to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 30.11.2022

Πολιτική

Ενημέρωση για απλήρωτες υπερωρίες και αποζημιώσεις των δασικών υπαλλήλων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τη μη καταβολή υπερωριών και αποζημιώσεων εκτός έδρας στους δασικούς υπαλλήλους από το πρόγραμμα δασοπροστασίας του έτους 2022 και λοιπών δαπανών των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών αναδεικνύουν σαράντα τέσσερις (44) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.


Επισημαίνουν ότι επιδείχθηκε ολιγωρία στις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, με αποτέλεσμα, από την 1η Ιουνίου 2022 που πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, καμία εκκαθάριση – πληρωμή να μην έχει πραγματοποιηθεί, τόσο στο πρόγραμμα δασοπροστασίας του τρέχοντος, όσο και σε λοιπές δαπάνες, όπως ενημερώνουν  και δασικοί συνδικαλιστικοί φορείς και παρατάξεις.

Την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που ενώ σπεύδει στα λόγια να απονείμει συγχαρητήρια στους δασικούς υπαλλήλους την ίδια στιγμή τούς στερεί την καταβολή των δεδουλευμένων τους από υπερωρίες και εκτός έδρας στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, στηλιτεύουν οι βουλευτές.

Εκφράζουν ακόμη την ανησυχία τους και για τη μη έγκαιρη πληρωμή των μελών των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (ΔΑΣΕ) για τις υλοτομικές εργασίες που έχουν διενεργήσει, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δαπανών. Υπογραμμίζουν ότι ενώ ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος διακήρυττε «ξύλα για όλους», δεν  διασφάλισε την έγκαιρη πληρωμή των μελών των ΔΑΣΕ που, σε δύσκολες συνθήκες, εργάζονται μέσα στο δάσος και στηρίζονται στο εισόδημα αυτό για τον βιοπορισμό τους.

Οι βουλευτές ζητούν τέλος απαντήσεις για τις ενέργειες και παραλείψεις της διοίκησης στην ενταλματοποίηση και πληρωμή δαπανών προγράμματος δασοπροστασίας έτους 2022 και λοιπών δαπανών των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Απλήρωτες παραμένουν οι υπερωρίες και οι εκτός έδρας αποζημιώσεις των δασικών υπαλλήλων για το πρόγραμμα δασοπροστασίας 2022»

Από την 01-06-2022 οι περιφερειακές δασικές υπηρεσίες της χώρας περιήλθαν και διοικητικά – οικονομικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Σχεδόν ένα (1) χρόνο από την εξαγγελία της μεταφοράς και την έκδοση της από 13.8.2021 ΠΝΠ η οποία κυρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4824/2021  ,το Υπουργείο Περιβάλλοντος δια των διοικητικών – οικονομικών υπηρεσιών του είχε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για την πλήρη διοικητική και οικονομική μετάβαση των υπηρεσιών και να ολοκληρωθεί (αυτή) εύρυθμα και απρόσκοπτα.

Παρόλα αυτά, επιδείχθηκε μια ολιγωρία στις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις με αποτέλεσμα, όπως ενημερώνουν δασικοί συνδικαλιστικοί φορείς και παρατάξεις να μην πληρωθούν οι δαπάνες των υπερωριών (καθημερινών και Κυριακών) και ημερησίων εκτός έδρας αποζημιώσεων που καλύπτονται από το πρόγραμμα δασοπροστασίας τρέχοντος έτους.

Από την 01η Ιουνίου 2022 και μετά καμία εκκαθάριση – πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί τόσο στον εν λόγω πρόγραμμα όσο και σε λοιπές δαπάνες.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και σε μια εποχή που η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιλέγει να αφήσει απλήρωτους τρεις χιλιάδες δασικούς υπαλλήλους (μη υπολογιζόμενων των λοιπών  ειδικοτήτων που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα), τους οποίους τους συγχαίρει για την περίφημη επανακύρωση των δασικών χαρτών!

