to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 23.11.2022

Οικονομία

ΕΕ: Πόσο τιμολογεί το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Το πλαφόν εξετάζεται να τεθεί σε μια τιμή μεταξύ των 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι.


Τις τελευταίες λεπτομέρειες βάζουν σήμερα οι χώρες της ομάδας G7 αναφορικά με το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν.

Το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο επιδιώκει να απαγορεύσει στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός εάν πωληθεί στα επίπεδα ή κάτω από τα επίπεδα της τιμής που έχει συμφωνηθεί. Έχει επίσης δύο στόχους, να κρατήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά προκειμένου να αποφευχθεί εκτίναξη των τιμών, και ταυτόχρονα να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού αργού θα υποστηριχθεί και από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο από τις 5 Δεκεμβρίου.

Το βασικό πλαίσιο έχει συμφωνηθεί, ωστόσο, μένει να καθοριστεί το ύψος του πλαφόν το οποίο εξετάζεται να τεθεί σε μια τιμή μεταξύ των 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η G7 αναμένεται να «κλειδώσει» μια τιμή σε αυτό το εύρος, εκτιμούν οι πηγές του Bloomberg προσθέτοντας ωστόσο ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Το πλαφόν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να εγκριθεί.

Το ύψος του πλαφόν που εξετάζεται είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από την τιμή για την οποία πίεζαν ορισμένες χώρες. Η Ρωσία πουλάει ήδη το αργό της σε έκπτωση, επομένως ένα υψηλό ανώτατο όριο πιθανόν θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.

Σήμερα εν τω μεταξύ συναντώνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με στόχο να εγκρίνουν τον μηχανισμό του πλαφόν ορίου και το προτεινόμενο επίπεδο της τιμής του. Εάν υπάρξει έγκριση, η ΕΕ και η G7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το ανώτατο όριο τιμών αργότερα την Τετάρτη, σύμφωνα πάντα με τις πηγές Bloomberg.

Περίοδος χάριτος

Η ΕΕ προτείνει μεταβατική περίοδος 45 ημερών για την εισαγωγή του πλαφόν, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην διάθεσή του το Bloomberg.

Η προτεινόμενη περίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου – την ημερομηνία έναρξης ισχύος των κυρώσεων για το πετρέλαιο – και θα εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου.

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ ευθυγραμμίζεται με ρήτρα που έχουν ήδη ανακοινώσει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)