to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 21.11.2022

Πολιτική

Κούλογλου: Προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στην ηθική, πολιτική και κοινωνική κατάρρευση 

«Η κυβέρνηση ήταν που έδωσε το πράσινο φως σε τέτοια φαινόμενα»


«Με την έξωση στην δημοσιογράφο Ι. Κολοβού, για χρέος 15000 ευρώ, βλέπουμε την πρακτική Πάτση, του βουλευτή της ΝΔ, που με λεφτά της τράπεζας αγόραζε κόκκινα δάνεια για να βγάζει μετά τα ακίνητα σε πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση ήταν που έδωσε το πράσινο φως σε τέτοια φαινόμενα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στο Κύμα FM της Κέρκυρας.

«Η κυβέρνηση κοκορεύεται ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις παρά το σκάνδαλο. Ψάξτε τα χρήματα. Μοιράζονται συνεχώς χρήματα του δημοσίου σε απευθείας αναθέσεις, σε κοντινούς και κολλητούς. Αυτά τα κυκλώματα που χρηματοδοτούνται θέλουν την παραμονή της κυβέρνησης για να συνεχίσουν να τα παίρνουν. Ο Πάτσης είναι η κορυφή του παγόβουνου. Γίνεται το ίδιο σε όλα τα επίπεδα», εξήγησε ο ευρωβουλευτές και συνέχισε:

«Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για άλλους σκοπούς. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκαν για να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, όχι για να πληρώνουμε το predator. Άλλα ευρωπαϊκά χρήματα που δίνονται ως έκτακτες ενισχύσεις, όπως για το προσφυγικό, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί». Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα της χρηματοδότησης των παράνομων παρακολουθήσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου, εκτός από την επιδείνωση της εικόνας της χώρας διεθνώς εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών, υπάρχει και ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος: «η κατάρρευση κάθε έννοιας πολιτικής αξιοπρέπειας. Υπάρχουν πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως ο κ. Χατζιδάκης, ή δημοσιογράφοι, όπως ο κ. Παπαχελάς, που δεν έχουν αντιδράσει στην αποκάλυψη ότι ήταν υπό παρακολούθηση. Πως θα έχει μετά κανείς εμπιστοσύνη σε έναν πολιτικό ή ένα δημοσιογράφο όταν δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του;»

Το ότι οι αποκαλύψεις γίνονται και από παραδοσιακά φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως το Βήμα, δείχνει, όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής ότι «υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στο αστικό στρατόπεδο που βλέπουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα και μπορεί να καταρρεύσει το σύστημα. Προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί το μαρτύριο… του Σαββατοκύριακου, με τις αποκαλύψεις κάθε εβδομάδα όταν ο κόσμος διαβάζει περισσότερο εφημερίδα, πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση;»

«Με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη κόπηκε κάθε γέφυρα της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με ένα αθροιστικό ποσοστό 46%-47% με την απλή αναλογική μπορεί να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει χαρακτηριστικά κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και θα προχωρήσει σε μερικές τομές: Θα αντιμετωπίσει την φτώχεια και την ακρίβεια, θα ενισχύσει τη Δικαιοσύνη, την Υγεία και την Παιδεία. Ο κ. Μητσοτάκης ωθεί σε πολιτική, ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Η χώρα μπαίνει σε περίοδο αστάθειας. Μια τέτοια κυβέρνηση, με τη συμμετοχή περισσότερων κομμάτων ή λιγότερων με τη συνεπαγόμενη κοινοβουλευτική ανοχή, είναι απαραίτητη».

Όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, το παράδειγμα της Πορτογαλίας δείχνει ότι όχι μόνο είναι δυνατό ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα, αλλά μπορεί να είναι και επιτυχημένο: «Η κυβέρνηση του 2015 της Πορτογαλίας, που επανεξελέγη στις επόμενες αναμετρήσεις στη χώρα, σχηματίστηκε από κόμματα που δεν ήρθαν στην πρώτη θέση. Σχημάτισαν κυβέρνηση οι σοσιαλιστές με την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Μπλόκο και του ΚΚ, που δεν συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Κατέστρωσαν ένα πρόγραμμα και συμφώνησαν επ’ αυτού. Γιατί μια κυβέρνηση κομμάτων που αθροιστικά εκφράζουν το 47% ή το 50% είναι λιγότερο δημοκρατική από μια ενός κόμματος που εκφράζει το 36%;»


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)