to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΠΟΥ: Θα μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων σε mpox

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την κριτική που δέχθηκε η ονομασία monkeypox - που ονομάστηκε έτσι επειδή εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους - για την προσθήκη φυλετικού και σεξουαλικού στιγματισμού.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσει να αναφέρεται στην ευλογιά των πιθήκων ως mpox σε μια προσπάθεια να μειώσει το στίγμα γύρω από την ονομασία του ιού.

Και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για ένα χρόνο, ενώ η monkeypox θα καταργηθεί σταδιακά, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανάρτηση στον ιστότοπό του, ενθαρρύνοντας τους άλλους να ακολουθήσουν τη νέα σύμβαση ονομασίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την κριτική που δέχθηκε η ονομασία monkeypox – που ονομάστηκε έτσι επειδή εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους – για την προσθήκη φυλετικού και σεξουαλικού στιγματισμού.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιδημία φέτος, εξαπλώνοντας σημαντικά σε μη ενδημικές χώρες εκτός της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η ονομασία mpox επιλέχθηκε αφού ο ΠΟΥ ξεκίνησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης νωρίτερα φέτος, ανοίγοντας μια διαδικασία που συνήθως προορίζεται για μια τεχνική επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών.

Τα Poxy McPoxface, TRUMP-22 και mpox ήταν μεταξύ ορισμένων από τα ονόματα που υποβλήθηκαν.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ήλπιζε ότι η επιλεγείσα ονομασία mpox θα “ελαχιστοποιούσε κάθε συνεχιζόμενο αρνητικό αντίκτυπο της τρέχουσας ονομασίας”.

Πάνω από 81.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 55 θάνατοι έχουν αναφερθεί σε 110 χώρες, μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)