to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 19.11.2022

Διεθνή

Ουάσινγκτον: Μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να αποφασίσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος επανειλημμένα ανέφερε πρόσφατα ότι ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αρχίσουν συνομιλίες για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκλείει πάντως μια «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία   


Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε σήμερα ότι μόνο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σε θέση να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και απέρριψε κάθε ιδέα άσκησης αμερικανικής πίεσης στο Κίεβο.

"Συμφωνούμε όλοι ότι μια διπλωματική λύση έπειτα από διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση, εκτός από μια απόφαση του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του" από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

"Έχουμε δηλώσει επίσης ότι εναπόκειται στον πρόεδρο Ζελένσκι να πει εάν, και πότε, θα είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις και τη μορφή που θα λάμβαναν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Και κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν το διερευνά, δεν επιμένει και δεν το προωθεί στο τραπέζι" των διαπραγματεύσεων, τόνισε, ειδικά μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον των μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Μαρκ Μίλι, ο οποίος επανειλημμένα ανέφερε πρόσφατα ότι ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αρχίσουν συνομιλίες για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση.

"Οι Ρώσοι βρίσκονται πράγματι σε μια δύσκολη φάση, οπότε θέλετε να διαπραγματευτείτε σε μια στιγμή όπου είστε σε θέση ισχύος και ο αντίπαλός σας είναι σε θέση αδυναμίας", δήλωσε την Πέμπτη.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι μερικοί υψηλόβαθμοι άρχισαν να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων, κάτι που ο πρόεδρος Ζελένσκι αρνείται έως τώρα.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από τότε που άρχισε η σύγκρουση στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην G20 την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε "μη ρεαλιστικούς" τους ουκρανικούς όρους για την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ουκρανία ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της και την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας, ενώ η Μόσχα ζήτησε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιπλέον της χερσονήσου της Κριμαίας που προσάρτησε το 2014.

• Διαβάστε επίσης: Ο χειμώνας καταφτάνει στην Ουκρανία: Εκτός λειτουργίας το μισό ενεργειακό σύστημα της χώρας

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκλείει «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία   

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες Παρασκευή την ιδέα να κηρυχθεί «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία, επιχειρηματολογώντας πως αυτό το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Η Ρωσία επιδιώκει πλέον σύντομη ανακωχή, ανάπαυλα για ανακτήσει τις δυνάμεις της. Μπορούμε να δούμε το τέλος του πολέμου, αυτή η ανάπαυλα δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει την κατάσταση», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους σε παρέμβασή του στο διεθνές φόρουμ του Χάλιφαξ (Καναδάς) για την ασφάλεια.

Η «αληθινά πραγματική, διαρκής και έντιμη ειρήνη δεν θα έρθει παρά με την πλήρη καταστροφή της ρωσικής επίθεσης», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Νωρίτερα χθες ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως μόνο ο κ. Ζελένσκι μπορεί να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, διαψεύδοντας πως ασκείται οποιαδήποτε πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, είπε δύο φορές το τελευταίο διάστημα ότι οι ουκρανικές νίκες στα πεδία των μαχών μπορεί να ανοίξουν παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες ώστε να επιλυθεί με πολιτική συμφωνία η σύρραξη.

Ο στρατηγός σημείωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι θεωρεί απίθανο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι ουκρανικές δυνάμεις να διώξουν τις ρωσικές από το σύνολο των εδαφών που κατέχουν, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)