to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 21.11.2022

Πολιτική

Τι αποκαλύφθηκε για τις παρακολουθήσεις από ΕΥΠ- Predator τις τελευταίες 48 ώρες

Καταιγιστικές ήταν οι νέες αποκαλύψεις από τον αντιπολιτευόμενο αλλά και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο για την άμεση σχέση Μητσοτάκη με τις παρακολουθήσεις


φωτ. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τις τελευταίες 48 ώρες οι πολίτες έγιναν μάρτυρες νέων σαρωτικών αποκαλύψεων για το πως στήθηκε το κοινό κέντρο υποκλοπών από ΕΥΠ και Predator με τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του στο Μαξίμου.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκαλύψεις δεν προέρχονται μόνο από τον αντιπολιτευόμενο στην κυβέρνηση Τύπου αλλά και από εφημερίδες άκρως φιλικυβερνητικές όπως είναι οι εφημερίδες ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ, του Βαγγέλη Μαρινάκη, του ομίλου ΜΜΕ που έχει στηρίξει απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Συγκεντρώνουμε όλα τα σημαντικά νέα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες 48 ώρες, σε μια προσπάθεια οι αναγνώστες να μπορέσουν να συμπληρώσουν το παζλ του πολυπλόκαμου σκανδάλου των υποκλοπών.

Εφημερίδα «ΑΥΓΗ»

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία για το πως το Predator λειτούργησε απερίσπαστο επί τόσα χρόνια. Τα κρίσιμα σημεία που καταδεικνύουν το δυσώδες παρασκήνιο είναι τα εξής:

-Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός και δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, του σύστησε τον  επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο ως ειδήμονα στα θέματα ασφαλείας λίγους μήνες αφότου ο Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ.  Εκείνη την εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη άγριος ανταγωνισμός για θέματα κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα με όλες τις μεγάλες δυνάμεις του χώρου να κονταροχτυπιούνται.

-Ο Παναγιώτης Κοντολέων επελέγη ως επικεφαλής της ΕΥΠ γιατί αναζητούσαν ένα έμπιστο πρόσωπο -στα όρια του αχυράνθρωπου- για κάθε κρίσιμη θέση. Για την ΕΥΠ βρήκαν ένα στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας, άλλαξαν για χάρη του τον σχετικό νόμο και τον τοποθέτησαν εκεί» αναφέρει άτομο που γνωρίζει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. «Ο Μητσοτάκης ήταν απόλυτα ενήμερος, γι’ αυτό και επέμεινε στον Κοντολέοντα» επισημαίνει άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και γεγονότα υπενθυμίζοντας ότι στη Βουλή, όταν τον Αύγουστο του 2019 προκλήθηκε σάλος, δόθηκε εντολή σε όλους να υπερασπιστούν την επιλογή. «Υπάκουσε τότε ακόμα και ο Γιώργος Γεραπετρίτης» λέει.

-Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. ο Ισραηλινός Σαχάκ Άβνι ήρθε σε επαφή με τον Γ. Λαβράνο, ενώ ο Φέλιξ Μπίτζιος είχε εξαιρετικό «προφίλ» για τη διασύνδεση: ο αδελφός του σχετίστηκε επιχειρηματικά με τον Γρ. Δημητριάδη, ενώ ο ίδιος ήταν στέλεχος εταιρείας που εκείνη την εποχή φερόταν ως υπεύθυνος για τη μεταφορά σε κυπριακή ναυτιλιακή πόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς παρά τα capital controls (ο Δημητριάδης κατόπιν αναζητούσε και τον κατάλληλο δικηγόρο στην Κύπρο για λογαριασμό του Μπίτζιου). Κατόπιν η επαφή του Άβνι με τους Κοντολέοντα και Δημητριάδη, αξιωματούχους πλέον του σκληρού κυβερνητικού πυρήνα, μπορούσε να οδηγήσει σε πρακτικά αποτελέσματα.

