to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 19.11.2022

Κοινωνία

Αναστέλλεται η κρατική οικονομική ενίσχυση προς την Κιβωτό του Κόσμου

Το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις προς την Κιβωτό του Κόσμου, επιβεβαίωσε ο Σταϊκούρας.


Το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις προς την Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση σχετικά με τις καταγγελίες που διερευνώνται ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στο Mega. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών σχετική απόφαση υπέγραψε χθες. «Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Η Εισαγγελία Ανηλίκων θα χειριστεί από εδώ και πέρα τις σοκαριστικές καταγγελίες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας για κακοποιήσεις στην Κιβωτό του Κόσμου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε εχθές εντολή να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία η δικογραφία που είχε σχηματίσει το τμήμα Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ανηλίκων.

Την Πέμπτη διέρρευσαν στοιχεία από την βασική καταγγελία νέου, 18 χρονών σήμερα, ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση το διάστημα που ήταν τρόφιμος της Κιβωτού, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με πηγές, στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρίσκεται ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της «Κιβωτού του Κόσμου» το οποίο έχει καταγγελθεί για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Πρόσωπα που μέχρι σήμερα στήριζαν με δωρεές την Κιβωτός δηλώνουν απογοητευμένα και έτοιμα να αποσύρουν τις δωρεές τους, ενώ άλλοι εθελοντές εμφανίζονται να καταθέτουν υπέρ της δομής λέγοντας πως δεν έχουν αντιληφθεί περιστατικά όπως αυτά που καταγγέλλονται.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει διάταξη δυνάμει της οποίας επρόκειτο να παραχωρηθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» κτίριο που είχε υπό την ιδιοκτησία του ο ΕΦΚΑ.

«Ανυπόστατα ψεύδη»;

«Eίμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη», τόνισε ο πατέρας Αντώνιος μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου».

«Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει να λένε ότι αναγκάζαμε παιδιά σε σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα», σημείωσε και πρόσθεσε «δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο».

Στο μεταξύ παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, δηλώνοντας πως ο νόμος είναι νόμος για όλους και δεν υπάρχουν άβατα και γκρίζες ζώνες. «Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου», επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και συνέχισε: «Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην "Κιβωτό του Κόσμου", η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια. Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη. Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά».

Σαφείς αποστάσεις πήρε και η Ιερά Σύνοδος, δηλώνοντας πως δεν είχε καμία εποπτεία στην Κιβωτό του Κόσμου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φθιώτιδος Σεραφείμ, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Alpha, υποστήριξε πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι Ιδιωτική Δομή και δεν είναι υπό την εποπτεία της. Μάλιστα, δήλωσε πως κατά το παρελθόν όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει τον πατέρα Αντώνιο με κάποιου είδους εποπτεία, ο τελευταίος αρνήθηκε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μια επίμονη προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των κλειστών δομών παιδικής προστασίας

Δήλωση της Μερόπης Τζούφη,  βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναπλ. τομεάρχη Παιδείας:

Η υπόθεση της «Κιβωτού» συγκλονίζει και σίγουρα δε βοηθά να παίζει κανείς τον προφήτη εκ των υστέρων. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν, οι επίμονες προσπάθειες της πρώην διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελικής Φωτεινού να ενταχθούν τα παιδιά της ΜΚΟ σε σχολείο γειτονικού χωριού, συνάντησαν την πεισματική αντίδραση τόσο της «Κιβωτού» όσο και τοπικών παραγόντων.

Επίσης στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια επίμονη προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των κλειστών δομών παιδικής προστασίας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Την πρωτοβουλία των κινήσεων είχε η Θεανώ Φωτίου από τη θέση της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγράφοντας κρίσιμα στοιχεία (αριθμός παιδιών, προσωπικό, οικονομικά στοιχεία). Επιπλέον μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές ήρθαν για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, όπως και τη σωστή στελέχωση των δημόσιων δομών.

Ωστόσο κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια και κάθε θετική αλλαγή υπονομεύτηκε και εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα φέτος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας σχολείου για παιδιά αποκλειστικά από τις κλειστές δομές (Κιβωτός, Κέντρο Παιδικής Προστασίας), αδιαφορώντας για την πιθανή «γκετοποίηση» των παιδιών. Η συμπερίληψη στο σχολείο, η ουσιαστική εποπτεία και η υποστήριξη από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν παθογένειες και κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους. Ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτα και απροστάτευτα παιδιά. 

Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των «πρωτοκλασάτων» υπουργών περί… Εθνικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχολόγια και γράμματα κενά.

Χρειαζόμαστε συνολική και οργανωμένη αναδόμηση του πλαισίου. Ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης εστιασμένο στην πρόληψη, στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών, τη νομική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα με σωστή κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση. Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν τα δραματικά αυτά γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)