to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ισορροπία τρόμου στο παρά πέντε της κρίσιμης συνεδρίασης για το σκάνδαλο υποκλοπών

Ο χαλαρός Δημητριάδης, οι φόβοι του Μαξίμου και οι εντολές σε Τασούλα και Μπούρα - Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 12 το μεσημέρι αύριο Δευτέρα 28/11


Η όψη του Γρηγόρη Δημητριάδη τις τελευταίες εβδομάδες δεν συνάδει με έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο αποκαλύψεων για τον ρόλο του στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν είναι λίγοι που τον έχουν δει να περπατά χαμογελαστός και με χαρακτηριστική άνεση στους δρόμους του Κολωνακίου, κοντά στο δικηγορικό του γραφείο, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί κανονικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, στο Μέγαρο Μαξίμου, επικρατεί έντονο κλίμα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης. Συσκέψεις επί συσκέψεων βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους στενούς συνεργάτες του, συσκέψεις που καταλήγουν σε εντολές είτε προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα είτε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, και έμπιστο άνθρωπο του μητσοτακικού περιβάλλοντος, Αθανάσιο Μπούρα.

Οσοι παρατηρούν τις εκατέρωθεν κινήσεις λένε ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί μια «ισορροπία τρόμου», η οποία άνετα μπορεί να ανατραπεί αν συνεχιστούν οι σοβαρές αποκαλύψεις για τις υποκλοπές ή αν αποφασίσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα για τα όσα έπραξε ως «εξ απορρήτων» και εν γνώσει του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, από την προηγούμενη παρουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την 1η Σεπτεμβρίου πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι του σκανδάλου των υποκλοπών. Τόσο πολύ, που τα όσα είχε πει τότε ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού τον καθιστούν τουλάχιστον αναξιόπιστο. Το αν θα επαναλάβει τους ισχυρισμούς του θα αποτελέσει και ένδειξη για το αν η «ομερτά» του προηγούμενου διαστήματος δεσμεύει ακόμα τον «αποσυνάγωγο ανιψιό», όπως τον περιγράφουν γνώστες των διεργασιών και των εκατέρωθεν απειλών.

Οι έωλοι ισχυρισμοί του Δημητριάδη

Ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου είχε αρνηθεί να απαντήσει για τις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη και Κουκάκη επικαλούμενος το «απόρρητο». Πλήθος νομικών, αλλά και ο Κώστας Τζαβάρας, έχουν επιχειρηματολογήσει πως δεν μπορεί να υφίσταται απόρρητο ενώπιον την Επιτροπής. Ούτως ή άλλως, το ΦΕΚ που περιέγραφε τις αρμοδιότητές του δεν περιλαμβάνει την επαφή με την ΕΥΠ, την οποία ο ίδιος αποκάλυψε στην Επιτροπή. Γινόταν δηλαδή εξωδίκως δέκτης των ενημερώσεων από την ΕΥΠ, τις οποίες μετέφερε, σύμφωνα με τον ίδιο, στον Κ. Μητσοτάκη κατά περίσταση και όποτε χρειαζόταν.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι με τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα είχε συχνή επαφή. Ο ίδιος ήταν άλλωστε εκείνος που, σύμφωνα με πλήθος ρεπορτάζ που ουδέποτε διαψεύστηκαν, εισηγήθηκε να τεθεί στο τιμόνι της ΕΥΠ ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Ο ίδιος αρνήθηκε μάλιστα ότι είχε σχέση με την αλλαγή του σχετικού νόμου προκειμένου ο Κοντολέων να «χωρέσει» στα απαιτούμενα τυπικά (και ανύπαρκτα) προσόντα.

Ο Γρ. Δημητριάδης είχε παραδεχτεί ενώπιον της Επιτροπής ότι γνωρίζει τον Γιάννη Λαβράνο. Μια παραδοχή που αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για πλήθος ερωτήσεων, οι οποίες βασίζονται σε πλήθος ρεπορτάζ των τελευταίων εβδομάδων. Για παράδειγμα, ισχύει πως σύστησε τον Λαβράνο στον Κ. Μητσοτάκη λίγο μετά την εκλογή του στην αρχηγία της Ν.Δ.; Ισχύει πως οι μαζί με τον Λαβράνο έκαναν συνάντηση στο Λονδίνο με ειδικό, κατά τις οποίες «στόλισαν» τον Νίκο Παναγιωτόπουλο; Ισχύει πως το 2020 συνάντησε τον Ισραηλινό Σαφάκ Άβνι, που έφερε το Predator στην Ελλάδα;

