to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 15.11.2022

Κοινωνία

Παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας - «Ήρθε η ώρα το Κατάρ να πληρώσει»

Τον Μάιο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με έναν συνασπισμό οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ομάδων φιλάθλων και σωματείων κάλεσε το Κατάρ και τη FIFA, ως ελάχιστο βήμα, να αποζημιώσουν τους πληγέντες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.


«Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει, και οι ομάδες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μια θέση στην ιστορία. Ωστόσο, για να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια διοργάνωση, χιλιάδες μετανάστριες εργαζόμενες και εργαζόμενοι υπέστησαν εκμετάλλευση και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ανεξιχνίαστοι θάνατοι χιλιάδων ανθρώπων που εργάστηκαν κάτω από ακραίες συνθήκες, ατέλειωτες βάρδιες, μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας, εξευτελιστικές αμοιβές, καθυστερημένοι ή απλήρωτοι μισθοί, διαρκής έλεγχος των εργοδοτών, εμπόδια στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη: Αυτή είναι η εφιαλτική καθημερινότητα που συνεχίζουν να βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Κατάρ σήμερα.

Τον Μάιο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με έναν συνασπισμό οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ομάδων φιλάθλων και σωματείων κάλεσε το Κατάρ και τη FIFA, ως ελάχιστο βήμα, να αποζημιώσουν τους πληγέντες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η εκστρατεία μας έχει λάβει έκτοτε την υποστήριξη χιλιάδων φιλάθλων, καθώς και μιας σειράς ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και χορηγών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ούτε η FIFA ούτε το Κατάρ έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματά μας» τονίζει στην ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία.

#PayUpFIFA

Από το 2010, όταν η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ χωρίς να απαιτήσει καμία βελτίωση στην προστασία της εργασίας, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστριες/-ες εργάτριες/-άτες έχουν αντιμετωπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους όσο απασχολούνταν με την παροχή υπηρεσιών και με την κατασκευή των σταδίων, των ξενοδοχείων, των μεταφορών και άλλων υποδομών που είναι απαραίτητες για τη διοργάνωση του τουρνουά. 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη FIFA και το Κατάρ να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με την πλήρη συμμετοχή των εργαζομένων, των σωματείων, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών. Το πρόγραμμα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί πριν από την έναρξη του τουρνουά στις 20 Νοεμβρίου 2022, και θα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί και μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων τότε.

Το πρόγραμμα θα πρέπει όχι μόνο να καλύψει μια σειρά έξοδα αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των μη καταβληθέντων μισθών, των εκβιαστικών τελών πρόσληψης που πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες/-οι και της αποζημίωσης για τραυματισμούς και θανάτους, αλλά και να στηρίξει πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο μέλλον.

Ιστορικό

Η απάντηση της FIFA στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις αποζημιώσεις τον Μάιο του 2022 περιλαμβάνεται στο παράρτημα της έκθεσης. Η έκθεση συνοδευόταν από ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της FIFA Gianni Infantino την οποία είχαν συγγράψει η Διεθνής Αμνηστία και ένας συνασπισμός οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικάτων και ομάδων φιλάθλων.

Από το 2018, το Κατάρ εισήγαγε μια σειρά σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά η μη εφαρμογή τους σημαίνει ότι οι σοβαρές παραβιάσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Το 2014 εισήχθησαν επίσης, μέσω των προτύπων ευημερίας των εργαζομένων της Ανώτατης Επιτροπής, βελτιώσεις για τις/τους εργαζόμενες/-ους στους επίσημους χώρους της FIFA, όπως τα γήπεδα, αλλά τα πρότυπα αυτά δεν τηρούνται καθολικά και καλύπτουν μόνο μια μειοψηφία συγκριτικά με τις/τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμνες/-ους σε έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Μια θετική πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε το 2018 από τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, την Ανώτατη Επιτροπή, περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εργολάβους στις επίσημες τοποθεσίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την επιστροφή των τελών πρόσληψης 48.000 εργαζομένων. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει τις/τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες/-ους σε άλλα έργα υποδομής, όπως οι μεταφορές, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα ξενοδοχεία, που είναι απαραίτητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όλα τα στοιχεία, εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά, προέρχονται από τη YouGov Plc. Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν 17.477 ενήλικα άτομα. Η έρευνα πεδίου διεξήχθη μεταξύ 16 Αυγούστου - 6 Σεπτεμβρίου 2022. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά. Τα στοιχεία έχουν σταθμιστεί και είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου των ενηλίκων των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα (ηλικίας 18+).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)