to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θάνος Πλεύρης: Επιστρατεύει σχέδιο ανάγκης μετά το φιάσκο του προσωπικού γιατρού

Σε νέα κίνητρα και παροχές ετοιμάζεται να προχωρήσει ο υπουργός Υγείας προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού


Ο πολυδιαφημισμένος θεσμός του προσωπικού γιατρού εμφανίζει συνεχώς προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να αποτελεί τη μεγάλη επιτυχία που παρουσιάζει ο Θάνος Πλεύρης. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ανασύρει από το συρτάρι την ύστατη λύση, για να μην οδηγηθεί ο θεσμός σε ολικό... Βατερλώ.

Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, και παρότι ο Θάνος Πλεύρης επένδυσε μέχρι και σε μεικτό σύστημα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τελικά τίποτα δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι, ο υπουργός Υγείας προσανατολίζεται στην εκπόνηση νέων κινήτρων για τους γιατρούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, αναμένεται να δοθεί ένα επιπλέον ποσό στους ιδιώτες γιατρούς για να δημιουργήσουν τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν θα έχουν σύμβαση ή όχι.

Ο δρόμος προς την αποτυχία

Από την πρώτη στιγμή ο θεσμός εμφάνισε προβλήματα. Οι ιδιώτες γιατροί αρνήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή, καθώς διαφώνησαν σε μία σειρά από θέματα. Για παράδειγμα, αντέδρασαν στον έλεγχο των ιατρείων τους από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους. Επίσης, το γεγονός ότι θα πρέπει να βλέπουν δωρεάν όλη την ημέρα τους εγγεγραμμένους πολίτες αποκλείει αυτόματα τους ιδιωτικούς ασθενείς, άρα και τα χρήματα που θα κατέβαλλαν στους γιατρούς.
Το εγχείρημα έχει μείνει στάσιμο και αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσφοράς. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι της χώρας δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη εφαρμογής του θεσμού.

Αρον-άρον εξέταση

Η έλλειψη γιατρών δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στην κάλυψη των πολιτών, αλλά και στους πολίτες που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Η χρονική διάρκεια των ραντεβού είναι μόνο 15 λεπτά, ενώ αν είναι το πρώτο ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, η χρονική διάρκειά είναι 30 λεπτά ώστε να συμπληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας. Βέβαια, η διαδικασία για τη συμπλήρωση του Φακέλου διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά. Επομένως, δεν μένει καθόλου χρόνος για τις εξετάσεις...

Ασθενείς δύο ταχυτήτων

Το μεικτό σύστημα που αναφέραμε παραπάνω ότι εφάρμοσε ο Θ. Πλεύρης προβλέπει ότι προσωπικός γιατρός μπορεί να γίνει και ένας ιδιώτης χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, υποχρεούται να έχει συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων ασθενών, το λιγότερο 857, ενώ παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει και άλλους ασθενείς, σε ιδιωτικό πλαίσιο, χωρίς περιορισμό. Στους συγκεκριμένους, ο ίδιος ο ιδιώτης γιατρός καθορίζει την αμοιβή του, δηλαδή θα πληρώνεται κανονικότατα από τους ασθενείς. Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση του Θάνου Πλεύρη δημιουργεί γιατρούς και ασθενείς δύο ταχυτήτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)