to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 23.11.2022

Οικονομία

«Για να τελειώνουν τα ψέματα»: Η κατάσταση που παρέλαβε η ΝΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία

Παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη «για να τελειώνουν τα θρασύτατα ψέματα της κυβέρνησης και κάποιων που αναπολούν την ανασύσταση του “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου»


Με ανάρτησή του στο facebook ο Αλέκος Φλαμπουράρης παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό, «για να τελειώνουν οι θρασύτατα ψέματα της Κυβέρνησης και κάποιων που αναπολούν την ανασύσταση του «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, για να θυμίσουμε την πραγματικότητα».

Αναλυτικά η απάντηση- παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη, βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνου του χρηματοπιστωτικού τομέα, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την προστασία της πρώτης κατοικίας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ:

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες ασφυκτικής μνημονιακής παρακολούθησης και εποπτείας, επειδή ακριβώς θεωρούσε και θεωρεί την κατοικία κοινωνικό αγαθό, έδρασε κατά τρόπο προστατευτικό της πρώτης κατοικίας.

Παραθέτω ένα σύντομο ιστορικό,  για να τελειώνουν οι θρασύτατα ψέματα της Κυβέρνησης και κάποιων που αναπολούν την ανασύσταση του «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, για να θυμίσουμε την πραγματικότητα.
1) Το 2015 που αναλάβαμε την Κυβέρνηση υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που προστάτευε επιτυχημένα την πρώτη κατοικία των μισθωτών και συνταξιούχων από χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες.

2) Ο νόμος Σταθάκη, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία και επιπλέον επέκτεινε την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3) Το 2019 έληξε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο Σταθάκη, αλλά δεν έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό και οι νόμοι «ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ» ενοχοποιήθηκαν από τους διαβόητους «θεσμούς» και των εγχώριων υποστηρικτών τους, ως εργαλεία «στρατηγικών κακοπληρωτών» και η κατάργησή τους ετέθη ως «προϋπόθεση» για την έξοδο από τα μνημόνια.

4) Τον Μάρτιο του 2019 νομοθετήσαμε τον νόμο 4605, στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με πιστωτικά ιδρύματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.  Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκαν πέραν των φυσικών προσώπων και όσοι ασκούσαν εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν λάβει δάνειο με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, με την προϋπόθεση η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές της  περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Επιπρόσθετα προβλεπόταν κρατική επιδότηση της δόσης της νέας ρύθμισης (σε δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια).
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε, παρά τις αντίθετες απαιτήσεις, εν ενεργεία τις διαδικασίες του νόμου ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ. Θέσπισε ένα μεταβατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο και με την οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου οι Τράπεζες ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ να ρυθμίσουν τα δάνεια επί ακινήτων πρώτης κατοικίας.

5) Το νόμο αυτό μάλιστα, τον παράτεινε η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι την κατάργηση του από τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020 (27/10/2020), ο οποίος καταργεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας. Θυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ στον υπουργό Οικονομικών για πολλούς λόγους και μεταξύ αυτών και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

6) Τον Ιούλιο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία του ν. 4605/2019 με διεύρυνση των κριτηρίων  για την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών καθώς και παράταση ισχύος του νόμου.

7) Το Σεπτέμβριο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών οφειλετών, που ως υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης έχουν ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, και οι δύο αυτές τροπολογίες απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Τον Ιούλιο του 2021 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών που αφορούν ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ.

Όλες οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα λοιπόν, που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, που οι Τράπεζες έχουν «εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους;» και άρα δεν ισχύουν επιχειρήματα περί στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, τίποτα δεν εμποδίζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις. Τίποτα, εκτός από την απληστία και την αισχροκέρδεια των funds και των servicers και την υποταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ΝΔ, στις ορέξεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις (εντός κι εκτός κοινοβουλίου) και με τους πολίτες αυτής της χώρας θα σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πορεία.

Όποτε γίνουν εκλογές μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)