to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 01.12.2022

Κοινωνία

Eνάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη συγκέντρωση στη Βουλή (φωτ.)

Ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης κινητοποίηση των υγειονομικών με σκοπό να μπει «φρένο» στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας - Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή


(Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της 28/11)

Πανυγειονομικός ξεσηκωμός σήμερα Πέμπτη 1/12 για να μην περάσει το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας - του οποίου η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής - καθώς θέτει σε κίνδυνο το ΕΣΥ προχωρώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του, μετατρέποντας τους ασθενείες σε πελάτες.

Έξω από τη Βουλή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και άλλων ενώσεων, βρέθηκε πλήθος κόσμου - απλοί πολίτες, γιατροί, νοσηλευτές. εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου:

Το φωτορεπορτάζ της Τατιάνας Μπόλαρη/Eurokinissi από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα:

Σήμερα Πέμπτη 1/12, η ΟΕΝΓΕ (με 24ωρη απεργία) και η ΠΟΕΔΗΝ (με 4ωρη στάση Εργασίας) καλούν σε συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή. Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει επίσης στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι, για το Λεκανοπέδιο Αττικής, και που ισχύει για όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο για την Υγεία.

ΟΕΝΓΕ: Να σημάνει συναγερμός

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών καλεί σήμερα Πέμπτη 1/12 σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή. Σε ανακοίνωσή της, περιγράφει το νομοσχέδιο ως «εκβιασμό» διότι:

  • Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος.

  • Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία.

Μέτωπο: Ένας βαρύς χειμώνας ξεκινάει από σήμερα για την υγεία

«Ο Μητσοτάκης, ο Πλεύρης κι η Γκάγκα λένε ουσιαστικά στους γιατρούς να μην κοιτάνε τους ασθενείς στα μάτια αλλά στην τσέπη. Λένε ουσιαστικά στους γιατρούς να βγάλουν τα χέρια τους από τις τσέπες τους και να τα βάλουν στις τσέπες των ασθενών», τονίζει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

«Όλοι εμείς συμμετέχουμε σήμερα στις διαδηλώσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στο καθαρό βλέμμα, στα καθαρά χέρια, στις καθαρές σχέσεις.  Διεκδικώντας το δικαίωμα στη Ζωή. Ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη συνείδηση του, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του. Ο κάθε νοσοκομειακός γιατρός θα πρέπει να βροντοφωνάξει για το ΕΣΥ που επιθυμεί και τον τρόπο που θέλει να ασκεί νοσοκομειακή ιατρική, για το πως θέλει να ζει. Ο κάθε ιδιώτης γιατρός της γειτονιάς για το δικαίωμα στις καθαρές σχέσεις, για την επιβίωση του, για την ζωή του. Ο κάθε ασθενής για να έχει το γιατρό του, ο κάθε πολίτης για να μη διακινδυνεύσει άλλο την αξιοπρέπεια του.»

ΕΙΝΑΠ: Δύο απεργίες και νέα κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) έχει ξεκινήσει επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις (με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή, με παράλληλη συγκέντρωση στη Βουλή, 24ωρη απεργία επίσηγς την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας), που θα κορυφωθούν με νέα 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια  και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ανοίξει “επικίνδυνες κερκόπορτες” στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

Αναλυτικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εκτελούν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ. Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή, όπως υποστηρίζουν, το οποίο «ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα».

Επίσης οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει αλλαγή του καθεστώτος εργασίας των γιατρών εξαιτίας του ιδιωτικού έργου: «Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα «τρέχουν» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», σημειώνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, «ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων», ενώ οι αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαν στους μισθούς τους από το 2012, αλλά και «δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ».

ΠΟΕΔΗΝ: Τι θα φέρει το νομοσχέδιο

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε στην Βουλή Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί περαιτέρρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού. Το Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των Απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών».

