απλά δίνεται η δυνατότητα ιδιωτικού έργου και μίλησε γενικόλογα για ασφαλιστικές δικλίδες  για να μην ανακατευθύνονται οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε, ήδη, όπως είπε ο κ. Πλεύρης,  προσπερνώνται ουρές στα χειρουργεία και πηγαινοέρχονται «βαλιτσάκια». Τώρα θα υπάρχουν περισσότεροι γιατροί στην υπηρεσία του ασθενούς, τι κι αν αυτός δίνεται βορά στους ιδιώτες.

 

Ανδρέας Ξανθός: «Τελική λύση» για το ΕΣΥ

Χαριστική βολή σε ένα ήδη πληγωμένο αποδιοργανωμένο και απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας φέρνει η κυβέρνηση, τόνισε ο εισηγητής της μειοψηφίας, Γ. Ξανθός. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε από μία συνθήκη όπου έχουμε γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, αφοσιωμένους στη δωρεάν και καθολική και ισότιμη φροντίδα των ασθενών, σε μια νέα εποχή όπου οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική σχέση με τον ασθενή, την πελατειακή σχέση, γεγονός που αποτελεί «ευθεία σύγκρουση συμφέροντος».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην τρέχουσα διαδικασία επιλογής των γιατρών στο σύστημα υγείας: Συρρικνώνετε τα αντικειμενικά κριτήρια και πολλαπλασιάζετε τη δυνατότητα της προφορικής συνέντευξης [..] Αυτήν την περίοδο γίνεται όργιο πολιτικών παρεμβάσεων στη χώρα, όταν υπάρχει διαδικασία κρίσης ενός γιατρού για το ΕΣΥ ή ενός γιατρού μέλους ΔΕΠ. Όργιο πολιτικών παρεμβάσεων. Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και όλοι οι βουλευτές της περιοχής παρεμβαίνουν στους εισηγητές, παρεμβαίνουν στους κριτές για να επιλέξουν τους ανθρώπους της επιλογής τους» είπε ο κ. Ξανθός.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του ότι και οι υγειονομικοί και οι ασθενείς και οι τοπικές κοινωνίες και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα εγγυηθούν ότι αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη και ότι θα δρομολογηθεί μια μεγάλη παρέμβαση στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει προοπτική, βιωσιμότητα και αξιοπρέπεια στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δείτε ολόκληρη την παρέμβασή του:

Καταψηφίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, προανήγγειλε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Φραγγίδης, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος, που υποσκάπτει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ». Ασκώντας κριτική στις προβλέψεις για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι (ένας γιατρός) «δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται με ασφάλεια και αποδοτικότητα στην πρωινή του βάρδια, τα απογευματινά του ιατρεία, τα χειρουργεία και τις προβλεπόμενες εφημερίες στο νοσοκομείο και παράλληλα να ασκεί ιδιωτικό έργο. Αυξάνονται οι πιθανότητες ιατρικών λαθών και αγνοείται η ανάγκη του γιατρού για προσωπική και οικογενειακή ζωή, ανάπαυση και επικαιροποίηση των γνώσεών του».

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, είπε ότι πρόκειται για «ακόμα ένα αντιδραστικό, αντιλαϊκό "νομοσχέδιο-έκτρωμα", όπως το χαρακτήρισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί που το απορρίπτουν μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα, φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος». Τόνισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του «μαζί τους, και απαιτούμε για ακόμα μια φορά, την απόσυρση του νομοσχεδίου». Όπως είπε, οι υγειονομικοί «απορρίπτουν τη λογική του "όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα επιβιώνει", διεκδικούν και απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό και δεν τρομοκρατούνται από τον αυταρχισμό, τα "διαδηλωτοδικεία" που έχετε στήσει σέρνοντας στα δικαστήρια αυτούς που αγωνίζονται διότι δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

Η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, είπε ότι το νομοσχέδιο υψώνει νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Σύμφωνα με την κ. Αθανασίου, η κυβέρνηση ενεργεί προσχηματικά ότι ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία: «Αποδεικνύεται ότι οι εισφορές των εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του κλάδου υγείας πηγαίνουν χαμένες, χωρίς ανταπόδοση. Καταργήστε τες λοιπόν και δώστε στο χέρι το αναλογούν ποσό και να επιλέξει ο κάθε ασφαλιζόμενος την ιδιωτική ασφάλιση της επιλογής του, αφού έχετε καταδικάσει τη δημόσια υγεία σε αργό πλην βέβαιο θάνατο».

Από το ΜέΡΑ25, η βουλεύτρια Μαρία Απατζίδη, είπε ότι το κόμμα της «καταψηφίζει μετά βδελυγμίας» αυτό το «επαίσχυντο νομοσχέδιο, το οποίο είναι ταφόπλακα για την δωρεάν δημόσια υγεία». Τόνισε μάλιστα ότι το ΜέΡΑ25 στέκεται δίπλα στους αγωνιζόμενους γιατρούς, και στη συγκέντρωσή τους έξω από τη Βουλή.

«Ο πολίτης δικαιούται να έχει καλή πρόσβαση στο δωρεάν σύστημα υγείας» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ζήσης Τζηκαλάγιας. Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, το νομοσχέδιο διασφαλίζει τη δυνατότητα του πολίτη να βρίσκει δωρεάν πρόσβαση το πρωί, ενώ, με χαμηλό κόστος θα βρίσκει πρόσβαση το απόγευμα, είτε στο ιατρείο είτε στο χειρουργείο, και με τον ανταγωνισμό της προσφοράς και ζήτησης θα είναι χαμηλές οι τιμές και στην ελεύθερη αγορά. Στο τέλος, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι υγειονομικοί και κυρίως πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τζηκαλάγια, το νομοσχέδιο «θα είναι μια καινούργια τομή. Μετά το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, για τον προσωπικό γιατρό που ξεκίνησε καλά, πάει καλύτερα και θα πάει ακόμα καλύτερα τη νέα χρονιά, είμαστε σίγουροι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία σαν μια καινούργια τομή που κάνει η Νέα Δημοκρατία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην παροχή σε όλους τους πολίτες αυτού του μεγάλου αγαθού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)