to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 29.11.2022

Κοινωνία

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Εύβοια - Άγνωστο έως τώρα το ρήγμα

Αναστάτωση από τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Εύβοια - Μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε διάστημα ενός λεπτού - Κλειστά τα σχολεία στην Κάρυστο


"Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός" είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Εύβοια, ενώ έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

"Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε" είπε ο κ. Παπαδόπουλος για να συμπληρώσει: "Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα".

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29/11) και ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 9 Χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Ακολούθησαν μετασεισμοί με τους μεγαλύτερους (4,2 και 4,1R ) να σημειώνονται με διαφορά μόλις ενός λεπτού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Όπως είπε ο δήμαρχος Καρύστου Λεύτερης Ραβιόλος τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός στην Αθήνα

Λέκκας: Άγνωστο έως τώρα το ρήγμα - Ομαλή η ακολουθία

Τον λόγο που έγιναν τόσο αισθητοί στην Αττική ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια, καθώς και οι αλλεπάλληλοι μετασεισμοί που ακολούθησαν, εξηγεί στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν το είχαμε καθόλου υπόψη μας», καθώς πρώτη φορά καταγράφεται σεισμός στο συγκεκριμένο σημείο

«Το ρήγμα αρχίζει από τον Μυλοπόταμο στην Εύβοια και φτάνει μέχρι τα Στύρα», εξήγησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας. Για τον λόγο που οι σεισμοί ήταν τόσο έντονοι και στην Αττική, εξηγεί τα εξής: «Το ρήγμα αυτό δίνει σεισμούς – απ’ ό, τι φαίνεται – που δημιουργούν έντονο φαινόμενο της κατευθυντικότητας, με τους σεισμούς να στοχεύουν Αθήνα. Γι’ αυτό και οι σεισμοι ήταν τόσο αισθητοί στο Λεκανοπέδιο».

Τέλος, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ομαλή σεισμική ακολουθία: «Μετά τον 4,7 Ρίχτερ που φαίνεται ήταν ο κύριος σεισμός και τον 4,2 Ρίχτερ, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Εξελίσσεται πολύ ομάλα η ακολουθία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)