to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Αγώνας για Ελευθερία είναι διαρκής και επίκαιρος

Ο αγώνας στην Δυτική Σαχάρα δεν έχει ξεχαστεί, αποτελεί έμπνευση - Με αφορμή τη σημερινή ημέρα δράσης για τη Δυτική Σαχάρα


Στις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε στην σύγχρονη εποχή εξαιτίας της πολυμορφίας της δράσης αλλά και της επίδρασης του καπιταλισμού, οι γυναίκες δοκιμάζονται. Στην οικονομική, στην οικολογική, στην ενεργειακή, σε κάθε είδους κρίση οι γυναίκες είναι οι πρώτες που γίνονται αποδέκτες της. Αυτό στην Ελλάδα σταδιακά γίνεται αντιληπτό με την καταγραφή των γυναικοκτονιών, όταν με την υγειονομική κρίση και την καραντίνα το κίνημα Metoo έσκασε σαν βόμβα από το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεύμα. Αυτό στο Ιράν πρόσφατα έγινε αντιληπτό από την λαϊκή εξέγερση των θηλυκοτήτων έναντι σε ένα συντηρητικό και θεοκρατικό σύστημα καταπίεσης. Αυτό όμως γίνεται αισθητό και για όποιον γνωρίζει ή μαθαίνει για τον αγώνα και την ζωή των Λαών της Δυτικής Σαχάρα που για πάνω από 40 χρόνια υφίστανται έμφυλη και κρατική καταπίεση.

Αν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, μια ολοκληρωμένα απάντηση για την κρίση, πέρα από απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό και στα τέρατα που γεννά, οφείλει ταυτόχρονα να είναι και μια φεμινιστική απάντηση έναντι στις πατριαρχικές δομές και στην έμφυλη καταπίεση που αυτές δημιουργούν.

Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος ο νεοφιλελευθερισμός γεννά ο ίδιος καταπίεση, εξουσιαστική, οικονομική και κοινωνική που σε συνδιασμό με την πατριαρχία η καταπίεση γίνεται έμφυλη, οι εξουσιαστικές σχέσεις εντοπίζονται στα δύο φύλα, ενώ αντανακλάται τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό η ίδια της η φύση. Κοινώς ο καπιταλισμός (ως πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού) και η πατριαρχία μοιράζονται την καταπίεση και την εξουσιαστικότητα ως κοινές συνισταμένες.

Το παράδειγμα του αγώνα των Λαών της Δυτικής Σαχάρα αποδεικνύει την ρίζα της διφυούς αυτής καταπίεσης και εξουσιαστική σχέσης.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται στα χέρια των λίγων στην Ευρώπη ποτέ δεν έχουν αφήσει τους Λαούς αυτούς να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους. Για το ιστορικό της συζήτησης, η κάποτε αποικιοκρατική δύναμη Ισπανία την δεκαετία του 80’ μαζί με το Μαρόκο στέρησαν στους Λαούς αυτούς το δημοκρατικό δικαίωμα του Δημοψηφίσματος. Για το πολιτικό της συζήτησης, πότε μια ισχυρή οικονομική εξουσία επέτρεψε την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση ενώ πλήττονταν τα συμφέροντά της; αρκεί να θυμηθούμε πώς επενέβη η Ευρώπη στο εσωτερικό της Ελλάδας το 2015 για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. Για το ιδεολογικό, πότε ο καπιταλισμός αγάπησε την δημοκρατία και την ελεύθερη και οργανωμένη έκφραση που αυτή συνεπάγεται;

Στην ιστορία του αγώνα των Λαών της Δυτικής Σαχάρα υπάρχει και άλλη μια μαύρη παρακαταθήκη για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στο Διεθνές Συμπόσιο νέων για Αλληλεγγύη στην Δυτική Σαχάρα, η ρηματική διακήρυξη λέει πως η Ε.Ε. δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Είναι μήπως τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα ως απότοκο της αποικιοκρατίας στην Ευρώπη που κρατούν υπό αυστηρό καθεστώς καταπίεσης την τελευταία, όπως λέγεται, αποικία της Αφρικής; Είναι μήπως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που σε ρόλο εξουσιαστή δεν επιτρέπουν στους Λαούς αυτούς την απελευθέρωσή τους;

