to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βαρύς Δεκέμβριος για τους καταναλωτές ρεύματος

Αμετάβλητη, σε τιμές Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, παραμένει η τιμή της οικιακής κιλοβατώρας - Μειώνεται η επιδότηση στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος


Πετσοκομμένη στήριξη των επιχειρήσεων, μειωμένη ενίσχυση στο φυσικό αέριο νοικοκυριών και αμετάβλητες τελικές τιμές ρεύματος οικιακών καταναλωτών, ενώ η χειμερινή περίοδος πλέον ξεκίνησε και οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται, περιλαμβάνουν οι επιδοτήσεις για τον... γιορτινό Δεκέμβριο, παρά την ανακοίνωση χαμηλότερων τιμολογίων από τους προμηθευτές και την ευρύτερη αποκλιμάκωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

Το ψαλίδισμα στις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε -40% στο οικιακό φυσικό αέριο και μεταξύ -8,5% και -32% στα επαγγελματικά-εμπορικά τιμολόγια ρεύματος.

Συγχρόνως, για τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση διατηρεί στο ρεύμα τις κλίμακες χρεώσεων, δηλαδή όσο αυξάνεται η κατανάλωση τόσο μειώνεται η επιδότηση, περιορίζοντας συνολικά την κάλυψη όλης της κατανάλωσης. Για τον επόμενο μήνα, που σηματοδοτεί την αρχή του χειμώνα, θα διατεθούν συνολικά για τις επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια 435 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είχε δώσει 1,9 δισ., καλύπτοντας τα εξωφρενικά υψηλά τιμολόγια που επέβαλαν οι προμηθευτές.

Μειωμένη στήριξη
Σημαντικά περιορίστηκαν οι επιδοτήσεις στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος, καθώς διαμορφώνονται ως εξής:

- 183 ευρώ/μεγαβατώρα, από 200 ευρώ τον Νοέμβριο για εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες. H μείωση της επιδότησης τον Δεκέμβριο, έναντι της αντίστοιχης του Νοεμβρίου, ανέρχεται σε 8,5%.

- 34 ευρώ/μεγαβατώρα, από 50 ευρώ τον Νοέμβριο για επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης. Η μείωση της επιδότησης σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι της τάξης του 32%.

Παράλληλα ανακοινώθηκε μειωμένη κατά 40% οριζόντια επιδότηση για τους 700.000 οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, ύψους 15 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, έναντι 25 ευρώ τον Νοέμβριο, ενώ δεν προβλέπεται και πάλι επιδότηση μη οικιακών τιμολογίων αερίου.

Κύκλοι της αγοράς υπολογίζουν ότι τον Δεκέμβριο στη μέση τάση (μόνο για τιμολόγια με ρήτρα, όχι με βάση σταθερές τιμές), με συνολικό κόστος αγοράς ρεύματος 307,3 ευρώ/μεγαβατώρα και επιδότηση μόλις στα 34 ευρώ/μεγαβατώρα, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 273,3 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο η αντίστοιχη τιμή ήταν σημαντικά χαμηλότερη, ενώ δεν συζητάμε καν τιμολόγια με σταθερές τιμές, που είναι ακόμα υψηλότερες.

Μία από τα ίδια στο οικιακό ρεύμα

Πάντως, για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος δεν υπάρχει μεγαλύτερη θετική επίδραση, αλλά εξοικονομούνται πόροι χρηματοδότησης, που εν πολλοίς προέρχονται από χρήματα των ίδιων των καταναλωτών.

Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις οικιακού ρεύματος των παροχών κύριας-μη κύριας κατοικίας διαμορφώνονται ως εξής:

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 221 ευρώ/μεγαβατώρα. Έτσι, για παράδειγμα, στο Γ1 οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ η βασική κιλοβατώρα διαμορφώνεται σε 15,9 λεπτά, ακριβώς στα επίπεδα του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Θυμίζουμε ότι τα ονομαστικά τιμολόγια που έχουν ανακοινωθεί από τους προμηθευτές ήταν 78,8 λεπτά/κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο, 59,5 λεπτά τον Οκτώβριο 39,7 λεπτά/κιλοβατώρα τον Νοέμβριο και 38 λεπτά τον Δεκέμβριο.

- Για μηνιαία κατανάλωση 501-1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 171 ευρώ/μεγαβατώρα. Αν μειωθεί κατά 15% η μέση ημερήσια κατανάλωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, η επιδότηση μπορεί να αυξηθεί κατά 50 ευρώ (δυνητικά, συνολικά 221 ευρώ).

- Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 ευρώ/μεγαβατώρα. Με μείωση κατανάλωσης 15% προβλέπεται αύξηση επιδότησης κατά 50 ευρώ (δυνητικά, συνολικά 131 ευρώ).

- Για τα νοικοκυριά στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ/μεγαβατώρα.

- Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται σε 221 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αισχροκέρδεια

Οι ανακοινώσεις τιμών και επιδοτήσεων Δεκεμβρίου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. αρνείται να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια και να θέσει ανώτατο συντελεστή κέρδους στις ενεργειακές εταιρείες, γιατί προτεραιότητά της είναι η στήριξη των υπερκερδών και όχι των καταναλωτών, όπως σχολίασαν ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ.Φάμελλος και η αναπληρώτρια Π. Πέρκα. Μιλούν για μοντέλο-«ρουλέτα» και για τις ελληνικές πρωτιές σε υπερκέρδη και ακρίβεια χονδρεμπορικής.

Πρωτιά ακρίβειας στην αμόλυβδη
Πρωταθλήτρια στέφεται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα η χώρα μας, με την ακριβότερη αμόλυβδη μεταξύ των 27 της Ε.Ε., και μάλιστα είναι η μοναδική με τιμή άνω των 2 ευρώ, ενώ στην πρώτη τετράδα έχει σκαρφαλώσει και ως προς την τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel). Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο (21.11) δελτίο τιμών υγρών καυσίμων της Κομισιόν, η Ελλάδα, με μέση τιμή αμόλυβδης 2,052 ευρώ/λίτρο, βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τις Φινλανδία με 1,993 ευρώ/λίτρο και Δανία με 1,981 ευρώ/λίτρο - ενώ πέρσι βρισκόταν στην τέταρτη θέση. Συγχρόνως, η χώρα μας διαθέτει το τέταρτο ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης (diesel), καθώς με μέση τιμή στα 1,994 ευρώ/λίτρο η Ελλάδα βρέθηκε πίσω μόνο από τις Σουηδία (με 2,236 ευρώ/λίτρο), Φινλανδία (με 2,184 ευρώ/λίτρο) και Ιρλανδία (με 2,006 ευρώ/λίτρο), όταν πέρσι βρισκόταν στην 11η θέση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)