to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:36 | 18.11.2022

Διεθνή

Με... ζιβάγκο θα κάνουν οικονομία οι Ιάπωνες στο ρεύμα

Το τεράστιο «νοιάζομαι» της κυβερνήτριας του Τόκιο στους Ιάπωνες πολίτες, ο Μακρόν και ο... Ανδρέας Παπανδρέου


H κυβερνήτης του Τόκιο προέτρεψε τους κατοίκους της πόλης να φορούν ζιβάγκο αυτό το χειμώνα, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Η Yuriko Koike δήλωσε ότι τα ζιβάγκο μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για τη μείωση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Η ιαπωνική πρωτεύουσα έχει θέσει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να μειωθεί η χρήση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα εν μέσω επισφαλούς προσφοράς και αυξανόμενων τιμών.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στο Δημαρχείο του Τόκιο θα λάβουν παραίνεση να φοράνε ζιβάγκο, ενώ αξιωματούχοι σε συναντήσεις για το θέμα, φαίνονται δίπλα δίπλα φορώντας ζιβάγκο.

Η κ. Koike, δήλωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να εμπνευστούν από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος πληροφόρησε ότι προτιμά συχνά το ζιβάγκο, όταν ρωτήθηκε αν το πουλόβερ είναι κατάλληλο για το χώρο εργασίας.

«Είναι ζεστά και η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώνεται, οπότε μπορούμε να το συνδέσουμε με τη μείωση των εκπομπών CO2», είπε.

Macron wearing a turtleneck

(φωτ.: AFP/GETTY IMAGES)

«Ακόμα και στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν πρωτοστατεί στο να τα φοράει», είπε, προσθέτοντας ότι τα πουλόβερ είναι «πραγματικά ζεστά».

Δεν είναι σαφές αν ο κ. Μακρόν φοράει ζιβάγκο λόγω της ενεργειακής κρίσης ή ως δήλωση μόδας, αλλά η αγάπη του για το πουλόβερ αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό. Το 2019, το Vanity Fair δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Τι προσπαθεί να πει το ζιβάγκο του Εμανουέλ Μακρόν;».

Κάποτε, στην Ευρώπη υπήρχε ακόμα ένας πρωθυπουργός που «λάτρευε» τα ζιβάγκο. Δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Επιμένοντας, ωστόσο, στην ιδέα του ζιβάγκο, η Koike χαρακτήρισε το ζιβάγκο ως «ένα από τα εργαλεία για να ξεπεραστεί [η ενεργειακή κρίση του χειμώνα], ενώ παράλληλα είναι εφευρετικό».

«Θα ήθελα να μοιραστώ τη συμπάθεια για τη δύσκολη ενεργειακή κατάσταση αυτό το χειμώνα, έχοντας παράλληλα το περιθώριο να συζητήσουμε για τη διασκέδαση μέσω της μόδας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από τους ανθρώπους να σβήνουν τα περιττά φώτα, να φορούν στρωτά ρούχα σε εσωτερικούς χώρους και να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία θέρμανσης μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 31ης Μαρτίου.

Στην Ευρώπη - η οποία ήδη αντιμετωπίζει έναν δύσκολο χειμώνα χάρη στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας - η Γαλλία έχει ξεκινήσει ένα εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, καλώντας τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα και να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες για να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία θέσπισε μια σειρά από κανόνες για να μειώσει τη χρήση ενέργειας - μεταξύ άλλων ότι τα δημόσια μνημεία και κτίρια δεν μπορούν να φωτίζονται για αισθητικούς λόγους και ότι μπορεί να απαγορευτεί στις επιχειρήσεις να διατηρούν τα καταστήματά τους φωτισμένα τη νύχτα.

Πληροφορίες: BBC.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)