to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:15 | 29.11.2022

Διεθνή

ΗΠΑ: Στα τέλη Μαρτίου θα διεξαχθεί η δεύτερη "σύνοδος για τη δημοκρατία"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απόψε ότι στις 29 και 30 Μαρτίου 2023 θα διοργανώσει τη δεύτερη «σύνοδο για τη δημοκρατία», ένα διεθνές διπλωματικό «ραντεβού» την πρωτοβουλία για το οποίο είχε η κυβέρνησή του.


Ο Μπάιντεν θα συμπροεδρεύσει στη σύνοδο αυτή με τους ηγέτες της Κόστα Ρίκα, της Ολλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Ζάμπιας, κάτι που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο καταδεικνύει «την προσδοκία όλου του κόσμου για υπεύθυνη και διαφανή διακυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα».

Οι πέντε συνδιοργανώτριες χώρες τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ότι η σύνοδος αυτή θα δείξει «πώς οι δημοκρατίες ωφελούν τους πολίτες τους και είναι οι καλύτερες για να αντιμετωπίσουν τις κατεπείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις».

Η πρώτη «σύνοδος για τη δημοκρατία» οργανώθηκε το 2021 και ήταν εξ ολοκλήρου διαδικτυακή. Κίνα και Ρωσία, που δεν προσκλήθηκαν, την επέκριναν δριμύτατα, με το Πεκίνο να εμφανίζεται ιδιαίτερα οργισμένο για την πρόσκληση που έλαβε η Ταϊβάν.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτήν την πρώτη σύνοδο, στη συνέχεια «εργάστηκαν από κοινού για να αντισταθούν σε αυταρχικές επιθετικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου και του απρόκλητου και αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Σήμερα, οι κυβερνήσεις της Κόστα Ρίκα, της Ολλανδίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Δημοκρατίας της Ζάμπια και των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι ηγέτες μας θα συνδιοργανώσουν τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία στις 29-30 Μαρτίου 2023.

Με βάση την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, αυτή η συγκέντρωση θα δείξει πώς οι δημοκρατίες προσφέρουν στους πολίτες τους και είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου.

Ζούμε μια εποχή που ορίζεται από προκλήσεις για υπεύθυνη και διαφανή διακυβέρνηση. Από τους επιθετικούς πολέμους έως τις αλλαγές στο κλίμα, την κοινωνική δυσπιστία και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο ότι σε όλο τον κόσμο, η δημοκρατία χρειάζεται πρωταθλητές σε όλα τα επίπεδα. Μαζί με άλλους προσκεκλημένους στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, ανυπομονούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα και να δείξουμε πως διαφανής, υπεύθυνη διακυβέρνηση παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την παροχή διαρκούς ευημερίας, ειρήνης και δικαιοσύνης.

Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία θα συγκεντρώσει παγκόσμιους ηγέτες σε μια εικονική, ολομέλεια, και θα ακολουθήσουν υβριδικές συγκεντρώσεις σε κάθε χώρα με εκπροσώπους από την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. Μαζί, θα παρουσιάσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε από τους εταίρους της Διάσκεψης Κορυφής σχετικά με τις δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια του Έτους Δράσης και θα επιβεβαιώσουμε τη ζωτικότητα του δημοκρατικού μοντέλου και της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προκλήσεων της εποχής μας.

Προσβλέπουμε σε μια άλλη επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής και στην επιτάχυνση της συγκεκριμένης δράσης προς τη δημοκρατική ανανέωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)