to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 25.11.2022

Κοινωνία

Η αλληλεγγύη σταμάτησε τις απολύσεις εργολαβικών στη ΛΑΡΚΟ

Ανακλήθηκαν οι έξι απολύσεις εργολαβικών εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ - «Για την Technostyle οι συνάδελφοι που τόσα χρόνια της απέφεραν εκατομμύρια κέρδη είναι μόνο βάρος: Όσο κερδίζεις το κρατάς, μετά το πετάς!», τονίζει η ανακοίνωση ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ


Ανακλήθηκαν τελικά οι απολύσεις έξι (6) εργολαβικών εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, τους οποίους η εργολαβική εταιρεία Technostyle επιχείρησε να ξεφορτωθεί. Για την Technostyle οι συνάδελφοι  που τόσα χρόνια της απέφεραν εκατομμύρια κέρδη είναι μόνο βάρος: Όσο κερδίζεις το κρατάς, μετά το πετάς!

Η ΛΑΡΚΟ, βρίσκεται ήδη από τον Αύγουστο σε διαδικασία πώλησης, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί, τα καμίνια είναι σβηστά και όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς άεργης απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι  αν η μεταλλουργία λειτουργούσε αυτό το διάστημα, θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία της εταιρείας σχεδόν 30 εκατ. ευρώ από την πώληση σιδηρονικελίου και άλλων μεταλλευτικών αποθεμάτων. Η διεθνής τιμή του νικελίου καταγράφει μηνιαία άνοδο 35%! Ακόμη και στις συνθήκες απαξίωσης που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, με τη διάσπαση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ώστε να πουληθεί με δύο παράλληλους διαγωνισμούς, η εταιρεία είχε μηνιαία έσοδα 6-7 εκατ. ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δέσμευση της Ειδικής Διαχείρισης είναι ότι θα περιλάβει και τους εργολαβικούς εργαζομένους στην υπεσχημένη επαναλειτουργία και συντήρηση της. και  επιπλέον η σύμβαση ανάθεσης έργου στον «εργολάβο» Technostyle, είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022.

Η εταιρεία Technostyle νοικιάζει εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ από το 2005 παίζοντας τον ρόλο του μεσάζοντα και αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια κέρδη. Παρά τα κέρδη, σχεδόν κάθε μήνα καθυστερούσε τις πληρωμές και στο τέλος κάθε χρόνου,  πριν οι εργαζόμενοι κλείσουν 12 μήνες εργασίας, τους απέλυε για να τους ξαναπροσλάβει αμέσως μετά, χωρίς διακοπή της εργασίας. Οι εργαζόμενοι έχαναν την προϋπηρεσία τους και ο «εργολάβος» κέρδιζε το  κόστος αποζημιώσεων!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προσπαθεί να ξεφορτωθεί εργαζόμενους. Ενώ η διαδικασία πώλησης καθυστερεί, με τις προσφορές αγοράς που έχουν γίνει να κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα – της τάξης των 5 ευρώ το στρέμμα – ο εργολάβος προσπάθησε αρχικά να προχωρήσει σε ομαδική απόλυση και στη συνέχεια να απολύει ανά 6 άτομα. Κάθε φορά όμως, είναι  η άμεση αντίδραση των συναδέλφων που του χαλάει τα σχέδια του εύκολου πλουτισμού πάνω στις πλάτες εργαζόμενων.

Οι συνάδελφοί τους, που και αυτοί βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται κάθε δύο μήνες, απαίτησαν και πέτυχαν την ακύρωση των απολύσεων. Ζητούν να φύγει οριστικά ο «εργολάβος» από την μέση και οι εργαζόμενοι να ενσωματωθούν στη ΛΑΡΚΟ. Η αλληλεγγύη και ο κοινός τους αγώνας είναι η μόνη ελπίδα να διασωθεί η ΛΑΡΚΟ από τα παράσιτα και να αποτραπεί το μεγάλο πλιάτσικο στην εμβληματική βιομηχανία της χώρας.

tags: ΛΑΡΚΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)