to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 29.11.2022

πηγή: avgi.gr

Πολιτισμός

Χρήστος Λεοντής: Φεστιβάλ Αθηνών και ΕΡΤ του έκλεισαν την πόρτα

«Λυπάμαι και ντρέπομαι» λέει ο σπουδαίος συνθέτης, για την αντιμετώπιση που επεφύλαξαν στον ίδιο και στον πολιτισμό γενικότερα - Αντίδραση και από το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Φεστιβάλ Αθηνών και ΕΡΤ έκλεισαν την πόρτα στον Χρήστο Λεοντή! Όχι ότι πέφτουμε από τα σύννεφα, αλλά δύο αρνήσεις από ισάριθμους καλλιτεχνικούς φορείς σε έναν συνθέτη του διαμετρήματος του Λεοντή προκαλούν έκπληξη.

«Λυπάμαι ειλικρινά για μια τέτοια αντιμετώπιση, όχι μόνο στο πρόσωπό μου. Βλέπω μια αντιμετώπιση για τον πολιτισμό γενικότερα, που είναι και ντροπή, και εξευτελισμός για την ίδια τη χώρα. Ειλικρινά λυπάμαι και ντρέπομαι» μας λέει ο Χρ. Λεοντής. Ο ίδιος εξάλλου με επιστολή του εξηγεί λεπτομερώς τα γεγονότα, παραθέτοντας την άρνηση του Φεστιβάλ να υιοθετήσει την πρότασή του για μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στην 60χρονη μουσική διαδρομή του το καλοκαίρι του 2023 στο Ηρώδειο αλλά και την αδυναμία των υπευθύνων διευθυντών της ΕΡΤ να απαντήσουν στο αίτημα να του διαθέσουν τη μικρή συμφωνική ορχήστρα για τη συναυλία που πρότεινε στο Φεστιβάλ, παραπέμποντάς τον στον Κωνσταντίνο Ζούλα, από τον οποίο ακόμα περιμένει την έγκριση!

To Φεστιβάλ Αθηνών

Από το μεν Φεστιβάλ έλαβε την απάντηση ότι «μελετήσαμε διεξοδικά την πρότασή σας, η οποία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον», πλην όμως «ο ευρύτερος σχεδιασμός και οι επιμέρους κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2023 δεν επιτρέπουν την ένταξή του στο φετινό Φεστιβάλ». Η πρόταση, με αριθμό πρωτοκόλου 6158, που κατατέθηκε στις 10 Οκτωβρίου, δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Μολονότι στην προτεινόμενη αφιερωματική συναυλία συμπεριλαμβάνονταν τραγούδια από γνωστούς κύκλους και από το θέατρο, από μια μουσική δημιουργία δηλαδή που περιλαμβάνει έργα όπως τα «Καταχνιά», «Καπνισμένο τσουκάλι», «Πρωινό άστρο», «Αχ, έρωτα», «Χελιδών Ηδομένη», «Καντάτα ελευθερίας», «Έρωτας αρχάγγελος», «Φλόγα που καίει», τα οποία αποτύπωσαν την εποχή και την τέχνη της, μελοποιώντας από τον Αριστοφάνη και τον Ευριπίδη, μέχρι τους Ντάριο Φο, Λόρκα, Σολωμό, Μακρυγιάννη, Ρήγα, Βρεττάκο, Ρίτσο, Αναγνωστάκη, Βάρναλη, Βίρβο, Λέντζο, Χειμωνά, Ελευθερίου, Παπαδόπουλο, Γκούφα.

«Αυτού του είδους η αντιμετώπιση είναι προσβλητική και συνάμα περιφρονητική. Βρείτε ένα λιγότερο γελοίο επιχείρημα για τον αποκλεισμό μου αυτό. Αυτό είναι κοροϊδία!» απαντά στην Κατερίνα Ευαγγελάτου ο Χρ. Λεοντής, υπογραμμίζοντας ότι «ξεχνάτε ή παρακάμπτετε την επί δεκαετίες συμβολή με τη μουσική μου στο θέατρο, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στην Ευρώπη κ.λπ. μέσα από τις παραστάσεις της Άννας Συνοδινού, του Εθνικού Θεάτρου και, φυσικά, του Κουν με το Θέατρο Τέχνης; Και όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και για εξήντα ολόκληρα χρόνια μουσικής. Τι απ’ όλα; Μια τέτοια μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία δεν σας είναι αρκετή; Τι άλλο θα θέλατε που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας; Θα πρέπει δηλαδή να ευθυγραμμιστώ στον ανύπαρκτο και άγνωστο αυτό σχεδιασμό σας για να με εντάξετε; Και μη χειρότερα!».

Ούτε αστική ευγένεια από την EΡΤ

Όσο για την ΕΡΤ, όπως εξηγεί ο συνθέτης, «πριν υποβάλω το αίτημά μου προς το Φεστιβάλ Αθηνών, στις 10 Οκτωβρίου, ζήτησα εγγράφως και εγκαίρως από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ να μου διαθέσουν τη μικρή συμφωνική ορχήστρα για το καλοκαίρι του 2023, με την παράκληση να μου δοθεί άμεσα η απόφασή τους, για να προλάβω την προθεσμία υποβολής της αίτησής μου προς το Φεστιβάλ Αθηνών, που έληγε στις 31 Οκτωβρίου. Σε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά μου στους υπεύθυνους διευθυντές πληροφορήθηκα τελικά ότι έπρεπε να εγκριθεί το αίτημά μου από τον κύριο Ζούλα... Τι να πω! Θου, Κύριε...! Ακόμα περιμένω την έγκριση!».

