to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 16.11.2022

Διεθνή

Ο Ζελένσκι επιμένει ότι το χτύπημα στην Πολωνία δεν ήταν ουκρανικό, παρά τις εκτιμήσεις Πολωνών και NATO

Παρά το γεγονός πως η Ουκρανία δεν έχει αποκτήσει ακόμα πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης, όπως η ίδια η χώρα ζήτησε νωρίτερα από τους Πολωνούς, ο Ουκρανός πρόεδρος διαψεύδει τα όσα είπε νωρίτερα, τόσο ο Πολωνός ομόλογός του, όσο και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Σολτενμπεργκ


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.

Πεντάγωνο: Τα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS έχουν 100% επιτυχία στην Ουκρανία 

Τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS έχουν 100% επιτυχία στην αναχαίτιση των ρωσικών πυραύλων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, καθώς το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ένα λανθασμένο ουκρανικό αντιαεροπορικό σύστημα αναχαίτισης ήταν πιθανότατα η αιτία μιας έκρηξης στην Πολωνία χθες Τρίτη.

Ο Όστιν, μιλώντας κατά την έναρξη μιας συνάντησης ρουτίνας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οποία συμμετείχαν δεκάδες υπουργοί Άμυνας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Πολωνία για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη, αλλά δεν επέρριψε ευθύνες.

Ο Πολωνός πρόεδρος δηλώνει ότι ο πύραυλος πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα 

Ο πύραυλος που κατέπεσε χθες σε χωριό της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν πιθανόν ένας S-300, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Νούντα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαρσοβία.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Ουάσινγκτον: Εμμένει στην εκτίμηση της Βαρσοβίας ότι η χθεσινή έκρηξη σε χωριό της Πολωνίας προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της, χθες Τρίτη, προήλθε πιθανότατα από έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Στόλτενμπεργκ: "Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ" - "Πιθανότατα από ουκρανικό πύραυλο" το περιστατικό στην Πολωνία 

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα το πυραυλικό πλήγμα στην ανατολική Πολωνία στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων της έρευνας, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, για το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης». Πρόσθεσε ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι «το περιστατικό πιθανότητα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων κρουζ».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν είναι λάθος της Ουκρανίας», διότι η Ρωσία είναι αυτή που φέρει την τελική ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η χθεσινή έκρηξη στην Πολωνία, σημειώθηκε επειδή η Ρωσία εξαπέλυσε ένα τεράστιο κύμα επιθέσεων με πυραύλους σε όλη την Ουκρανία.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον «παράλογο πόλεμο». Τόνισε επίσης ότι από την έναρξη του παράνομου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την επαγρύπνηση σε όλη την ανατολική πλευρά και παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεχή βάση. Πρόσθεσε ακόμη ότι συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Ντούντα και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. «Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε και να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους μας», δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας ανέφερε τέλος ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ζωών. Εξέφρασαν την έντονη αλληλεγγύη τους με τη σύμμαχό τους Πολωνία και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Το Κίεβο ζήτησε νωρίτερα πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης 

Η Ουκρανία ζητεί πρόσβαση στο σημείο της χθεσινής έκρηξης στην ανατολική Πολωνία, την οποία δυτικοί αξιωματούχοι αποδίδουν σε πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ζητεί την διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους.

Το Κίεβο «είναι απολύτως ανοικτό σε μία ενδελεχή έρευνα της κατάστασης», έγραψε στην επίσημη σελίδα του Συμβουλίου στο Facebook.

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αποδεικτικά στοιχεία για «ρωσικό ίχνος» στην επίθεση και επανέλαβε την κατηγορία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά της Ρωσίας για «πυραυλική τρομοκρατία».

Ο Ντανίλοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά η τελική ευθύνη ανήκει στην Ρωσία, αφού αυτή άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)