to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 23.11.2022

Κοινωνία

Προσφυγικά: Κατακραυγή για την πολύωρη κράτηση φωτορεπόρτερ από την ΕΛΑΣ - 78 συνολικά οι συλλήψεις

Στην ποινικοποίηση της δουλειάς των φωτορεπόρτερ είναι ικανή να φτάσει αυτή η κυβέρνηση. Ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός, που κάλυπτε την Τρίτη την κατασταλτική επιχείρηση της αστυνομίας στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας, κρατήθηκε επί ώρες χωρίς καμιά επικοινωνία, και τελικά αφέθηκε στις 2 το πρωί με την αστυνομία να του αποδίδει κατηγορίες! - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εκφοβισμοί και απειλές στον Τύπο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη


«Ο συνάδελφος μας αφεθηκε ελεύθερος στις 2 τα ξημερώματα, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες (κακουργηματικου χαρακτήρα...) , δακτυλοσκοπήθηκε και έδωσε ανωμοτί κατάθεση. Από τις 5:30 το απόγευμα που προσήχθη στην ΓΑΔΑ 8μιση ώρες δεν ξέραμε τον λόγο της προσαγωγής  και δεν είχαμε καμιά επικοινωνία μαζί του», όπως έγραψε χαρακτηριστικά η επίσης φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, προσθέτοντας: «Ούτε αν είναι απλή προσαγωγή, ούτε αν έχει συλληφθεί ώστε να ειδοποιηθεί δικηγόρος! Αρνήθηκαν σε όλες τις εκκλήσεις μας να τον επισκεφθούν εκπρόσωποι της ΕΦΕ και της Ένωσης Ανταποκριτων Ξένου Τύπου. Όλα αυτά επειδή βρισκόταν στα προσφυγικά για δημοσιογραφικη κάλυψη!Το πήραμε το μήνυμα και ξέρουμε τι θα μας συμβεί από δω και πέρα...»

Σημειώνεται ότι, εκτός από τον Ν. Πηλό που κρατήθηκε επί ώρες, στη ΓΑΔΑ προσήχθησαν και δεκάδες άλλοι άνθρωποι μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας που κατέληξε ρεσιτάλ αστυνομικής αυθαιρεσίας με τους συλληφθέντες γονατισμένους στα πεζοδρόμια από πάνοπλους αστυνομικούς.

Διαβάστε τις ανακοινώσεις της ΕΦΕ και της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου για τη σύλληψη του Ν. Πηλού

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εκφοβισμοί και απειλές στον Τύπο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Εχθές ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός κρατήθηκε επί ώρες στη ΓΑΔΑ χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα της επικοινωνίας και χωρίς οι συνάδελφοί του να έχουν τρόπο να μάθουν τον λόγο της προσαγωγής του. Παρά την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο φωτορεπόρτερ αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ στις 2 το βράδυ και ενώ του είχαν φορτώσει τον μισό ποινικό κώδικα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την πολύωρη κράτηση του Ν. Πηλού και τονίζει:

«Πρόκειται για ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα τέτοια γεγονότα κατά δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ΜΜΕ. Προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο με εκφοβισμό και απειλές τον Τύπο συνολικά και δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους προσωπικά».

78 συνολικά οι συλλήψεις

78 άτομα συνέλαβε συνολικά η αστυνομία κατά τη διάρκεια της μεγάλης κατασταλτικής επιχείρησης που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης (22/11) και συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ της ίδιας μέρας στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με το αστυνομικό... αφήγημα, μετά τη σύλληψη 27χρονου (που κατηγορείται για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Real News, τον περασμένο Ιούλιο), «οι 78 συλληφθέντες ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και εκτόξευσαν σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο σημείο πλήθος υλικών και αντικειμένων με αποτέλεσμα να τραυματίσουν 7 αστυνομικούς, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά»

Οι κατηγορίες που αποδίδει η αστυνομία στους συλληφθέντες αφορούν «αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, πρόκλησης σωματικής βλάβης από κοινού, πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και σε απόπειρα, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά».

Η ανάρτηση της Τ. Μπόλαρη το ξημέρωμα της Τετάρτης:

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση δεν άντεξε το κύμα αλληλεγγύης στην Ι. Κολοβού και προσπάθησε να το εκδικηθεί με όργιο καταστολής και συλλήψεων στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας

«Φαίνεται πως το κύμα αλληλεγγύης μετά την προσπάθεια έξωσης από την ΕΛ.ΑΣ. και τον με υπερβάλλοντα ζήλο δικαστικό επιμελητή του "κορακιού", θορύβησε το αυταρχικό, "Επιτελικό Παρακράτος" της Μητσοτάκης Α.Ε. που προσπάθησε να ανταπαντήσει με βίαιη κατασταλτική επίθεση και πογκρόμ προσαγωγών και συλλήψεων στα Προσφυγικά στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Τέτοιο ήταν το μένος των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. που από την βίαιη οργή τους δεν γλίτωσε ούτε μία έγκυος γυναίκα την οποία κακομεταχειρίστηκαν με κάθε τρόπο, όπως καταγγέλλεται, ούτε όμως και οι φωτορεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι που όχι μόνο παρεμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά υπήρξαν και προσαγωγές και συλλήψεις και σε βάρος τους. Τόση "δημοκρατία" από τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ. Μητσοτάκη.

Είναι προφανές πως αυτό το ανελεύθερο, αυταρχικό καθεστώς του επιτελικού παρακράτους των υποκλοπών και των κλοπών, της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, νιώθει να τρίζει μετά από όλα όσα συμβαίνουν και με την κοινωνική οργή διαρκώς να διογκώνεται και πλέον εντείνει τις αθρόες συλλήψεις για να τρομοκρατήσει όσους αντιδρούν και αντιστέκονται. Εξ' ου και οι δεκάδες προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις από χθες το βράδυ στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των παρανόμων προσαχθέντων και συλληφθέντων και την παύση κάθε δίωξης, από αυτές που ξέρει να φορτώνει το αυταρχικό, ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό και κατασταλτικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη και η ΕΛ.ΑΣ. του κ. Θεοδωρικάκου, στα δεκάδες άτομα που έπεσαν χθες θύμα του πογκρόμ των μαινόμενων ματατζήδων. Καλούμε την κοινωνία, τον νομικό και δημοκρατικό κόσμο, να δημιουργήσει ένα ανάχωμα απέναντι σε όλη αυτή την αυταρχική κατρακύλα του καθεστώτος Μητσοτάκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)