to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λουδοβίκοι με αντικλεπτικά

Θεωρούν φυσιολογική τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τη μετατροπή της ζωής σε αγώνα επιβίωσης


Οι πιο μισητές εξουσίες στη συνείδηση των λαών στο διάβα της Ιστορίας είναι αυτές που κάνουν την πρόκληση και τον κυνισμό ταυτοτικό στοιχείο τους. Αυτό που χαρακτηρίζουμε λουδοβικισμό, αλλά φυσικά δεν αποτελεί «προνόμιο» της γαλλικής μοναρχίας. Δεκάδες είναι τα καθεστώτα, μα και οι εκλεγμένες ηγεσίες που κυβερνούν πνιγμένες στην αλαζονεία, σε γυάλα προστασίας από τη ζωή των πολιτών.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μνημονεύεται από τον ιστορικό του μέλλοντος ως ένα τέτοιο παράδειγμα εξουσίας. Ένας πρωθυπουργός που μεγάλωσε στα σαλόνια, στα πιο ακριβά πανεπιστήμια και «φτιάχτηκε» για να μετοικήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ένας «νόμιμος ιδιοκτήτης» που αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως κληρονομιά της οικογενείας του. Ένας πρωθυπουργός που εξεπλάγη όταν συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν άνθρωποι «εξαρτημένοι» από τον μισθό τους, περιτριγυρισμένος από ομοίους του στην καταγωγή ή φιλόδοξους καριερίστες της πολιτικής που ονειρεύονται να μπουν σε αυτή την κλειστή κάστα.

Την ώρα που η κοινωνική πλειονότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανυπολόγιστη κρίση ακρίβειας σε όλες τις πτυχές της ζωής της, με τη μεσαία τάξη, την οποία δήθεν θα στήριζε η Ν.Δ., να βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να πέφτει ραγδαία, ο υπουργός Ανάπτυξης στήνει σόου με κάμερες σε σούπερ μάρκετ ώστε να διαφημίσει το αποτυχημένο «καλάθι» του νοικοκυριού. Πρωτίστως όμως την ίδια την αλυσίδα που επέλεξε να βάλει αντικλεπτικά στις βρεφικές τροφές. «Το κάνει για να προστατεύσει την περιουσία της» διαμήνυσε ο υπουργός-influencer, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προσυπογράφει.

Φυσικά και δεν ενδιαφέρει ούτε τον ίδιο ούτε τον πολιτικό του προϊστάμενο εάν οικογένειες δεν μπορούν στην κυριολεξία να ταΐσουν τα παιδιά τους. Θεωρούν φυσιολογική τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τη μετατροπή της ζωής σε αγώνα επιβίωσης. Εικόνες όμοιες με αυτές που βλέπουμε στην Τουρκία. Εκεί είναι «σοκ», εδώ κανονικότητα. Στην Ιστορία, όλες οι εξουσίες που κυβέρνησαν με τέτοιο κυνισμό είχαν ένα κοινό: κατέρρευσαν με πάταγο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)