to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 26.11.2022

Πολιτισμός

«Κάτω Από τη Σκηνή»: Στις 28/11 οι εκλογές της Ένωσης Επαγγελματιών Συντελεστών Παραστατικών Τεχνών

Κάλεσμα σε εκλογές της Ένωσης «Κάτω από τη Σκηνη» Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου 144, Αθήνα, στον 6ο όροφο - «Η τέχνη δεν είναι χόμπι, είναι δικαίωμα. Για μας είναι και εργασία»


Το σωματείο «Κάτω από τη Σκηνή» είναι μια ενωση σκηνοθετών, σκηνογράφων, ενδυματολόγων, χορογράφων, κινησιολόγων, σχεδιαστών φωτισμών, συνθετών, μουσικών επιμελητών, δραματουργών, δραματολόγων, σχεδιαστών βίντεο, σχεδιαστές εικόνας παραστάσεων, υπεύθυνων επικοινωνίας, καλλιτεχνικών συντελεστών οργάνωσης και παραγωγής παραστάσεων ή δράσεων και βοηθών όλων των παραπάνω.

Σύμφωνα με το κάλεσμα:

«Η αναγκαστική ανεργία και η επιβίωση με επιδόματα-ψίχουλα στις οποίες μας καταδίκασε η κυβέρνηση με το κλείσιμο των χώρων πολιτισμού κατά τη διάρκεια των λοκντάουν, μοιάζουν να έφτασαν στο τέλος τους. Με τι όρους, όμως, επιστρέφουμε στην εργασία μας; Πώς αντιμετωπίζεται η δουλειά μας από το υπουργείο και τους εργοδότες (κρατικούς και ιδιώτες);

• Χρηματοδότηση του σύγχρονου πολιτισμού κατά ποσοστό 0,3% από τον κρατικό προϋπολογισμό (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη)
• Μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων για το θέατρο 46%
• Μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων για το χορό 60%
• Απουσία συμβάσεων εργασίας
• Ακυρώσεις παραστάσεων χωρίς ειδοποίηση και καταβολή δεδουλευμένων
• Χρωστούμενα μηνών από τους παραγωγούς
• Εξευτελιστικές αμοιβές βοηθών όλων των ειδικοτήτων
• Απευθείας αναθέσεις έργων & διορισμός καλλιτεχνικών διευθυντών χωρίς ανοιχτές, διαυγείς διαδικασίες.
 
Τα δύο προηγούμενα χρόνια, αισθανόμενοι την ανάγκη να ορίσουμε οι ίδιες τις εργασιακές συνθήκες και τις ζωές μας, καλλιτέχνες που εργαζόμαστε κάτω από τη σκηνή προχωρήσαμε σε συναντήσεις, έρευνα, ημερίδες και συνελεύσεις με στόχο τη διαμόρφωση ενός συλλογικού οργάνου που θα εκφράζει το λόγο μας, θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας, θα στηρίζει τους αγώνες μας, θα διεκδικεί τα αιτήματά μας. Ένα συλλογικό όργανο για να μην είμαστε ποτέ πια μόνες απέναντι στις κρατικές και εργοδοτικές αυθαιρεσίες, για να μην είμαστε αδύναμοι μπροστά στις απειλές των παραγωγών, για να μην είμαστε διασπασμένοι μπροστά στις μεγάλες υπουργικές αποφάσεις.
 
Και έτσι η «Ένωση Επαγγελματιών Συντελεστών Παραστατικών Τεχνών Κάτω Από τη Σκηνή - Κ.Α.Τ.Σ» ιδρύθηκε!
 
Οι «Κάτω Από τη Σκηνή - Κ.Α.Τ.Σ.» φιλοδοξούν και μπορούν να γίνουν ένας χώρος όπου όλες και όλοι μας θα συναντηθούμε, θα μοιραστούμε προβληματισμούς και προοπτικές, θα αντισταθούμε, θα φτιάξουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.
 
Μοιάζει ήδη να γίνεται κοινή συνείδηση στην εποχή που διανύουμε ότι η συμμετοχή στα σωματεία του πεδίου μας και η ενδυνάμωσή τους αποτελεί μονόδρομο. Όσο περισσότερο συμμετέχουμε στις συνδικαλιστικές διαδικασίες, τόσο πιο ισχυρά και δημοκρατικά μπορούμε να κάνουμε τα όργανα που μας εκπροσωπούν, αντιτάσσοντας στη λογική της ανάθεσης τη λογική της συμμετοχής».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ: «Η τέχνη δεν είναι χόμπι, είναι δικαίωμα. Για μας είναι και εργασία»

Η Ένωση «Κάτω από τη σκηνή», αφού πραγματοποίησε την Γενική Συνέλευση, προχωρά τώρα σε εκλογές που θα διεξαχθούν την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου 144, Αθήνα, στον 6ο όροφο (Bizcenter).
 
Όπως αναφέρει το εκλογικό κάλεσμα:
 
«Πέρασαν σχεδόν δυόμισι χρόνια από την έναρξη της πρωτοβουλίας για την ίδρυσης ενός σωματείου που θα εκπροσωπεί και θα εργαστεί για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των δημιουργών που εργάζονται στις παραστατικές τέχνες (κάτω από τη σκηνή), σε ένα περιβάλλον που η πανδημία ανέδειξε με βίαιο τρόπο τα συσσωρευμένα προβλήματά στο χώρου του πολιτισμού. Μετά από μια σειρά ζυμώσεων και διαδικασιών, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που έφερε σε επαφή καλλιτέχνες – δημιουργούς διαφορετικών ειδικοτήτων, σύστασης ομάδων εργασίας που δούλεψαν πάνω στα θέματα των εργασιακών, της πολιτιστικής πολιτικής, της πολιτιστικής βιωσιμότητας και την σύνταξη του καταστατικού της ένωσης.
 
Σήμερα οι «Κάτω από τη Σκηνή” είναι πλέον γεγονός. Έχουν νομική μορφή και υπόσταση και επειδή δεν περισσεύει κανένας και καμία και χρειάζονται όλες και όλοι προχωράμε για να δημιουργήσουμε ένα σωματείο που θα είναι ένας οργανισμός ζωντανός, μια αποτελεσματική δικτύωση επαγγελματιών του χώρου των παραστατικών τεχνών που θα συμβάλει στη δημιουργία εργασιακών κανόνων ώστε η δουλειά μας να γίνεται σε ένα καθεστώς ασφάλειας και καλής επικοινωνίας, που θα διασφαλίζει και θα προάγει την δημιουργικότητα και την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ένωση πρέπει να γίνει ένας χώρος διαλόγου, προτάσεων και ενημέρωσης, ένας χώρος αλληλεπίδρασης των νέων με τους εμπειρότερους συναδέλφους. Στόχος οι «Κάτω Από Τη Σκηνή» να εδραιώσουν την παρουσία τους και να αποτελέσουν μια σθεναρή φωνή εκπροσώπησης και διεκδίκησης σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία και τις συλλογικότητες του χώρου.
 
Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων είναι απαραίτητη.
 
Εγγραφή στο σωματείο στο: shorturl.at/jsFX1
 
Πληροφορίες και ερωτήματα στο: [email protected]

Το σωματείο είμαστε εμείς

Ας το φτιάξουμε όπως εμείς το θέλουμε

Ας γίνουμε οι δημιουργοί του μέλλοντός μας».
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)