to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

17:58 | 30.11.2022

Κοινωνία

Τριήμερη απεργία στην Καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης - Μετωπική Ζέρβα - Εργαζομένων

Λόφους έχουν αρχίσει να σχηματίζουν τα σκουπίδια στον δήμο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αποχής των εργαζομένων από την καθαριότητα. Σύμφωνα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή καθώς ήδη έχει προκηρυχθεί τριήμερη απεργία, από Δευτερά έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου Η διοίκηση του δήμου κάνει έκκληση στους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να μην κατεβάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους για αυτές τις τρεις ημέρες.


Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα που προκύπτουν από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων».

Από την περασμένη Κυριακή, οπότε και ξεκίνησε η αποχή των υπαλλήλων στην καθαριότητα, έως και σήμερα στους δρόμους της πόλης υπολογίζεται πως έχουν συσσωρευτεί περίπου 1200 - 1400 τόνοι απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστα Ιακώβου, σήμερα το πρωί βγήκαν για αποκομιδή τα 16 από τα 32 απορριμματοφόρα. «Θέλει χρόνο για να συγκεντρωθούν τα σκουπίδια σε μία πόλη που έμεινε χωρίς αποκομιδή για τρεις μέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε

Από  την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης κατόπιν συνελεύσεως αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, λέγοντας «όχι στην κοροϊδία της Διοίκησης».

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων στην καθαριότητα και τις τεχνικές υπηρεσίες. Στη συνέλευση έγινε ενημέρωση στους συναδέλφους, για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση του σωματείου με τον δήμαρχο την προηγούμενη ημέρα και τις προτάσεις της διοίκησης για τα αιτήματα των εργαζομένων.

Μετά τη συζήτηση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν η συνέλευση αποφάσισε: «αποχή από υπερωριακή εργασία για όλες τις Κυριακές μέχρι και την Κυριακή 15 Γενάρη κινητοποίηση τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Νοέμβρη.

Τις συγκεκριμένες μέρες ζητούμε να μας δοθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Σε περίπτωση που δεν μας χορηγηθούν δεν βγαίνουμε για δουλειά. Παραμένουμε στα εργοτάξια και περιμένουμε να μας τα χορηγήσουν. Την Τρίτη 29 Νοέμβρη συγκεντρωνόμαστε στο δημαρχείο για συνέλευση στις 9π.μ.

Μπροστά στην κοροϊδία και τον εμπαιγμό της διοίκησης του δήμου για τα αιτήματα μας, συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

 • Προσλήψεις προσωπικού και σωστή διαχείριση και κατανομή στις υπηρεσίες του υπάρχοντος προσωπικού.
 • Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
 • Χορήγηση όλων των Μ.Α.Π. και αποζημίωση των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους.
 • Άμεση πληρωμή δεδουλευμένων εξαιρέσιμων και νυχτερινών.
 • Επανακαθορισμό των προγραμμάτων εργασίας για Σάββατο-Κυριακή. Να σταματήσει εργαζόμενοι να δουλεύουν για 2 και 3 Σαββατοκύριακα και να πληρώνονται ψίχουλα.
 • Τήρηση όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Όλοι στις κινητοποιήσεις και στη νέα συνέλευση-συγκέντρωση την Τρίτη 29 Νοέμβρη στις 9πμ στο δημαρχείο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου».

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν χορήγηση όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και αποζημίωση των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν τους χορηγήθηκαν. Ζητούν, παράλληλα, άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, εξαιρέσιμων και νυχτερινών και επανακαθορισμό των προγραμμάτων εργασίας για Σάββατο-Κυριακή. Για τους λόγους αυτούς θα απέχουν από την εργασία και όλες τις Κυριακές μέχρι την 15η Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι βάζουν επίσης και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας η οποία, όπως λένε, έχει ξεκινήσει με την ανάθεση πλυσίματος των κάδων από ιδιώτες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - Dnsafety - μέσα ατομικής προστασίας - υλικά - ένδυση - υπόδηση

