to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 30.11.2022

Πολιτική

Με καθυστέρηση 24 ωρών: Ο Σκρέκας επιβεβαιώνει ότι θα δώσει 17,6 εκατ. ευρώ σε συμβουλές!

«Αφού μας διαβεβαιώνει ότι τα 17 εκατ. θα δοθούν μέσω Διεθνούς Διαγωνισμού (αυτό προβλέπει ο Νόμος, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;), η ηγεσία του ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι δεν αποκλείονται και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και αυτοί τα συγκεκριμένα κονδύλια! Λες και αυτό που χρειάζονται οι μικρομεσαίοι είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για τεχνικούς συμβούλους!», τονίζει σε απάντησή του ο Αλ. Χαρίτσης


Χρειάστηκε να περάσει μία μέρα για να απαντήσει ο Κώστας Σκρέκας στην αποκάλυψη του Αλέξη Χαρίτση ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα χρυσοπληρώσει 17,6 εκατ. ευρώ σε συμβουλές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέρει ότι θα «συνάψει συμφωνία μέχρι και με 8 εταιρείες συνολικά», συνεπώς, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για «έναν και μόνο “τεχνικό σύμβουλο” ενός και μόνο υπουργείου».

«Πρόκειται για Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό που δεν αποκλείει καμία ελληνική εταιρεία από αυτόν, ενώ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ), υπό τη μορφή κοινοπραξιών» υποστηρίζει παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Άμεση ήταν η απάντηση του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος τονίζει ότι επιβεβαιώνεται η τεκμηριωμένη καταγγελία. Όπως αναφέρει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «με 24 ώρες καθυστέρηση, το ΥΠΕΝ "σπεύδει" να απαντήσει στην τεκμηριωμένη καταγγελία μας και επί της ουσίας να την επιβεβαιώσει. Αφού μας διαβεβαιώνει ότι τα 17 εκατ. θα δοθούν μέσω Διεθνούς Διαγωνισμού (αυτό προβλέπει ο Νόμος, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;), η ηγεσία του ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι δεν αποκλείονται και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και αυτοί τα συγκεκριμένα κονδύλια! Λες και αυτό που χρειάζονται οι μικρομεσαίοι είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για τεχνικούς συμβούλους!».

Χθες, Τρίτη, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε για «διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς» με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ σε έναν και μόνο «τεχνικό σύμβουλο» στο ΥΠΕΝ.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - ως απάντηση σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ (30/11/12):

Με 24 ώρες καθυστέρηση, το ΥΠΕΝ «σπεύδει» να απαντήσει στην τεκμηριωμένη καταγγελία μας και επί της ουσίας να την επιβεβαιώσει. Αφού μας διαβεβαιώνει ότι τα 17 εκατ. θα δοθούν μέσω Διεθνούς Διαγωνισμού (αυτό προβλέπει ο Νόμος, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;), η ηγεσία του ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι δεν αποκλείονται και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και αυτοί τα συγκεκριμένα κονδύλια! Λες και αυτό που χρειάζονται οι μικρομεσαίοι είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για τεχνικούς συμβούλους!

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι η μόνη. Έρχεται σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων προκηρύξεων που αθροίζουν συνολικά σε αδιανόητα ποσά για τέτοιες υπηρεσίες.

Η ουσία είναι μία: η Κυβέρνηση σπαταλά εξωφρενικά υπερβολικούς πόρους σε συμβούλους και τεχνική βοήθεια ενώ θα έπρεπε η Δημόσια Διοίκηση να καλύπτει αυτές τις ανάγκες ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους. Πολύτιμους πόρους που στερείται η πραγματική οικονομία σήμερα που τους έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

ΤΟ ΨΕΜΑ: «17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο “τεχνικό σύμβουλο” ενός και μόνο υπουργείου».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Μέσω Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού, το ΥΠΕΝ θα συνάψει συμφωνία μέχρι και με 8 εταιρείες συνολικά. Στη διαγωνιστική διαδικασία αναφέρεται ότι μπορεί να επιλεγούν μέχρι και 4 εταιρείες ανά Τμήμα, τη στιγμή που υπάρχουν δύο τμήματα στη διαδικασία  (Τμήμα 1: Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα γενικής διαχείρισης, Τμήμα 2: Υπηρεσίες παροχής νομικών συμβουλών και πληροφοριών).  Δεν αναφέρεται πουθενά η επιλογή ενός και μόνο συμβούλου, όπως ανακριβώς αναφέρει ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας αυθαίρετα κι αποσπασματικά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Και μάλιστα, όπως αναφέρεται καθαρά στην προκήρυξη, θα αναδειχθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Επιπλέον, τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν μια συμφωνία – πλαίσιο που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν χρειάζεται να απορροφηθούν στο σύνολό τους, αλλά θα αξιοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των έργων.

ΤΟ ΨΕΜΑ: «Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό που δεν αποκλείει καμία ελληνική εταιρεία από αυτόν, ενώ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ), υπό τη μορφή κοινοπραξιών. Στόχος της συμφωνίας πλαίσιο είναι η κάλυψη του συνόλου των αναγκών του ΥΠΕΝ για τις δράσεις του ΕΣΑΑ, μέσω μίας ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες αναθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του αντικειμένου και σε χρονοβόρες  διαδικασίες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)