«Οι λίστες χειρουργείων θα μειωθούν με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα του συνόλου των χειρουργικών αιθουσών, κίνητρα στους υγειονομικούς και όρια στην λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο προβλέπει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς των ΤΕΠ. Τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων καλύπτονται από σχεδόν το σύνολο των γιατρών των Νοσοκομείων,. Η άνιση μεταχείριση θα δημιουργήσει σημαντικές δυσχέρειες στη λειτουργία των εφημερευόντων Νοσοκομείων», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και επισημαίνει:

«Το Νομοσχέδιο εκχωρεί σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές με κρυφές και φανερές χρεώσεις στους ασθενείς και πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο. Η λύση είναι οι δευτερογενείς διακομιδές να ανατεθούν στα Νοσοκομεία με τη σύσταση οργανικών θέσεων οδηγιών στα Νοσοκομεία και τις αναγκαίες προσλήψεις».

«Διαφωνούμε με τις πολιτικές συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Διεκδικούμε την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
Διεκδικούμε την αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει προς ψήφιση το εν λόγω Νομοσχέδιο».

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ζητά πάγωμα του νομοσχεδίου και αναδιατύπωση των άρθρων 10 και 7

Το πάγωμα της ψήφισης του νομοσχεδίου και να την αναδιατύπωση των άρθρων 7 και 10 του νέου νομοσχεδίου για την υγεία, προκειμένου να προκύψει ένα νομοσχέδιο, μετά από εκτενή διάλογο με τους αρμόδιους, ζητά το διοικητικό συμβούλιο του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στους δημοσιογράφους.

«Με έκτακτη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των γιατρών ενάντια στο νομοσχέδιο» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας.

Σημείωσε πως «υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τις οποίες είμαστε αντίθετοι, γι΄ αυτό και αποφασίσαμε να προτείνουμε το πάγωμα του νομοσχεδίου, προκειμένου οι ρυθμίσεις του άρθρου 7 και του άρθρου 10 που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, να επανέλθουν με διαφορετικό τρόπο κατόπιν διαλόγου με τους ιατρικούς συλλόγους και τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο».

Το ΕΣΥ χρειάζεται αιμοδότηση με προσλήψεις μονίμων γαστρών και αυξήσεις των γιατρών τουλάχιστον στα επίπεδα προ κρίσης και την τήρηση των αρμόδιων δικαστικών αποφάσεων που υπάρχουν για το θέμα αυτό, ανέφερε ο ίδιος και επισήμανε ότι «οι γιατροί λόγω της υποστελέχωσης του ΕΣΥ εργάζονται σε συνθήκες κόκκινου συναγερμού. Πρέπει το όποιο νομοσχέδιο να αντιμετωπίζει τις οργανωτικές και διοικητικές δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν σε όλη τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας» υπογράμμισε.

Σχετικά με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Νίτσας είπε ότι, «η παραμονή τους εκτός εργασίας, δεν στηρίζεται πλέον σε επιστημονικά στοιχεία καθώς όπως βλέπουμε και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει, βέβαια προστατεύεται καλύτερα η υγεία του, επομένως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα εξετάσει τον τρόπο που θα επιστρέψουν για να τηρηθεί και η απόφαση του συμβουλίου επικρατείας. Θεωρώ ότι επιστροφή μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους όρους ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία».

Η χειρουργός μαιευτήρας- γυναικολόγος, μέλος του Δ.Σ. ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης δρ.Βιολέτα Βαΐτση, αναφερόμενη στη δημιουργία κέντρου φυσικού τοκετού, σημείωσε πως, «δεν υπάρχει ο όρος φυσικός τοκετός πουθενά στη διεθνή βιβλιογραφία και υποδηλώνει βέβαια τον ελάχιστα παρεμβατικό τοκετό, τον τοκετό χωρίς γιατρό και χωρίς φάρμακα μόνο με την μαία. Στο νομοσχέδιο εντάσσεται μέσα στα πλαίσια δημόσιου ή ιδιωτικού ιδρύματος που θεωρητικά θα είναι κοντά το χειρουργείο αλλά το προβλέπει και ως ανεξάρτητες μονάδες έξω από τα νοσοκομεία. Είναι μία κατάσταση επικίνδυνη διότι το μαιευτικό επείγον είναι επείγον του δίλεπτου ή τρίλεπτου δεν προλαβαίνει η αποκόλληση πλακούντα να πάει από κάποιο κέντρο φυσικού τοκετού, στην υπάρχουσα νοσοκομειακή δομή η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη. Αυτό το μοντέλο τοκετού υποστηρίζεται ως πλέον οικονομικότερο διότι δεν απασχολεί ιατρικό δυναμικό».