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Χρ. Λεοντής ήταν ο αμέσως προηγούμενος πρόεδρος της ΕΡΤ. Και για λόγους αστικής ευγένειας ο Κ. Ζούλας θα μπορούσε έστω να απαντήσει στον προκάτοχό του. Ο Χρ. Λεοντής όμως απευθύνεται σε τούτη την επιστολή του και στον Κ. Ζούλα κατακεραυνώνοντάς τον για «πράξεις φίμωσης, αποκλεισμών, περιορισμών και απαγορεύσεων» που «δεν τιμούν καμία χώρα, καμία κυβέρνηση, καμία διοίκηση».

Όπως επισημαίνει, «προσθέτω και τον εαυτό μου στην προσπάθεια, όχι μόνο να μην απολυθούν αυτοί οι μουσικοί (σ.σ.: από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ), αλλά να ξεπεραστούν και όλα τα πιθανά εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρωση όλων των κενών θέσεων και στα τρία μουσικά σύνολα». Αναφερόμενος δε στην «απαγόρευση» να διευθύνουν ο Μύρωνας Μιχαηλίδης και ο Βύρωνας Φιδετζής προγραμματισμένες συναυλίες τους «επειδή πήραν το μέρος των μουσικών στον αγώνα τους για τη μη απόλυσή τους», ο Χρ. Λεοντής ζητά «να αρθεί αμέσως αυτή η γελοία απαγόρευση για τους δύο συναδέλφους».

«Αν δεν μπορείς να φτιάξεις το καινούργιο, μην χαλάς το παλιό. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Αυτό είναι υπανάπτυξη» υπογραμμίζει.

Ο Χρ. Λεοντής απευθύνεται όμως και στη μέλλουσα κυβέρνηση, «γιατί από την παρούσα... τα βλέπουμε μπροστά μας!». Συστήνει «να δημιουργηθούν συμφωνικά σύνολα» στις πέντε μεγάλης πόλεις της χώρας, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Γιάννενα και την Ξάνθη, «για τις ανάγκες της περιφέρειας και την τόνωση της ζωής των κατοίκων τους». Όπως άλλωστε σημειώνει σκωπτικά, «τι διάολο “ανήκομεν εις την Δύσιν και την ευρωπαϊκήν οικογένειαν”;».

Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κρίμα που το Φεστιβάλ Αθηνών δε συμμερίζεται την αγάπη του ελληνικού λαού στο έργο του Χρ. Λεοντή

Στην ανακοίνωση του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση του Φεστιβάλ Αθηνών να μην εντάξει στο πρόγραμμά του συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο για τα 60 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς του στην ελληνική μουσική και τον Πολιτισμό.

Το 2023 ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής θα συμπληρώσει 60 χρόνια στο χώρο του τραγουδιού. Ήταν Μάρτιος του 1963, όταν στο Θέατρο «Ακροπόλ», ο Μίκης Θεοδωράκης τον παρουσίασε μαζί με τον Μάνο Λοΐζο, στην παρθενική τους συναυλία, όπου για πρώτη φορά παρουσίαζαν, τη μουσική και τα τραγούδια τους στο κοινό. Με αφορμή αυτή την επέτειο ο σπουδαίος δημιουργός κατέθεσε πρόταση για να συμπεριληφθεί στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, το καλοκαίρι του 2023 στο Ηρώδειο, συναυλία που θα διηύθυνε ο ίδιος με εκλεκτούς συνεργάτες του. Η πρόταση απορρίφθηκε «μετά πολλών επαίνων». Η απάντηση του Φεστιβάλ ανάμεσα στα άλλα ανέφερε τα εξής: «Μελετήσαμε διεξοδικά την πρότασή σας, η οποία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο ευρύτερος όμως σχεδιασμός και οι επιμέρους κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2023, δεν επιτρέπουν την ένταξή της στο φετινό Φεστιβάλ.{…}Η εκτίμηση στο πρόσωπο των επικεφαλής δημιουργών είναι δεδομένη, όπως και η επιθυμία για την ανανέωση της επικοινωνίας μας στο μέλλον.»

Το Τμήμα Πολιτισμού του Σύριζα-ΠΣ αναρωτιέται με τι τρόπο εκφράζει το Φεστιβάλ την εκτίμηση του στον δημιουργό εμβληματικών έργων όπως η «Καταχνιά», το «Αχ, έρωτα» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, το «Καπνισμένο τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου-για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις σπουδαίες δημιουργίες του που σφράγισαν τη σύγχρονη ελληνική μουσική – όταν αρνείται να τον εντάξει στο πρόγραμμά του; Η μακρόχρονη πορεία του Χρήστου Λεοντή στη δισκογραφία, το θέατρο, το σινεμά, η συμμετοχή του σε φεστιβαλικές παραστάσεις, η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, τον Κάρολο Κουν και άλλων σπουδαίων σκηνοθετών θεάτρου και κινηματογράφου, τον κατατάσσουν στη χορεία των μεγάλων δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού. Ο Χρήστος Λεοντής έχει κερδίσει αναμφίβολα τη θέση που του αξίζει στην καρδιά του ελληνικού λαού. Κρίμα για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που δεν συμμερίζεται αυτή την αγάπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)