-Το Predator εισήχθη στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, ενώ οι πληρωμές συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ γίνονταν μέσα από φουσκωμένες απόρρητες συμβάσεις της ΕΥΠ.

-Για την εγκατάστασή του βρέθηκε ο σχεδόν εγκαταλειμμένος χώρος στην Οδό Γραβιάς, στην Αγία Παρασκευή, όπου ιδρύθηκε το ΚΕΤΥΑΚ με φροντίδα των πιο έμπιστων στον Μητσοτάκη στελεχών της ΕΥΠ. Ο χώρος εξωτερικά ενισχύθηκε με διπλά συρματοπλέγματα, ενώ εργαζόμενοι της Krikel του Λαβράνου μπαινόβγαιναν στον χώρο για να εργαστούν δήθεν εθελοντικά για άσχετα έργα, που είχε αναλάβει ο Λαβράνος.

-Το Predator δεν ήταν άγνωστο στα στελέχη της ΕΥΠ, καθώς η Intellexa ήταν χορηγός του ετήσιου συνεδρίου για την ασφάλεια ISS Prague, το οποίο επισκέπτονται στελέχη της υπηρεσίας κάθε χρόνο, συντάσσοντας εκθέσεις, που όμως είναι απόρρητες.

-Τον Αύγουστο του 2020 η WiSpear του Ταλ Ντίλιαν παρουσίασε πώς η Intellexa συνδυάζει την εγγενή υποκλοπή 3G/4G και υποκλοπή μεγάλης εμβέλειας δικτύων WiFi, καθώς και εργαλεία ανάλυσης δεδομένων που προσφέρει η εταιρεία.

Εφημερίδα Documento

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Κωστής Χατζηδάκης, Αλέξης Παπαχελάς, Γιώργος Κύρτσος, Αλέξανδρος Διακόπουλος και Αριστείδης Αλεξόπουλος παρακολουθήθηκαν και από την ΕΥΠ και από το Predator.

-Ο Κωστής Χατζηδάκης παρακολουθούνταν από το παράκεντρο του Μαξίμου γιατί «κρίθηκε ότι ακολουθεί δική του ατζέντα σε θέματα ‘επιχειρηματικότητας’». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας παρακολουθούνταν τον καιρό της θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας και, μάλιστα, έχει καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ στις 21 Νοεμβρίου 2020 να συνομιλεί με τον Π.Π., με αντικείμενο της συνομιλίας να είναι η «Σαρωνίδα».

- Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, που σύμφωνα με το δημοσίευμα «ήταν θύμα όλων των παράνομων μεθόδων που μετήλθε το παράκεντρο ΕΥΠ-Predator». Η παρακολούθηση, σύμφωνα με το Documento, γινόταν τόσο γιατί «ο Αλ. Παπαχελάς έγινε αντιληπτός από το πολιτικό κέντρο του επιτελικού παρακράτους ως πηγή κινδύνου, διότι μπορούσε να σύρει τον χώρο της ΝΔ σε επιλογές πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη», Επίσης η εφημερίδα σημειώνει πως «η ολιστική παρακολούθηση του δημοσιογράφου σχετιζόταν με τη συλλογή πληροφοριών για πτυχές του νεοδημοκρατικού γίγνεσθαι, οι οποίοι πιθανώς να είχαν διαφύγει της προσοχής του παράκεντρου, ενώ μέσω του Αλ. Παπαχελά θα μπορούσαν να προκύψουν πληροφορίες για τις προθέσεις επιχειρηματιών και τις επαφές με ξένους παράγοντες».

-Ο Αριστείδης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος ε.α., γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών. «Ήταν στόχος παρακολούθησης λόγω της θέσεώς του και κυρίως λόγου του μεγάλου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα» γράφει η εφημερίδα.

-Ο Αλέξης Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, που εξωθήθηκε σε παραίτηση στις 19 Αυγούστου 2020.

-Ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής που διαγράφτηκε από τη Νέα Δημοκρατία και παραιτήθηκε από το ΕΛΚ, προσχωρώντας στο RenewEurope του Εμμανουέλ Μακρόν.

Εφημερίδα «Το Βήμα»

- Στο κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε την περίοδο κυρίως 2020 – 2022 το Predator. Στον συγκεκριμένο χώρο έδιναν παρών αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. «Τα ονόματα όλων των αστυνομικών όπως οι Χρήστος Χ., Ηλίας Κ. Παναγιώτης Τ. Ιωάννης Γρ. Κώστας Π. (ορισμένοι με τον βαθμό του αρχιφύλακα, αστυνόμου κτλ) αλλά και άλλων που είχαν ενεργοποιηθεί πέριξ του Predator σε κρίσιμα πόστα είναι στη διάθεση της εφημερίδας» αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

- «Ορισμένοι από αυτούς έχουν επιστρέψει άρον άρον τις τελευταίες εβδομάδες σε υπηρεσίες της ΕΛΑΣ μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Η ομάδα αυτή που είχε διαχειριστεί το Predator φέρεται να είχε προϊστάμενη μια αξιωματικό της ΕΛΑΣ που είχε πολυετή παρουσία στην προαναφερόμενη υπηρεσία της Αστυνομίας αλλά και σε άλλες υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας. Η συγκεκριμένη αξιωματικός είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ με ευθύνη ελέγχου και του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων ύστερα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛΑΣ με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονες επαφές. Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου που φέρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στη χώρα μας. Επιπλέον η εν λόγω αξιωματικός η οποία υπέγραψε και το αίτημα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρούνταν η πιο στενή συνεργάτις του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγίωτη Κοντολέοντος».

- Ο Κοντολέων «διατηρούσε διαρκή επαφή, σύμφωνα με μαρτυρίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, με τον Λαβράνο, με επισκέψεις και στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό. Σε ένα τρίγωνο που αποτελούνταν από τους Λαβράνο, Κοντολέοντα και την εν λόγω αξιωματικό της ΕΛΑΣ που ουσιαστικά φέρεται να συμμετείχαν στην εγκατάσταση ή κάποιοι εξ αυτών και στη διαχείριση του λογαριασμού υφαρπαγής όλων των δεδομένων από κινητά δεκάδων στόχων».

Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

-Σύμφωνα με την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου, υπουργός «είχε την άτυχη ιδέα να εκφράσει τη συμπάθειά του προς γνωστή τηλεπερσόνα με μια κόκκινη καρδούλα. Ανιδιοτελή συμπάθεια. Επειδή εντυπωσιάστηκε από κάτι που εξέφρασε κάπου η τηλεπερσόνα. Του είχε διαφύγει εντελώς ότι η τηλεπερσόνα ανήκε στον στενό, πιο στενό δεν γίνεται, κύκλο του φίλου Γρηγόρη (σ.σ. Δημητριάδη). "Δεν ασχολούμαι με αυτά, ρε παιδιά", δικαιολογήθηκε αργότερα, αφού είχε βρεθεί στο κενό και του είπαν το κλασικό "δεν ήξερες, δεν ρώταγες;"».

-Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «την έστειλε την καρδούλα, αλλά προφανώς αγνοούσε ότι το Predator δεν "ακούει" μόνο τηλεφωνικές συνομιλίες ή ό,τι λέγεται στον περιβάλλοντα χώρο. Καταγράφει και μηνύματα. Φωτογραφίες, βίντεο. Ακόμη και emoji! "Τα πάντα όλα", που έλεγε και ο μακαρίτης ο Νικόλας Αλέφαντος! Στάλθηκε η καρδούλα, την επομένη (!!) κιόλας προκλήθηκε τσουνάμι τεράστιων διαστάσεων. Κύματα ζηλοφθονίας κατέκλυσαν το Μαξίμου. Σάρωσαν, όπως ήταν φυσικό, και τον plus size αποστολέα. Ο άνθρωπος άρχισε να αποκόπτεται σταδιακά από συσκέψεις και εσωτερική πληροφόρηση. Σε κάθε του βήμα συναντούσε ένα κλίμα εχθρικό. Του γύριζαν την πλάτη, ακόμη και αυτοί που δεν θα έπρεπε. Χωρίς να γνωρίζει τι έχει συμβεί. Μόνο μετά τον επόμενο ανασχηματισμό και αφού πήρε φύλλο πορείας για άλλο υπουργείο, κατάλαβε τι πραγματικά είχε μεσολαβήσει. Τον "έφαγε" μια καρδούλα κόκκινη. Απρόσεκτος…».

Εφημερίδα «Καθημερινή»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στη σφαίρα επιρροής προσώπων που φέρεται να πρωταγωνιστούν στην υπόθεση των υποκλοπών βρίσκονται ευαίσθητες υπηρεσίες της αστυνομίας. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι:

- Με πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση των εμπλεκομένων στις παρακολουθήσεις τοποθετήθηκαν αξιωματικοί σε θέσεις-κλειδιά, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα, με πηγές πάντως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο να προαναγγέλλουν την απομάκρυνσή τους, τους αμέσως επόμενους μήνες.

-Την ίδια στιγμή, αρκετοί «μη αρεστοί» αξιωματικοί πήραν τον δρόμο της αποστρατείας ή μετακινήθηκαν σε θέσεις-ψυγεία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά τις παραιτήσεις του Αυγούστου έγινε προσπάθεια να επανέλθουν στην ενέργεια μέσω τοποθέτησής τους στην ΕΥΠ. Πρόταση που ορισμένοι αρνήθηκαν.

- Υπάρχουν πληροφορίες για φυσικές παρακολουθήσεις από αστυνομικούς συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ περισσότερες από μία πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ίδιες υπηρεσίες που, τυπικά τουλάχιστον, έχουν αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη συλλογή πληροφοριών, φέρονται να έχουν εμπλοκή στην επιτήρηση δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. 

- Την ίδια στιγμή, αξιωματικοί που υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα στην Ασφάλεια, στην Οικονομική Αστυνομία και αλλού, φέρονται να διατηρούν στενές επαφές με ισχυρούς παράγοντες, που κατά πληροφορίες συνδέονται με ορισμένα από τα πρόσωπα των υποκλοπών. Οταν μάλιστα έγινε προσπάθεια μετακίνησης των εν λόγω αξιωματικών, τα φύλλα πορείας ανακλήθηκαν κατόπιν «άνωθεν εντολών».

- Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται με αστυνομικό με προϋπηρεσία στη Δίωξη Ναρκωτικών, ο οποίος συνυπηρέτησε και ανέπτυξε στενή φιλική σχέση με την αστυνομική υποδιευθύντρια, η οποία –ούσα αποσπασμένη στην ΕΥΠ– είχε συμμετοχή στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Η εν λόγω αξιωματικός έδινε το «παρών» στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στην Αγία Παρασκευή έχοντας υπό τις διαταγές της μια ομάδα περίπου δέκα αποσπασμένων στην ΕΥΠ αστυνομικών. Γεννά υποψίες το γεγονός ότι μετά τις αρχές Αυγούστου οι αποσπάσεις στην Υπηρεσία τόσο της υποδιευθύντριας όσο και των αστυνομικών της ομάδας της διακόπηκαν. Με ορισμένες πηγές ενημέρωσης πάντως να αναφέρουν ότι παρά τον σάλο που ξέσπασε, κάποιοι από την «ομάδα της Αγίας Παρασκευής» κατάφεραν να παρατείνουν την παραμονή τους στην ΕΥΠ.

Με πληροφορίες από: Αυγή, Καθημερινή, Documento, Tα Νέα, Το Βήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)