to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

COP27: Χωρίς αναφορά στα ορυκτά το προσχέδιο - «Αποθέωση» Λούλα για την επιστροφή της Βραζιλίας στη μάχη για το κλίμα

Ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της διάσκεψης για το κλίμα και η υπηρεσία του ΟΗΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της συμφωνίας


Η υπηρεσία του ΟΗΕ για το Κλίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της συμφωνίας της διάσκεψης για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο, που έχει χαρακτηριστεί “ανεπίσημο έγγραφο”, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να απέχει σημαντικά από την τελική μορφή του, επαναλαμβάνει τον στόχο της περσινής COP στη Γλασκώβη “να επιταχυνθούν τα μέτρα προς τη μείωση της χρήσης ενέργειας από τον άνθρακα και προς τη σταδιακή αποδέσμευση και τον εξορθολογισμό των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων”.

Ωστόσο δεν αναφέρεται σε αποδέσμευση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, όπως είχαν ζητήσει η Ινδία και η ΕΕ.

Το κείμενο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός ταμείου για τις απώλειες και τις ζημιές, βασικό αίτημα των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή χωρών. Αντίθετα “χαιρετίζει” το γεγονός ότι οι χώρες συμφώνησαν για πρώτη φορά να περιλάβουν στην ατζέντα της συνόδου “ζητήματα που σχετίζονται με χρηματοδοτικές διευθετήσεις που θα απαντούν στις απώλειες και τις ζημιές”.

Παράλληλα στο προσχέδιο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ταμείο ή πώς αυτό θα είναι, αφήνοντας χρόνο στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν τα ακανθώδη θέματα.

Το κείμενο “υπογραμμίζει τη σημασία να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή”.

Το προσχέδιο βασίζεται στα αιτήματα, τα οποία οι αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες επεδίωξαν να περιληφθούν στο κείμενο της τελικής ανακοίνωσης. Το αρχικό αυτό κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις, μετά το πέρας των οποίων θα προκύψει η τελική ανακοίνωση.

Λούλα: Η COP30 να διεξαχθεί στην Αμαζονία

"Θα μιλήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα του ζητήσουμε η COP30 να διεξαχθεί στην Αμαζονία", είπε εχθές ο Λούλα, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου και πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Παρίσι υποστηρίζει την ιδέα του Λούλα για μια COP στην Αμαζονία 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην πρόταση του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να οργανωθεί η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 στην Αμαζονία.

«Επιθυμώ διακαώς να μπορέσουμε να κάνουμε μία COP στην Αμαζονία, συνεπώς υποστηρίζω πλήρως αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου Λούλα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Μπανγκόκ για τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC).

«Υποστηρίζω την επιστροφή της Βραζιλίας σε μια στρατηγική για τον Αμαζόνιο. Την έχουμε ανάγκη», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρον.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Λούλα, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, διατύπωσε χθες, Τετάρτη, από το Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, όπου συμμετείχε στην COP27, την ευχή να οργανωθεί η COP30 στην Αμαζονία, τον πράσινο πνεύμονα που είναι απαραίτητος για την κλιματική ισορροπία και την παγκόσμια βιοποικιλότητα.

Η Βραζιλία είχε εκφράσει την επιθυμία να οργανώσει την COP το 2019, όπως επανεξέτασε αυτή την απόφαση μετά την εκλογή του Ζαΐχ Μπολσονάρου στα τέλη του 2018.

«Η Γαλλία, μια δύναμη της Ινδίας-Ειρηνικού και μια δύναμη της Αμαζονίας. Το μεγαλύτερο εξωτερικό σύνορο της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι το σύνορο της Γουιάνας μας με τη Βραζιλία», υπενθύμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρόσφατη νίκη του Λούλα μοιάζει να ανοίγει το δρόμο για μια προσέγγιση ανάμεσα στο Παρίσι και την Μπραζίλια, καθώς οι σχέσεις του Μακρόν με τον προκάτοχο του Λούλα ήταν κακές.

«Περίμενα με πολλή ανυπομονησία αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να αρχίσουμε μια στρατηγική σύμπραξη η οποία να βρίσκεται στο ύψος της ιστορίας μας», είπε στον Λούλα ο Εμανουέλ Μακρόν, έναν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που τον συνεχάρησαν μετά την εκλογική επιτυχία του.

Το Παρίσι θεωρεί την Μπραζίλια «απαραίτητο εταίρο στη Λατινική Αμερική», είχε δηλώσει προχθές, Τρίτη, η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρώπη Λοράνς Μπον, ανακοινώνοντας έναν νέο οδικό χάρτη για «τους επόμενους μήνες».

tags: COP27

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)