Ο τέως γ.γ. του πρωθυπουργού είχε ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει τον Φέλιξ Μπίτζιο της Intellexa. Ωστόσο, κάτι τέτοιο καταρρίπτεται από τα ρεπορτάζ με τις οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα στους δύο («επενδυτική πρωτοβουλία» είχε χαρακτηρίσει ο Δημητριάδης την πώληση της εταιρείας Canalis στην B&F, που με τη σειρά της αγόρασε την εταιρεία Ventus του αδελφού του Μπίτζιου). Υπάρχει όμως και ακόμα ένα γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Δημητριάδη. Σύμφωνα με το Βήμα, ο Δημητριάδης είχε έρθει σε επαφή με τον Κύπριο δικηγόρο και τέως γραμματέα διεθνών σχέσεων του ΔΗ.ΣΥ. Αλέξανδρο Σίνκα προκειμένου για να βοηθηθεί ο Φέλιξ Μπίτζιος σε δίκη του στην Κύπρο.

Είχε, λοιπόν, σχέση ο Γ. Λαβράνος με τις εταιρείες που σχετίζονται με το Predator στην Ελλάδα; Ο ίδιος είχε αρνηθεί στην Επιτροπή κάθε σχέση, ωστόσο τα παραπάνω δείχνουν ότι είχε σχέσεις με τα κομβικά πρόσωπα των Krikel και Intellexa. Και τα ερωτήματα γι’ αυτές τις σχέσεις αναμένεται να είναι πιεστικά, καθώς οι μπίζνες και η χρήση κακόβουλων λογισμικών δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από κανενός είδους απόρρητο.

Τελευταίο ζήτημα, και εξόχως πολιτικό, αφορά την παραίτηση του Δημητριάδη από τη θέση του. Ο ίδιος είπε στην Επιτροπή ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως. Ο Μητσοτάκης έχει πει ότι εξανάγκασε σε παραίτηση τον ανιψιό του. Το τι ισχύει τελικά ελπίζουμε να το ακούσουν τη Δευτέρα οι βουλευτές της Επιτροπής.

Συγκάλυψη, μέρος δεύτερο

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο Δημητριάδης είναι κομβικό πρόσωπο για την αναζήτηση της αλήθειας, το οποίο όμως έχει επιλέξει να δρα αυτόνομα. Γι’ αυτό και στις απανωτές συσκέψεις τους τα στελέχη του μητσοτακικού περιβάλλοντος κινήθηκαν με τη λογική του περιορισμού της ζημιάς. Και μια και διαφαίνεται ένας «ακήρυχτος πόλεμος» του Μαξίμου με το τρίγωνο Λαβράνος-Μπίτζιος-Δημητριάδης, οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη κλήθηκαν να βρουν λύση στο πώς θα αποκλείσουν από την Επιτροπή τους άλλους δύο, δηλαδή τους Λαβράνο και Μπίτζιο, ώστε να μην βρεθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπροστά ε ανεπιθύμητες εκπλήξεις.

Αν Ντίλιαν, Λαβράνος και Μπίτζιος αρνηθούν να εμφανιστούν στη Βουλή, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ζητήσει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους. Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων επιχείρησε να υψώσει τείχος μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι πρόκειται για ακρόαση και όχι για εξέταση. Παρέπεμψε δε στην ίδια την Επιτροπή ώστε να αποφασίσει γι’ αυτό.

Εκεί είναι που θα πάρει τη σκυτάλη ο Αθανάσιος Μπούρας και θα επαναλάβει όσα έλαβε ως εντολή από το Μαξίμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέσω πηγών του έχει επισημάνει ότι ο Κανονισμός της Βουλής δίνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα. Επιπρόσθετα, το άρθρο 147 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ρητά τη δυνατότητα έκδοσης εντάλματος βίαιης προσαγωγής.

Ποιο τερτίπι θα σκαρφιστούν το προεδρείο και ο πρόεδρος της Βουλής για να αποφύγουν τη βίαιη προσαγωγή των επιχειρηματιών, που σε τελική ανάλυση μπορεί να βαρύνονται με σοβαρότατες ποινικές κατηγορίες για παράνομες παρακολουθήσεις;

Το κρίσιμο στοιχείο που «δένει» πάντως την υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι τα τιμολόγια ανάμεσα σε Krikel και Intellexa. Τα λογιστικά και οικονομικά στοιχεία που έδωσαν εκπρόσωποι της Krikel στο κλιμάκιο της ΕΑΔ έδειξαν ότι η εταιρεία έχει για πελάτη της μόνο το Δημόσιο. Οι οικονομικές δοσοληψίες εκατέρωθεν ύψους 150.000 ευρώ με την Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, πρέπει λοιπόν να αφορούν δουλειά του Δημοσίου. Με άλλα λόγια, τα τιμολόγια αποτελούν έγγραφη απόδειξη ότι η Intellexa έχει σχέση με το Δημόσιο με ενδιάμεση την Krikel.

