to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 25.11.2022

Πολιτική

Στ. Αραχωβίτης ‒ Ολ. Τελιγιορίδου: «Βαλτωμένα τα Σχέδια Βελτίωσης την πιο κρίσιμη περίοδο»

«Η στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι εγκληματική γιατί οδηγεί την ελληνική γεωργία σε παραπάνω αποεπένδυση, γιατί χάνονται κοινοτικοί πόροι από τους αγρότες και την ύπαιθρο και γιατί αυτά συμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή που δεν πρέπει» δηλώνουν οι τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Με κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης και η αναπλ. τομεάρχης Ολ. Τελιγιορίδου ανακοινώσαν ότι προχώρησαν σε κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με τα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία εμφανίζονται βαλτωμένα, ενώ οι ρυθμοί υλοποίησης και η πιθανότητα ολοκλήρωσης των επενδύσεων μειώνονται. 

Οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, επισημαίνουν οι δύο τομεάρχες, ως προς τη ρευστότητα, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά και απο την αποτυχία αξιοποίησης του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενώ όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης καταγγέλλουν: «Ενώ  κομπάζουν και επαίρονται δήθεν για την “ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα”, καθηλώνουν σε τέλμα τους πιο δυναμικούς αγρότες, αυτούς που τολμούν να επιχειρούν, να εξελίσσονται και να προοδεύουν για την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης βιωσιμότητάς τους και την προστασία της υπαίθρου. Αυτή η στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι τούτη την ώρα εγκληματική γιατί οδηγεί την ελληνική γεωργία σε παραπάνω αποεπένδυση, γιατί χάνονται  κοινοτικοί πόροι από τους αγρότες και την ύπαιθρο  και γιατί αυτά συμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή που δεν πρέπει. Την ώρα που η κρίση βαθαίνει διαρκώς,  μια αντίστροφη εντελώς πορεία είναι επιτακτική και δυνατή αλλά προφανώς όχι από την παρούσα Κυβέρνηση».

Τα παραπάνω οδήγησαν στην κατάθεση σχετικής ερώτησης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία συνυπογράφεται από 38 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου των Στ. Αραχωβίτη και της Ολ. Τελιγιορίδου:

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για την πορεία των Σχεδίων Βελτίωσης είναι δυσοίωνα. Από το 2019 που άρχισαν οι εντάξεις των αγροτών στο πρόγραμμα, και όσο βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, τόσο οι ρυθμοί υλοποίησης και η πιθανότητα ολοκλήρωσης των επενδύσεων μικραίνουν.

Οι  καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης, συνοδεύονται όμως και με εκτίναξη στα κόστη για μια σειρά στοιχείων των επενδύσεων  Άμεση συνέπεια των ανατιμήσεων, και ιδιαίτερα στοιχείων όπως τα τρακτέρ που αποτελούν μεγάλο μέρος των επενδύσεων, είναι  ο εκτροχιασμός των εγκεκριμένων προϋπολογισμών για τα Σχέδια Βελτίωσης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συνεχώς αναθεωρήσεις τους και εντέλει να αποτυγχάνουν να ολοκληρωθούν  οι επενδύσεις.

Από την άλλη, οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή κατάσταση ως προς τη ρευστότητα, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση που οδηγεί σε έλλειψη των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων αλλά και από την αποτυχία αξιοποίησης του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, που χάρις στις “θεαματικές” προσπάθειες της Κυβέρνησης της ΝΔ συνεχώς επιδεινώνεται.

Συνεπώς, η όλη πορεία εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και οι στόχοι για περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής “πάνε περίπατο”, ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι για μια ακόμη φορά ένας απλός παρατηρητής. Δεν παίρνει κανένα δραστικό μέτρο για να αυξηθεί ο βαθμός ολοκλήρωσης των Σχεδίων Βελτίωσης, αλλά αρκείται να εξετάζει και να δίνει νέες ‒που ασφαλώς και είναι απολύτως  εύλογες‒ παρατάσεις.

Ενώ  κομπάζουν και επαίρονται δήθεν για την “ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα”, καθηλώνουν σε τέλμα τους πιο δυναμικούς αγρότες, αυτούς που τολμούν να επιχειρούν, να εξελίσσονται και να προοδεύουν για την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης βιωσιμότητάς τους και την προστασία της υπαίθρου. Αυτή η στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι τούτη την ώρα εγκληματική γιατί οδηγεί την ελληνική γεωργία σε παραπάνω αποεπένδυση, γιατί χάνονται  κοινοτικοί πόροι από τους αγρότες και την ύπαιθρο  και γιατί αυτά συμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή που δεν πρέπει. Την ώρα που η κρίση βαθαίνει διαρκώς,  μια αντίστροφη εντελώς πορεία είναι επιτακτική και δυνατή αλλά προφανώς όχι από την παρούσα Κυβέρνηση.

Θέλοντας να φέρουμε την Κυβέρνηση προ των πολύ σοβαρών ευθυνών που πλέον έχει για τη καταβαράθρωση της αναπτυξιακής προοπτικής της υπαίθρου και των αγροτών, εφόσον δεν λάβει άμεσα και σοβαρά μέτρα για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης,  ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και η Αν. Τομεάρχης Ολ. Τελιγιορίδου, καταθέσαμε ερώτηση που συνυπογράφεται από  38 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)