to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κι ας σε πουν λαϊκιστή

Να δεσμευτείς ότι οι νέοι άνθρωποι θα βρουν δουλειές, θα ζουν σε σπίτια με χαμηλό ενοίκιο. Να δεσμευτείς για τις κλαδικές συμβάσεις και τις τριετίες


Με τον πληθωρισμό να κινείται σε δυσθεώρητα ύψη, τα δύο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται, οι μεσαίοι φτωχαίνουν, οι φτωχοί βουλιάζουν. Υπολογίζεται ότι ο πληθωρισμός κουρεύει εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα 10 δισ. την τελευταία διετία, έχει φέρει ήδη ένα νέο «σιωπηρό» Μνημόνιο, όπως πολύ σωστά αναφερόταν χθες σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών. Ενα Μνημόνιο που δεν το επιβάλλουν δανειστές αυτή τη φορά. Το αφήνει να συμβεί μια κυβέρνηση που αρνείται να πάρει το παραμικρό μέτρο ανακούφισης για την πλειονότητα της κοινωνίας.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου λειτουργούν ακόμα οργανωμένα τα συνδικάτα αυτή η καταστροφή δεν είναι δεδομένη. Υπάρχουν αναχώματα.

Στη Γερμανία το μεγαλύτερο συνδικάτο, η IG Metall, κατάφερε και υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους που περιλαμβάνει αύξηση των μισθών κατά 5,2% το 2023, ενώ η συμφωνία που είναι διετής προβλέπει και νέα αύξηση των μισθών κατά 3,3 το 2024. Επιπλέον, για τα επόμενα δύο χρόνια η συμφωνία προβλέπει εφάπαξ παροχές 1.500 ευρώ κάθε χρόνο. Η εργοδοσία και η κυβέρνηση συμφώνησαν, αναγνώρισαν την «αιμορραγία» που επιφέρει ο πληθωρισμός. Εδώ, βρισκόμαστε μήνες τώρα σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο, με μια παραπαίουσα κυβέρνηση που οδηγεί συνειδητά στη φτωχοποίηση και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου.

Λένε ότι για να πάρεις εκλογές πρέπει να υποσχεθείς. Να πλειοδοτήσεις του βασικού αντιπάλου σου, ακόμα και να πεις μια υπερβολή, ακόμα και κανένα ψέμα, βρε αδελφέ. Ελπίδα θέλει ο κόσμος, να νιώσει ότι έχει κάτι καλύτερο μπροστά του, μια καλύτερη μέρα μπορεί να ξημερώσει.
Στην περίπτωσή μας δεν χρειάζεται κανένα ψέμα. Χρειάζεται σχέδιο και κοινωνική συμφωνία. Να επανέλθει η φορολογική δικαιοσύνη, να σταθούν στα πόδια τους οι εργαζόμενοι και με στοχευμένες παροχές οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Να δεσμευτείς ότι οι νέοι άνθρωποι θα βρουν δουλειές, θα ζουν σε σπίτια με χαμηλό ενοίκιο. Να δεσμευτείς για τις κλαδικές συμβάσεις και τις τριετίες που είναι παγωμένες μια δεκαετία. Να δεσμευτείς ότι θα αυξήσεις τον κατώτατο μισθό κατά τουλάχιστον 20%.
Να τολμήσεις να μιλήσεις για την πραγματικότητα. Ας σε πουν λαϊκιστή. Δεν πειράζει. Θα έχεις πει την αλήθεια.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)