to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 23.11.2022

Πολιτισμός

Πάνος Σκουρολιάκος: Το νομοσχέδιο που έφερε η κ. Μενδώνη σε πολλές διατάξεις αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή οδηγία

Για καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, για πολλά προβλήματα, ψέμματα, παραλείψεις και λαϊκισμό κατήγγειλε ο Π. Σκουρολιάκος την υπουργό Πολιτισμού - Δεκτή έγινε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρολιάκος πήρε το λόγο στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σ/ν του ΥΠΠΟΑ για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και αρχικά επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες έρχεται με διετή καθυστέρηση.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε στις Επιτροπές έγινε φανερό ότι το σ/ν θέλει να δημιουργήσει δυσκολίες στους δημιουργούς και να διευκολύνει τις ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις όσον αφορά τον έλεγχο και τα προαπαιτούμενα στη λειτουργία τους.

Όταν η κ. Μενδώνη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός ως κυβέρνηση έφερε τη λειτουργία ΑΟΔ στη διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, θύμισε στην Υπουργό ότι δεν προσγειώθηκε το 2019 στη χώρα, αλλά ότι επί των ημερών της ως Γενικής Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ -η μακροβιότερη στο Υπουργείο- κουκούλωναν τις καταγγελίες για την ΑΕΠΙ και ότι έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγουν στην επιφάνεια οι εκατοντάδες καταγγελίες εγχώριων και διεθνών οργανισμών για τη δράση της ΑΕΠΙ. Με νόμο τότε επετράπη η λειτουργία και ΑΟΔ, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας γι' αυτές τις επιχειρήσεις. Παρότρυνε δε την Υπουργό, αν δεν τις αρέσει η ύπαρξη των ΑΟΔ, να τις απαγορεύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα το δει θετικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ψευδείς ισχυρισμούς της κ. Μενδώνη περί μη κατάργησης άρθρων του νόμου του 2017 για τη διαχείριση των δικαιωμάτων και ενσωμάτωσής τους στον κανονισμό λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και των ιδιωτικών ΑΟΔ.

Επιχειρηματολόγησε επί των τροπολογιών που με πρωτοβουλία του κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ωφελημάτων για τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές δικαιούχους που θα προκύψουν από αυτές.

Σχολίασε την κατάργηση της «εύλογης αμοιβής» στο σ/ν που εισηγήθηκε η κ. Μενδώνη, την οποία αναγκάστηκε υπό τις σφοδρές αντιδράσεις να επαναφέρει.

Ανέδειξε ότι είναι ψευδεπίγραφο ότι το σ/ν ενσωματώνει τις κοινοτικές Οδηγίες καθώς σε πολλές διατάξεις τις αντιβαίνει.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει το νομοσχέδιο. Κατηγόργησε τους εισηγητές για έλλειψη κατάρτησης (π.χ. το σ/ν κάνει λόγο για «δημιουργούς» και όχι «δικαιούχους»). Για ακόμη μία φορά τόνισε ότι δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι δημιουργοί, αλλά και οι ερμηνευτές, οι μουσικοί, οι εκδότες, οι ηθοποιοί, κλπ. Αν δεν ήταν όλοι αυτοί θα απουσίαζε το ρεπερτόριο για τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και τις πλατφόρμες.

Μίλησε για άρθρα που έχουν ιδιαίτερα επαχθείς όρους για τους δικαιούχους ή για ατελή και ελλιπή άρθρα.

Τελειώνοντας ο Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στην κ. Μενδώνη. Λαϊκίζοντας η Υπουργός είπε πως όποιος εκ των βουλευτών δεν ψηφίσει το σ/ν, στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των δικαιούχων. Της απάντησε ότι λυπάται που μια μη εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό Υπουργός έρχεται στη Βουλή για να προσβάλει εκλεγμένους βουλευτές. Της θύμισε ότι οι Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, σύμφωνα με τη συνείδησή τους και την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και όχι κατά πως βολεύει εκείνη και την κυβέρνησή της.

Χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση της, όσο θλιβερό είναι και το πέρασμά της από το Υπουργείο.

Σύντομα, είπε, ο ελληνικός λαός θα κάνει θλιβερή ανάμνηση και την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Προφανώς καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο», κατέληξε.

 

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο - Δεκτή έγινε από την υπουργό η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα ψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του κατά πλειοψηφία από τη Βουλή. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ καταψήφισαν και το ΜεΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Δεκτή έκανε η υπουργός Πολιτισμού την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού Πάνου Σκουρολιάκου, με θέμα «Καθορισμός κανόνων διαφάνειας στις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης του άρθρου 32 του νόμου 4481/17. Επαναφορά της καταργηθείσας παρ. 4 του άρθρου 32 του νόμου 4481/17» μέσω της οποίας θεσπίζονται κανόνες και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Εξασφαλίζεται έτσι ο δημόσιος έλεγχος και η εποπτεία της λειτουργίας των ΑΟΔ και διασφαλίζεται η συμμόρφωση των ήδη λειτουργούντων ΑΟΔ με τις νέες τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου.

Επίσης με άλλο άρθρο της τροπολογίας, αίρεται η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η κοινωνία δικαιούχων ΟΣΔ του άρθρου 18 του Ν. 4481/2017 (εύλογη αμοιβή από την ιδιωτική αναπαραγωγή), με την αδυναμία του ΟΠΙ να προσδιορίσει οριστικά τα ποσοστά κατανομής της εύλογης αμοιβής ιδιωτικής αντιγραφής, με συνέπεια την αποστέρηση από τους δικαιούχους της κοινωνίας την παροχή της δικαστικής προστασίας, παραβιάζοντας το σχετικό συνταγματικό δικαίωμα για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Με τη μεταβατική διάταξη εισάγεται διαχρονικό δίκαιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΠΙ, έστω με τόσο μεγάλη καθυστέρηση να εκδώσει την απόφαση κατανομής της εύλογης αμοιβής ανά δικαιούχο ΟΣΔ το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των σωματείων των καλλιτεχνών, η υπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το άρθρο 43 του νομοσχεδίου, που επί της ουσίας απάλλασε τους πολυεθνικούς κολοσσούς που εμπορεύονται μηχανήματα αναπαραγωγής έργων τέχνης από την υποχρέωση καταβολής ποσοστού υπέρ πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)