to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 23.11.2022

Πολιτική

#predator_gate: Με επιχείρηση εκφοβισμού θέλουν να φιμώσουν το «Reporters United»

Για επιχείρηση εκφοβισμού τους, εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών, κάνουν λόγο οι Reporters United, καταγγέλλοντας ότι πηγή με καλή γνώση του κυκλώματος των παρακολουθήσεων τους προειδοποίησε ότι «σας ψάχνουν»


Αποδέκτες επιχείρησης εκφοβισμού, εξαπάτησης ή και δυσφήμισης φαίνεται να έγιναν πριν μερικές βδομάδες οι Reporters United για το αποκαλυπτικό τους μέχρι τώρα ρεπορτάζ πάνω στο σκάνδαλο των υποκλοπών, που έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Μάλιστα το δημοσιογραφικό μέσο καταγγέλλει οι άγνωστοι που επιχείρησαν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του φαίνεται πως είχαν πρόσβαση ακόμη και σε απόρρητα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο στην ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει το ερευνητικό δημοσιογραφικό μέσο σε σημερινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, γύρω στις αρχές του Νοεμβρίου πηγή με πολύ καλή γνώση του σκανδάλου υποκλοπών προειδοποίησε τους δημοσιογράφους του Reporters United ότι ετοιμάζεται κάποια ύποπτη ενέργεια εναντίον του. Άτομα με στενούς δεσμούς με κρατικούς θεσμούς «ψάχνουν» το μέσο και «ετοιμάζουν κάτι» είπε συγκεκριμένα η πηγή, σύμφωνα με το Reporters United, προειδοποιώντας δύο μέλη του ότι αυτό θα γίνει εμφανές «τις επόμενες μέρες».

Η προειδοποίηση αυτή επιβεβαιώθηκε τελικά μιάμιση μέρα αργότερα, όταν το μέσο δέχθηκε ένα «περίεργο μέιλ», με θέμα «Ερωτήματα που αφορούν την οικονομική διαφάνεια – Έρευνα Δημοσιογράφων» («Questions regarding financial transparency – Journalists Research»). «Στο μήνυμα του, ο μυστηριώδης αποστολέας απηύθυνε 16 ερωτήματα προς το Reporters United, μεταξύ άλλων σχετικά με την οικονομική διαφάνεια του εγχειρήματος και το παρελθόν των συντελεστών του», αναφέρει το Reporters United. Επίσης, ο αποστολέας δεν παραχώρησε τα αληθινά του στοιχεία και την ιδιότητά του, αλλά υποστήριξε ότι πραγματοποίησε τετράμηνη έρευνα για το θέμα και ότι θα δημοσίευε τα ευρήματά του μετά τις 18 Νοεμβρίου, δηλαδή μία μέρα με τη δικάσιμο για την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Θανάση Κουκάκη και των δύο ρεπόρτερ που υπέγραψαν την έρευνα που έφερε τις πρώτες αποκαλύψεις για υποκλοπές στο «φως».

«Το μέιλ έφτασε στο inbox μας στις 11 Νοεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη δικάσιμο που είχε οριστεί για την εκδίκαση της αγωγής του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Θανάση Κουκάκη και των δύο ρεπόρτερ που υπέγραψαν την έρευνα η οποία προκάλεσε την παραίτηση του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού. Και με deadline για να απαντήσουμε στις 18 Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη μέρα από τη δικάσιμο. Ωστόσο, να σημειώσουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια δημοσίευση ή νέα επικοινωνία από τον φανταστικό δημοσιογράφο», επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι του Reporters United.

Αναφορικά με τον «μυστηριώδη» αποστολέα αναφέρουν ότι «γνώριζε με εξαντλητική ακρίβεια (μέχρι δεκαδικού ψηφίου) φορολογικά δεδομένα του Reporters United που δεν είναι δημόσια, και άρα η πρόσβαση σε αυτά θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο εκ των έσω, μέσω του συστήματος Τaxis και της ΑΑΔΕ».

Αυτό που ενισχύει τις αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποστολέα και της υποτιθέμενες έρευνάς του είναι ότι λέγεται DW Free Journal ([email protected]), αλλά στην ιστοσελίδα του δεν έχει καμία δημοσιευμένη έρευνα. Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα του Reporters United το «dwfreejournal.org» δημιουργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή «την ίδια μέρα που λάβαμε τα ερωτήματα που ερευνούσαν το Reporters United!».

Έτσι, τα μέλη του μέσου οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια επιχείρηση «spear phishing»: «Σε αντίθεση με το συνηθισμένο phishing, στο spear (δόρυ) phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) η ηλεκτρονική επίθεση γίνεται με σκοπό να πλήξει, να εξαπατήσει ή να αποσταθεροποιήσει συγκεκριμένο στόχο, οργανισμό ή πρόσωπο».

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι για να στηθεί και να υπηρετηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, δαπανήθηκαν χρήματα και εργατοώρες σε έξι διαφορετικά επίπεδα: έρευνα των οικονομικών και νομικών δεδομένων του Reporters United, έρευνα στις δραστηριότητες και στα δίκτυα κοινωνικών επαφών των μελών του, πρόσβαση σε φορολογικά δεδομένα της ΑΑΔΕ που δεν είναι δημοσίως προσβάσιμα, στήσιμο ιστοσελίδας, αποστολή ερωτημάτων και απόδοσή τους στα αγγλικά, προσπάθεια απόκρυψης των ψηφιακών ιχνών της όλης επιχείρησης», γράφει το Reporters United.

Τις μέρες εκείνες δεν είχαμε καιρό για τέτοια. Από τη μία πλευρά προετοιμαζόμασταν για τη δίκη (παρότι τελικά οι δικηγόροι μας ζήτησαν σύντομη αναβολή), από την άλλη ετοιμαζόμασταν να δημοσιεύσουμε την έρευνά μας για τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, το πιο κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση του Predator, και τις σχέσεις του με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.

Η ακολουθία των γεγονότων θέλει λίγες μέρες μετά να δημοσιεύεται άλλο ένα ρεπορτάζ γροθιά στο στομάχι του Μαξίμου, από την «Εφ.Συν» και το Reporters United, που αποκάλυπτε το ρόλο του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τις σχέσεις του με το Μαξίμου και την Intellexa.

Οι Reporters United δεσμεύονται να ξετυλίξουν το κουβάρι της επιχείρησης εις βάρος τους, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται πολύ από την αποκαλυπτική δημοσιογραφία που «τους χαλάει τις δουλειές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)