Ταυτόχρονα όμως το ΥΠΕΝ διαθέτει διακόσιες δέκα χιλιάδες ευρώ (€ 210.000,00) για την «φημολογούμενη στήριξη» των επτά (7) Τμημάτων υποστηρικτικής λειτουργίας των Δ/νσεων Συντονισμού και Επιθεωρήσεων Δασών, με απευθείας ανάθεση (για άλλη μια φορά!) όταν είναι γνωστό ότι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος γίνεται αποκλειστικά και μόνο από δημοσίους υπαλλήλους.

Με δεδομένο ότι οι δαπάνες του προγράμματος δασοπροστασίας προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και με την λήξη του οικονομικού έτους αυτές «χάνονται», είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί πρόγραμμα Δασοπροστασίας το έτος 2023, αφού η καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών κ.λ.π. δαπανών θα μεταφερθεί ως ανειλημμένη και έτσι θα καλυφθεί όλος ο προϋπολογισμός του προγράμματος του επόμενου έτους.

Λόγω δε της ολιγωρίας και της μη έγκαιρης έκδοσης διοικητικών – οικονομικών πράξεων δεν θα εκκαθαριστούν και οι δαπάνες των υλοτομικών εργασιών, τις οποίες διενεργούν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ) τα μέλη των οποίων είναι ικανός αριθμός πολιτών χωρίς άλλο εισόδημα.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος διακήρυττε «ξύλα για όλους», δεν διευκρίνισε όμως αν θα πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί που σε δύσκολες συνθήκες εργάζονται μέσα στο δάσος και για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των δασόβιων και παραδασόβιων πληθυσμών σε στερεά καύσιμα ξύλα, ασκώντας ταυτόχρονα διαχείριση και κατ’ επέκταση προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Επειδή τα αποκαλούμενα (στα διάφορα συμπόσια, εκδηλώσεις κ.λ.π) από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΝ, ως «τεχνικά ζητήματα», φαίνεται ότι απειλούν και οδηγούν προς κατάρρευση το πρόγραμμα δασοπροστασίας της χώρας

Επειδή η μεταφορά των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών της χώρας έγινε όπως αποδεικνύεται χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό προκειμένου αυτές να αποδυναμωθούν περαιτέρω, θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας από κάθε είδους κίνδυνο και κυρίως από τις δασικές πυρκαγιές.

Επειδή οι δασικοί υπάλληλοι μετά την μεταφορά των δασικών έχουν μετατραπεί σε διοικητικούς – οικονομικούς υπαλλήλους χωρίς μάλιστα καμία στήριξη και εκπαίδευση από τις Διοικητικές – Οικονομικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ

Επειδή η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης είναι η στήριξη των «αρεστών» και «αρίστων», οι απευθείας αναθέσεις αλλά και η «εξαφάνιση» των εργαζομένων δημοσίων υπαλλήλων και μη,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Ποιες ενέργειες έγιναν και πότε από τις αρμόδιες διοικητικές και οικονομικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ ώστε να μπορούν να γίνουν οι εκκαθαρίσεις όλων των δαπανών και συγκεκριμένα του προγράμματος δασοπροστασίας, των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών δαπανών;
  2. Πως προτίθενται η Υπηρεσιακή Γραμματεία στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν τα διοικητικά – οικονομικά και θέματα ΤΠΕ να αντιμετωπίσει το ανακύπτον πρόβλημα έγκαιρα;
  3. Οι επιφορτισμένες με διοικητικά – οικονομικά και θέματα ΤΠΕ, Δ/νσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών έχουν στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και έχουν προβεί στον ορισμό υπαλλήλων ως προβλέπεται από το Δημόσιο Λογιστικό προκειμένου να γίνουν οι σχετικές εκκαθαρίσεις;
  4. Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης του προγράμματος δασοπροστασίας έτους 2023 όταν σε ποσοστό 80% του φετινού προγράμματος θα μεταφερθεί ως ανειλημμένο για το επόμενο έτος;

Ζητούμε να κατατεθούν  στη Βουλή προς ενημέρωση των βουλευτών και των πολιτών όλα τα σχετικά έγγραφα για την ενταλματοποίηση και πληρωμή δαπανών προγράμματος δασοπροστασίας έτους 2022 και λοιπών δαπανών των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)