to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 22.11.2022

Πολιτική

Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον χαρακτηρισμός της Ηλείας ως Άγονης και Προβληματικής περιοχής Α΄ κατηγορίας

Τροπολογία-προσθήκη με θέμα «Χαρακτηρισμός της Ηλείας ως Άγονης και Προβληματικής περιοχής Α΄ κατηγορίας λόγω κοινωνικών, γεωγραφικών συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών» κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δ. Καλαματιανός και συνυπογράφει ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο Ανδρέας Ξανθός.


Η τροπολογία κατατέθηκε στο σ/ν του του Υπ. Εργασίας με τίτλο: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης:

Σύμφωνα με το Π.Δ. 131/1987 (ΦΕΚ 73/Α/25-5-1987), το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας έχει χαρακτηριστεί ως Άγονη και Προβληματική περιοχή Β΄ κατηγορίας. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστιο έλλειμμα σε ιατρικό προσωπικό, το οποίο επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τεράστια έλλειψη σε Ιατρούς Παθολόγους. Δεκάδες ιατροί έχουν αποχωρήσει, λόγω συνταξιοδότησης ή μετακίνησης προς άλλες υγειονομικές δομές. Ταυτόχρονα,  υφίσταται τεράστια δυσκολία προσέλκυσης νέου προσωπικού. Ειδικότερα, ο ανεπαρκής αριθμός θέσεων ιατρών που προκηρύσσονται σε συνάρτηση με το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων που υφίστανται, όπως, επίσης, η έλλειψη σύγχρονων συγκοινωνιακών υποδομών (αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου) και η παντελή απουσία άλλων (αεροδρόμιο, σιδηρόδρομος), είναι δυσμενείς συνθήκες που επιδρούν υπονομευτικά στην όποια προσπάθεια ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό των δημοσίων δομών υγείας στην Ηλεία. Αποτέλεσμα, πάντως, είναι να καταλήγουν άγονες οι προκηρύξεις για τις θέσεις ιατρών.

Ο νομός Ηλείας έχει πληθυσμό σχεδόν 160.000, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011. Επιπλέον, υφίσταται, μεταξύ άλλων, έντονη τουριστική δραστηριότητα, γεγονός που συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση και οι ανάγκες για παροχή δημοσίων υπηρεσιών υγείας, πέραν των ήδη παγιωμένων και να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας στο νομό.

Διαμορφώνονται, λοιπόν, συνθήκες υγειονομικής κρίσης που απαιτούν έκτακτη αντιμετώπιση. Επομένως, προκύπτει ότι η Ηλεία, ως ενταγμένη στο καθεστώς της Άγονης και Προβληματικής περιοχής Β΄ κατηγορίας (με εξαίρεση την Ανδρίτσαινα που σύμφωνα με το ανωτέρω Π.Δ. είναι χαρακτηρισμένη ως Άγονη και Προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας), αποδεδειγμένα δεν μπορεί να έχει επαρκή και αξιοπρεπή δημόσια υγεία.

Προκειμένου να αρθεί αυτή η αρνητική κατάσταση λόγω της δραματικής υποστελέχωσης των δημοσίων δομών υγείας της περιοχής, που αφορά δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες του νομού, απαιτείται να τροποποιηθεί το Π.Δ. 131/1987 και να χαρακτηριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας με το σύνολο το δημοσίων δομών υγείας της Ηλείας (Νοσηλευτικές Μονάδες και Κέντρα Υγείας) ως Άγονη και Προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας, καθεστώς που συνοδεύεται από την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)