to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 18.11.2022

Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Στην Εισαγγελία Ανηλίκων η έρευνα - Καταιγιστικές εξελίξεις

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» με την έρευνα να επιστρέφει στην Εισαγγελία Ανηλίκων και επεκτείνεται σε όλες τις δομές του ιδρύματος - Δεν είχαμε εποπτεία, δηλώνει παίρνοντας αποστάσεις η Εκκλησία της Ελλάδας - Αποσύρονται δωρεές, ενώ ο πατήρ Αντώνιος προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους καταγγέλλοντες ανήλικους και νέους


Η Εισαγγελία Ανηλίκων θα χειριστεί από εδώ και πέρα τις σοκαριστικές καταγγελίες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας για κακοποιήσεις στην Κιβωτό του Κόσμου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε εντολή να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία η δικογραφία που είχε σχηματίσει το τμήμα Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ανηλίκων.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν για πολλούς οι διαρροές από το φάκελο των καταγγελιών αναφορικά με περιστατικά κακοποίησης, ακόμη και σεξουαλικής, ανήλικων τροφίμων της Κιβωτού του Κόσμου. Από χτες, που διέρρευσαν στοιχεία από την βασική καταγγελία νέου, 18 χρονών σήμερα, ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση το διάστημα που ήταν τρόφιμος της Κιβωτού, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με πηγές, στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρίσκεται ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της «Κιβωτού του Κόσμου» το οποίο έχει καταγγελθεί για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Πρόσωπα που μέχρι σήμερα στήριζαν με δωρεές την Κιβωτός δηλώνουν απογοητευμένα και έτοιμα να αποσύρουν τις δωρεές τους, ενώ άλλοι εθελοντές εμφανίζονται να καταθέτουν υπέρ της δομής λέγοντας πως δεν έχουν αντιληφθεί περιστατικά όπως αυτά που καταγγέλλονται. 

Πάτερ Αντώνιος: «Όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη»

«Eίμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη», τόνισε ο πατέρας Αντώνιος μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου».

«Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει να λένε ότι αναγκάζαμε παιδιά σε σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα», σημείωσε και πρόσθεσε «δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο».

Ο ίδιος ζήτησε σεβασμό, καθώς στην «Κιβωτό του Κόσμου» ζουν πολλά παιδιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας» επισήμανε ο πατέρας Αντώνιος. «Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης. Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε» δήλωσε.

«Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά» είπε.

Από την πλευρά της η πρεσβυτέρα τόνισε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες. Ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. «Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού», ανέφερε. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην «Κιβωτό».

Αποστάσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και από την Ιερά Σύνοδο

Στο μεταξύ παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, δηλώνοντας πως ο νόμος είναι νόμος για όλους και δεν υπάρχουν άβατα και γκρίζες ζώνες. «Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου», επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και συνέχισε: «Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην "Κιβωτό του Κόσμου", η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια. Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη. Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά».

Σαφείς αποστάσεις πήρε και η Ιερά Σύνοδος, δηλώνοντας πως δεν είχε καμία εποπτεία στην Κιβωτό του Κόσμου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φθιώτιδος Σεραφείμ, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Alpha, υποστήριξε πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι Ιδιωτική Δομή και δεν είναι υπό την εποπτεία της. Μάλιστα, δήλωσε πως κατά το παρελθόν όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει τον πατέρα Αντώνιο με κάποιου είδους εποπτεία, ο τελευταίος αρνήθηκε.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει διάταξη δυνάμει της οποίας επρόκειτο να παραχωρηθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» κτίριο που είχε υπό την ιδιοκτησία του ο ΕΦΚΑ.

Τι δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου

«Μας έχει σοκάρει» ήταν το πρώτο σχόλιο της υφυπουργού  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου.

Μιλώντας στο Open, η υφυπουργός επεσήμανε: «Προφανώς έχω όσο το επιτρέπει ο νόμος επικοινωνία και με την Αστυνομία και την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ξέρω ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να λάβουν τις καταθέσεις όσο πιο ολοκληρωμένα και γρήγορα γίνεται από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι καθόλου γιατί εάν αληθεύει αυτή η περίπτωση είναι άλλη μία τρανή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για αποϊδρυματοποίηση» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι καταγγελίες και τα επόμενα βήματα

Η εισαγγελία θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση σε κύρια ανάκριση ή θα επιστρέψει τον φάκελο και πάλι στο τμήμα Ανηλίκων ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση όσο αυτοί βρίσκονταν στην υποδιευθύνση προστασίας ανήλικων στη ΓΑΔΑ.

Απ' ό,τι φαίνεται οι καταγγελίες που ερευνώνται αφορούν το ίδιο πρόσωπο και προέρχονται από δύο τουλάχιστον άτομα, με τον 18χρονο σήμερα να καταγγέλλει την σεξουαλική και γενικότερη κακοποίησή του, ενώ ένας άλλος πρώην τρόφιμος καταγγέλλει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ασελγών πράξεων από το ίδιο άτομο σε άλλο ανήλικο φιλοξενούμενο στη δομή. Σύμφωνα με τις διαρροές, οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση είναι τρεις και αφορούν πράγματι το ίδιο πρόσωπο, ενώ υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη δομή στην Πωγωνιανή. Και αυτές οι καταγγελίες είναι πολλές και αφορούν όχι μόνο ξυλοδαρμούς, αλλά και καταναγκαστική εργασία, παρεμπόδιση συνέχισης των σπουδών τους, σκληρές και πολυήμερες σωματικές τιμωρίες και εγκλεισμό εντός της δομής. 

Καταγγελία για ξυλοδαρμούς είχε γίνει περίπου 3 μήνες πριν από παιδαγωγό της δομής, ο οποίος απολύθηκε πάραυτα από τη δομή. Η καταγγελία αφορούσε τη δομή του Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, την πόρτα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής πέρασε σήμερα Παρασκευή ένα νεαρό αγόρι το οποίο φέρεται να είχε κακοποιηθεί από στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» το 2021 σε δομή της ΜΚΟ στη Χίο. Το εν λόγω περιστατικό φαίνεται πως είχε γίνει τότε γνωστό χάρη σε μαρτυρία ατόμου που φιλοξενείτο εκεί. Μπαίνοντας σε δωμάτιο είχε εντοπίσει άθελά του το καταγγελλόμενο στέλεχος της ΜΚΟ να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία. Όταν ωστόσο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνθηκαν στο θύμα, εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει όσα φέρεται να είχε βιώσει.

Πλέον οι δικαστικές Αρχές έχουν την υποχρέωση να δώσουν στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να μπορέσουν να καταθέσουν στην Αστυνομία όσα βίωσαν μέσα στις δομές, ώστε να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα τα στόματα των ατόμων από τον Οργανισμό παραμένουν κλειστά και ο μόνο που έχει μέχρι στιγμής μιλήσει είναι ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος, ο οποίος δήλωσε «πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος» αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση ουσίας στα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Για την ακρίβεια, ο πατέρας Αντώνιος στην πραγματικότητα αποδίδει τις καταγγελίες, τις οποίες προφανώς θεωρεί ψευδείς, στα τραύματα και στο «μίσος» των παιδιών που δεν συγχωρούν στη δομή, όπως είπε, ότι πήρε τη θέση των φυσικών γονιών τους. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)