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η διοίκηση Ζέρβα δεν πρόκειται να κάνει πίσω και τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου η καταβολή των ΜΑΠ. «Το χω πει χιλιάδες φορές ότι στις 3 Δεκεμβρίου οι 8 ανάδοχοι που έχουν εγκριθεί από το διαγωνισμό υπογράφουν τη σύμβαση για τα ΜΑΠ» απαντά στο ethnos.gr o κ. Ιακώβου. Ερωτηθείς αν κρύβεται πίσω από τις κινοτοποιήσεις των εργαζομένων και πολιτικός δάχτυλος τονίζει ότι όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. «Πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές διαμάχες και να δούμε την πόλη πάνω απ’ όλα και για αυτό ο δήμος κινείται νομικά για να προστατεύει την πόλη. Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις».

Την ίδια ώρα με μια οργισμένη δήλωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε χθες ότι όσοι πιστεύουν ότι μικρές μειοψηφίες μπορούν να κρατούν όμηρο την πόλη και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία κάνουν ολέθριο σφάλμα. Έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα στοιχεία από τη συνέλευση των εργαζομένων σύμφωνα με τα οποία «από ένα σύνολο 2.300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μία εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων».

Νοτοπούλου: Σταματήστε τον εμπαιγμό και ασχοληθείτε με τα προβλήματα και δώστε λύσεις

Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» αποχαιρετά τη Μαρία Αγαθαγγελίδου

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, καλώντας τη Διοίκηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, να ασχοληθεί με τα προβλήματα και να δώσει λύσεις. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η παράταξη, «η καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη επιδεινώνεται συνεχώς με ευθύνη της Διοίκησης του κ. Ζέρβα, όπως αναδεικνύεται σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης που πραγματοποιούνται στον δήμο μας».

Τι λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ)-Νέα σύσκεψη την Παρασκευή

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποφάσισαν την Τρίτη τη συνέχιση της αποχής έως την Παρασκευή όπου θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη. Ωστόσο, και από την πλευρά των εργαζομένων ενδεχομένως να υπάρξουν εντός της ημέρας εξελίξεις.

«Στην σημερινή προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΘ, λεγινε για πρώτη φορά επίσημη ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΔΘ σε ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ίδιο και τον Δήμαρχο πριν μιαν εβδομάδα, για όλα τα θέματα και τις διεκδικήσεις που έχουν τεθεί στο αγωνιστικό πλαίσιο του ΣΕΔΘ εδώ και πολλούς μήνες! Στην συνέχεια έγινε εκτεταμένη συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους και κατατέθηκαν δυο προτάσεις προς ψήφιση!

Η μια από την ΔΑΣ ΠΑΜΕ για συνέχιση των αποχών Τετάρτη 30/11 και Πέμπτη 1/12 με ΓΣ πάλι την Παρασκευή 2/12 στον ίδιο χώρο και ώρα 9.00. Η άλλη πρόταση κατατέθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΔΘ για συνέχιση των αποχών μόνο για τις Κυριακές μέχρι και τις 15/1/2023. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν μέχρι τότε οι υποσχέσεις της διοίκησης (καταβολή ποσού αναδρομικών ΜΑΠ, χρωστούμενες υπερωρίες και νυχτερινά, νέο ΦΕΚ λειτουργίας της υπηρεσίας και Σαββατοκύριακου, χορήγηση νέων ΜΑΠ του διαγωνισμού, ανακατανομή του προσωπικού στην καθαριότητα κλπ) να προχωρήσουμε σε αποχή και από όλα τα Σάββατα και Κυριακές στην συνέχεια τηρώντας αυστηρά μόνο το υποχρεωτικό πενθήμερο! Ψήφισαν 205 εργαζόμενοι στο τέλος της ΓΣ και πέρασε κατά πλειοψηφία με 124 ψήφους η πρόταση της ΔΑΣ ΠΑΜΕ ενώ η πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΔΘ πήρε 78 ψήφους και βρέθηκαν 3 άκυρα! Κατά συνέπεια συνεχίζουμε...»

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)