to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τον Νίκο

Ας δούμε τώρα και τον λόγο για τον οποίο ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ βρισκόταν στα Προσφυγικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης κατασταλτικής επιχείρησης


Για την προκλητική σύλληψη του καλού συναδέλφου και φίλου Νίκου Πηλού από την αστυνομία στα Προσφυγικά διαβάσαμε. Για τον μισό Ποινικό Κώδικα που για άγνωστο λόγο πάνε του φορτώσουν επίσης διαβάσαμε. Ας δούμε τώρα και τον λόγο για τον οποίο ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ βρισκόταν εκεί κατά τη διάρκεια της μεγάλης κατασταλτικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία την Τρίτη στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.


Ο Νίκος Πηλός από το 2017 καταγράφει συστηματικά τη ζωή και την αλληλεπίδραση μιας πολυεθνικής και ετερόκλητης κοινότητας ανθρώπων μέσα στην ιστορική γειτονιά των Προσφυγικών. Το έργο του Νίκου Πηλού και της δημοσιογράφου Νατάσσας Μπλάτσιου αφορά μια σειρά έξι ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα The Refuge και, όπως εξηγούν οι δημιουργοί του, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο, που, εκτός από τη δημοσιογραφική σειρά, περιλαμβάνει ένα μεγάλου μήκους κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ και ένα φωτογραφικό βιβλίο. Ένα πολύπλευρο έργο που παρουσιάζει τα Προσφυγικά ως ένα «καταφύγιο» για πρόσφυγες από όλο τον κόσμο, οικονομικούς μετανάστες, φτωχούς Έλληνες, ανθρώπους του περιθωρίου και αναρχικούς. Μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων που είχαν χάσει την πατρίδα τους, τη δουλειά τους, την οικογένειά τους, τη ζωή τους, την πίστη τους στο σύστημα βρήκαν στα άδεια διαμερίσματα την εναλλακτική τού να βρεθούν στον δρόμο.

Τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Πηλός και, κρατώντας ζωντανή αυτή την δημοσιογραφική έρευνα, βρέθηκε την Τρίτη και πάλι στα Προσφυγικά για να καλύψει τα γεγονότα μετά το δημόσιο κάλεσμα για ανοιχτή συνέλευση από την Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών. Αυτό ήταν το «έγκλημα» ενός επαγγελματία της ενημέρωσης, που όσοι έχουμε την τύχη να τον γνωρίζουμε μόνο ευχάριστς αναμνήσεις έχουμε και καλά λόγια να πούμε. Και αυτόν τον άνθρωπο θέλησαν να μας τον παρουσιάσουν σαν εγκληματία.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)