to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 29.11.2022

Κοινωνία

Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: «Άγονη και προβληματική είναι η πολιτική τους…!»

«Αν πραγματικά νοιάζονταν για τις άγονες περιοχές θα θεσμοθετούσαν ένα οργανωμένο πλαίσιο οικονομικών- διοικητικών και επιστημονικών κινήτρων για τους γιατρούς»: Τι αναφέρει η συνδικαλιστική παράταξη «Μέτωπο» σχετικά με την υγειονομική κάλυψη που ισχυρίζεται πως εξασφαλίζει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές


Όπως αναφέρει αναλυτικά το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών (28/11/22):

Στην απελπισία του να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο του σκότους, που αποτελεί ταφόπλακα για το ΕΣΥ, την Ιατρική και την Υγεία στη χώρα, το τρίδυμο Μητσοτάκης-Πλεύρης-Γκάγκα ισχυρίζεται ότι με τις διατάξεις του θα αυξηθεί η προσέλευση γιατρών σε άγονες και προβληματικές περιοχές.

Έτσι, υποστηρίζουν, ότι είναι κίνητρο στις περιοχές αυτές, μετά τις περισσότερες από 15 εφημερίες που πραγματοποιεί η πλειονότητα των γιατρών, να απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Αφού έχει κάνει και άλλα οχτώ απογευματινά ιατρεία (προϋπόθεση του νόμου)! Σε ποια χώρα ζουν; Ας πληροφορηθούν ότι στο σύνολο των νοσοκομείων των περιοχών αυτών απογευματινά ιατρεία δε λειτουργούν, ιδιωτικές κλινικές δεν υπάρχουν και η πληθώρα των γιατρών αδυνατεί ήδη να ανταπεξέλθει στον εφημεριακό φόρτο. Τα νησιά,για τους γιατρούς ΕΣΥ που τα υπηρετούν, δεν είναι τόπος διακοπών, όπως τα γνωρίζουν οι κυβερνητικοί happytravelers.

Εισάγουν τη μερική απασχόληση, επίσης υποτίθεται ως κίνητρο προσέλκυσης. Μα ήδη υπήρχε η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών με παροχή υπηρεσιών με «μπλοκάκι»., χωρίς καμιά επιτυχία. Με τη μερική απασχόληση για τις ίδιες ημέρες εργασίας ένας ιδιώτης γιατρός θα έχει μείωση των αποδοχών του σε σχέση με το μπλοκάκι! Μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί να το προτιμήσει;

Αν πραγματικά νοιάζονταν για τις άγονες περιοχές θα θεσμοθετούσαν ένα οργανωμένο πλαίσιο οικονομικών- διοικητικών και επιστημονικών κινήτρων για τους γιατρούς.

Ενδεικτικά, η έγνοια τους για τα νησιά και την παραμεθόριο είναι τόση που στα νομοθετικό έκτρωμα τους παραπέμπουν σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τον Ιούνιο του 2023 για τη ρύθμιση του επιδόματος αγόνου στους γιατρούς. Ενός επιδόματος που προβλεπόταν το 1983 ως ποσοστό του βασικού μισθού ΕΣΥ, και που 40 χρόνια μετά εξακολουθεί να χορηγείται ως ποσοστό των βασικών μισθών του 1983. Για τη χορήγηση του επιδόματος αγόνου σ’ έναν Επιμελητή Β΄ άγονης περιοχής, ο βασικός μισθός του το 2022  θεωρείται ότι είναι 60.000 δραχμές, δηλαδή 142,52 ευρώ! Και με βάση αυτόν τον βασικό υπολογίζεται το επίδομα. Τη ντροπή αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τη λύσει, αλλά χρειάζεται άλλον έναν χρόνο για να το σκεφτεί.

Το γεγονός ότι το σύνολο των γιατρών σ’ αυτές τις περιοχές κάνει πληθώρα πρόσθετων εφημεριών, που τις πληρώνεται κουτσουρεμένες μήνες μετά, και το μεγαλύτερο ποσοστό τους καταλήγει στην εφορία, δεν μπορεί να το επιλύσει η κυβέρνηση.

Την πραγματικότητα ότι υπάρχουν γιατροί που αναγκάζονται να εφημερεύουν δυο μήνες συνεχόμενα, δεν μπορεί να την αλλάξει η κυβέρνηση.

Την επιστημονική μοναξιά, το πρόβλημα στέγης, τα προβλήματα μετακίνησης δεν τα γνωρίζει η κυβέρνηση.

Μόνη έγνοια της είναι η ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Ας μην κρύβεται πίσω από ψεύτικα προσχήματα σχετικά με τα νησιά, τις άγονες και προβληματικές περιοχές.
Άγονη και προβληματική είναι η πολιτική τους!

Και αν στις αστικές περιοχές το νομοσχέδιο αυτό διαλύσει το ΕΣΥ, την δημόσια και ιδιωτική υγεία, και κάνει ασθενείς και γιατρούς βορρά στα δόντια των μεγαλο-κλινικαρχών, στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές το νομοσχέδιο αυτό θα είναι πραγματική ταφόπλακα. Όχι νέοι γιατροί δε θα πάνε, αλλά σε λίγο θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και όσοι βρίσκονται εκεί. Και θα αποχωρήσουν για λόγους και επιστημονικούς και βιοποριστικούς.

Στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές το ΕΣΥ είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης.

Μην παίζετε με την Υγεία των περιοχών αυτών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Εφαρμογή ης συνταγματικής επιταγής για την νησιωτικότητα.
• Άμεση χορήγηση του επιδόματος αγόνου με βάση τους βασικούς μισθούς του 2022 και όχι του 1983!
• Οργανωμένο πλαίσιο κινήτρων (οικονομικών- διοικητικών- επιστημονικών) για την  προσέλκυση και παραμονή ιατρών ΕΣΥ σε άγονες και νησιωτικές περιοχές.
• Απόσυρση του ανθυγιεινού νομοσχεδίου Μητοτάκη-Πλεύρη- Γκάγκα που διαλύει το ΕΣΥ και την υγεία στη χώρα.

Αυτό το νομοσχέδιο δε συζητιέται, πετιέται.
Δημόσια δωρεάν υγεία στα νησιά,  Δημόσια δωρεάν υγεία σε όλη τη χώρα.

ΟΧΙ στους νεκροθάφτες της Υγείας και του ΕΣΥ!
ΟΧΙ στο δολοφονικό για το ΕΣΥ και τους ασθενείς νομοσχέδιο!
ΟΛΟΙ στον αγώνα!Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ΟΕΝΓΕ, Ενώσεων Γιατρών και Ιατρικών Συλλόγων.

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
ΜΕΤΩΠΟ ΠΙΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)