Στην περήφανη ιστορία των Λαών αυτών, η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει δείξει την διεθνή της αλληλεγγύη αναδεικνύοντας συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ιστορία της Sultana Khaya, ακτιβίστρια των Λαών της Δυτικής Σαχάρα, όπου έχασε το μάτι της από την Μαροκινή Αστυνομία, φυλακίστηκε, εξαναγκάστηκε σε κατ’οίκον περιορισμό και βιάσθηκε, αυτή και όλες οι γυναίκες στην οικογένειά της από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Μαρόκο δείχνει την λυσσασμένη έμφυλη κρατική καταπίεση και το απάνθρωπο που δημιουργεί ο συνδιασμός πατριαρχίας και οικονομικού συμφέροντος.

Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό που κρατώ είναι η απάντηση που έχει δώσει το ίδιοτο Μέτωπο PoLiSaRio στο 3ο Γενικό Λαϊκό Συνέδριό του ήδη πριν την δεκαετία του 80’: “Ανάγκη να επιμείνουμε στην εκπαίδευση της γυναίκας γιατί αυτή αποτελεί το πρώτο σχολείο, και να υπογραμμίσουμε ότι είναι απόλυτα συμβιβάσιμη η επαγγελματική της ενασχόληση με τον ρόλο της σα γυναίκα.” Εξηγώντας, ένας αραβικός λαός, 40 χρόνια πριν, όχι μόνο δεν ήθελε την γυναίκα νοικοκυρά στο σπίτι, όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται την γυναίκα ως εργαζόμενη, όχι μόνο δεν αποτελεί έμπνευση για τις νομαδικές κοινότητες του λαού αυτού, αλλά ιεραρχώντας την αξία της εκπαίδευσης, θέλει και ξεκαθαρίζει ότι θέλει η γυναίκα να έχει δικαίωμα στην μόρφωση και πρέπει να επιμείνει σε αυτό γιατί την αντιλαμβάνεται ως ισότιμο μέλος στις νομάδες της.

Εδώ να προσθέσω και ότι η Sultana Khaya είναι πρόεδρος της Ένωσης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ενάντια στην Εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο Boujdour, μια πόλη στην βόρεια Δυτική Σαχάρα, ενώ στο Διεθνές Συμπόσιο πέρυσι στην Μάλαγα το προεδρείο ήταν μόνο γυναίκες.

-Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της πατριαρχικής και νεοφιλελεύθερης ΝΔ από τους 21 υπουργούς μόνο 2 είναι γυναίκες (!) και ο ΣυΡιζΑ έχει ποσόστωση 50% στα όργανά του, έτσι για την σύγκριση-

Επομένως και κλείνοντας, ποιό καταπιεστικό σύστημα θέλει την γνώση και την κριτική σκέψη στο επίκεντρο; ποιό καταπιεστικό σύστημα όπως αυτό του νεοφιλελευθερισμού και της πατριαρχίας επιμένουν και διεκδικούν για όλους παιδεία και κριτική σκέψη; πάντως όχι η έμφυλη και καπιταλιστική κρατική εξουσία.

Στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και στην ανάδυση της Ημέρας δράσης για την Δυτική Σαχάρα θα ενώσω την φωνή μου στον αγώνα με όλες τις καταπιεσμένες ανά τον κόσμο και θα υπενθυμίσω: “Δεν είμαστε όλες, λείπουν οι δολοφονημένες”.

Όμως από την Ελλάδα του αυταρχικού συντηρητικού νεοφιλελευθερισμού από το Ιράν του θεοκρατικού αυταρχισμού, υπενθυμίζεται έτσι ότι ο αγώνας για κοινωνική απελευθέρωση συνεχίζεται και έτσι ακούγεται προς την Δυτική Σαχάρα της έμφυλης μεταποικιοκρατικής κρατικής καταπίεσης το σύνθημα: “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία”. Γιατί μόνο μέσα από τον αγώνα για την γυναίκα, μόνο με τον σεβασμό στην ζωή όλοι θα ζούμε σε μια απελευθερωμένη κοινωνία!

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συντρόφους από την Δυτική Σαχάρα - Free Sahara

*Ο Φοίβος Ζαντές είναι μέλος της επιτροπής Διεθνών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφικό υλικό από την περσινή αποστολή της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Μάλαγα, στο διεθνές Forum νέων για αλληλεγγύη στη Δυτική Σαχάρα:

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)