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να ανακοπούν τα φίλια πυρά

Λίγο αφότου η Ν.Δ. ανέβαλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, έλαβε χώρα ένα πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά παρασκηνιακό γεγονός, που οδήγησε τον Κώστα Τζαβάρα εκτός της συνεδρίασης της Επιτροπής. Την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Μυλωνάκης, γενικός γραμματέας της Βουλής και απόλυτος έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε με τον έμπειρο βουλευτή της Ν.Δ. για να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο το ίδιο πρωί.

Το «βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής» είχε πει στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Κ. Τζαβάρας, αντιτιθέμενος σφόδρα στη «γραμμή» της Ν.Δ. για τις πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Παράλληλα, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός έβαλε και κατά της δικαστικής εξουσίας, λέγοντας πως «οι εισαγγελείς κάθονται και κλώθουν» και «καλό θα είναι να βγουν στη δράση».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που σχολίασε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις είναι εντελώς άστοχες και άδικες, ενσπείρουν ανησυχία και αμφιβολίες στους πολίτες και, με βεβαιότητα, στο τέλος της έρευνας θα απαξιωθούν εκείνοι που τις έκαναν». Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη από σφοδρές πιέσεις που δέχτηκε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Λίγες ώρες αργότερα διαμηνύθηκε στον Κ. Τζαβάρα από το Μαξίμου μέσω Μυλωνάκη ότι οι δηλώσεις του δημιουργούν πρόβλημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως γνωστοποιήθηκε στον βουλευτή ότι θα αντικατασταθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν κληθεί Δημητριάδης, Ντίλιαν, Λαβράνος και Μπίτζιος. Σημειωτέον, οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν τη δυνατότητα να αντικαθιστούν μέλη των επιτροπών, ωστόσο στη συγκεκριμένη Επιτροπή δεν είθισται τέτοια «βίαιη» αντικατάσταση και προτιμάται ο κάθε βουλευτής να αποστέλλει επιστολή επικαλούμενος εμπόδια να προσέλθει στην επικείμενη συνεδρίαση.

Το ενδιαφέρον είναι πως η συνεννόηση ανάμεσα στον Τζαβάρα και τον Μυλωνάκη φαίνεται να περιελάμβανε η αντικατάσταση να γίνει αύριο Δευτέρα. Γι’ αυτό και το περιβάλλον Τζαβάρα σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ για το θέμα έλεγε αρχικά «θα δούμε» και δεν επιβεβαίωνε την αντικατάστασή του.

Λίγα λεπτά μετά, πηγές της Ν.Δ. δημοσιοποίησαν την κίνηση, με αποτέλεσμα η αντικατάσταση να μοιάζει τελεσίδικη. Έτσι αναγκάστηκε ουσιαστικά ο Κώστας Τζαβάρας να επιβεβαιώσει πως θα επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να μην προσέλθει στην Επιτροπή. Συνεργάτες του έλεγαν μάλιστα ότι ο βουλευτής δεν επιθυμεί να προκαλέσει πρόβλημα στην παράταξη.

Η καρατόμηση Τζαβάρα έλυσε για τη Ν.Δ. μισό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται πως στην Επιτροπή συμμετέχει επίσης η Όλγα Κεφαλογιάννη, που σε δύο συνεντεύξεις της (newsbomb.gr, news247.gr) επανέλαβε την αντίθεσή της με την επίκληση του απορρήτου στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Στην αυριανή συνεδρίαση είναι πολύ πιθανό να προκληθεί ψηφοφορία από την αντιπολίτευση για το εάν θα «προαχθούν βιαίως» σε αυτήν οι Ντίλιαν, Λαβράνος και Μπίτζιος.
Για να σχηματιστεί πλειοψηφία που θα εγκρίνει αυτό το αίτημα απαιτείται μόνον ακόμα μία ψήφος. Έτσι η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι πια η μόνη που εκφράζει δημοσίως τη διαφωνία της με τις μεθοδεύσεις των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο. Η πίεση στο πρόσωπό της είναι πια πολύ σοβαρή και απομένει να φανεί τι θα επιλέξει η ίδια.

Υπενθυμίζεται πως όταν, προ μηνών, φούντωσαν τα σενάρια για αντικατάστασή της από την Επιτροπή, η ίδια είχε δηλώσει: «Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωσή μου δεν υφίσταται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)