«Οι μισθοί των ειδικευόμενων γιατρών, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι χαμηλοί, ιδιαίτερα με βάση τον όγκο δουλείας που έχουμε καθημερινά, γι αυτό και ζητάμε αναβάθμιση των μισθών», τόνισε ο ειδικευόμενος γιατρός παθολογικής ογκολογίας και ειδικός γραμματέας νέων γιατρών και ειδικευόμενων του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Λάλλας και υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ευκαιριών για τους νέους γιατρούς ωστόσο χρειάζονται σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες νέων γιατρών.

Στο πλευρό των υγειονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ!

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης» λέει και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνοντας τη στήριξή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια και ισότητα στην Υγεία και καλώντας στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την Πέμπτη 1/12, στη 1 το μεσημέρι, ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Το νομοσχέδιο της Ν.Δ. επιχειρεί να καταργήσει τον πυρήνα του ΕΣΎ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες! Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και η δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ οι ιδιώτες (με το αζημίωτο, από τις τσέπες των ασθενών φυσικά) καταλύει στην πράξη την εμβληματικότερη κατάκτηση του κινήματος της μεταπολίτευσης, το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας! Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.», τονίζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και προσθέτει 

«Να μην το επιτρέψουμε! Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ δεν είναι υπόθεση των γιατρών, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας!»

Ν. Φίλης: Τώρα διαλύουν τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ

«Την Πέμπτη πρέπει να είναι πυκνές οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κατά του νόμου. Να «μιλήσουν» οι πλατείες, αλλά να μιλήσουν και οι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει το ΕΣΥ τόσα χρόνια, μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία», τονίζει ο Ν. Φίλης.

ΜέΡΑ25: Ρεύμα και ΕΣΥ όλα στη CVC

Το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: « Ο αγώνας των υγειονομικών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας απέναντι στο έκτρωμα Γκάγκα-Πλεύρη-Μητσοτάκη για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η μεγάλη μάχη για το ΕΣΥ είναι τώρα και πρέπει όλες και όλοι μαζί να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η Μητσοτάκης Α.Ε. με την ιδιωτικομανία της, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια. Πρέπει ολόκληρη η κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία να σταθούν στο πλευρό των υγειονομικών, που τόσο καιρό μες την πανδημία, στάθηκαν με αυταπάρνηση στο πλευρό της κοινωνίας».

«Τα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη συνοψίζονται στο σύνθημα: "Ρεύμα και ΕΣΥ, όλα στη CVC" κι αυτό γιατί, με το Άρθρο 10 του Νομοσχεδίου της κας Γκάγκα, αίρεται η αποκλειστική εργασία των γιατρών στο εθνικό σύστημα υγείας και μπορούν να εργάζονται δηλαδή ταυτόχρονα και στις ιδιωτικές κλινικές της CVC! Η άρση αυτής της αποκλειστικότητας συνιστά την ταφόπλακα του ίδιου του ΕΣΥ και μαζί με άλλες καίριες διατάξεις (ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία κ.α.) προωθεί τα ΣΔΙΤ και την ιδιωτικοποίηση.

»Απέναντι σε όλα αυτά τα σχέδια της Μητσοτάκης Α.Ε., οι υγειονομικοί αντιδρούν. Όμως ο Υπουργός Υγείας έχει το απύθμενο θράσος να μιλά για "μειοψηφίες", όταν όλες οι ενώσεις γιατρών, υγειονομικών και εργαζομένων αντιδρούν, ενώ παράλληλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της λίστας του κ. Πέτσα συγκαλύπτουν αυτό το έγκλημα που επιχειρεί η Κυβέρνηση με την πλήρη κατεδάφιση του ΕΣΥ, παρά και την πρόσφατη τραγική εμπειρία της πανδημίας, όπου ο ιδιωτικός τομέας τον οποίο ευνοεί σήμερα ο κ. Πλεύρης και η κα Γκάγκα, σήκωσε τα χέρια ψηλά».

Με πληροφορίες από Έθνος
 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)