to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πέθανε ο σπουδαίος φυσικός Σταύρος Κατσανέβας

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο καθηγητής Φυσικής και μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


«Έφυγε σε ηλικία 69 ετών ο καθηγητής Φυσικής Σταύρος Κατσανέβας. Ήταν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρύτητας και καθηγητής στο Université Paris Cité.

Διετέλεσε υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του CNRS (2002-2012), ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος ASPERA, για το συντονισμό των Ευρωπαϊκών οργανισμών έρευνας Αστροσωματιδιακής Φυσικής (2006-2009), συνιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών οργανισμών έρευνας για την Αστροσωματιδιακη φυσική  (2012-2014), διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής των Αστροσωματιδίων και Κοσμολογίας (APC) του l'IN2P3/CNRS-Université de Paris, και συνδιευθυντής του Εργαστηρίου αριστείας Αστροφυσικής-Γεωφυσικής UnivEarths (2014-2017).

Προηγουμένως, υπήρξε καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Λυών, επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ και ερευνητής στα εργαστήρια  CERN, Fermilab.

Συλλυπητήρια από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έγραψε σε ανάρτησή του: «Στις πρώτες γραμμές της επιστήμης και της Αριστεράς, αφοσιωμένος στις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ, σύντροφος και καλός φίλος, ο Σταύρος Κατσανέβας αφήνει ένα κενό στις γραμμές και τις ψυχές μας.

Θα θυμόμαστε πάντα εκείνο το φως που τον συνόδευε και που μόνο η σεμνότητα του ανθρώπου που ξέρει να πιστεύει, αλλά και να αμφισβητεί, εκπέμπει».

Κ. Γαβρόγλου: Ένας λαμπρός φυσικός, ένας αγαπητός σύντροφος

Όπως αναφέρει ο πρ. υπουργός Παιδείας:

Ένας λαμπρός φυσικός, ένας αγαπητός σύντροφος και μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Κατσανέβας, έφυγε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ανάμεσα στις πολλές συμβολές του, πρόσφατα -και ως Διευθυντής του European Gravitational Observatory στην Ιταλία- αναδείχθηκε ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον εντοπισμό και στη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων.

Πάνω από όλα όμως, ο Σταύρος ήταν από εκείνους τους σπάνιους ερευνητές που ποτέ δεν δείλιασε να ταυτιστεί με την ανανεωτική αριστερά και χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν πάντοτε διαθέσιμος να μας βοηθήσει στην δύσκολη και περίπλοκη καθημερινότητά μας στο Υπουργείο Παιδείας, ειδικότερα δε στον τομέα της έρευνας. 

Εμείς χάνουμε έναν αγαπημένο φίλο και σύντροφο και η επιστήμονική κοινότητα ένα λαμπρό και ταυτόχρονα σεμνό μέλος της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)