to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 26.11.2022

Πολιτική

Συγκάλυψη με κάθε μέσο: «Παραίτησαν» τον Κ. Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την αντικατάσταση του βουλευτή Ηλείας, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίρρησή του στην επίκληση του απορρήτου επιβεβαιώνει και η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή»


Αυτό που ψιθυριζόταν εδώ και ημέρες έγινε πράξη, καθώς, ο Κώστας Τζαβάρας αναμένεται να αντικατασταθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς παραμένει σταθερά εκτός γραμμής κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως επιβεβαιώνει και η «Καθημερινή», ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίρρησή του στην επίκληση του απορρήτου, με επιστολή που απέστειλε ζήτησε την αντικατάστασή του από την Επιτροπή και συνεπώς δεν θα δώσει «το παρών» την Δευτέρα 28/11.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Τζαβάρας, εμμέσως πλην σαφώς, εξωθήθηκε στο να ζητήσει την αντικατάστασή του, καθώς, δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, καθώς δεν αλλάζει τις απόψεις του σε σχέση με το θέμα των υποκλοπών, όπως η κάθετη αντίθεσή του στην επίκληση του απορρήτου, την οποία έχει κάνει σημαία το Μαξίμου με στόχο τη συγκάλυψη της δυσώδους υπόθεσης.

Αλγεινή εντύπωση, πάντως, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι από κυκλοφορεί χυδαία σπέκουλα με διαρροές για ΜΜΕ σεναρίων πως η αντικατάσταση του βουλευτή Ηλείας γίνεται για λόγους... υγείας! Ενώ είναι ξεκάθαρο και στον πλέον αφελή παρατηρητή των εξελίξεων ότι με την παραίτηση του διαφωνούντα βουλευτή, αποκαθίσταται ο πολιτικός συσχετισμός της επιτροπής και διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνουν ενοχλητικές καταθέσεις.

Μόλις χτες ο κ. Τζαβάρας δήλωνε ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όπως έκαναν οι Δημητριάδης και Κοντολέων. Για το ίδιο θέμα, υπενθυμίζουμε ότι τη διαφωνία της με τη γραμμή Μαξίμου έχει εκφράσει δημόσια και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Επίσης, ο κ. Τζαβάρας καλούσε σε ταχεία διαλεύκανση του σκανδάλου. Τη Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν στην επιτροπή Δημητριάδης, Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν, δηλαδή τα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου των υποκλοπών. Πέρα από το ζήτημα του απορρήτου που ενδεχομένως θέσει ο Δημητριάδης, διευθυντής μέχρι πρότινος του γραφείου του πρωθυπουργού, είναι πολύ πιθανό η επιτροπή να κληθεί να αποφασίσει και για ένα ακόμα μείζον ζήτημα. Δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν δεν θα προσέλθουν, θα μπει από την αντιπολίτευση το αίτημα της βίαιης προσαγωγής τους. Με την αντικατάσταση Τζαβάρα η κυβέρνηση κερδίζει εκ νέου το συσχετισμό και μπορεί να απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης.

Οι ισορροπίες για τη ΝΔ είναι ευαίσθητες καθώς αν υπάρξει διαφοροποίηση γαλάζιου βουλευτή από την κεντρική γραμμή, τότε θα υπάρξει βίαιη προσαγωγή των τεσσάρων προσώπων, όπως σκοπεύει να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν στη Βουλή.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν γνώριζε ότι θα... παραιτηθεί!

Σύμφωνα με πληροφορίες του avgi.gr, που επικοινώνησε την Παρασκευή με συνεργάτες του Κώστα Τζαβάρα, εκείνοι ανέφεραν ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν καμία ενημέρωση. Μάλιστα στην ερώτηση αν θα παραιτηθεί, απάντησαν «θα δούμε». Ωστόσο ο βουλευτής Ηλείας φέρεται να έχει δηλώσει σε συνομιλίες του ότι, αν του ζητηθεί κάτι τέτοιο, θα διευκολύνει την κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις που έφεραν πυρά από τη Δικαιοσύνη

Υπενθυμίζεται ότι, ο Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο αποδόμησε πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ έκανε λόγο για παράνομες επί της ουσίας διαδικασίες από τις τράπεζες, που κρατούν όμηρο το πολιτικό σύστημα, ενώ παράλληλα σχολίασε εκ νέου το σκάνδαλο υποκλοπών.

Παράλληλα, τόνισε με νόημα ότι δεν τίθεται θέμα απορρήτου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Δευτέρα, γιατί δεν αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με δεδομένο ότι δεν θα προσέλθουν ο πρωθυπουργός και κάποιος υπουργός, αλλά την εξέταση ζητημάτων που άπτονται διαφάνειας του δημόσιου βίου.

Η τοποθέτησή του, μάλιστα, προκάλεσα ενόχληση στους κόλπους της Δικαιοσύνης, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο και την Ένωση Εισαγγελέων να βάλλουν, σήμερα, εναντίον του.

«Από το να κάθονται οι εισαγγελείς και να κλώθουν, καλό θα είναι να βγουν στην δράση και αυτή έχει μόνο μία κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά κι έκρινε πως η δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει με συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες, να πάει στο χώρο της ΕΥΠ και να ψάξει να βρει τα έγγραφα γιατί υπάρχουν π.χ. εγκρίσεις, ποιοι παρακολουθούνται και για ποιους λόγους.

«Έχει καθυστερήσει η Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τζαβάρας και επεσήμανε πως «το βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής» και πως «ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να διασταυρώνει τις πληροφορίες του».

Παρών τη Δευτέρα ο Δημητριάδης, καταθέσεις εξ αποστάσεως για Μπίτζιο και Λαβράνο

Κανονικά παρών θα είναι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδριάζει τη Δευτέρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιβεβαιώνοντας πως θα βρίσκεται κανονικά εκεί για ό,τι χρειαστεί.

Άλλωστε ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε εξαρχής δηλώσει πως θα παραστεί στην Επιτροπή και ότι «κανείς δεν τον σέρνει», κάνοντας σαφές πως σκοπεύει να δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος σκοπεύουν να καταθέσουν γραπτώς μέσω των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό, όπου και βρίσκονται.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα για να κληθούν στην Επιτροπή τέσσερα κομβικά πρόσωπα, επικαλούμενα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.

Τα τέσσερα πρόσωπα είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το Predator, Γιάννης Λαβράνος (Krikel) και Φέλιξ Μπίτσιος (Intellexa), καθώς και ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)